Behavioral and electrophysiological study on bone marrow stromal cell transplantation with olive extract in repair of severed sciatic nerve in rats
Subject Areas : Developmental biology of plants and animals , development and differentiation in microorganismsMOSTAFA MOAZAMI GODARZI 1 , Nasim Hayati Roodbari 2 , Gholamreza Kaka 3 , Kazem Parivar 4
1 - PhD student of Cell Biology - Islamic Azad University - Science and Research Branch-Tehran, Iran
2 - Department Biology Islamic Azad University Science and Research Branch Tehran.Iran
3 - Faculty of Neurosciences, Baqiyatullah University of Medical Sciences.Tehran.Iran
4 - Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University,Tehran, Iran.
Keywords: "rat", "Sciatic nerve", "Bone marrow stromal cells", "Olive extract", "Repair",
Abstract :
Background and purpose: Behavioral and electrophysiological study on the use of bone marrow stromal cell transplantation along with olive extract in the repair of severed sciatic nerve in rats.Materials and Methods: After sciatic nerve amputation, adult male rats were randomly divided into 4 groups of 7.Healthy rats, rats with sciatica without treatment intervention, rats with bone marrow stromal cells treated with olive extract at the site of amputation, rats with bone marrow stromal cells injected at the site of injury.The rate of recovery was assessed by sensory motor activity of the sciatic nerve, electrophysiological studies.Results: Sciatic nerve motor evaluation, no control group returned to normal in the eighth week, cell therapy group was restored with olive extract in the eighth week. The level of AMP in the eighth week after the restoration of the cell therapy group with a gentle slope indicates the recovery process of the cell therapy group.Counting the number of nerve fibers at an area of 1000 μm, the number of nerve fibers in the cell therapy groups increased in the eighth week after repair, compared with the control group and the PLGA membrane group. By the end of the eighth week, the sciatic nerve index (Hot Plate test), the healing process of the cell therapy group with olive extract was more evident to other groups.Conclusion: bone marrow stromal cell transplantation repairs sciatic nerve and olive extract along with bone marrow stromal cell accelerates sciatic nerve repair.
_||_
مطالعه رفتاری و الکتروفیزیولوژی در استفاده از پیوند سلول های استرومایی مغز استخوان به همراه عصاره زیتون در ترمیم عصب سیاتیک قطع شده در موش صحرایی
چکیده
سابقه هدف : این مطالعه اثر درمانی سلولهای استرومایی مغز استخوان همراه عصاره زیتون بر ترمیم عصب سیاتیک قطع شده موش صحرایی نر نژاد ویستار توسط بررسی رفتاری ، الکتروفیزیولوژی ارزیابی شد.
مواد روشها : بعدِ قطع عصب سیاتیک، موشهای صحرایی نر در 4 گروه 7 تایی تقسیم شدند.
رت های سالم ، رت هایی قطع عصب سیاتیک بدون مداخله درمانی، رت هایی با سلولهای استرومایی مغز استخوان همراه عصاره زیتون در محل قطع عصب، رت هایی با تزریق سلولهای استرومایی مغز استخوان در محل آسیب درمان شدند.
میزان بهبودی بوسیله فعالیت حسی حرکتی عصب سیاتیک، مطالعات الکتروفیزیولوژی ارزیابی گردید.
یافته ها : ارزیابی حرکتی عصب سیاتیک، گروه کنترل بازگشتِ حالت طبیعی در هفته هشتم مشاهده نشد، گروه سلول درمانی همراه عصاره زیتون در هفته هشتم ترمیم شد. میزان AMP هفته هشتم بعدِ ترمیمِ گروه سلول درمانی با شیب ملایم نشانه روند بهبودی گروه سلول درمانی است.
شمارش تعداد رشته های عصبی در سطحی برابر 1000 میکرومتر مربع ، تعداد رشته های عصبی گروه های سلول درمانی هفته هشتم بعد ترمیم، مقایسه با گروه کنترل و گروه غشاءPLGA افزایش داشت. پایان هفته هشتم شاخص فعالیت حسی عصب سیاتیک ( تست Hot Plate)، روند ترمیم گروه سلول درمانی همراه عصاره زیتون به سایر گروهها مشهودتر بود.
نتیجه گیری : پیوند سلول استرومایی مغز استخوان سبب ترمیم عصب سیاتیک و عصاره زیتون همراه سلول های استرومایی مغز استخوان موجب تسریع ترمیم عصب سیاتیک می شود
کلمات کلیدی : سلولهای استرومایی مغز استخوان ، عصاره زیتون ، عصب سیاتیک، موش صحرایی
مقدمه:
امروزه یکی از معضلات اصلی در سراسر جوامع بشری اعم از صنعتی و غیرصنعتی با آن روبرو هستند،آسیب به سیستم اعصاب محیطی است(1-2). جراحت های ناشی از عوارض جنگ،حوادث رانندگی،سوانح شغلی،بلایای طبیعی مانند سیل،زلزله و مصدومیت های ورزشی که منجر به آسیب اعصاب محیطی می گردد،علاوه بر هزینه های سنگین درمان،پیامدهای ناگواری چون قطع عضو،معلولیت های مادام العمر،از دست دادن شغل و موقعیت اجتماعی را به همراه دارند. با توجه به تحقیقات انجام شده، سالانه بیش از 90 هزار نفر در سراسر دنیا دچار آسیب های ناشی از سیستم های عصبی می شوند(1). تخمین زده می شود که حداقل 10 هزار نفر از این تعداد به نوعی دچار آسیب به فیبرهای عصبی می شوند(2). ساده ترین روش درمانی برای ترمیم صدمات ناشی از قطع عصب،اتصال دو انتهای عصب قطع شده توسط بخیه و یا چسب فیبرین است. اما این روش همیشه با موفقیت همراه نیست(3-4 ). به این ترتیب راه حل کاملاً رضایت بخشی برای حل این مسئله به گونه ای که شرایط بعد از ترمیم و در حد کاملاً طبیعی باشد وجود ندارد(5).
البته در سیستم عصبی محیطی بر خلاف سیتم عصبی مرکزی،رشته های عصبی محیطی قادر به بازسازی و عصب دهی هدف های دیستال می باشند و این فرآیند بلافاصله بعد از جراحت آغاز می شود(5,6).
توانایی خاص اعصاب محیطی برای رشد دوباره به سمت هدف به خصوصیت بازسازی گلیای آن یعنی سلول شوان بر می گردد. اعصاب محیطی بالغ فاقد جمعیت سلول بنیادی برای تولید گلیای جدید هستند. به جای آن سلول های شوان بالغ تمایز یافته دارای درجه بالای پلاستیسیتی در طول زندگی بالغ بوده و با ایجاد آسیب، غلاف میلین را از دست داده و با تمایز زدایی به حالت مشابه سلول های بنیادی یا پروژنیتور بر می گردند(7).
بر اساس یافته ها دیده شده است که زیتون در حفاظت از طناب نخاعی موش با آسیب ثانویه به دلیل افزایش در نفوذ نوتروفیل موثر است (6). تحقیقات نشان می دهد پلی فنلهای روغن زیتون دارای خواص آنتی اکسیدان و ضد التهابی است(5).
همچنین در این تحقیقات دیده اند که پلی فنول زیتون در موش در روند التهاب به عنوان زیر ساختاری از TNF-α و IL-10 نقش دارد. اثر محافظت نورونی روغن زیتون (VOOمربوط به پلی فنلهایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند.
هیدروکسی تیروزول ، اتیل اتر (HTEE)، تیروزول اتر اتیل (TEEهر سه ترکیبات ، اثرات محافظت نورونی مشابه دارند (8)
همچنین دیده شده که اسید oleanolic ، ماسلینیک اسید ، uvaol و erythrodiol سه ماده اصلی در زیتون ، برگ درخت زیتون و روغن زیتون است . این سه ماده، خواص مختلفِی ، از جمله فعالیت ضد تومورالی، فعالیت ضد التهابی وحفاظت از آنتی اکسیدان را دارند ( در سال های اخیر محققین سعی دارند از پیوند های سلولی جهت جایگزینی بافت از دست رفته استفاده کنند. در این راستا از سلول های مختلف مانند سلول های قرمز مغز استخوان، فیبروبلاست ها، سلول های بنیادی فولیکول مو و سلول های شوان استفاده شده است(10-12). عصب سیاتیک بلندترین و بزرگترین عصب بدن است. این عصب بعد از خروج از لگن در پشت باسن و ران به سمت پایین آمده و حس پوست پشت ران را تاًمین می کند. کمی بالاتر از زانو به دو شاخه تیبیال و پروتئال تقسیم شده و این شاخه ها تمامی حس و حرکت زانو پایین تر از آن را تاًمین می کنند. سلول های بنیادی به دلیل توانایی در تولید انواع سلول های جدید و بازسازی و ترمیم بافت ها در زمینه مهندسی بافت مورد توجه بسیاری از دانشمندان قرار گرفته است(14) صدمه به دستگاه عصبی محیطی (PNS) باعث هدایت فرایند سلولی است که منجر به فروپاشی کامل بخش دیستال عصب در محل زخم، به نام والرین دژنریشن می شود.انحطاط والرین به طور معمول باعث ایجاد یک واکنش التهابی قوی در سلول های شوان می شود.سلول های شوان که در تماس نزدیک با عصب هستند جزو اولین بخش هایی است که به آسیب عصب واکنش نشان می دهند.آن ها تولید سیتوکین های التهابی را مانند TNF و IL-1aو IL-1B در عرض چند ساعت بعد از آسیب عصب القا می کنند.این مواد باعث القای بیان مواد واسطه دیگری به نام هایIL-6, GM-CSFوIL-10، هم در سلول های شوان و هم فیبروبلاست ها می گردد عصاره زیتون با داشتن موادی مثل پلی فنول در کاهش التهاب عصب اسیب دیده می توانند موثر باشد(11).
دلایل و ضرورت این مطالعه:
هدف از این مطالعه ارزیابی استفاده از پیوند سلول هایی مغز استخوان به همراه عصاره زیتون در ترمیم عصب سیاتیک قطع شده در موش صحرایی پس از قطع و اتصال مجدد دو ناحیه پروگزیمال و دیستال عصب می باشد.
یکی از اهداف تحقیق بر روی سلول های استرومایی مغز استخوان (Bone Marrow Stromal Cell (BMSC) ) استفاده از آن ها در کلینیک و جهت درمان بیماری ها و ضایعات مختلف بر بافت های بدن می باشد. اینکه این سلول ها چگونه در بافت میزبان می توانند سبب بهبود و رفع آسیب بافت ها گردند، در بین محققان مورد اختلاف است، برخی معتقدند که این سلول ها این عمل را توسط تولید برخی از فاکتورهایی که برای تحریک ترمیم بافت ضروری هستند،انجام می دهند(8).
امروزه مشخص شد که حضور برخی مواد شیمیایی مرسوم به عوامل نوروتروفیک در اطراف محل ضایعه سبب تقویت رشد آکسون و هدایت آن در مسیر صحیح می گردد. از این عوامل می توان به فاکتور رشد عصب (Nerve Growth Factor (NGF) ) ، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز(BDNF)Brain-Derived Neurotrophic Factor) اشاره نمود(8,5).
مطالعات که در مقاله K. R. Jessen نشان می دهد نقش c-Jun ژن ها در عملکرد سلولهای شوان جهت بازسازی میلین و سیستم عصب آسیب دیده بسیار مهم است. c-Jun ها ترمیم مجدد را ایجاد میکند که برای سرکوب طبیعی ژن های میلین پس از آسیب لازم است ،از جمله ژن های Pzero و پروتئین پایه میلین و ژن کد کننده فاکتور Egr2 رونویسی پرو میلین(Krox20). این عملکرد سرکوبگر c-jun و آن رابطه تقابلی با Egr2
(Krox20) قبل از نقش آن در بازسازی آشکار شد و به این تصور کمک کرد که c-jun همراه با تعدادی از ژنها در تمایز میلین نقش کمتر ولی در فعال کردن بازسازی تعمیر ژنها ، از طریق پاسخ سلول شوان به محافظت عصبی پاسخ و پاسخ به ناراحتی عصبی که شامل تغییرات در فنوتیپ و ترمیم عصب صدمه دیده می شود(9).
مواد و روش کار:
در این تحقیق از 28 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به وزن تقریبی 250-230 گرم استفاده شد که از انستیتو پاستور تهران تهیه شدند.حیوانات به صورت تصادفی به 4 گروه کنترل، نرمال،گروه سلول درمانی و گروه سلول درمانی به همراه عصاره زیتون تقسیم گردیدند. در مدت تحقیق حیوانات در حیوان خانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات در شرایط نور، آب، غذای مناسب و قفس های پلاستیکی نگهداری شدند. در این تحقیق تمامی اصول اخلاقی کار با حیوان رعایت شده است.
جدا سازی و کشت سلول های استرومایی مغز استخوان: ابتدا موش های صحرایی بالغ نر به صورت تصادفی انتخاب شدند و پس از القاء بیهوشی توسط مخلوطی از کتامین به مقدار 90 و زایلازین به مقدار 10 و تثبیت حیوان بر روی سینی تشریح و برش پوست استخوان ران پای چپ حیوان نمایان شد. سپس توسط مته با قطر 1 میلی متر سوراخی در سطح خارجی استخوان ران ایجاد شد و با کمک سرنگ 5 میلی لیتری حاوی 1 میلی لیتر محیط APha-MEM و سرم جنین گاوی(FBS) 10 درصد و یک سوزن18G مغز استخوان را از هر دو طرف انتهای پروگزیمال و دیستال استخوان آسپیره کرده و تمام محتویات سرنگ را به درون یک فلاسک 25 سی سی تخلیه کرده و در انکوباتور :7.2 PH با دمای 37 درجه سانتی گراد و میزان CO2 ، 5 درصد و شرایط رطوبت برای مدت 24 ساعت نگهداری شدند. هنگام تعویض محیط توسط PBS استریل انجام گردید،پس از آن تعویض محیط هر 2 تا 3 روز با تخیله کامل سلول های خونی و خونساز و پرشدن بیش از 80 درصد کف فلاسک اولیه ادامه یافت.هنگامی که تراکم سلول ها به 80 درصد کف فلاسک رسید، توسط Trypsin 0.025% و EDTA 0.04% پاساژ داده شده اند،این عمل تا دو پاساژ ادامه یافت،در این شرایط سلول ها از یک مرفولوژی دوکی شکل یکسانی برخوردار شده اند ( شکل 1 ).