تأثیر تیمار پسازبرداشت گابا روی برخی از ویژگیهای فیزیکوشیمیایی گل بریده آنتوریوم تحت انبارداری با دماهای پائین
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsفریما مهجوری 1 , اصغر ابراهیم زاده 2 , محمدباقر حسن پور اقدم 3 , محمد علی اعظمی موالو 4
1 - گروه علوم باغبانی دانشگاه مراغه، ایران
2 - گروه علوم باغبانی ، دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه
3 - دانشیارگروه علوم باغبانی دانشگاه مراغه
4 - گروه علوم باغبانی دانشگاه مراغه
Keywords: پرولین, سرمازدگی, گاما آمینوبوتیریک اسید, قهوهای شدن اسپات, گلهای گرمسیری,
Abstract :
نگهداری گل شاخه بریده آنتوریوم در دماهای زیر 15 درجه سانتیگراد منجر به صدمه سرمازدگی و کاهش کیفیت و کوتاهی عمر پس از برداشت آنها میگردد. در این تحقیق، تأثیر تیمار پسازبرداشت گاماآمینوبوتیریکاسید (گابا) در غلظتهای صفر(شاهد)، یک و پنج میلیمولار بر روی طول عمر گلجائی، قهوهای شدن اسپات، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز، مقدار پراکسید هیدروژن، مقدار پرولین و مواد جامد محلول در گل شاخه بریده آنتوریوم‘Sirion’در طول 10 روز نگهداری در دماهای 10 و پنج درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین عمر گلجائی گلها در غلظت یک میلیمولار از گابا و در دمای 10 درجه سانتیگراد حاصل شد. تیمار گابا تأثیری در کاهش قهوهای شدن اسپات نداشت. سطوح پراکسید هیدروژن در گلهای تیمار شده با گابا در مقایسه با گلهای شاهد کاهش یافت. شاخص پرولین در گلهای تیمار شده با گابا بالاتر از میزان آن در گلهای شاهد بود. بالاترین میزان مواد جامد محلول به گلهای تیمار شده با گابای پنج میلی مولار و دمای پنج درجه سانتیگراد اختصاص یافت. تیمار با گابای پنج میلی مولار سبب بالارفتن میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز شد. گلهای تیمار شده با گابای یک میلیمولار فعالیت بالای آنزیم کاتالاز را نشان دادند.
Aebi, H. 1984. Catalase in vitro. Methods in Enzymology, 105: 121- 126.
Afshari, H. and Parvane, T. 2013. Study the effect of cold treatments on some physiological parameters of 3 cold resistance almond cultivars. Life Science Journal, 10 (4): 4- 16.
Alexieva, V., Sergiev, I., Mapelli, S. and Karanov, E. 2001. The effect of drought and ultraviolet radiation on growth and stress markers in pea and wheat. Plant Cell and Environment, 24: 1337- 1344.
Cao, S., Zheng, Y., Wang, K., Jin, P. and Rui, H. 2009. Methyl jasmonate reduces chilling injury and enhances antioxidant enzyme activity in postharvest loquat fruit. Food Chemistry, 115: 1458- 1463.
Claussen, W. 2005. Proline as a measure of stress in tomato plants. Plant Science, 168: 241- 248.
Criley, R.A. and Paull, R.E. 1993. Postharvest handling of bold tropical cut flowers. Acta Horticulturae, 337: 201- 212.
Cui, C., Zhou, Q., Zhang, C.B., Wang, L.J. and Tan, Z.F. 2013. Effects of chilling stress on membrane lipid peroxidation and antioxidant system of Nicotiana tabacum L. seedling. African Journal of Agricultural Reserarch, 8 (47): 6079- 6085.
Deng, Y., Xu, L., Zeng, X., Li, Z., Qin, B. and Hi, N. 2010. New perspective of GABA as an inhibitor of formation of advanced lipoxidation end-products: It’s interaction with malondiadehyde. Journal of Biomedical Nanotechnology, 6: 1- 7.
Ershadi, A. and Taheri, S. 2013. Effect of salicylic acid on spring tolerance of grape (Vitis Vinifera) cultivar ‘Bidaneh Sefid’. Journal of Agriculture, 15 (2): 135- 146.
Ghorbani, A., Zarinkamar, F. and Fallah, A. 2009. The effect of cold stress on the morphologic and physiologic characters of two rice varieties in seedling stage. Journal of Crop Breeding, 1 (3): 50- 66.
Irigoyen, J.J., Emerich, D.W. and Sanchez-Diaz, M. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiologia Plantarum, 84: 55- 60.
Kathiresan, A., Tung, P., Chinnappa, C.C. and Reid, M.D. 1997. g- Aminobutyric acid stimulates ethyiene biosynthesis in sunflower. Plant Physiology, 115: 129- 135.
Luengwilai, K., Saltveit, M. and Beckles, D.M. 2012. Metabolite content of harvested micro-tom tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit is altered by chilling and protective heat-shock treatments as shown by GC–MS metabolic profiling. Postharvest Biology and Technology, 63: 116- 122.
Lukatkin, A.S., Brazaityte, A. and Bobinas, Č. 2012. Chilling injury in chilling-sensitive plants: A review. Žemdirbystė-Agriculture, 99 (2): 111- 124.
Mazzucotelli, E., Tartari, A., Cattivelli, L. and Forlani, G. 2006. Metabolism of g-aminobutyric acid during cold acclimation and freezing and its relationship to frost tolerance in barley and wheat. Journal of Experimental Botany, 57 (14): 3755- 3766.
Neill, S., Desikan, R., Clarke, A., Hurst, R.D. and Hancock, J.T. 2002. Hydrogen peroxidase and nitric oxide as signaling molecule in plants. Experimental Botany, 53 (372): 1237- 1247.
Nguyen, T.B.T., Ketsa, S. and van Doorn, W.G. 2003. Relationship between browning and the activities of polyphenol oxidase and phenylalanine ammonia lyase in banana peel during low temperature storage. Postharvest Biology and Technology, 30: 187- 193.
Promyou, S., Ketsa S. and van Doorn, W.G. 2012. Salicylic acid alleviates chilling injury in anthurium (Anthurium andraeanum L.) flowers. Postharvest Biology and Technology, 64: 104- 110.
Sami, F., Yusuf, M., Faizan, M., Faraz, A. and Hayat, S. 2016. Review role of sugars under abiotic stress. Plant Physiology and Biochemistry, 109: 54- 61.
Sen Gupta, A., Webb, R.P., Holaday A.S. and Allen, R.D. 1993. Overexpression of superoxide dismutase protects plants from oxidative stress. Plant Physiology, 103: 1067-1073.
Soleimani Aghdam, M. 2015. Impact of pre and postharvest GABA treatment on postharvest chilling injury in anthurium cut flower. A thesis submitted to the graduate studies office in partial fulfillment of the requirements for the degree of Doctor of Philosophy in Horticultural Science, Postharvest Physiology and Technology, University of Tehran.
Soleimani Aghdam, M. and Bodbodak, S. 2014. Postharvest heat treatment for mitigation of chilling injury in fruit and vegetable. Food and Bioprocess Technology, 7: 37- 53.
Soleimani Aghdam, M., Naderi, R., Askari Sarcheshmeh, R.A. and Babalar, M. 2015. Amelioration of postharvest chilling injury in anthurium cut flowers by γ- aminobutyric acid (GABA) treatments. Postharvest Biology and Technology, 110: 70- 76.
Soleimani Aghdam, M., Naderi, R., Jannatizadeh, A., Askari Sarcheshmeh, A. and Babalar, M. 2016. Enhancment of chilling tolerane of anthurium cut flowers by γ-aminobutyric acid treatment. Scientia Horticulturae, 198: 52- 60.
Wang, Y., Luo, Z., Huang, X., Yang, K., Gao, S. and Du, R. 2014. Effect of exogenous γ-aminobutyric acid (GABA) treatment on chilling injury and antioxidant capacity in banana peel. Scientia Horticulturae, 168: 132- 137.
Yang, A., Cao, S., Yang, Z., Cai, Y. and Zheng, Y. 2011. γ-Aminobutyric acid treatment reduces chilling injury and activates the defense response of peach fruit. Food Chemistry, 129: 1619- 1622.