The role of rural non-governmental organizations (NGOs) in food security of rural households in Chegni Township
Subject Areas : Agricultural Extension and Education ResearchDavood Vieskarami 1 , Rezvan Ghanbari Movahed 2 , Mohammadreza Pakravan Charvadeh 3
1 - Msc, Department of Agricultural Economics and Rural Development, Lorestan University, Khorramabad, Iran
2 - Associate Professor, Department of Agricultural Economics and Rural Development, Lorestan University, Khorramabad, Iran
3 - Assistant Professor, Department of Agricultural Economics and Rural Development, Lorestan University, Khorramabad, Iran
Keywords: Food Security, NGO, Rural Households, Chegni Township,
Abstract :
This study examines the role of rural non-governmental organizations (NGOs) in the food security of rural households in Chegni Township to determine whether membership in non-governmental organizations such as Gharz al-Hasna Fund (with people and Dear people) can improve the food security of rural households. The present study is survey-correlational in terms of method. To collect data among rural households, an international standard questionnaire on household food insecurity access (Coates et al., 2007) was used during the past month. Random sampling by the proportional assignment method was used to select the samples. To analyze the data, parametric tests t and F, as well as Pearson, Spearman, and Chi-square correlation tests and multiple regression analysis were used. The results of the study showed that 86% of the households surveyed suffer from various types of food insecurity, and 79% of these households suffer from severe food insecurity. The findings also show that there is a positive and significant relationship between the variables of receiving facilities from the fund, the amount of investment in the fund, and how to use credit facilities with the food security of rural households. Since receiving facilities from Gharz al-Hasna Fund (with people and Dear people) has a significant relationship with food security, increasing the amount of capital in these funds through the support of the private sector as well as NGOs to increase the ability of the funds to pay facilities to More people are suggested.
اصغريِان، ا.، کرميِ، ع.، و کشاورز، م. (1392). تعيِيِن کننده هايِ امنيِت غذايِ خانوارهايِ روستايِيِ، اقتصاد کشاورزيِ، دوره 7، شماره 1، صفحه 87.
پاکروان چروده، م.ر.، حسيِنيِ، س.ص.، و نوريِ، س. (1399). شناسايِيِ عوامل اقتصاديِ- اجتماعيِ مرتبط با امنيِت غذايِيِ خانوارهايِ مناطق شهريِ و روستايِيِ استان خوزستان، پژوهش هايِ اقتصاديِ ايِران، دوره 25، شماره 83، صفحه 136-113.
رستميِ، ف.، شاهمراديِ، م.، و بقايِيِ، س. (1393). بررسيِ عوامل موثر بر امنيِت غذايِيِ خانوارهايِ روستايِيِ (مورد مطالعه: روستايِ کرناچيِ، شهرستان کرمانشاه)، مجله تحقيِقات اقتصاد و توسعه کشاورزيِ ايِران، دوره 45، شماره 4، صفحه 737-725.
رزم آرا، ف، عبدشاهيِ، ع.، سواريِ، م.، و بيِات، پ. (1401). چالشهايِ امنيِت غذايِيِ در ميِان خانوارهايِ روستايِيِ استان بوشهر، روستا و توسعه، دوره 25، شماره 4، صفحه 162-139.
رضويِ، ح (1393). بررسيِ امنيِت غذايِيِ در برنامه هايِ توسعه پس از انقلاب اسلاميِ، پژوهشکده برنامه ريِزيِ، اقتصاد کشاورزيِ و توسعه روستايِيِ، وزارت جهاد کشاورزيِ، تهران.
زراعت کيِش، س.يِ.، و کمائيِ، ژ. (1396). بررسيِ عوامل موثر بر امنيِت غذايِيِ در خانوارهايِ کشاورز روستايِيِ استان کهکيِلويِه و بويِراحمد، مجله علوم غذايِيِ و تغذيِه، دوره 14، شماره 5، صفحه 86-77.
ساعيِ، م.، و ضيِايِيِ، س. (1395). بررسيِ تاثيِر اعتبارات خرد بر فقرزدايِيِ، درآمدزايِيِ و اشتغالزايِيِ استان کرمان، مجله تحقيِقات اقتصاد و توسعه کشاورزيِ ايِران، دوره 47، شماره 1، صفحه 235-227.
سالارکيِا، ن.، عبداللهيِ، م.، اميِنيِ، م.، و اسلاميِ، 1. (1390) اعتبارسنجيِ و به کارگيِريِ پرسشنامهيِ HFIAS در سنجش ناامنيِ غذايِيِ خانوارهايِ شهريِ وراميِن در سال ۱۳۸۸. مجله غدد درونريز و متابوليسم ايران. دوره 13، شماره ، صفحه 383-374.
سعديِ، ح.، عزيِزيِ، م.، و اعظميِ، م. (1393). آموزشهايِ ترويِجيِ و امنيِت غذايِيِ خانوارهايِ کشاورز (مورد مطالعه: شهرستان قروه)، دوره 45، شماره 3، صفحه 499-483.
سعديِ، ح.، و وحدت، م. (1392). سنجش ميِزان امنيِت غذايِيِ زنان سرپرست خانوار و عوامل موثر بر آن (مطالعه مورديِ شهرستان رزن)، زن در توسعه و سيِاست، دوره 11، شماره 3، صفحه 426-411.
سعيِديِ، محمدرضا. (1387). موانع رشد و گسترش سازمان هايِ مردم نهاد در ايِران. پايِان نامه دکتريِ، دانشکده علوم انسانيِ، دانشگاه تربيِت مدرس.
سواريِ، م.، و نوشاد، م. (1401). عوامل موثر بر بهبود امنيِت غذايِيِ خانوارهايِ روستايِيِ (مطالعه مورديِ روستاهايِ شهرستان هنديِجان)، اقتصاد توليِد و بازاريِابيِ کشاورزيِ، دوره1، شماره 1، صفحه 54-41.
شعبانعليِ فميِ، ح.، جعفريِ، ف.، سواريِ، م.، شوکتيِ، م.، و معتقد، م. (1398). واکاويِ سازه هايِ تاثيِرگذار بر بهبود مشارکت زنان روستايِيِ در ارتقاء امنيِت غذايِيِ خانوار، دوره 17، شماره 4، صفحه 630-603.
طولابيِ نژاد، م.، طولابيِ نژاد، م.، طباطبايِيِ، ع. (1396). سازگاريِ کشاورزان با تغيِيِرات آب و هوايِيِ و نقش آن در امنيِت غذايِيِ خانوارهايِ روستايِيِ شهرستان پلدختر، دوره 6، شماره 13، صفحه 90-67.
عبديِ، ع.، تقديِسيِ، ا.، و توکليِ، ج. (1398). بررسيِ اثر اعتبارات خُرد دولتيِ برکارآفريِنيِ و توسعه پايِدار روستايِيِ شهرستان جوانرود، برنامه ريِزيِ رفاه و توسعه اجتماعيِ، دوره10، شماره 40، صفحه 216-177.
عزيِزيِ، و.، مهرگان، ن.، و يِاوريِ، غ. (1395). تأثيِر سيِاستهايِ حمايِتيِ و هدفمندسازيِ يِارانهها بر امنيِت غذايِيِ خانوارهايِ شهريِ در ايِران، برنامه ريِزيِ و بودجه، دوره 21، شماره 2، صفحه 116-95.
عليِزاده، ک.، و حاتميِ نژاد، ح. (1391). ررسيِ تاثيِر شرايِط اقتصاديِ بر امنيِت غذايِيِ در مناطق روستايِيِ (مطالعه مورديِ: دهستان پايِيِن ولايِت از بخش رضويِه شهرستان مشهد)، نشريِه اطلاعات جغرافيِايِيِ، شماره 82، صفحه 85.
فراشيِ، م.، رحيِميِان، م.، و غلامرضايِيِ، س. (1396). اعتبارات خرد، توانمنديِ يِا ناتوانمنديِ اجتماعيِ زنان روستايِيِ: مورد مطالعه شهرستان نهاوند، علوم ترويِج و آموزش کشاورزيِ ايِران، دوره 13، شماره 2، صفحه 20-189.
قلفيِ، م. (1384). رويِکرد شبکه سازيِ در سازمان هايِ غيِردولتيِ، نشريِه صالحيِن روستا، دوره 1، شماره 266، صفحه 4.
محرابيِ، ح.، و اوحديِ، ع. (1393). بررسيِ عوامل موثر بر امنيِت غذايِيِ در ايِران، اقتصاد کشاورزيِ، دوره 8، صفحه 121-111.
محمديِ يِگانه، ب.، چراغيِ، م.، و احمديِ، ک. (1393). بررسيِ آثار اعتبارات خرد بر توانمندسازيِ اقتصاديِ فقرايِ روستايِيِ مطالعه مورديِ : دهستان غنيِ بيِگلو، شهرستان زنجان، جغرافيِا و توسعه، دوره 12، شماره 35، صفحه 247-233.
ملکيِ، ف.، قنبريِ موحد، ر.، غلامرضايِيِ، س.، و پاکروان چروده، م. (1400). بررسيِ تأثيِر انواع فعاليِتهايِ کارآفريِنيِ زنان روستايِيِ بر امنيِت غذايِيِ پايِدار خانوار (موردمطالعه: شهرستان خرمآباد)، فصلنامه پژوهش هايِ روستايِيِ، دوره 12، شماره 2، صفحه 289-27.
نعمت الهيِ، م.ج.، کابليِ، س.ح.، يِزدانيِ، م.ر.، و محمديِ، يِ. (1396). نقش ميِانجيِ اعتبارات خرد در توانمندسازيِ زنان روستايِيِ و کاهش اثرات اقتصاديِ-اجتماعيِ ريِزگردها (مطالعه مورديِ: پروژه بيِن الملليِ ترسيِب کربن خراسان جنوبيِ). پژوهش هاي فرسايش محيطي. دوره 7، شماره ، صفحه۱۰۲-۱۱۶.
نوربالا، 1. (1390). سلامت روانيِ- اجتماعيِ و راهکارهايِ بهبود آن، ويِژه نامه بهداشت روان، دوره 17، شماره 2، صفحه 156-151.
Argaw, S., Shewankena, B. (2018). The role of NGO’s on food security. International Journal of Scientific and Research Publications, 8(4), 485-490.
Battersby, J. (2011). Urban food insecurity in Cape Town, South Africa: An alternative approach to food access, Development Southern Africa, 28(4), 545-561.
Carletto, C., Zezza, A., Banerjee, R. (2013). Towards better measurement of household food security: Harmonizing indicators and the role of household surveys, Global Food Security, 2 (1), 30-40.
Chegini, K. R., Pakravan-Charvadeh, M. R., Rahimian, M., & Gholamrezaie, S. (2021). Is there a linkage between household welfare and income inequality, and food security to achieve sustainable development goals? Journal of Cleaner Production, 326, 129390.
Coates et al. (2007). Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS) for Measurement of Food Access: Indicator Guide, Version 3.
Eslami zadeh, Z., Gholamrezai, S., Ghanbari Movahed, R. (2019). Investigating the factors affecting food security among rural households in Khorramabad, Master Thesis, Lorestan University.
Fal, M., Hajipour, M., Hajipour, G. (2018). Strategic analysis of non-governmental groups in rural areas of Sarbisheh Township, The Second National Conference on the Perspective of Sustainable Rural Development in Iran, Tehran.
FAO. (2009). Declaration of the World Food Summit on Food Security (PDF). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
FAO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome, FAO. https://doi.org/10.4060/ca9692en Muoko, S. (2010). The role of NGOs in enhancing food security: a case study of Ukamba Christian Community Services in Mwingi district, University of Nairobi, Kenya, http://erepository.uonbi.ac.ke:8080/handle/123456789/3468.
Ndamase, l. (2012). The roles of non-governmental organization in development to improve food security. Seminar in agricultural extension. University of Fort Hare. Department of Agricultural Economics and Extension, Faculty of Science and Agriculture.
Pérez, W., Contreras, M., Peña, R., Zelaya, E., Persson, L. Å., & Källestål, C. (2018). Food insecurity and self-rated health in rural Nicaraguan women of reproductive age: a cross-sectional study. International journal for equity in health, 17(1), 1-8.
Teimoori, M., Mirdamadi, S.M., Farajollah hosseini, S. J., Rahimi Sourah, S., & AfsharKazmi, M.A. (2014). Survey of Poverty Line- Vulnerability of Rural Households and the Determining factors in the Province of Southern Khorasan, Iran. In ternational Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 4(3), 395-402
Rashidi, T., Pakravan-Charvadeh, M. R., Gholamrezai, S., & Rahimian, M. (2024). Unveiling the nexus of climate change, adaptation strategies, and food security: Insights from small-scale farmers in zagros mountains in Iran. Environmental Research, 252, 118691.
Sahraei, S., Pakravan-Charvadeh, M. R., Gholamrezai, S., & Rahimian, M. (2022). Assessing the association of sustainable agriculture with rural household food security (considering ecological, economic, and social aspects). Frontiers in Nutrition, 9, 899427