• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • List of Articles


      • Open Access Article

        1 - Study on correlation on path analysis for seed yield and its dependent traits in different wheat genotypes by Biological Fertilizers
        Behroz Amraei
        به منظور تعیین همبستگی میان برخی صفات و اجزاء عملکرد ژنوتیپ های مختلف گندم دیم با استفاده از کودهای زیستی، آزمایشی در سال زراعی 93 -1392 در منطقه خرم آباد اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل گندم دیم در سه س More
        به منظور تعیین همبستگی میان برخی صفات و اجزاء عملکرد ژنوتیپ های مختلف گندم دیم با استفاده از کودهای زیستی، آزمایشی در سال زراعی 93 -1392 در منطقه خرم آباد اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل گندم دیم در سه سطح (سرداری، کوهدشت، کریم)، میکوریزا (تلقیح، دریافت حدود 200 تا 250 اندام قارچی و عدم تلقیح) و ازتوباکتر (تلقیح و عدم تلقیح) بودند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه با صفاتی همچون عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، عملکرد کاه وکلش، پنجه بارور، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنی دار و با ارتفاع بوته همبستگی منفی و معنی دارد. برای حذف اثر صفات غیر موثر و یا کم تاثیر بر روی عملکرد دانه در مدل رگرسیونی، از رگرسیون گام به گام استفاده شد . صفات مهم در عملکرد دانه در این پژوهش شامل عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، پنجه در بوته، عملکرد کاه و کلش و تعداد پنجه بارور که دارای ضریب تبیین (99/0) بود. نتایج تجزیه علیت نشان داد عملکرد بیولوژیک بیشترین اثر مستقیم و مثبت (835/0= P) بر روی عملکرد دانه داشت و این صفت از طریق شاخص برداشت (29/0= P)، تعداد پنجه در بوته (22/0=P) به صورت مثبت و عملکرد کاه و کلش (178/0=P) و تعداد پنجه بارور (018/0=P) به صورت اثر غیر مستقیم بر روی عملکرد دانه را بر جای گذاشت .با توجه به نتایج بدست آمده، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت موثرترین متغییرها روی عملکرد دانه بودند، که از مهمترین صفات زراعی برای انتخاب ارقام با عملکرد دانه بالا محسوب می شود. Manuscript profile
      • Open Access Article

        2 - the effects of mycorrhiza symbiosis in increased tolerance to drought stress in Wheat
        محمد آرمین محمد رضا شریفی ابراهیم مرتضوی
        To evaluate the effects of mycorrhiza symbiosis in increased tolerance to drought stress in Wheat (Triticum aestivum) an outdoor greenhouse experiment was conducted at Islamic Azad university, Sabzevar Branch in 2012-2013. Experiment was conducted as factorial arrangeme More
        To evaluate the effects of mycorrhiza symbiosis in increased tolerance to drought stress in Wheat (Triticum aestivum) an outdoor greenhouse experiment was conducted at Islamic Azad university, Sabzevar Branch in 2012-2013. Experiment was conducted as factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications. Factors were: mycorrhiza fungi type (Glomus mosseae, Glomus intraradices and non-inoculated) and drought stress as water withholding at different wheat growth stages (full irrigation, water withholding at stem elongation, water withholding at flowering and water withholding in seed filing stage). The result showed that yield components such as plant height, fertile tiller number and spike number were not affected by mycorrhiza fungi symbiosis and there was no significant difference between mycorrhiza fungi symbiosis and control. The highest biological and economic yield was observed in G. mosseae symbiosis that had not significant difference with G. intradicese. Water withholding at seed filling had the most negative effect on 1000 seeds weight, biological and economic yield, Water withholding at flowering stage had the mainly negative effect on seed per spike and water withholding at stem elongation had the highest negative effect on tiller per plant. Overall, mycorrhiza symbiosis decreased drought stress affect on wheat yield and G. mosseae was better than G. intradicese. Manuscript profile
      • Open Access Article

        3 - Inhibitory effect of ethanol extract of Water Cress (Nasturtium officinale L.) on the growth of Fusarium solani, the causal agent of Potato dry rot, in vitro
        hadi khavari jafar nikan kivan razaghi ali moradi razak mahdizadeh
        Biological control of plant pathogens with the aim of reducing the harmful effects of pesticides on human health threats, environmental pollution, eliminating non-target organisms and the emergence of resistant pathogens is a priority. In this regard, the use of antimic More
        Biological control of plant pathogens with the aim of reducing the harmful effects of pesticides on human health threats, environmental pollution, eliminating non-target organisms and the emergence of resistant pathogens is a priority. In this regard, the use of antimicrobial potential of plant metabolites, have been discussed in recent years. In this study the effects of ethanol extract of Water Cress (Nasturtium officinale L.) on the growth of Fusarium solani, the causal agent of Potato dry rot, in vitro were investigated. The experiment was performed in the frame of a randomized complete block design with six treatments and four replicates. The treatments were 300, 400, 500 and 600 mg/ml of extract of Nasturtium officinale L. and a fungicide and were as controls. For this purpose, the plates of (PDA) medium were inoculated with the suspension spore of Fusarium solani (1×106 spore/ml) and the disk diffusion method was used to evaluate the effect of the extracts on the growth of the fungus. The results indicated that all concentrations of the extract used, were effective in controlling the growth of the fungus and the effect was close dependent. These rents suggest that the extract of Nasturtium officinale L. can be used to control in the growth of Fusarium solani. However, recommended further investigations on control of the fungus in potato are needed.   Manuscript profile