Subject Areas :
ملیحه آذری 1 , داریوش باستانی 2 , محمدرضا جعفری نصر 3
1 - کارشناس ارشد مهندسی شیمی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استاد مهندسی شیمی، گروه مهندسی شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشیار مهندسی شیمی، گروه مهندسی شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Keywords:
Abstract :
[1] Fillaudeau, L.; Bossier, B.; Moreau, A and other. Investigation of rotating and vibrating filtration for clarification of rough beer, Journal of Food Engineering, 2006.
[2] Schurman, D.; Meijer, L.; Broens, A.; Mepschen, Full scale result of (lieselguhr-free) beer membrane filtration and latest developments on combined membrane filtration and stabilization , The Inst. of Brewing & Distill
ing Africa Sect. Proc. 10th Brewing convention, Pilanesberg, South Africa, 2005.
[3] Madaeni S.S , Rahimpour, A.; “Industrial Membrane Processes “(in Persian), Razi University Publications,Kermanshah, Iran,2005.
[4] Van der Sman, R.G.M.; Vollebreg , H.M., Mepschen, A. Review of hypotheses for fouling during beer clarification using membranes, Journal of Membrane Science 396 ,22– 31, Elsevier, 2012.
[5] Fane .AG, Kim .KJ, Hodgson. PH, Leslie .G, Strategies to minimize fouling in the membrane processing of biofliuids, Proc. Bioproc.; 304-320, 1992.
[6] Tailor, M.; Faraday, DBF, O Shaughnessy C.L.; Quantitative determination of fouling layer composition in microfiltration of beer .J Sep. Purify Rev.; 22-23 ;133-142, 2001.
[7] Lipnizki, F.; Carl-Erik, N.; Becket, R.; Food & Bev.: Anyone for a tasty beverage, j. Filtration & Separation, 43, 14-18, 2006.
[8] Thomassen .JK, Faraday .DBF, Underwood BO, Cleaver JAS. The effect of varying trans-membrane pressure and cross flow velocity on the microfiltration fouling of a model beer. Sep Purify Rev; 41:91–100, 2005.
[9] Ulbrich, M.; ”Advanced functional polymer membranes polymer.47, 2217-2262, 2006
[10] Kazemi, M.A.; Soltanieh, M.; Yazdanshenas, M.; Influence of cross flow microfiltration on ceramic membrane fouling and beer quality, 2013.
[11] نوشیدنی مالت ویژگیها روشهای آزمون –مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران شماره 2280و2279 و 2441