Subject Areas :
amir reza mahdvyan 1 , افسانه صابر گرگانی 2 * , اصغر شریفی 3
1 - PhD Student, Department of Curriculum, Roudehen Branch, Islamic Azad University, Roudehen, Iran.
2 - عضوهیئت علمی دانشکده علوم تربیتی و مشاوره مدیریت وحسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
3 - استادیار/دانشگاه آزاد اسلامی
Keywords:
Abstract :
آخش، سلمان (1398) طراحی و اعتبار بخشی برنامه درسی دوره پیش دبستان فصلنامه مطالعات پیش دبستان سال دوم شماره هشتم
آرام فرد، منصوره (1394) راههای پرورش خلاقیت در کودکان انتشارات مدرسه
بدخشان، سعید و جباری، کامران (1397) بررسی اثربخشی آموزش های پیش دبستانی مکتب القران بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان شهرستان میاندواب، فصلنامه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی، 31-48: (1) 3
پسندیده، نسرین و سبزه، بتول (1401) تاثیرآموزش های پیش دبستانی بر میزان احترام به خود دانش آموزان پایه اول ابتدایی، علوم
توشه جولنگرودی، فاطمه (1401) عوامل موثر شکل گیری هویت ایرانی-اسلامی در دانش آموزان دوره پیش دبستانی، کنکاشی بردیدگاه معلمان، نشریه جستارنامه فرهنگ و هنر اسلامی، پاییز شماره 3، ص75-65.
سعادتمند، زهره و سرلک، ناهید (1393) برنامه درسی آموزش و پرورش پیش دبستان، اصفهان، چاپ دوم
سعادتمند، زهره و لیاقتدار، محمد جواد و صادقیان، زهرا (1391) نیاز سنجی برنامه درسی دوره پیش دبستانی تحت نظر آموزش و پرورش از دیدگاه مدیران و مربیان شهر اصفهان، پژوهش در برنامه ریزی درسی، سال 9، دوره2، شماره 8 (پیاپی35) 132-145
سیف، علی اکبر (1399) روان شناسی پرورشی نوین (روان شناسی یادگیری و آموزش) تهران، انتشارات دوران
طلایی، ابراهیم و بزرگ، حمیده (1394) تبیین ضرورت تربیت اوان کودکی (پیش دبستان) مبتنی بر سنتز پژوهی شواهد تجربی معاصر، تعلیم و تربیت، شماره122
مظاهری تهرانی، مهدی.دیاریان، محمد مسعود. جوادزاده شهشهانی، فاطمه (1402) اثبخشی آموزش والدگری امید محور برخودکارآمدی والدینی مادران کودکان پیش دبستانی نشریه دانش وپژوهش در روان شناسی کاربردی، بهار، شماره9 ص98-80
مفیدی، فرخنده و علاقه بند، علی (1395) آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستان (رشته علوم تربیتی) انتشارات دانشگاه پیام نور
ملکی، حسن و شاملی، عباسعلی و شکراللهی، مهدی (1390) تربیت عبادی کودکان، فصلنامه اسلام و پژوهش های تربیتی، سال سوم، شماره 1
ولی الهی.روحیه، صفرنواده.مریم، سلیمی زمرقندی.مرتضی (1401) اثربخشی شعرخوانی برگنجینه لغات وحافظه کودکان مقطع پیش دبستانی آموزش و پرورش منطقه6 تهران نشریه پیشرفت های نوین در روان شناسی علوم تربیتی آپ شماره2ص637-148.
Aslan, Davut (2023) . An evaluation of the effectiveness of a dialogic reading programme in developing the home literacy environment, language and early literacy skills of preschoolers in low socioeconomic status families.https://etheses.whiterose.ac.uk/32431/.
Hardy,L.king(2010)Fundamental morement skils among preschool.13(5)503-508.
K. Peterka. Tekavc, Janja (2023) Pomen prepoznavanja in odkrivanja nadarjenih otrok v predšolskem obdobju. Significance of identifying and detection of gifted preschool children.
Katya (2023) investigating how educators react to children's distress in preschool.
Lombardi,d.,Janelle M.B.,Ellit,s. B., shondricka,B. (2018) .scaffolding scientific thinking : students’ evaluations and judgmentsduring earth.
Waddington, Owen (2023) Recognising wrongdoing: Young children's reasoning about morality.
Wheatcroft, Rebecca (2023) An examination of the role of parental cognition in the relationships .between parental anxiety and child anxiety.
| فصلنامه « پژوهشهاي برنامه ريزي درسي و آموزشی» واحد چالوس سال چهاردهم، شماره سوم، پاییز 1403 – صفحات 141-115 |
شناسایی مولفه های الگوی فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان با روش سنتز پژوهی
به منظور ارائه مدل
امیررضا مهدویان1، افسانه صابر گرکانی 2، اصغر شریفی 3
تاریخ دریافت: 15/06/1403 تاریخ پذیرش:01/12/1403
این پژوهش با هدف ارائه مدل قعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان با تاکید بر محتوا و فعالیت با روش تحقیق کاربردی از نوع کیفی انجام گردید. در رویکرد کیفی براساس روش سنتز پژوهی از نوع قیاسی و مدل کلاین به کشف شاخص ها و مولفه های فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستانی استفاده شد. شرکت کنندگان در رویکردکیفی شامل 15نفر از متخصصان رشته برنامه ریزی درسی، روانشناسی و متخصصان حوزه آموزش و پرورش به صورت هدفمند از مربیان پیش دبستانی شرق استان تهران در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بودند که به روش خوشه ای چند مرحله ای و از بین افراد جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در رویکرد کیفی بر اساس کدگذاری، پرسشنامه محقق ساخته، می باشد. در رویکرد کیفی به منظور افزایش روایی و پایایی پرسشنامه، در روایی از ضریب لاوشه، سه سویه سازی و دوکدگذاری (ضریب توافق کاپا) استفاده گردید. ابزار گردآوری در رویکرد کمی در روایی ظاهری بصورت محتوایی و سازه و در پایایی با استفاده از روش آلفای گرونباخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش در رویکرد کیفی و مفاهیم استخراج شده از مقالات تعداد ۹۳۹ کد شناسایی شد که به کدهای هم دسته تبدیل شدند. نهایتا کدهای جایگزینی انتخاب گردید که۱۱۰ مولفه در قالب ۱۱۰ گویه و ۹ مولفه مدل کلاین دسته بندی گردید. در نتیجه بر اساس نتایج حاصل از پژوهش هریک از عامل های پرسشنامه طراحی شده فعالیت های تربیتی دوره پیش دبستانی از اعتبار قابل قبول برای یک مدل تربیتی در دوره پیش دبستانی برخوردار بودند.
واژگان کلیدی: فعالیت های تربیتی، دوره پیش دبستان، سنتزپژوهی، آموزش های تخصصی.
1- دانشجوی دکتری، گروه برنامه درسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.
2- استادیار، گروه برنامه درسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.
3- استادیار، گروه برنامه درسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.
مقدمه:
یادگیری، اولین فرآیندی است که با شیوه های مختلف توسط مربیان و آموزگاران در طول دوره حیات، تداوم دارد تا جایی که اسلام آن را از بدو تولد تا ممات میداند. پرورش و تربیت در کنار آموزش، که غایت اصلی رشد انسانی است، در این دوران صورت میگیرد و در یک رابطه لازم و ملزومی، زیست بشری را تسهیل مینماید. کودکی، شاید مهمترین و اثربخش پذیرترین دوران زندگی یک فرد میباشد و لزوم آموزش در همین مقطع کودکی است. اکثر کشورهای جهان، آموزش پیش از دبستان را به عنوان یک اصل مهم و همگانی برای همه واجدین شرایط لازم دانسته تاجایی که دربرخی کشورها به صورت اجباری برنامه ریزی و سیاست گذاری کرده اند. (طلایی و همکاران 1394)
اعتقاد بر این است شاکله شخصیت انسانها در شش سال اول زندگی قوام مییابد و این آموزش ها در مراحل بعدی در مسیر تکامل بیشتری قرار میگیرد. اهمیت این مسئله باعث میشود تا تعلیم و تربیت کودک در پیش دبستان با نگاه تحقیقی دیده شود؛ بدین لحاظ این مقطع از زندگی کودک از حیث تعلیم و تربیت بیش از پیش مورد توجه مسئولان و اندیشمندان تربیتی قرار گیرد. از دیگر جنبههایی که توجه مسئولین و مربیان را به آموزشهای تربیتی معطوف میسازد، مقطع اول دوره آموزشی انسان است. بسیاری از اندیشمندان تربیتی مراکز پیش دبستانی، چه دولتی باشند و یا غیر دولتی، مسئول مراقبت و فرآیند یادگیری کودکان در ابعاد مختلف میباشند. (آرام فرد1394) .
این ابعاد زندگی کودک شامل: بعد زیستی، روانی، اجتماعی، تقویت عزت نفس وکرامت کودک به همراه فراهم آوردن فرصتها و تجارب یادگیری متنوع برای آنهاست. پیش دبستانی برنامه ای برای تربیت دوران کودکی است که در آن کودکان یادگیری و تربیت را با بازی در برنامهای که توسط بزرگسالان آموزش دیده حرفهای اجرا میشود، ترکیب میکنند. تأکید بیشتر مربیان پیش دبستانی بر روی تربیت و یادگیری و پیشرفت کودکان است تا والدین را قادر به کار یا انجام فعالیت های دیگر نماید. این فعالیت های تربیتی کودکان، متفاوت از مراقبت های روزانه آنها هستند. این دوره کودک را فقط برای زندگی آینده آماده نمی کند، بلکه جنبهای از زندگی را به وجود میآورد که فرد باید در آن تحول یابد؛ بنابراین، اگر یکی از اهداف بلند مدت تعلیم و تربیت آماده کردن کودک برای قبول تغییرات سریع اجتماعی باشد، باید آنها را با ذهنی باز، منعطف و توانا برای ترکیب کردن نوین اطلاعات پرورش داد؛ یعنی آن ها را به انسانی با تربیت خلاق تبدیل کرد. (لومباردی و همکاران، 2018)
روشهای تربیتی والدین اثرات طولانی بر رفتار، انتظارات و در نهایت برشخصیت افراد در آینده دارند. والدینی وجود دارند که اجازه نمی دهند کودک ابراز وجود کنند و مانع بروز هیجانات و احساسات درونی کودک میشوند و در نتیجه این کودکان درآینده افرادي روان آزرده، مضطرب و پریشان و افسرده خواهند شد. در حقیقت دیرزمانی است که معلوم شده برخی از گرایشهاي تربیتی والدین با پیدایش رفتارهاي غیر انطباقی کودکان رابطه دارد. پژوهشهاي بسیاري که در زمینه چگونگی برخورد والدین با کودکان و روشهاي اظهار نظر کودک بیان شده است، بی شک همۀ اولیاء و مربیان و علاقه مندان به امر تعلیم و تربیت بر این باورند که کودکان باید همگی از امکاناتی مشابه و در یک سطح عمومی برای تربیت برخوردار باشند تا بتوانند نقش خود را در جامعه پیدا نموده و برای زندگی آینده خود را آماده نمایند. چنانچه والدین و در سطح کلان تر، برنامه ریزان و تصمیمگیران اجتماعی، خواهان افرادی توانمند باشند، بایستی از همین دوران کودکی به نیازهای آنان و روشهایی که آنها را به این هدف میرساند بپردازند. کودکان امروز نسبت به گذشته با ذهنی پذیرا و آمادۀ تربیت هستندتا در دست مربیان تعلیم وتربیت، فردای بهتری برای کودکان رقم بخورد.هرچند روشهاي تربیتی والدین نیز اثرات طولانی بر رفتار، انتظارات و درنهایت بر شخصیت افراد در آینده دارند. (بدخشان و همکاران 1397)
کوششها و تحقیقات فراوان دانشمندان معروفي مانند روسو1، پستالوزی2، مونته سوری 3، دیوی4، پیاژه5 و فروبل6 و الگوهای آموزشي رجیو امیلیا7، بانک استریت8، والدروف9، اسکوپ10 و افراد دیگر نیز مؤید این مطلب است که تجارب سالهای اولیه ی هر کودک در چگونگي تشکیل شخصیت و کمال نهایي وی بينهایت تأثیرگذار است. اهمیت این تحقیقات زمانی آشکار میشود که بدانیم در بسیاری از مواقع، خانواده وظیفه خود را بدلیل آشنا نبودن با مسائل تربیتی و شیوه های آموزشی به خوبی ایفا نمی کـند .این گونه رفتارها به دلیل کم سوادی، فقر فرهنگی، بروز مشکلات اقتصادی، دور بودن والدین از محیط خانه، مشکلات و گرفتاری های تامین نیازمندی های زندگی، از هم گسیختگی خانوادگی و موارد بیشماری بوجود میآید. اینجاست که مراکز پیش دبسـتانی بایـد کمبودهای آموزشی، تربیتی و عاطفی کودکان را جبران کند. به گفته هاردی11، پیش دبستان، برنامهای است که تجربیات آموزش تدارک دیده شده و هدف آن کمک کردن به رشد کودکان ۵-۲ ساله است. (هاردی، ۲۰۱۰)
پیش دبستانیها متکفل به اجرای دودسته آموزش برای کودکان میباشند. دسته اول، آموزش هایی است که جنبه بینشی و نگرش کودکان را به دانسته های مورد نیاز تعلیم میدهند و دسته دوم، آموزش هایی است که رفتارهای کودک را با انجام برنامه هایی نظیر بازی و انتقال مفاهیم، عادت پذیری، کارهای هنری، آموزش موسیقی و شعر، مباحث اخلاقی و اعتقادی جهت میدهد تا عادت ها و رفتارهایی چون راستگویی، امانت داری، احترام به مقدسات، هنجارهای دینی، الگوهای اعتقادی، رفتارهای اجتماعی، کارهای جمعی وگروهی و نظیر آن را در کودک پرورش دهد. آنچه در نظامهای آموزشي، به ویژه توسط مسئولین آموزش وپرورش، مدیران مدارس و مربیان آموزشي و حتي والدین مي توان مشاهده کرد این است که علیرغم پذیرفتن اینکه سالهای اولیه زندگي کودک از اهمیت خاصي برخوردار است، هر یک از آنها با اتخاذ برنامههای نامربوط به نحوی از انجام وظیفه اصلي تربیتي شانه خالي ميکنند و درباره ی رهایي از مرحلهی وابستگي فکری به مرحله استقلال و کمال قدمی برنمي دارند. (مفیدی1393)
آموزش پیش از دبستان در ایران طی سال های اخیر از یک برنامه تربیتی صحیح و علمی برخوردار نبوده و در هر یک از مراکز مربوطه در کشور به صورتی خاص و طبق ذوق و سلیقه شخصی نهادهای مختلف اداره گردیده است. عدم تناسب برنامه های تربیتی پیش از دبستان با نیازهای کودکان، عدم توجه به نیروی انسانی به ویژه مربیان، یکپارچه نبودن مدیریت مراکز پیش دبستانی، نبودن سند برنامه درسی مستقل و عدم سرمایه گذاری نظام تعلیم و تربیت در این دوره از مهم ترین معایب دوره پیش از دبستان ایران است. (آخش و همکاران، ۱۳۹۵)
عوامل تاثیر گذار در پایین آوردن نرخ بهره وری و اثربخشی مراکز پیش دبستانی که با عدم هماهنگی در موضوعات سبب فردی نگری گردید،عملا این مراکز را با مشکل کارکردی مواجه ساخت؛ بطوری که خانواده ها معمولا بدنبال یافتن مراکز مطمئن تر جهت سپردن کودکان خود هستند. این عوامل عبارتند از: تنوع مراکز پیش دبستانی و اداره آنها توسط آموزش و پرورش و اداره بهزیستی، برنامه های تربیتی و آموزشی متنوع و مختلف، کادر کمتر آموزش دیده و بی تجربه، عدم آموزش های ضمن خدمت، برنامه ریزی و متون آموزشی تربیتی غیر یکسان در سراسر کشور و محیط های آموزشی تربیتی فاقد استاندارد لازم جهت تربیت بهتر کودکان. با توجه به تنوع برنامه های تربیتی و نبود یک الگوی عملی و اجرایی در یکسان سازی رفتارهای تربیتی در مراکز پیش دبستانی و نیز عدم تناسب توان مربیان پیش دبستان و مراکز مربوطه با نیاز سنی کودکان، موجب دغدغه محقق در دستیابی به الگوی اجرایی یک مدل هدفمند برای جهتدهی محتواها و فعالیت های تربیتی در آن مدل شده است. با این حال در کشور ایران با توجه به تأکید اسناد بالادستی و ضرورت این دوره و نیز به منظور آغاز یک حرکت جدی و منسجم جهت تهیه برنامه آموزشی تربیتی نظام مند، سازمان یافته، جامع، هماهنگ و هدف دار، متناسب با فرهنگ و روحیه حاکم بر جامعه ایران برای آموزش و تربیت دوره پیش از دبستان، گام های اساسی باید برداشته شود..
تنوع برنامه های اجرایی تربیتی مراکز پیش دبستانی، عدم تمرکز آموزش های تخصصی ویژه پیش دبستانی ها برای مربیان، استاندارد نبودن مراکز آموزشی، اختلاف و گوناگونی در فضاهای آموزشی و عدم تناسب برخی مراکز با نیاز کودکان، از مشکلاتی است که ضریب تأثیرگذاری این مراکز را کاهش میدهد و آن ضرورت یاد شده را پایین میآورد. بدیهی است که کاهش اثر گذاری این دوره، تأثیر متقابلی در مقاطع بعدی آموزش میگذارد. آنچه از مطالعات اولیه بر میآید، خلاء چنین نظام آموزشی برای کودکان با توجه به ضرورت های آن در زمینه تربیتی بسیار مشهود است؛ ازاین رو سامان دهی چنین نظامی برای دوره پیش دبستان ضرورتی اجتناب ناپذیر است. با توجه به اهمیت این امر، واضح است که برای اتخاذ یک استراتژی کارآمد در امر تربیت و هدایت کودکان و دانش آموزان، باید به طراحی مدل تربیتی کارآمد پرداخت. طراحی چنین مدلی برای ارتقاء سطح تربیت کودکان کمک میکند تا این مقطع در فرآیند آموزشی هدفمند قرار گرفته و پایه ای مطمئن برای سطوح بالاتر گردد. بدیهی است عدم وجود چنین مدلی برای سامان دهی نظام تربیتی کودکان، موجب اختلاف و آشفتگی تربیتی در مراکز پیش دبستانی پدید میآورد و زیرساخت تربیتی افراد را متزلزل و بر اساس تصمیمات غیراصولی مواجه خواهد ساخت که در آن صورت ارزیابی و محاسبه ضریب کارکرد آن میسر نخواهد بود.
این مدل میتواند کمک شایانی برای مسئولین و تصمیم گیرندگان تربیتی در سطح وزارت آموزش و پرورش و خصوصا مراکز تربیتی و نیز مربیان تربیتی گردد و طراحان آموزش های پیش دبستانی را به سمت طراحی متون متناسب با سیاست گذاری اصولی تربیتی رهنمون سازد و از طرفی استانداردی برای مراکز تربیتی تعریف نماید تا مراکز خصوصی و بهزیستی و حتی خود آموزش و پرورش، مکلف به رعایت این استانداردها باشند. طراحی و پیگیری چنین مدلی در ابعاد تعریف شده، موجب تحولی در امر تربیت کودکان پیش دبستانی خواهد بود. بنابراین دغدغه مهم محقق در رفع مشکلات تربیتی موجود در مراکز پیش دبستانی، بر طراحی یک مدل متناسب، علمی و هدفمند با تربیت کودکان در این مقطع میباشد. بنابراین سوال این تحقیق این است که: ارائه مدل فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان با تاکید بر محتوا و فعالیت چگونه خواهد بود؟
مروری بر ادبیات نظری :
پیش دبستانی
پیش دبستانی دوره ای است که به تناسب امکانات و مقتضیات هر کشور کودکان سه تا شش ساله در آن پرورش مییابند. دوره ی پیش دبستانی، دوره ی جدا شدن تدریجی از محیط خانه و آماده شدن برای انس گرفتن با کودکان دیگر و آشنایی با کار در مدرسه است. (سعادتمند و همکاران، 1393)
تربیت به جریان یا فرایندی منظم و مستمر گفته میشود که هدف آن هدایت رشد جسمانی و روانی یا به طور کلی هدایت رشد همه جانبه ی شخصیت تربیت شوندگان در جهت کسب و درک معارف بشری و هنجارهای مورد پذیرش جامعه و نیز کمک به شکوفا ساختن استعدادهای آنان است (سیف، 1399)
تربیت شامل برنامه ریزی فعالیت های است که قرار است برای رسیدن به اهدافی که پیش رو دارد برنامه ریزی میکند.
منظور از محتوا عبارت از دانش سازمان يافته و اندوخته شده، اصطلاحات، اطلاعات، واقعيات، قوانين و اصول، روش ها، مفاهيم، تعميم ها، پديده ها و مسائل مربوط به يك ماده علمي است. محتوا چيزي است كه قرار است آموزش داده شود. محتوا شامل كليه مطالب، مفاهيم و اطلاعات مربوط به يك برنامه مورد نظر است خواه به عنوان بخشي از متن يك كتاب باشد، محتوا برنامه و اطلاعات و دانشی است که قرار است برای کاری که در پیش رو داریم اجرایی کنیم. (ملکی،۱۳۹۰)
فعالیت هایی تربیتی به جنبه های هنری وتربیتی گفته میشود که آشنایی دانش آموزان با اصول ومفاهیم موجود در آن فعالیت ها است که باعث میشود آنان بصیرت ودانش بیشتری با پدیده های هنری وتربیتی برخورد کنند و بتوانند به طور اصولی نسبت به درک ماهیت فعالیت ها ونقد آن بکوشند ودر نتیجه فعالیتهای انجام شده را ارزش گذاری کنند سپس بر اساس قضاوتی مناسب به سوق دادن نگرش های خود به سمت فعالیت های خاصی بپردازند. (احمدوند و همکاران، 1402)
پیشینه تحقیق :
زمانی و همکاران (۱۴۰۲) در این پژوهش به اهمیت کسب سواد آموزی اولیه برای کودکان در معرض خطر از خانواده کم برخوردار، اثر بخشی داستان خوانی مشارکتی با دو محور معنا و رمز برای ارتقا ء مهارت های سواد آموزی شامل مولفه های آمادگی خواندن وآگاهی واج شناسی بررسی شده است. فرض پژوهش مبنی بر اثر بخش بودن برنامه مداخله در بهبود مهارتهای سواد آموزی تایید شده است که نتایج بهبود ایجاد شده از پایداری برخوردار است، با گنجاندن و آموزش مستقیم مهارتهای مرتبط با رمز در برنامه داستان خوانی مشارکتی میتوان موجب بهبود مهارت ها وپیش نیازهای آمادگی خواندن در کودکان پیش دبستانی گردد. یافتههای نشان میدهد که خواندن کتاب داستان به صورت تعاملی و فعالیت های آن میتواند به عنوان ابزاری برای رشد دانش واج شناسی کودکان بکار رود و همسو با شواهد پژوهش، دانش واج شناسی میتواند آمادگی خواندن و بهبود سواد آموزی اولیه را پیش بینی کند. در نتیجه مشکلات سواد آموزی با نقص زبانی مرتبط شده است.
مظاهری تهرانی (۱۴۰۲) این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی آموزش والدگری امید محور بر خود کارآمدی والدین مادران کودکان پیش دبستان انجام شده و نتایج مداخلات نشان داده که آموزش والدگری امید محور بر افزایش خودکارآمدی مادران موثر بوده است. مبنای تحقیقات انجام شده آموزش برخی ازشیوه های والدگری باعث افزایش خودکارآمدی مادران میگردد از حیث یافتههای پژوهش حاضر با یافتههای بدست آمده از انواع دیگر آموزش های والدگری وآموزش والدگری ذهن آگاهانه فرزند پروری مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر رابطه والد وکودک میباشد.
جو لنگرودی(1401) : در پژوهشی که در کودکان پیش دبستانی انجام شده هویت یکی از اصلی ترین موضوعات تاریخ بشر، انبیاء، سیاستمداران و قانون گذاران بوده است. در قرآن کریم نیز اشاره ای به قومیت و قبیله شده است. آنچه انسان با شناخت خود و دیگران به وجود اشتراک و افتراق با دیگران پی میبرد باعث میگردد وجه تمایزی میان خود و دیگران قائل شود. اما از نظر روان شناسان هویت را از دوران کودکی به جهت جلوگیری از بحرانهای هویت که در سنین نوجوانی گریبانگیر نوجوانان و جوانان خواهد بود لازم میداند. از سویی دیگر جهان شاهد پدیدهای به نام جهانی شدن بوده است که این پدیده نه تنها بر اقتصاد و سیاست بلکه بر فرهنگ ملت ها نیز تاثیر گذاشته و نگرشها، ارزشها، باورها، آداب، و رسوم حتی پوشش مردم را تغییر داده است.
ولی الهی (۱۴۰۱) : آموزش شعر خوانی باعث تقویت دو مولفه گنجینه لغات (واژگان تصویری و واژگان ربطی) از سه مولفه گنجینه لغات (واژگان ربطی و واژگان شفاهی و واژگان تصویری) کودکان مقطع پیش دبستان میشود. اما آموزش شعر خوانی به مولفه های واژگان شفاهی گنجینه لغات تاثیر گذار نبوده و موثر نیست به همین دلیل آموزش شعر خوانی برتقویت گنجینه لغات (واژگان تصویری و واژگان ربطی) کودکان مقطع پیش دبستانی موثر است، اما بر تقویت گنجینه لغات واژگان شفاهی موثر نیست. یکی از ویژگیهای شعر علاوه بر جذابیت ظاهری دارا بودن محتوای قصه و آموزندگی است که باعث اغنای تفکر و رشد فکری در کودکان میشود. همچنین سبب میشود که کودکان به سوی آن کشیده شده و در برابر یادگیری مقاومت نشان ندهد.
کیانی (1401) : بر اساس نتایج بدست آمده از بکار گرفتن چهار الگوی مدرن برنامه درسی دوره پیش دبستان در محورهای سه گانه، میتوان اظهار نمود که در رابطه با الکوی نخست، در همه این الگوها کودک موجودی منحصر به فرد، توانمند، شایسته و عاملی است که بر شنیدن صدای او و ایجاد زمینه لازم برای تحقق بیشتر عاملیت وی تاکید میشود. در عین حال توجه به میزان عاملیت کودکان در نزد الگوهای مورد بررسی یکسان نیست، زیرا مفهوم عاملیت کودک مانند پیوستاری است که هر یک از این الگوها در نقاطی متفاوتی از آن قرار دارند. در رابطه با محور دوم نیز روشن شد که ماهیت یادگیری بر نگاه عاملیت کودک مبتنی است.
پسندیده (1401): مطابق با نتایج بدست آمده از این پژوهش، آموزشهای دوران پیش دبستانی بر میزان احترام به خود در ابعاد اجتماعی، جسمانی و تحصیلی کودکان پیش دبستانی تاثیر گذار بوده است. احترام به خود و خانواده در دانش آموزان پیش دبستانی تفاوت معنی داری را نشان نداد، اما با توجه به اینکه احترام به خود، احساسات کودکان نسبت به خود به عنوان عضوی از خانواده را شامل میشود و با توجه به محبت و احترامی که از سوی والدین و سایر اعضای خانواده دریافت میکنند، احساس امنیت کرده و احترام به خود مثبتی در این زمینه شکل میگیرد، لذا نقش خانواده بسیار پر رنگ تر از مراکز پیش دبستانی است و بر اساس متغیر هایی مختلفی نظیر سبک فرزند پروری والدین، فرهنگ خانواده و سایر موارد شکل میگیرد.
در بررسی و مشاهدات دومینیک (۲۰۲۳) مربیان پیش دبستانی در مورد اهمیت محیط جهت توسعه استقلال کودک، اصطلاح محیط یک مفهوم بسیار گسترده ای دارد. چرا که انواع مختلفی از محیط ها مانند فرهنگی، مذهبی، اجتماعی، خانوادگی، نهادی و ... را در برمیگیرد. در بخش تئوری به تبیین مفهوم استقلال در کودکان پیش دبستانی و سیر رشد استقلال پرداخته شد. ویژگی های اصلی رشد استقلال کودکان پیش دبستانی را در زمینه های جسمی-حرکتی، شناختی، اجتماعی و عاطفی خلاصه کردیم. در ادامه تأثیر محیط و تأثیرپذیری افراد بالغ پرداختیم که از یکدیگر تفکیک ناپذیرند.
کاتیا (۲۰۲۳) بررسی چگونگی واکنش مربیان به پریشانی کودکان در دوره پیش دبستانی و تاثیر آن به احساسات و زندگی کودکان بستگی دارد. کودکان انواع مختلفی از احساسات را به صورت روزانه تجربه میکنند و پریشانی نیز در زندگی روزمره آنها نقش دارد. باید به کودکان کمک کرد تا آنچه را که تجربه میکنند درک کنند، در مورد احساسات خود صحبت کنند و تأکید کنند که ما برای آنها اینجا هستیم. ما عمدتاً علاقمند بودیم که مربیان چگونه توانایی پذیرش بدون قید و شرط خود را ارزیابی میکنند و در صورت تماس احتمالی با یک کودک در گروه از چه رویکردهای پیشگیرانه ای استفاده میکنند. در بخش تجربی، پژوهشی کیفی بر روی یک نمونه هدفمند متشکل از پنج مربی که برای بهزیستی کودکانی که تماس را تجربه میکنند تلاش میکنند انجام دادیم . بر اساس نتایج تحقیق، ما به این نتیجه رسیدیم که مربیان به مسئولیت خود در حل پریشانی کودکان واقف هستند وبا احتیاط وحرفه ای به آن پاسخ میدهند. مربیان درک میکنند که سختیهای کودکان بیشتر از خانواده اولیه ناشی میشود و بچهها معمولاً هنگام ورود به مهد کودک در دوره مقدماتی پریشانی را تجربه میکنند.
اسمولار (۲۰۲۳)در پژوهشی تحت عنوان بقای انسان به احساسات بستگی دارد. کودکان به طور روزانه احساسات متنوعی را تجربه میکنند و سختی ها نیز بخشی از زندگی روزمره آنهاست. باید به کودک کمک کرد تا بفهمد چه چیزی را تجربه میکند، درباره احساسات صحبت کند و تاکید کند که ما برای آنها اینجا هستیم. ما عمدتاً به این موضوع علاقه مند بودیم که مربیان چگونه توانایی خود را برای پذیرش بدون قید و شرط ارزیابی میکنند و از چه رویکردهای پیشگیرانه ای در صورت ناراحتی احتمالی برای یک کودک در گروه استفاده میکنند. در بخش تجربی، پژوهشی کیفی بر روی یک نمونه هدفمند متشکل از پنج مربی زن که برای بهزیستی کودکان درگیر سختی کار میکنند، انجام دادیم. با نتایج تحقیق متوجه شدیم که مربیان به مسئولیت خود در حل مشکلات کودکان واقف هستند و با دقت و حرفه ای به آنها پاسخ میدهند. مربیان درک میکنند که سختی های بچه ها بیشتر از خانواده ابتدایی است و بچه ها معمولاً هنگام ورود به مهدکودک در دوره مقدماتی سختی را تجربه میکنند.
ویتکرافت (۲۰۲۳) در بررسی خود مشکلات اضطراب کودکان پیش دبستانی را یکی از رایج ترین مراجعات به خدمات بهداشت روان کودک و نوجوان دانست. از جمله اضطراب والدین، خلق و خوی مضطرب کودکان پیش دبستانی، تعاملات والدین، والدین کودکان مضطرب را به احتمال زیاد بیش از حد کنترل میکنند، با این حال اطلاعات کمی در مورد اینکه چه باورها یا شناخت هایی زیربنای این رفتارها هستند، وجود دارد. در مورد اضطراب کودکان، برخی مطالعات نشان داده اند که شناخت های والدین با وجود اختلالات اضطرابی در کودکان مدرسه ای مرتبط است. پژوهش حاضر به بررسی نقش شناخت والدین در رابطه بین اضطراب والدین و اضطراب کودک در کودکان پیش دبستانی پرداخته است نتایج نشان داد که اضطراب والدین با اضطراب کودک مرتبط است. اضطراب والدین نیز با شناخت والدین، یعنی منبع کنترل والدین و کنترل والدین خلق و خو و رفتار مضطرب کودک مرتبط بود. اضطراب کودک با انتظارات والدین از خلق و خو و رفتار مضطرب کودک و کنترل والدین بر خلق و رفتار مضطرب کودک مرتبط بود.با این حال شناختهای والدینی برای میانجیگری رابطه بین اضطراب والدین و اضطراب کودک یافت نشد.
اصلان (۲۰۲۳)در این پژوهش تأثیر برنامه گفتگوی12هفتهای بر محیط سواد آموزی خانگی، زبان و مهارتهای سواد اولیه کودکان پیشدبستانی ترکیهای با پیشینه اجتماعی-اقتصادی متفاوت بررسی شد. پژوهش به صورت چهار مرحله ای برنامه ریزی شد. در ابتدا برنامه خواندن وگفتگو شامل خواندن مشترک، آیتم های واژگانی و مهارت های روایی توسعه یافت. دوم مطالعه امکان سنجی و پذیرش با هشت نفر از والدین و فرزندان پیش دبستانی آنها انجام شد. آنها سه هفته اول مداخله را با فرزندان خود پنج جلسه در هفته و هر جلسه 30 دقیقه انجام دادند. سپس تمام عناصر برنامه خواندن و گفتگو با توجه به دیدگاه والدین بررسی شد و نسخه نهایی برنامه تصمیم گیری شد. درمرحله بعد، یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده پایلوت انجام شد که 50 کودک پیش دبستانی و والدین آنها در این مطالعه شرکت کردند. کودکان پیش دبستانی از قبل در مورد مهارت های زبانی و سواد اولیه مورد آزمایش قرار گرفتند. ارتباط نتایج نشان داد که کودکان گروه مداخله در مهارتهای زبانی و سواد اولیه پیشرفت قابلتوجهی داشتند، اما در گروه کنترل این مورد صادق نبود. همچنین، والدین گزارش دادند که این مداخله برای فرزندانشان و مهارت های زبانی و سواد اولیه آنها را بهبود بخشیده است.
پیترکا (۲۰۲۳) بیان داشت نقش مربیان و کمک مربیان پیش دبستانی در کشف استعداد کودکان پیش دبستانی و همچنین تاثیر محیط تشویقی و والدین در شکوفایی استعدادهای کودکان بسیار موثر است. آموزش در بخش نظری به تشریح ویژگیهای رشدی کودکان پیش دبستانی، ارائه نیازهای کودکان تیزهوش و اهمیت تشخیص و شناسایی زودهنگام استعدادهای درخشان اهمیت بسزایی دارد. در یک مقیاس مشاهده ارزیابی که توسط مربیان مهدکودک برای شناسایی آسان یک کودک تیزهوش استفاده شد، نقش والدین در رشد استعداد کودک نقش بسزایی دارد. در بخش تجربی، آشنایی مربیان پیش دبستانی و دستیاران پیش دبستانی با استعداد را بررسی کردیم. چنین کودکانی را با کمک دادههای یک پرسشنامه نظرسنجی با پشتیبانی حرفه ای را میتوان بدست آورد که علاوه به سؤالات فوق، حاوی داده هایی در مورد مشارکت والدین و مهدکودک در رشد استعدادهای درخشان میباشد. توجه بیشتر به کار با کودکان تیزهوش میتواند فرصت هایی برای کار فردی، پیشرفت در زمینه کار با کودکان با استعداد و چالشهایی که متخصصان هنگام کار با این کودکان با آن مواجه میشوند را آشکار سازد.
یونگر (۲۰۲۳)در پژوهشی دوره پیش دبستانی یکی از مهم ترین دوره های زندگی کودک است که در آن رشد و تشویق رشد یکپارچه کودک بسیار مهم است. مربیان، دستیاران مربیان، مربیان ویژه و فراگیر باید به طور مناسب خود را واجد شرایط و دانش خود را برای کار با کودکان با نیازهای ویژه عمیقتر کنند. این دانش شامل ویژگی های گروه های فردی کودکان و والدین آنها، روشها و راهبردهای کار با آنها در کلاس، شناخت، مشاهده و نظارت بر پیشرفت و رشد کودک، روش های برنامه ریزی اهداف و فعالیت ها و تنظیم با استفاده از روش های آموزشی مختلف است. تجهیزات جانبی، گذار به پارادایم فراگیر به معنای تغییر آموزش برای مربیان حرفه ای است. مربیان حرفه ای برای اینکه بتوانند در مکان های فراگیر کار کنند، باید ارزشها، نگرش ها، مهارت ها، توانایی ها و دانش مناسبی داشته باشند
وادینگتون (۲۰۲۳) در بررسی هنجارگرایی؛ اجتماعی بودن پیشرفت اخلاقی؛ استدلال اخلاقی؛ اخلاق در پایان دوره پیش دبستانی، کودکان عامل اخلاقی هستند. آنها خود را به همان استانداردهای هنجاری عینی که دیگران را به آن میبندند، نگه داشته و رفتار میکنند و انتظار دارند که دیگران مطابق این استانداردها رفتار کنند. تمرکز پایان نامه فعلی دو جنبه بود، تا شواهدی را برای احساس اخلاقی مبتنی بر هنجار، عامل خنثی کودکان پیش دبستانی و آگاهی آنها از توجیهات اخلاقی (نامناسب) برای اعمال اخلاقی گسترش دهند. در اولین مطالعه، بررسی شد که آیا کودکان هنجارهای بی طرفانه را برای درخواست کمک خود اعمال میکنند یا خیر. نتایج حاکی از آن است که کودکان هر دو گروه سنی نسبت به درخواست موجه، کندتر و مرددتر بودند، در مطالعه دوم، بررسی شد که چه زمانی توجیهات اخلاقی ضروری میشود. نتایج حاکی از آن است که کودکان 5 ساله، اما نه کودکان 4 ساله، زمانی که تصادفات مبتنی بر اعتقاد بودند، از متخلف دلیلآور حمایت میکردند، در حالی که وقتی تصادفات مبتنی بر عمد بودند، بنابراین، پیشدبستانیهای مسنتر متوجه میشوند که برخی از اشتباهات نیاز به توضیح خوب دارند یا از آنها سود میبرند، در مطالعه سوم، مرزهای توجیهات اخلاقی را بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که کودکان در هر دو سن بیشترین اعتماد را به بازیگر در شرایط پایه داشتند، پس از آن در شرایط دلیل متفاوت و کمترین اعتماد را به شرط همان دلیل داشتند.
روش تحقیق :
پژوهش کاربردی حاضر از نوع آمیخته اکتشافی میباشد که شامل دوبخش (کیفی-کمی) است. در مرحله کیفی پژوهش براساس روش سنتز پژوهی از نوع قیاسی براساس الگوی کلاین انجام شده است .از طریق بهره گیری از مبانی نظری و داده های بدست آمده از مقالات، پایان نامه ها، مجلات و سایت های معتبر استخراج گردیده که منجر به شناخت مدل (برنامه) میگردد. در مرحله کمی پژوهش به منظور اعتبار بخشی به مولفه های حاصل از سنتز پژوهی و همچنین مدل فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان از روش توصیفی از نوع تحلیل عاملی تاییدی میباشد که جهت اندازه گیری درجه تناسب مدل پیشنهادی انجام میگردد.
1-2-3 در بخش کیفی (سنتز پژوهی)
در سطح اول به منظور شناسایی مولفه های الگوی فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان در آموزش و پرورش ایران از روش سنتز پژوهی استفاده شده است، که از نوع قیاسی و براساس الگوی کلاین میباشد. لازم به ذکر است که روش تحقیق کاربردی از نوع آمیخته بوده و سنتز پژوهی، در کیفی روی مفاهیم و نتایج مطالعات گذشته با شیوه کد گذاری متداول در پژوهش کیفی میباشد. (سهرابی، اعظمی و یزدانی، ۱۳۹۰) به عبارت دیگر، این روش شامل بازنگری عمیق و دقیق و تحلیل کیفی محتوای مطالعات گذشته و یافته های پژوهش های اجرا شده در یک حوزه خاص (بنچ ودی12، ۲۰۱۰) و ترکیب اطلاعات و داده های کیفی حاصل از این تحلیل به منظور ایجاد دانش جدید و نمایش جامع تری از پدیده در حال بررسی است.
در سطح دوم روش پژوهش به منظور بررسی مولفههای حاصل ازسنتز پژوهی با استفاده ازروش کیفی به ایجاد یک پرسشنامه محقق ساخته مدل پیشنهادی ارائه فعالیت های تربیتی پیش دبستانی از روش کیفی برای انجام روایی و پایایی استفاده شده است که پرسشنامه محقق ساخته از طریق ضریب لاوشه اعتبار سنجی شد.
با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ای که در اختیار اساتید دانشگاه و سایر خبرگان این امر قرار گرفت که ۱۵نفر به سوالات پاسخ دادند که براساس ضریب لاوشه و طیف سه بخشی لیگرد، از ۱۱۳ سوال مطرح شده، سه سوال حذف گردید.
در پژوهش های کیفی با توجه به گرد آوری اطلاعات عمیق و غنی اندازه نمونه کوچک است. بر همین اساس در پژوهش حاضر نیز حجم نمونه مرحله کیفی پژوهش متمرکز بر کلیه مستندات شامل مقالات مندرج در پایگاه ها و وب سایت های معتبر کتاب ها و مجلات معتبر در حوزه فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستانی که در فاصله زمانی 1۳۸۵تا ۱۴۰۰ و1۹۹9 تا۲۰۲۰در پایگاههای داده معتبر درscienceweb of,scopus,eric ,taylor&francis ,sage ,sciencedirect وپایگاه مرکزاطلاعات جهاددانشگاهی وبانک هوشمند نورمگز (noor mags) و سایت اروپایی مجلات تخصصی در dart-europe) ) نمایه شده و قابل دیدن و رویت میباشد و نام تمام نویسندگان، عنوان مقالات، کتاب ها و سال انتشار در جدول قابل ملاحظه میباشد. محتوای کلیه متون به صورت هدفمند و باید در راستای فعالیت های تربیتی در پیش دبستان باشند. بر همین اساس نتایج و مراحل تکمیل فرایند استخراج و صورت بندی مولفه های تربیتی در این مرحله، مطالعه و انتخاب مولفه ها در مقالات باید منطبق با فعالیتهای تربیتی باشند که مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند. از آن جا که محتوای مطالعه شده این منابع و متون، سطر و پاراگراف بوده است، چگونگی انتخاب سطرها و پاراگرافها در مستندات مطالعه کامل منابع و به صورت جستجوی مولفه های مرتبط با فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستانی بوده است که این مولفهها از درون مقالات همراه با متون استخراج شده در قالب یک جدول به صورت نهایی استخراج و مورد بازبینی مجدد قرار گرفته و در پایان کار ثبت و برای انجام پژوهش مورد استفاده برنامه قرار میگیرد.
[1] Rousseau
[2] Pestalozzi
[3] Montessori
[4] Devi
[5] Piaget
[6] Froebel
[7] Reggio Emilia
[8] Bank Street
[9] Waldorf
[10] Scoop
[11] Hardy
[12] Bench Vedi
جدول 1- ویژگی های جمعیت شناختی متخصصین به منظور تعیین اعتبار مولفه های شناسایی شده
ردیف | سن | جنسیت | مدرک | رشته تحصیلی | سابقه خدمت |
۱ | ۴۰ تا۵۰ سال | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۱۵ سال |
۲ | ۵۰ سال و بالاتر | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۲۵ سال و بالاتر |
۳ | ۴۰ تا۵۰ سال | مرد | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۱۵ سال |
۴ | ۴۰ تا۵۰ سال | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۱۵ سال |
۵ | ۵۰ سال و بالاتر | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۲۰ سال |
۶ | ۴۰ تا۵۰ سال | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۱۵ سال |
۷ | ۴۰ تا۵۰ سال | مرد | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۱۵ سال |
۸ | ۵۰ سال و بالاتر | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۲۰ سال |
۹ | ۵۰ سال و بالاتر | مرد | دکتری | روان شناسی | ۲۵ سال و بالاتر |
۱۰ | ۴۰ تا۵۰ سال | مرد | دکتری | روان شناسی | ۱۵ سال |
۱۱ | ۵۰ سال و بالاتر | زن | دکتری | روان شناسی | ۲۰ سال |
۱۲ | ۵۰ سال وبالاتر | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۲۵ سال و بالاتر |
۱۳ | ۴۰ تا۵۰ سال | مرد | دکتری | متخصص درآموزش وپرورش | 3۰ سال |
۱۴ | ۵۰ سال وبالاتر | زن | دکتری | روان شناسی | ۲۵ سال و بالاتر |
۱۵ | ۴۰ تا۵۰ سال | زن | دکتری | برنامه ریزی درسی | ۱۵ سال |
یافته های تحقیق :
براساس آنچه تاکنون انجام گرفته یافته های پژوهش های انجام شده در اختیار قرار گرفت .در ادامه سعی شده است تا کدهای بدست آمده براساس اهداف پژوهش دسته بندی شوند که در جدول (2-4) قابل مشاهده است.
در جدول (4-3) مفاهیم و زیر مولفه های شناسایی شده جهت ارائه مدل فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان با تاکید بر محتوا و فعالیت ارائه ارائه شده است.
جدول 3-4 مولفه های اصلی و زیرمولفه های شناسایی شده جهت ارائه مدل فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان
با تاکید بر محتوا و فعالیت
زیر مولفه های شناسایی شده | مولفه های اصلی | |
پرورش هویت ملی و سرمایه های شناختی | پرورش هویت ملی | هدف کلی |
سرمایه اجتماعی | ||
سرمایه روان شناختی | ||
رشد فراشناختی | ||
تقویت شناخت | مسولیت پذیری | هدف جزیی
|
تقویت شناختی | ||
خود تنظیم کنندگی | ||
آشنایی کودکان پیرامون زندگی | آشنایی با چرخه زندگی | |
احترام به شناسایی فرهنگ ها دگرگونی ها | ||
آشنایی واحترام به محیط زیست | ||
ویژگی تربیت اجتماعی کودکان | تربیت اجتماعی | |
ارتقا آگاهی و استقلال تربیتی کودک | تربیت زیبا شناختی | |
استقلال کودک | ||
شخصیت کودک | ||
خود آگاهی کودک | ||
شاد زیستن کودک | ||
لازمه آگاه شدن کودکان از حقوق خود | ویژگی های شناختی کودکان | |
آگاهی کودکان از حقوق خود | ||
اخلاق مداری مربیان | تقویت اخلاق حرفه ای مربیان | |
توانایی تربیتی کودکان | پرورش هوش هیجانی | محتوا |
پرورش عادات پسندیده | ||
پرورش اخلاق | ||
پرورش بعد معنوی | ||
تربیت فردی | ||
توانایی تجزیه وتحلیل در کودکان | تفکر منطقی | |
تفاوت جنسی | ||
پرورش مفاهیم ریاضی | ||
قابلیت مقایسه در کودکان | طبقه بندی | |
تقویت درک وفهم انتقادی | ||
تفکر مراقبتی | ||
مهارت هنری | ||
تفکر به آینده | ||
تقویت انگیزه | ||
باز ترکیب محتوا | آموزش مهربان بودن باحیوانات | |
سوادصرفه جویی در انرژی | ||
تفکر مفهومی | ||
آموزش خانواده | ||
آموزش مهارت صلح | ||
پرورش مفاهیم هندسی | ||
پرورش حواس | ||
آموزش تولید محتوا | تفکر مشارکتی | |
آموزش فرهنگ ایرانی | ||
مها رت های اجتماعی | ||
توجه به فرهنگ خانواده | ||
مهارت زبان آموزی | ||
ویژگی تدریس | حمایت عاطفی خانواده | راهبردهای یاددهی یادگیری |
حمایت عاطفی کودک | ||
حمایت عاطفی والدین | ||
حمایت معلمان آموزشی | ||
مهارت های کلامی | ||
توجه به تجربیات کودکان | ||
مشاور کودک | ||
حمایت از سوی مدرسه | ||
روش تدریس قصه گویی | ||
پیوسته ومرحله ای بودن آموزش | ||
والدگری بالنده | ||
بهسازی مربیان آموزشی | ||
تکنیک تدریس | تجسم خلاق | |
روش آموزش نردبانی | ||
آشنایی با مفاهیم ریاضی | ||
روش حل مساله | ||
تشخیص شباهت ها وتفاوت ها | ||
پرورش تمرکز دقت | ||
مهارت های ظریف | ||
مهارت های درشت | ||
خلاقیت | ||
حس کاوشگری | ||
آموزش بلند خوانی | ||
سواد رسانه ای | ||
پرورش رشد حافظه | ||
جریان یاددهی یاد گیری | ||
مهارت های آموزشی | ||
تقویت بعد مهارتی و شخصی مربیان | ||
یاد گیری شخصی سازی | توجه به هنجارها | |
تجربه زیسته والدین | ||
هدفمند | ||
دست ورزی وکاردستی کودکان | ||
تجربه زیسته کودکان | ||
مهرت های ورود به جامعه | ||
فرهنگ مصرف | ||
فرهنگ تولید | ||
صرفه جویی در آب | ||
صرفه جویی در منابع طبیعی | ||
ایجاد فرصت های کسب تجربه برای کودکان | ||
برطرف کردن نیاز های شخصی | ||
یاد گیری فعال | پرورش جریان های اجتماعی | |
روحیه پرسش گری | ||
روحیه پژوهش گری | ||
ایجاد فرصت برای یاد گیری کودکان | ||
همدلی | ||
ویژگی فردی دانش آموزان | امنیت کودک | گروه بندی |
سلامت جسمانی | ||
رشد جسمی وحرکتی کودکان | ||
پرورش اضباط اخلاق | ||
پرورش مقابله با استرس | ||
پرورش زبان ادب | ||
توجه به تغذیه وخواب | ||
ویژگی های عاطفی واجتماعی کودکان | پرورش رشد عاطفی | |
اشکال متنوع فعالیت های گروهی | فعالیت های گروهی | |
پرورش شهروندی | ||
پاکیزه نگه داشتن محیط زیست | ||
شرکت فعال وتقویت انسجام گروه | ||
مواد آموزشی | تامین ابزار ها برای پردازش | |
منابع وامکانات مورد نیاز | اطلاعات | |
ویژگی های منابع ومواد | ابزارها ومواد آموزشی | |
اشکال منابع بازی | بازی های دوران کودکی | |
بکار گیری منابع تصویری ومواد | بکار گیری انیمیشن | |
روش های ارزشیابی کودکان | ارزش یابی براساس تفاوت های فردی | ارزشیابی |
روش های ارزشیابی کودکان | ارزش یابی توصیفی کودکان | |
ارزشیابی فرایندی | ||
ارزش یابی کمی | ||
ارزشیابی مربیان | ارزشیابی در کیفیت مربیان | |
| مدیریت زمان | زمان |
| توجه به فضای فیزیکی پیش دبستان | مکان |
محیط آموزشی |
بر اساس تعداد متخصصینی که گویهها را مورد ارزیابی قرار میدهند، حداقل مقدار CVR قابل قبول تعیین میگردد. بنابراین سؤالاتی که مقدار CVR محاسبه شده برای آنها کمتر از میزان مورد نظر است، بدلیل آنکه روایی محتوایی قابل قبولی ندارند؛ بایستی کنار گذاشته شوند.
در این پژوهش، تعداد متخصصین ارزیاب۱۵نفر میباشد وحداقل مقدار CVR قابل قبول ۴۹/۰است. بنابراین سؤالاتی که مقدار CVR محاسبه شده برای آنها کمتر از ۴۹/۰ بود، به علت قابل قبول نبودن روایی محتوایی، از پرسشنامه کنار گذاشته شدند و تنهاگویههایی که مقدار CVR محاسبه شده برای آنها بین (۴۹/۰تا۱) بود، در پرسشنامه باقی ماندند. بدین ترتیب سوالات (۱۰۹-۱۰۸-۱۰۷) بدلیل پایین تر بودن مقدار CVR ا از مقدار۴۹/۰ از سولات حذف گردیده و سوالات گویه به ۱۱۰ سوال رسید و برهمین اساس مدل نهایی فعالیت های تربیتی تشکیل شد.
جدول شماره 5-4محتوی و فعالیت
جدول محتوی و فعالیت | محتوی | اهداف کلی | پرورش هویت ملی کودکان / سرمایه اجتماعی/سرمایه روان شناختی |
اهداف جزئی | مسولیت پذیری/تقویت شناختی/خود تنظیم کنندگی آشنا کردن کودکان با چرخه زندگی/آشنایی با فرهنگ ها و گوناگونی/آشنایی واحترام به محیط زیست/تربیت اجتماعی تربیت زیبا شناختی/آموزش استقلال فردی/پرورش شخصیت مستقل/آموزش خودآگاهی/شاد زیستن/آگاهی کودکان به حقوق خود/تقویت اخلاق حرفه ای مربیان | ||
محتوی | پرورش هوش هیجانی در کودکان/پرورش عادات پسندیده در کودکان/پرورش اخلاق در کودکان/پرورش بعد معنوی در کودکان/پرورش تربیت فردی در کودکان/پرورش تفکر منطقی/آموزش تفاوت جنسی/آموزش پرورش مفاهیم ریاضی/آموزش مفاهیم طبقه بندی/تقویت درک و فهم انتقادی/آموزش تفکر مراقبتی/آموزش مهارت هنری/آموزش تفکر نسبت به آینده/آموزش تقویت انگیزه آموزش مهربان بودن با حیوانات/آموزش سواد صرفه جویی در انرژی/آموزش تفکر مفهومی/آموزش خانواده/آموزش مهارت صلح/پرورش مفاهیم هندسی/پرورش حواس/آموزش تفکر مشارکتی/آموزش فرهنگ ایرانی/آموزش مهارتهای اجتماعی/آموزش توجه به فرهنگ خانواده/آموزش مهارت زبان آموزی | ||
منابع | تامین ابزارها برای پردازش اطلاعات/ابزارها ومواد آموزشی بازی های دوران کودکی/بکارگیری انیمیشن | ||
فعالیت | راهبرد های یاددهی و یادگیری | آموزش حمایت عاطفی کودک/آموزش حمایت خانوادگی کودک/آموزش حمایت عاطفی والدین/آموزش حمایت معلمان آموزشی/آموزش مهارت های کلامی/آموزش توجه به تجربیات کودکان/پرورش مشاور کودک/حمایت از سوی مدرسه/روش تدریس قصه گویی/پیوسته و مرحله ای بودن آموزش/آموزش والد گری بالنده/بهسازی آموزش مربیان آموزش تجسم خلاق به کودک/روش آموزش نردبانی روش آشنایی مفاهیم ریاضی/آشنایی باروش/حل مساله تشخیص شباهت ها و تفاوت ها/پرورش تمرکز دقت/آموزش مهارت های ظریف/آموزش مهارت های درشت/آموزش خلاقیت/آموزش حس کاوشگری/آموزش بلند خوانی آموزش سواد رسانه ای/پرورش رشد حافظه آموزش جریان های یاددهی ویادگیری/مهارت های آموزشی تقویت بعد مهارتی و شخصی مربیان | |
فعالیت های یادگیری | توجه به هنجارها/تجربه زیسته والدین/مهارت ورود به جامعه/آموزش فرهنگ مصرف/فرهنگ تولید/هدفمند بودن دست ورزی وکاردستی/فرهنگ صرفه جویی/بکار گیری صرفه جویی در منابع طبیعی/ایجادکسب تجربه برای کودکان/نیاز های شخصی/پرورش جریان های اجتماعی روحیه پرسش گری/روحیه پژوهش گری/ایجاد فرصت برای یاد گیری/همدلی | ||
گروه بندی | امنیت کودک/رشد جسمی وحرکتی/گروه بندی کودکان با توجه به سلامت جسمانی کودک/پرورش انضباط اخلاقی پرورش مقابله با استرس/پرورش زبان ادب/توجه به تغذیه وخواب کودکان/فعالیت های گروهی کودکان/پرورش رشد عاطفی کودکان/پرورش شهروندی/پاکیزه نگه داشتن محیط زیست/شرکت فعال وتقویت انسجام گروه | ||
ارزش یابی | ارزش یابی توصیفی کودکان/ارزشیابی در کیفیت مربیان | ||
زمان | مدیریت زمان | ||
مکان | توجه به فضای فیزیکی/ استفاده محیط آموزشی |
مدل |
بحث و نتیجه گیری:
از دیرباز، افراد و نهادهای گوناگونی برای پاسخ دادن به شور آموختن کودکان همچنین جهت حمایت از کودکان به منظور توسعه افزودن ترشان کوشیدهاند. در این خصوص در قالب آموزشهایی در دوره پیش دبستانی برخی از کارآمد ترین و منسجمترین تلاشها صورت پذیرفته است. آموزش در دوره پیش دبستانی یکی از ارکان اساسی جهت ورود به دوره دبستان میباشد. در همه نظام های آموزشی این دوره از آموزش عمومی مورد سوال و چالشهای جدی قرار دارد. سوال در خصوص مقاصد نوع وکیفیت برنامههای تربیتی وفعالیت های آموزشی از جمله این چالش هاست. در سالهای اخیر نقش فعالیتهای تربیتی و کیفیت برنامههای آموزشی در دوره پیش دبستان در ارتقای کیفیت نظام های آموزشی دوره ابتدایی مورد توجه بوده و یکی از دلایل این امر پژوهشهای مربوط به فعالیتهای تربیتی و محتوای برنامه های آموزشی و تربیتی در رسیدن به کیفیت عملکرد یاد گیرندگان درسال اول ورود به دوره دبستان میباشد. چنانچه مدارس ابتدای بخواهند ماموریت خود را به طور مطلوب انجام دهند لازم است اطمینان ذینفعان خود را درباره این موضوع که کوشش های این مراکز از کیفیت مطلوبی برخودار است را جلب نموده و از ساز وکارهای لازم به منظور بهبود کیفیت عملکرد خود استفاده کنند طبعا در این مسیر نقش دوره پیش دبستانی اگر درست ایفا شود، کودکان برای ورود به دوره ابتدایی با مسیری آشنا و هموار مواجه شده و در آنجا میتوانند به سهولت با همسالان و معلم خود ارتباط برقرار نمایند و مدرسه را بعنوان خانه دوم خود تقلی کنند و هرگز نسبت به آن نا ایمن نبوده و هراس جدایی از خانه والدین را نخواهند داشت.
این پژوهش به شناسایی مولفه های فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستانی پرداخته و در نتیجه به ارایه یک مدل تربیتی فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان میپردازد. طی مطالب فصول قبل کلیات پژوهش، مبانی نظری و پیشینه تحقیق، روش شناسی و تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو مرحله کیفی وکمی ارایه گردید. در این فصل به بحث و نتیجه گیری پیرامون یافتههای پژوهش پرداخته میشود و ضمن بیان یافته ها و ربط آن ها به نتایج پژوهش های انجام شده، موارد همخوانی و ناهمخوانی یافته های پژوهش انجام شده مورد بررسی قرار داده شده است. در ابتدا ضمن مرور یافته های کیفی وکمی به بیان خلاصه ای از یافته هاپرداخته و باتوجه به تفسیر یافته های این پژوهش، ضمن ارائه پیشنهادات به بیان محدودیت های پژوهش، موضوعاتی برای انجام پژوهش بعدی و پیشنهادهای کاربردی بیان میگردد.
هدف پژوهش حاضر ارایه مدل تربیتی در دوره پیش دبستانی با تاکید بر محتوا و فعالیت در این دوره میباشد. لذا این پژوهش در دو سطح انجام شد: در سطح اول از روش کیفی استفاده شده که در این سطح از روش سنتز پژوهی نوع قیاسی از مدل کلاین استفاده شده است و خود مدل کلاین مشتمل بر ۹ مولفه برای دسته بندی مفاهیم پایه استفاده گردید. در سطح دوم پژوهش به منظور بررسی میزان اعتبار سنجی از مدل ارایه شده پس از انجام قسمت های کیفی واستخراج کدهای پایه و تبدیل کدها به مولفه جهت ساختن پرسشنامه محقق ساخته در اختیار خبرگان و صاحب نظران قرار داده و سپس از طریق ضریب لاوشه روایی و پایایی اعتبار سنجی آن انجام شد.
حوزه پژوهش در بخش کیفی شامل کلیه کتب، منابع نوشته شده، رساله ها و مقالات پیرامون فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستان و مباحث مربوط به نتایج مطالعات وپژوهشهای داخلی در این زمینه بود و همچنین در بخش کمی مطالعه روایی پرسشنامه بدست آمده از قسمت کیفی با استفاده از هریک از سوالات براساس طیف سه بخشی لیکرت و بااستفاده از ضریب لاوشه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای گرونباخ بدست آمد.
جهت نمونه گیری در مرحله کیفی پژوهش با توجه به ماهیت پژوهش های کیفی وکشف ماهیت یک پدیده و همچنین گزینشی بودن راهبرد نمونه گیری در راستای کشف یک پدیده مورد مطالعه از شیوه نمونه گیری هدفمند استفاده گردیده به عبارت دیگر به منظور کشف کدهای پایه و همدسته و جایگزینی به منظور ارایه یک مدل از فعالیت های تربیتی در این زمینه پژوهشگر به صورت هدفمند این منابع را انتخاب و مورد تجزیه وتحلیل قرار دارد. از سوی دیگر محقق گام هایی را به شکل مرحله به مرحله طی نمود تا با استفاده از خبرگان کار تکمیل شود. در این مرحله محقق تعدادی از خبرگان دانشگاهی در زمینه برنامه ریزی درسی و روان شناسی و با توجه به تخصص شان در زمینه فعالیت های تربیتی در زمینه کودکان پیش دبستانی انتخاب نموده سپس جهت ارایه پرسشنامه از نظرات ایشان استفاده شد.
با توجه به اهمیت موضوع هویت ملی به ویژه در شرایط کنونی، یکی از وظایف آموزش و پرورش، تقویت و تحکیم این ویژگی مهم در نسل های آینده است. پژوهشگرانی همچون مهدوی وپیلتن، علیزاده اقدم شیری واجاقلو، کلاندیتین وکاتلی و.. همگی در پژوهش های که انجام دادند اعلام کردند که دوره پیش دبستانی تحت تاثیر محدودیت های بی شماری میباشد که شناخت و مطالعه تاثیر آنها با محدودیت های فراوانی روبروست. شرایط و ویژگی های مختلف در مدارس در حوزه های علمی، آموزشی، مدیریتی، فرهنگی و رفاهی ممکن است موجب تقویت ایستایی یا تضعیف هویت ملی شود. بنابراین آشنایی کودکان و حضور در فعالیت های تربیتی در دوره پیش دبستانی کمک شایانی دراین خصوص میکند تا کودکان با هویت ملی وریشه اصلی خود از کودکی آشنایی کامل داشته باشند.
در تبیین این اهداف باید گفت که هویت ملی به وحدت ملی و همبستگی همگانی در یک جامعه کمک میکند و این امر به نوبه خود در تقویت اصالت و روحیه سر سختی و پایداری جوامع موثر است در نتیجه این امر در سلامت روانی افراد تاثیر گذار خواهد بود. بریدن از هویت ملی به احساس بی ریشگی میانجامد و اگر چنین اتفاقی در یک کشور برای کودکان در حال رشد رخ دهد جبران آن امکان پذیر نخواهد بود وآن جامعه در معرض خطر تاخت و تاز فرهنگ های بیگانه قرار خواهد گرفت. بنابراین میتوان گفت که هویت ملی اصلی ترین برنامه در راستای اهداف تعلیم و تربیت یک کشور قرار میگیرد. از این رو باید این اهداف از همان دوران پیش دبستانی به کودکان آموزش داده شود و همچنین بین هویت ملی و دینی و سلامت روانی یک رابطه معنادار و همبستگی وجود دارد که انگیزه زندگی در پیشبرد اهداف به فرد میدهد.
در پژوهشی دیگر رضاپور۲۰۰۱ عنوان کرده کودکان سرمایه های عظیم جامعه به شمار میروند و تک تک آنها در آینده میتوانند منشا تاثیر در جامعه باشند و در سرنوشت کشور در سطح منطقه و جهانی تاثیر گذارند
درجایی دیگر زینال پور و همکاران۱۳۹۷ میگوید که اگر به کودکان به عنوان یک سرمایه ارزشمند که در آینده سکاندار یک جامعه باشد نگاه کنید آن زمان میتوانید هدایت کودکان را از طریق پرورش صحیح مذهبی و اجتماعی مطلوب از طریق آموزش انجام گیرد.
در تبیین این اهداف میتوان گفت که کودکان به عنوان سرمایه هر کشور به حساب میآیند که باید از همان دوران پیش دبستانی با ایجاد آموزش های هدفمند به مسیرهایی که در آینده میتواند در پیشبرد اهداف جامعه وکودکان باشد سوق داد تا دربزرگسالی سرانجام خوب به همراه احساس آرامش و زندگی راحتی راسپری کنند.
اشترنبرگ، ۲۰۱۳ در زمینه روان شناختی بیان میکند آن نوع آموزش و پرورشی است که بدنبال بهبود مهارتهای روان شناختی کودکان به منظور حرکت کردن به سوی زندگی سازنده و رضایت بخش میباشد.
همچنین سیما تدا، ۲۰۱۰ میگوید، تجارب آموزشی باید پیرامون ساخت شناختی یادگیرنده بنا نهاده شود .
برکان وهمکاران۲۰۱۳، عنوان میکند برنامه های مربوط به رویکرد روان شناختی اثرات مثبت قابل توجه و طولانی مدت برکیفیت زندگی، تفکر و مهارت های مورد نیاز کودکان دارد. هولت ۲۰۱، کیایرو وپاسکال ۲۰۱۴ لانگ ۲۰۰۷، گالنسکی ۲۰۰۶ همگی براین عقیده هستند که معیار های آموزش وپرورش شناختی در حوزه اهداف تاکید بر اصلاح فرایند های روان شناختی دارد و برنامه های تربیتی کودکان به همراه مهارتهای روانشناختی باید در دوران کودکی سرمایه گذاری گردد.
در تبیین اهداف روان شناختی میتوان گفت که مغز کوک به محیطی نیاز دارد که بتواند محرک لازم برای رشد را برایش فراهم کند .کودک از طریق کارها و فعالیت های آموزشی روزانه و کنجکاوی خود را برای کشف محیط ارضا میکند. کودکان کنجکاوی زیادی دارند که برای شناخت دنیا به آن ها کمک میکند بنابراین یکی از راههای سالم و جذاب برای کودکان برای پاسخ به کنجکاویها دوران پیش دبستانی میباشد تا بتوانند از طریق بازی، مهارت های ذهنی و شناختی خود را تقویت کنند مهارت های شناختی، فعالیتهای اصلی مغز یک کودک است و به او امکان تفکر واستدلال، یادگیری، حرف زدن را میدهد همچنین محیط پیش دبستانی به کودک این امکان را میدهد که توجه لازم فیزیکی وکلامی را دریافت کند وتقویت مهارت های هیجانی و عاطفی قوی برای کودکان ایجاد کند.
اسزکس، دی واین، سولتز، نوبنز وگابریل ۲۰۱۳می گویند برای زندگی درجوامع بشری نیاز به سطوح بالایی از کارکردهای فراشناختی است اگراین کارکردهای شناختی بطورمناسب عمل کند افراد توانایی سازگاری بیشتری در جوامع خواهند داشت در این بین حافظه کاری نقش مهمی در کارکردهای شناختی سطوح بالا دارد
در تبیین اهداف فراشناختی باید گفت که کودکان باید بیاموزند که چگونه نظام شناختی خود را کنترل کنند و تسلط برشناخت ودانش در سطحی بالاتر داشته باشند بنابراین فراشناخت، شناختی است ورای شناخت و تفکر عادی و به آگاهی فرد از شناخت، یادگیری، و نحوه تفکر خود اطلاق میشود. اما در بخش اهداف جزیی هدف نهادینه کردن هویت شخصیتی در کودکان برای سازگاری با جامعه مطرح میباشدکه مسولیت پذیری، تقویت شناختی، خود تنطیم کنندکی، آشنایی با چرخه زندگی، آشنایی با فرهنگ ها، آشنایی با محیط زیست، تربیت اجتماعی، زیبا شناختی، استقلال فردی، پرورش شخصیت مستقل، خود آگاهی، شاد زیستن، حقوق کودکان، تقویت اخلاق، که یکی از موارد تربیت شخصیت کودکان وآگاهی از حقوق خود را میتوان برای توانمند سازی کودکان نام برد. همچنین در تحقیقاتی که در سال های گذشته پژوهش گرانی چون اربای داگرو ۲۰۱۰وسابلان ۲۰۱۰ وورمی ۲۰۰۸ واکنیوران۲۰۰۶ودوروآلپ، ۲۰۰۹و، والش ودیگران ۲۰۰۶وباسیل ۲۰۰۰و نیکولیوا ۲۰۰۸ انجام گردیده همسو با نظرات و برنامه های انجام شده در این پژوهش میباشد
تبیین و چرایی مسولیت پذیر بودن: در همسویی آن با سایر سخنان مطرح شده میتوان گفت که کلید موفقیت کودکان چه در دوران پیش دبستانی و مدرسه و چه در دنیای بزرگسالی و یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت در حوزه حرفه ای و شخصی است. متاسفانه مسولیت پذیری را نمی توان یک شبه یاد گرفت و زمان زیادی طول میکشد تا بچه ها این ویژگی سخت و در عین حال زیبا را یاد بگیرند. وظیفه شناس شدن کودکان مثل یک پازل است که قطعه های مختلفی دارد این پازل نیاز به یک بستر وطرح قبلی دارد که این پازل را میتوان در بستر آموزش در پیش دبستان به منظر ظهور درآورد و بهترین راه برای آموزش مسولیت پذیری به کودکان این است که مسولیت های کودک را به صورت عملی به او نشان دهید و زمانی که یک وظیفه را به کودک میسپارید به او گوشزد کنید که در صورت انجام دادن آن کار با چه عواقبی روبرو خواهد شد آموزش مسولیت پذیری به کودکان شاید کار زمان بری باشد اما اگر از این نکات پیروی کنید کودکی تربیت خواهید کرد که با وظیفه شناسی باعث سربلندی خودش وآرامش دیگران خواهد شد. سطح مهارت های خود تنظیمی از زمان کودکی بسیار اهمیت دارد به زبان ساده تر این مهارت ها به کاهش تاثیر مداوم استرس که میتواند به مشکلات سلامت روان تاثیر گذار باشد کمک میکند. همان طور که کودکان مهارت های خود تنظیمی را یاد میگیرند سایر مهارت های فردی کودک رشد میکند بنابراین وابستگی به دیگران با کمک مدیریت احساسات و رفتارها به ویژه زمانی که چالش جدید در زندگی کودک ایجاد میشود آسان تر خواهد شد درعین حال ممکن است کودک دربرخورد با این شرایط ناراحت عبوس یا عصبانی شود.
تبیین و چرایی آشنایی کودکان با چرخه زندگی: کودکان از لحظه تولد با دنیای ناشناخته ای آشنا میشوند که هیچ تجربه ای از آن برای زندگی ندارند برای اینکه کودکان بتوانند نسبت به پیرامون زندگی و اطراف خود برای رفع مشکلات پیش رو وبرخورد با مسائل توانایی لازم را داشته باشند باید با چگونگی زیستن با آگاهی را یاد بگیرند و این امر میسر نیست مگر آشنایی با چرخه زندگی که در آن متولد شده اند و این همان دنیای واقعی میباشد که در آن زندگی میکنند. بنابراین گفته سایر محققین با این بحث از پژوهش همسویی دارد.
یکی دیگر از اهداف تربیت ملی کودکان در جهانی که تکثر فرهنگ ها رواج دارد و این تکثر بیشتر در مسایل فرهنگ و تربیت اجتماعی ظهور و خود رانشان میدهد، که دلیل دیگر هویت ملی کودکان در هدف کلی گنجانده شده است. در بسیاری از اسناد سازمان ملل متحد و یونسکو آموزش حقوق کودکان مورد توجه قرار گرفته است و به عنوان نخستین سند حقوق بشر قرار داده شده است .آشنایی با فرهنگ را میتوان از همان لحظه تولد به کودکان آموزش داد چرا که از همان تولد کودک وارد یک خانواده گردیده که نیاز به آشنا شدن را به آن دارد بهترین زمان آشنایی کودکان همان دوران پیش دبستانی میباشد به درستی میتوان ادعا کرد که لازمه نیل به هویت ملی فرزندان و فرهنگ بومی و محلی خود میباشد تا در مرحله بعدی به سایر فرهنگ ها و هویت ملی دست یابند. مراکز آموزش پیش دبستانی به آسانی میتوانند در برنامه های آموزشی خود به نماد های فرهنگی تاریخ و هویت محلی و بومی هر شهر و دیار را در شرایط مطلوب به کودکان آموزش دهند
تببین و چرایی آشنایی کودکان پیش دبستانی با محیط زیست: بخش مهمی از آموزش کودک در این رده سنی باشد. کودکان تمایلی ذاتی به برقراری ارتباط با طبیعت را دارا میباشند اما بدلایل بیش از حد استفاده از تکنولوژی بیشتر وقت خود را در خانه میگذرانند وارتباط کمی با محیط زیست وطبیعت پیرامون خود دارند در زمان کنونی بیش از هر چیز دیگری آموزش دادن درباره محیط زیست به کودکان پیش دبستانی اهمیت دارد واین گفته بسیاری از محققین درباره زندگی کودکان در این دوره میباشد که همسویی با این پژوهش را دارد. یکی از ابعاد وجودی انسان، اجتماعی بودن اوست که در مقام تربیت باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین از جمله حقوقی که فرزندان بر والدین دارند تربیت نمودن آن ها به آداب واخلاق اجتماعی است تا استعدادهای آن ها در عرصه حیات اجتماعی شکوفا شود وبتوانند به صورت فعال و موفق در اجتماع حضور یابند. از این رو پرورش دادن فرزندان براساس التزام به آداب اجتماع و اصول ارزشمند اخلاقی است به طوری که از همان دوران کودکی بتوانند در جامعه حضور یابند و از حس رفتار و ادب وتعادل روحی و روانی وخردورزی در برخورد با دیگران برخوردار باشند. از این رو این قسمت نیز با گفته های محققین این بحث همسویی دارد و مطابق با گفته های آنان میباشد.
تبیین و چرایی حس زیبا شناختی: بهترین روش برای بالا بردن حساسیت زیبا شناختی کودکان این است که آنها کار با وسایل گوناگون هنری را تجربه کنند. کودک باید زیبایی ها را درک کند و از آن ها لذت ببرد در نظام آموزشی به کودکان باید بتوانند آثار زیبا و بدیعی خلق کنند تا دیگران هم از آن ها لذت ببرند و هدف عمده تعلیم وتربیت ایران آموزش هنر در دوره پیش دبستانی است که یکی از ابعاد مهم درسی میباشد. از اینرو نقاشیهای آزاد در دوره پیش دبستانی و مقاطع بالاتر آینه ناخودآگاه کودک است. بنابراین میتوان گفت که محققین در این قسمت بسیار تلاش کرده اند تا حس زیبا شناختی یکی از ارکان لاینفک آموزش در دوره پیش دبستانی باشد.
تبیین وچرایی شکل گیری حس استقلال طلبی کودکان: بعنوان یکی از مشکلات تربیتی در جامعه امروز ما، وابستگی بیش از حد فرزندان به والدین است که تجربه آن در سنین بزرگسالی و حتی پس از تشکیل زندگی مستقل گریبان گیر افراد میشود. به طوری که فرزندان پس از جدایی از والدین قادر به کنار آمدن با زندگی جدید خود نبوده و از اعتماد به نفس کافی برای اداره یک زندگی مستقل بهره مند نیستند. کودکان پیش دبستانی میتوانند شروع به انجام کارهای روزمره کنند. البته اینها با بچه های بزرگتر متفاوت هستند اما پله های مهمی برای انجام کارهای بزرگتر هستند بسیاری از تحقیقات از کارهای روزمره برای کودکان به عنوان راهی برای ایجاد احساس مسولیت و اتکا به خود توسعه عملکردهای اجرایی آموزش کارگروهی وپرورش همدلی حمایت میکنند تا بتوانند حس استقلال فردی را درکودکان نهادینه کنند.
تبیین و چگونگی کودکان در رسیدن به مساله خودآگاهی: رشد کودک باید با آموزش ویادگیری مهارت صورت بگیردکه کودک احساسات و نقاط قوت و ضعف را میداند یا علاقه های خود را میشناسد. بنابراین کودکان با بزرگ شدن، با افراد جدیدی ملاقات میکنند و اتفاقات جدیدی را تجربه میکنند دوست داشتن، دوست نداشتن، ترجیحات و به عبارت دیگر آنها را خودآگاه تر میشوند. این امر به آنها کمک میکند تا نقاط قوت و ضعف خودشان را درک کرده و توانایی ارزیابی دقیق عملکرد خود را بدست آورند. در پژوهشی دیگر با توجه به اهمیت دوره پیش دبستان و نقش آن در شکل گیری شخصیت کودک ونقش آموزشهای این دوره در مستقلتر ومنظمتر بار آوردن بچه ها وارتقای روحیه مشارکت در فعالیتهای گروهی وهمچنین با توجه به قدرت بسیار بالای یادگیری آنها در این دوره نظام آموزشی باید به موضوع شادزیستن و شخصیت کودکان توجه زیادی در برنامه درسی کودکان داشته باشد.
تبیین وچگونگی اینکه چرا باید کودکان شاد زیستن را بیاموزند: لازمه دستیابی به موفقیت ها در دوره بزرگ سالی شادزیستن است و یکی از کم هزینه ترین و آسانترین راهکار هایی است که خانواده میتواند برای ادای حقوق فرزند فراهم کند. شادی برای تمام مراحل رشد کودکان تاثیر گذار است شادی میتواند بر میزان موفقیت و رشد، حفظ ضربان قلب، گردش خون مکانیزم مغزی سالم و جلوگیری از حملات مختلف قلبی کودکان موثر باشد و علاوه برآن خشونت را در کودکان کاهش میدهد.
در همین راستا با نتایج این بخش از یافته ها یکی از تعاریف مختصر وخوب آن است که تمامی آموزش هایی که اطلاعات، مهارتها، توانایی هاو ارزش حقوق بشر را توسعه و ارتقا میبخشد.به عنوان حقوق کودکان معرفی نموده است.
تبیین وچرایی اینکه چرا کودکان باید به حقوق خود اگاه باشند: تمامی کودکان حق استفاده از امکانات تحصیلی مدارس و افزایش سواد را دارند. افزایش سواد افراد در جامعه باعث قدرتمند شدن آن جامعه میشود واز آنجا که کودکان در امر یادگیری همانند لوح سفید هستند و برای یاد گیری مشتاق بوده و یادگیری بالایی دارند. بنابراین از خانواده ها و والدین نیز انتظار میرود تا فرزندان خود را در این راه همراهی و درراستای حمایت از حقوق کودکان گام بردارند.
تبیین و چرایی آموزش اخلاق در دوران کودکی: کودکان همواره به راهنمایی و آموزش خوش اخلاقی نیاز دارند. در واقع این آموزش ها تضمین کننده روابط آینده آنهاست. کودکان در بعضی مواقع از اطرافیان بیشتر حرف شنویی دارند تا از خانواده خود. در این دوره کودکان از مربیان بسیار حرف شنوی دارند و به خوبی سخنان مربیان را بکار میگیرند. آموزش خوش اخلاقی میتواند تربیت کودکان را در خانواده آسان تر و کودکان را اجتماعی تر و قانونمند تر کند. از این رویکی از مهمترین راههای تربیت کودکان در سنین کودکی آموزش های دوره پیش دبستان وتغییر در خلق و خوی کودکان میباشد.
بطورکلی کلیه پژوهشگران متفق رای، اهدافی برای تربیت و توانمند سازی وآموزش کودکان در دوره پیش دبستانی بدلیل تبدیل کودکان به آینده سازان کشور تدوین نموده اند. در بخش محتوا پژوهشگران درزمینه توانایی تربیت کودکان در پرورش هوش هیجانی، پرورش عادات پسندیده، پرورش بعد معنوی، پرورش تربیت فردی و پرورش اخلاق در دوره پیش دبستان تحقیقاتی داشته اندمبنی براینکه کودکان از سنین پیش دبستانی روحیه بیشتری برای جامعه پذیری دارند. در واقع کودکان همانند لوح سفیدی هستند که آن چه بر روی آن حک شود ماندگاری طولانی مدتی خواهند داشت.در تبیین و چرایی این بخش از مهارت های تحلیلی، توانایی کاوش، درک، حل، تصمیم گیری و.. به طور موثر جنبه مهمی از زندگی میباشد کودکان معمولا کنجکاو هستند. بنابراین اگر کودکان را بصورت صحیح آموزش دهیم در مهارت های تحلیلی به خوبی میتوانند به تصمیم های مفید برسند. بنابراین چنانچه این بخش از آموزش کودکان را انکار یا نادیده بگیریم در آینده آنها نخواهند توانست در مورد برنامه هایی که دارند تصمیم درست بگیرند و همواره متکی به افرادی خواهند بودکه ممکن است با چالش هایی در برنامه های آینده در زندگی با آنها روبرو شوند.
بنابراین دوران پیش دبستان بهترین زمان برای تربیت کودکان جهت ورود به دبستان است و همچنین در تحقیقاتی که در سال های گذشته مثل وارگس۲۰۱۵، شانبرگ ۲۰۱۱، برون والسن۲۰۰۰، در مورد هوش هیجان و پژوهش گرانی مثل جورج وکوخ ۲۰۱۱، جکسون، لوی کوی، کیلگور و استویز۲۰۰۸ و هوچین و جان و زارعان ۱۳۹۲، اپوتزی و اشتاوفر ۱۳۹۵و برونشتین۲۰۱۳ همگی نشان از همسویی با پژوهش را دارند .
تبیین و چگونگی این که کودکان از هوش هیجانی سرشاری برخوردار میباشند: چنانچه این هوش به خوبی مدیریت گردد میتواند از آسیب رساندن به کودکان کمک کند هوش هیجانی میتواند باعث اعتماد به نفس را در کودکان افزایش دهد ونسبت به زندگی وکارهایی که انجام میدهند خوش بین سازد. یادگیری هوش هیجانی همانند راه رفتن است که اگر درمورد آن اطلاعاتی نداشته باشید با چالش های زیادی در زندگی روبرو خواهید شد اما در صورت آموزش صحیح میتواند به راحتی آن را تقویت نماید کودکان باید بتوانند چگونگی کنترل احساسات خود را یاد بگیرند تا بتوانند افکار واعمال خود را کنترل وبه آن ها شکل دهند.
بر اساس نتایج بدست آمده از یافته ها از اعتبار سنجی مدل برای فعالیت های دوره پیش دبستانی بر اساس محتوا و فعالیت پیشنهاد می شود :
1) در زمینه خودآگاهی کودکان در اهداف برای دوره پیش دبستانی از آنجا که بیشترین توجه در بین کسانی که پرسشنامه را تکمیل کرده اند، می توان بعنوان یک پیشنهاد برای کار بیشتر برای کودکان توجه ویژه داشت.
2) در زمینه حمایت عاطفی والدین نسبت به کودکان در دوره پیش دبستانی برای بهره گیری بهتر و بهنتیجه رسیدن از این منظر از نظر کسانی که پرسشنامه را تکمیل کرده اند می تواند برای تربیت بهتر کودکان در این مولفه کار بیشتری انجام داد. بنابراین پیشنهاد می شود که در این زمینه توجه بیشتری برای بالا بردن سطح استانداردهای تربیتی کار بیشتری می توان انجام داد.
3) در زمینه پرورش رشد عاطفی کودکان در دوره پیش دبستانی برای بهره گیری بیشتر از نتیجه بدست آمده از این منظر که کسانی که پرسشنامه را تکمیل کرده اند می تواند برای تربیت کودکان در این مولفه کار بیشتری صورت گیرد بنابراین پیشنهاد می شود که در این مولفه توجه بیشتری برای بالابردن سطح توانایی های کودکان انجام داد.
4) در زمینه تامین ابزارها برای پردازش اطلاعات در دوره پیش دبستانی برای بهره گیری از نتیجه بدست آمده از منظر کسانی که پرسشنامه را تکمیل کرده اند می توان برای تربیت کودکان در این مولفه کار بیشتری صورت گیرد بنابراین پیشنهاد می شود که از این مولفه برای بالابردن سطح استاندارد های لازم استفاده و توجه بیشتری صورت پذیرد.
5) در زمینه تامین فضای فیزیکی پیش دبستانی برای بالا بردن سطح استانداردها برابر نتایج بدست آمده از نظر کسانی که در تکمیل پرسشنامه همکاری لازم را داشته اند می توان برای تربیت کودکان پیش دبستانی از فضاهای استاندارد استفاده گردد. بنابراین پیشنهاد می شود که از نتایج بدست آمده برای بالا بردن سطح یادگیری و استاندارد های لازم استفاده و توجه بیشتری به این موضوع گردد.
منابع
آخش، سلمان (1398) طراحی و اعتبار بخشی برنامه درسی دوره پیش دبستان فصلنامه مطالعات پیش دبستان سال دوم شماره هشتم
آرام فرد، منصوره (1394) راههای پرورش خلاقیت در کودکان انتشارات مدرسه
بدخشان، سعید و جباری، کامران (1397) بررسی اثربخشی آموزش های پیش دبستانی مکتب القران بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان شهرستان میاندواب، فصلنامه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی، 31-48: (1) 3
پسندیده، نسرین و سبزه، بتول (1401) تاثیرآموزش های پیش دبستانی بر میزان احترام به خود دانش آموزان پایه اول ابتدایی، علوم
توشه جولنگرودی، فاطمه (1401) عوامل موثر شکل گیری هویت ایرانی-اسلامی در دانش آموزان دوره پیش دبستانی، کنکاشی بردیدگاه معلمان، نشریه جستارنامه فرهنگ و هنر اسلامی، پاییز شماره 3، ص75-65.
سعادتمند، زهره و سرلک، ناهید (1393) برنامه درسی آموزش و پرورش پیش دبستان، اصفهان، چاپ دوم
سعادتمند، زهره و لیاقتدار، محمد جواد و صادقیان، زهرا (1391) نیاز سنجی برنامه درسی دوره پیش دبستانی تحت نظر آموزش و پرورش از دیدگاه مدیران و مربیان شهر اصفهان، پژوهش در برنامه ریزی درسی، سال 9، دوره2، شماره 8 (پیاپی35) 132-145
سیف، علی اکبر (1399) روان شناسی پرورشی نوین (روان شناسی یادگیری و آموزش) تهران، انتشارات دوران
طلایی، ابراهیم و بزرگ، حمیده (1394) تبیین ضرورت تربیت اوان کودکی (پیش دبستان) مبتنی بر سنتز پژوهی شواهد تجربی معاصر، تعلیم و تربیت، شماره122
مظاهری تهرانی، مهدی.دیاریان، محمد مسعود. جوادزاده شهشهانی، فاطمه (1402) اثبخشی آموزش والدگری امید محور برخودکارآمدی والدینی مادران کودکان پیش دبستانی نشریه دانش وپژوهش در روان شناسی کاربردی، بهار، شماره9 ص98-80
مفیدی، فرخنده و علاقه بند، علی (1395) آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستان (رشته علوم تربیتی) انتشارات دانشگاه پیام نور
ملکی، حسن و شاملی، عباسعلی و شکراللهی، مهدی (1390) تربیت عبادی کودکان، فصلنامه اسلام و پژوهش های تربیتی، سال سوم، شماره 1
ولی الهی.روحیه، صفرنواده.مریم، سلیمی زمرقندی.مرتضی (1401) اثربخشی شعرخوانی برگنجینه لغات وحافظه کودکان مقطع پیش دبستانی آموزش و پرورش منطقه6 تهران نشریه پیشرفت های نوین در روان شناسی علوم تربیتی آپ شماره2ص637-148.
Aslan, Davut (2023) . An evaluation of the effectiveness of a dialogic reading programme in developing the home literacy environment, language and early literacy skills of preschoolers in low socioeconomic status families.https://etheses.whiterose.ac.uk/32431/.
Hardy,L.king(2010)Fundamental morement skils among preschool.13(5)503-508.
K. Peterka. Tekavc, Janja (2023) Pomen prepoznavanja in odkrivanja nadarjenih otrok v predšolskem obdobju. Significance of identifying and detection of gifted preschool children.
Katya (2023) investigating how educators react to children's distress in preschool.
Lombardi,d.,Janelle M.B.,Ellit,s. B., shondricka,B. (2018) .scaffolding scientific thinking : students’ evaluations and judgmentsduring earth.
Waddington, Owen (2023) Recognising wrongdoing: Young children's reasoning about morality.
Wheatcroft, Rebecca (2023) An examination of the role of parental cognition in the relationships .between parental anxiety and child anxiety.