مقدار آب موجود در بذر را به عنوان مقدار رطوبت بیان میکنند. مقدار رطوبت بذر یکی از عوامل مؤثر بر طول عمر، قابلیت حیات بذر، قابلیت انبارداری و تجارت بذر میباشد. انجمن بینالمللی آزمون بذر برای خشک کردن بذرها دو دمای 103 و 130 درجه سانتیگراد را پیشنهاد کرده است. این ان More
مقدار آب موجود در بذر را به عنوان مقدار رطوبت بیان میکنند. مقدار رطوبت بذر یکی از عوامل مؤثر بر طول عمر، قابلیت حیات بذر، قابلیت انبارداری و تجارت بذر میباشد. انجمن بینالمللی آزمون بذر برای خشک کردن بذرها دو دمای 103 و 130 درجه سانتیگراد را پیشنهاد کرده است. این انجمن در روش خود بیان داشته که برخی از بذرها نیاز به آسیاب ریز و برخی دیگر نیاز به آسیاب درشت دارند. انجام آسیاب به دلایل مختلفی از جمله یکسان نبودن اندازه بذرهای آسیاب شده و از دست رفتن مقداری از رطوبت بذرها در زمان آسیاب کردن سبب ایجاد خطا در اندازهگیری درصد رطوبت بذر میشود. به همین دلیل در این مطالعه مدت زمان لازم برای تعیین رطوبت بذر برخی از گیاهان زراعی در روش آون بدون انجام آسیاب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد زمان لازم برای تعیین رطوبت بذر در بذرهای گندم، جو و برنج بهترتیب در 41/14، 02/14 و 60/16 ساعت و در بذرهای ذرت و لوبیا بهترتیب در 63/13 و 22/15 ساعت بود. با توجه به نتایج این تحقیق پیشنهاد میگردد بهمنظور تعیین رطوبت بذرهای نشاستهای و نیز در شرایطی که امکان آسیاب کردن بذرها وجود ندارد این بذرها را بهمدت 14 تا 17 ساعت در آون در دمای 130 درجه سانتیگراد قرار گیرد.
Manuscript profile
Journal of Seed Research
,
Issue2,Year,
Summer
1393
مقدار آب موجود در بذر را به عنوان مقدار رطوبت بیان میکنند. مقدار رطوبت بذر یکی از عوامل مؤثر بر طول عمر، قابلیت حیات بذر، قابلیت انبارداری و تجارت بذر میباشد. انجمن بینالمللی آزمون بذر برای خشک کردن بذرها دو دمای 103 و 130 درجه سانتیگراد را پیشنهاد کرده است. این ان More
مقدار آب موجود در بذر را به عنوان مقدار رطوبت بیان میکنند. مقدار رطوبت بذر یکی از عوامل مؤثر بر طول عمر، قابلیت حیات بذر، قابلیت انبارداری و تجارت بذر میباشد. انجمن بینالمللی آزمون بذر برای خشک کردن بذرها دو دمای 103 و 130 درجه سانتیگراد را پیشنهاد کرده است. این انجمن در روش خود بیان داشته که برخی از بذرها نیاز به آسیاب ریز و برخی دیگر نیاز به آسیاب درشت دارند. انجام آسیاب به دلایل مختلفی از جمله یکسان نبودن اندازه بذرهای آسیاب شده و از دست رفتن مقداری از رطوبت بذرها در زمان آسیاب کردن سبب ایجاد خطا در اندازهگیری درصد رطوبت بذر میشود. به همین دلیل در این مطالعه مدت زمان لازم برای تعیین رطوبت بذر برخی از گیاهان زراعی در روش آون بدون انجام آسیاب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد زمان لازم برای تعیین رطوبت بذر در بذرهای گندم، جو و برنج بهترتیب در 41/14، 02/14 و 60/16 ساعت و در بذرهای ذرت و لوبیا بهترتیب در 63/13 و 22/15 ساعت بود. با توجه به نتایج این تحقیق پیشنهاد میگردد بهمنظور تعیین رطوبت بذرهای نشاستهای و نیز در شرایطی که امکان آسیاب کردن بذرها وجود ندارد این بذرها را بهمدت 14 تا 17 ساعت در آون در دمای 130 درجه سانتیگراد قرار گیرد.
Manuscript profile
Journal of Plant Ecophysiology
,
Issue5,Year,
Winter
2016
اکثر کشورهای تولیدکننده نخود از جمله ایران در مناطق خشک و نیمه خشک قرار داشته و تنش خشکی در آخر فصل در زمان تشکیل غلاف و پر شدن دانه از مهم ترین عوامل محدودکننده عملکرد این گیاه است. به منظور بررسی تاثیر زمان شروع تنش خشکی انتهای فصل بر نخود، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طر More
اکثر کشورهای تولیدکننده نخود از جمله ایران در مناطق خشک و نیمه خشک قرار داشته و تنش خشکی در آخر فصل در زمان تشکیل غلاف و پر شدن دانه از مهم ترین عوامل محدودکننده عملکرد این گیاه است. به منظور بررسی تاثیر زمان شروع تنش خشکی انتهای فصل بر نخود، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل دو تاریخ کشت 15 دی ماه و 27 بهمن ماه و سه سطح زمان شروع خشکی انتهای فصل در زمان گلدهی، 10 و 20 روز پس از شروع گلدهی و تیمار شاهد با آبیاری مناسب بودند. نتایج آزمایش نشان داد که وقوع خشکی انتهای فصل در مراحل گلدهی و 10 و 20 روز پس از گلدهی به ترتیب سبب کاهش 36، 24 و 15 درصد در آب مصرفی و 31، 23 و 10 درصد در ماده خشک تجمعی نسبت به تیمار شاهد شد. در مجموع در تاریخ کشت اول، وقوع خشکی انتهای فصل در مراحل گلدهی و 10 و 20 روز پس از گلدهی به ترتیب سبب کاهش 79، 71 و 7 درصد عملکرد دانه نسبت به شاهد شد و در تاریخ کشت دوم، وقوع خشکی انتهای فصل در مراحل گلدهی و 10 و 20 روز پس از گلدهی به ترتیب سبب کاهش 57، 57 و 42 درصد عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. بنابراین، تاریخ کشت مطلوب و آبیاری تکمیلی در مراحل زایشی میتواند گزینه مدیریتی برای کاهش جنبههای منفی خشکی انتهای فصل باشد.
Manuscript profile
Journal of Plant Ecophysiology
,
Issue2,Year,
Autumn
2016
برای کمّیسازی فنولوژی، برآورد دقیق پارامترهای تأثیرگذار بر فنولوژی گندم ضروری است. از مهمترین عوامل مؤثر روی فنولوژی میتوان به دما و فتوپریود اشاره کرد. برای بررسی نحوه واکنش ارقام گندم به دما و طول روز آزمایشی با 8 رقم گندم و 12 تاریخ کاشت در قالب طرح بلوکهای کامل More
برای کمّیسازی فنولوژی، برآورد دقیق پارامترهای تأثیرگذار بر فنولوژی گندم ضروری است. از مهمترین عوامل مؤثر روی فنولوژی میتوان به دما و فتوپریود اشاره کرد. برای بررسی نحوه واکنش ارقام گندم به دما و طول روز آزمایشی با 8 رقم گندم و 12 تاریخ کاشت در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. در این مطالعه برای کمّیکردن واکنش سرعت نمو به سوی ساقهرفتن نسبت به دما و طول روز و برآورد پارامترهای مؤثر بر آن از 3 تابع دمایی شامل بتا، دندانمانند و دوتکهای در ترکیب با 3 تابع طول روز شامل توابع درجه دوم، نمایی منفی و دوتکهای (9 مدل) استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بهترین مدل برای توصیف رابطه سرعت نمو به سوی ساقهرفتن ارقام گندم مدل بتا- درجه دوم است. بر اساس این مدل، مقدار دمای پایه، مطلوب و سقف در گندم برای مرحله ساقهرفتن به ترتیب 5/4، 3/27 و 40 درجه سانتیگراد برآورد شد. مقدار طول روز بحرانی و ضریب حساسیت به طول روز به ترتیب 02/20 تا 69/22 ساعت و 0109/0 تا 0475/0 محاسبه شد. همچنین با استفاده از تابع بتا- درجه دوم، تعداد روز بیولوژیک مورد نیاز از سبزشدن تا ساقهرفتن 2/25 تا 9/31 روز به دست آمد. از نتایج این تحقیق میتوان در مدلهای شبیهسازی استفاده کرد.
Manuscript profile
Sanad
Sanad is a platform for managing Azad University publications