• Home
  • مهدی محب الدینی

    List of Articles مهدی محب الدینی


  • Article

    1 - بررسی عملکرد غده سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) با کاربرد دزهای مختلف علف کش ریم سولفورون در مراحل متفاوت رشدی
    Journal of Crop Ecophysiology , Issue 1 , Year , Summer 2019
    به منظور بررسی کارآیی علف کش ریم سولفورون (تیتوس) به صورت پس رویشی بر تراکم کل علف های هرز، عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی، آزمایش مزرعه ای در شهرستان اردبیل در سال زراعی 94-1393 انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و روی ر More
    به منظور بررسی کارآیی علف کش ریم سولفورون (تیتوس) به صورت پس رویشی بر تراکم کل علف های هرز، عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی، آزمایش مزرعه ای در شهرستان اردبیل در سال زراعی 94-1393 انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و روی رقم آگریا اجرا گردید. فاکتور اول، دزهای مختلف علف‌کش ریم سولفورون در هفت سطح (صفر، 5، 10، 20، 30، 40 و 50 گرم ماده مؤثره در هکتار) و فاکتور دوم، زمان کاربرد علف کش ریم سولفورون در سه مرحله سبز شدن، استولون زایی و حجیم شدن غده سیب زمینی بودند و یک تیمار وجین کامل به عنوان شاهد برای صفات مربوط به عملکرد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که کاربرد 50 و 40 گرم ماده مؤثره در هکتار باعث کاهش تراکم کل علف های هرز به ترتیب به میزان 38/55 و 47/49 درصد نسبت به شاهد (بدون وجین علف هرز) گردید که اختلاف آماری معنی داری بین آن دو وجود نداشت. در بین زمان های کاربرد ریم سولفورون در مراحل مختلف رشدی سیب زمینی، کاربرد ریم سولفورون در مرحله سبز شدن سیب زمینی، سبب بالاترین درصد کاهش تراکم کل علف های هرز شد. همچنین، نتـایج نشان داد که بعد از تیمار وجین کامل، کاربرد ریم سولفورون به میزان 50 گرم ماده مؤثره در هکتار، تعـداد غده های متوسط، درشت و عملکرد کل غده را به ترتیب 04/53، 45/59 و 51/20 درصد افزایش داد؛ و باعث کاهش 03/61 درصدی تعداد غده های ریز نسبت به شاهد (بدون وجین علف هرز) شد، اما اثر معنی داری بر تعداد غده در بوته نداشت. با توجه به نتایج تحقیق حاضر، علف کش ریم سولفورون می تواند به عنوان یک علف کش مؤثر در کنترل علف های هرز مزارع سیب زمینی در طول فصل رشد مؤثر واقع شود. همچنین، این تحقیق می تواند سندی برای ثبت علف کش ریم سولفورون در سیب زمینی در ایران باشد. Manuscript profile

  • Article

    2 - بررسی تنوع ژنتیکی، زمان برداشت و روش خشک کردن توده‌های گیاه دارویی (Mentha piperita L.) بر اساس صفات فیتوشیمیایی
    Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants , Issue 3 , Year , Winter 2024
    نعناع‌فلفلیMentha piperita L. گیاهی از خانواده نعنائیان Lamiaceae و نام رایج Peppermint یکی از گیاهان مهم و ارزشمند در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی است که انجام مطالعات فیتوشیمیایی بیش‌تر بر روی آن ضروری می‌باشد. این آزمایش بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با س More
    نعناع‌فلفلیMentha piperita L. گیاهی از خانواده نعنائیان Lamiaceae و نام رایج Peppermint یکی از گیاهان مهم و ارزشمند در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی است که انجام مطالعات فیتوشیمیایی بیش‌تر بر روی آن ضروری می‌باشد. این آزمایش بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در محل اداره ایستگاه تحیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان مشگین‌شهر در سال 1400 اجرا شد. در این تحقیق توده‌های مختلف نعناع‌فلفلی از مناطق مختلف ایران جمع‌آوری و کشت گردید و بررسی صفات فیتوشیمیایی در مرحله نیمه گلدهی انجام شد. همچنین اسانس مواد گیاهی در مرحله نیمه گلدهی و تمام گلدهی به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد، میزان کلروفیل a و میزان اسانس در مرحله 50 و 100 درصد گلدهی و خشک کردن در دمای آون 40 درجه سانتی‌گراد تفاوت معنی‌داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت و بین آنتوسیانین، فلاونوئید، کارتنوئید، میزان اسانس در مرحله 50 و 100 درصد گلدهی و خشک شده در سایه تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین‌ها میزان آنتوسیانین بین 0/93 تا 2/37 میلی‌گرم بر گرم، فلاونوئید 0/94 تا 2/95 میلی‌گرم بر گرم، میزان اسانس در مرحله 50 درصد گلدهی و خشک شده در سایه 0/44 تا 2/06 درصد متغییر بود و آنالیز اسانس‌ها هم نشان داد که بیشترین میزان اسانس در مرحله تمام گلدهی و خشک شده در سایه (3/88 درصد) و در توده نورآباد به دست آمد و کمترین میزان اسانس هم در مرحله 50 درصد گلدهی و خشک شده در سایه (0/44 درصد) و در توده تبریز مشاهده گردید. نتایج همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین میزان همبستگی بین صفات کلروفیل b با کارتنوئید (0/98) مشاهده شد. نورآباد، اردبیل، زنجان و همدان نسبت به بقیه توده‌ها برتر بودند. بنابرین می‌توان از توده‌های برتر در برنامه‌های اصلاحی به منظور تولید ارقام بهتر از لحاظ میزان اسانس استفاده کرد. Manuscript profile