• Home
  • بهروز گلعین

    List of Articles بهروز گلعین


  • Article

    1 - The effect of rootstocks on sugars, acids, carotenoids, chlorophylls, and ethylene of Satsuma mandarin (Citrus unshiu)
    Iranian Journal of Plant Physiology , Issue 5 , Year , Winter 2019
    This study aimed to evaluate the effect of rootstocks on fruit sugars, organic acids, and carotenoids. The contents of sugars and organic acidsin fruits were determined by HPLC. Total acidity (TA), total soluble solids (TSS), and pH value of the juice were also evaluate More
    This study aimed to evaluate the effect of rootstocks on fruit sugars, organic acids, and carotenoids. The contents of sugars and organic acidsin fruits were determined by HPLC. Total acidity (TA), total soluble solids (TSS), and pH value of the juice were also evaluated. Total carotenoids and chlorophylls contents were measured using a spectrophotometer. The content of ethylenein fruits was determined by gas chromatography. HPLC analysis of the juice allowed the detection of 3 sugars and 2 acids. Sucrose was the dominant sugar for all rootstocks. Total sugars ranged from 93.54 (mg/mL) (Flying dragon) to 111.54 (mg/mL) (Swingle citrumelo). Total acids changed from 9.50 (mg/mL) (Trifoliate orange) to 11.45(mg/mL) (Flying dragon). The ascorbic acid content varied from 0.20 (mg/mL) (Flying Dragon) to 0.32 (mg/mL) (Sour orange). The pH value ranged from 3.14 (Flying dragon) to 3.50 (Trifoliate orange), TSS content changed from 10.70 (%) (Flying dragon) to 11.10 (%) (Swingle citrumelo), TSS/TA varied from 11.75 (Flying dragon) to 13.45 (Trifoliate orange). The juice content ranged from 52.18 (%) (Flying Dragon) to 55.63 (%) (Sour orange). The amount of fruit production changed from 15 (Kg /tree) (Flying dragon) to 115 (Kg /tree) (Swingle citrumelo). Total carotenoids varied from 0.09 (Swingle citrumelo) to 0.15 (Sour orange and Flying dragon) (mg/gr DW). Among the four rootstocks evaluated, Swingle citrumelo demonstrated the maximum level of sugars and TSS. The study concluded that the rootstocks can affect sugars, acids, and, carotenoids contents of the fruits. Manuscript profile

  • Article

    2 - Physicochemical Characteristics in Fruit of Page Mandarin Citrus reticulata on Different Rootstocks
    Iranian Journal of Plant Physiology , Issue 4 , Year , Autumn 2021
    The aim of this study was to determine physicochemical characteristics in fruit of Page mandarin (Citrus reticulata) on different rootstocks. This study was conducted at Ramsar Research Institute in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replications in More
    The aim of this study was to determine physicochemical characteristics in fruit of Page mandarin (Citrus reticulata) on different rootstocks. This study was conducted at Ramsar Research Institute in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replications in 2015. The content of individual sugars in fruits was determined by HPLC. Total acidity (TA) and pH value of juice was also evaluated. Total carotenoids and chlorophylls content was measured using a spectrophotometer. Crude fat was extracted using Soxhlet`s apparatus .Crude protein was measured by Kjeldahl’s method. Total dry matter was determined by dehumidify of fruits in an oven at 80˚C. The results showed that, the highest of total sugars (107.35 mg/ mL), pH (3.50) and carotenoid (0.14 mg/ g) were in fruit of Page mandarin (Citrus reticulata) grafting on the Troyer citrange. According to results, the amount of total acid (0.73 %) of Page mandarin grafted on sour orange was higher than those of other rootstocks. Manuscript profile

  • Article

    3 - تأثیر نوع پایه، الگوی رشد میوه‌ها و تراکم سلولی پوست در بروز عارضه ترکیدگی قبل از برداشت مرکبات
    Journal of Plant Ecophysiology , Issue 1 , Year , Autumn 2021
    عارضه ترکیدگی قبل از برداشت میوه، هر ساله موجب کاهش شدید عملکرد و افزایش پوسیدگی‌های قارچی در میوه مرکبات می‌شود. در این پژوهش نقش پایه و عوامل فیزیکی مربوط به میوه‌های مرکبات در شدت ترک‌خوردگی آنها بررسی شد. به‌این منظور، پژوهشی در سال 96-1395 در قالب آماری بلوک‌های کا More
    عارضه ترکیدگی قبل از برداشت میوه، هر ساله موجب کاهش شدید عملکرد و افزایش پوسیدگی‌های قارچی در میوه مرکبات می‌شود. در این پژوهش نقش پایه و عوامل فیزیکی مربوط به میوه‌های مرکبات در شدت ترک‌خوردگی آنها بررسی شد. به‌این منظور، پژوهشی در سال 96-1395 در قالب آماری بلوک‌های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار روی درختان 15 ساله سه رقم نارنگی پیج، کارا و کادوکس (کلمانتین کادوکس) پیوندی روی چهار پایه نارنج، ترویر سیترنج، سیتروملو و کلئوپاتراماندارین در شرایط بدون آبیاری در شهرستان تنکابن (باغ خصوصی) انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که هر دو عامل پایه و رقم در بروز ترکیدگی قبل از برداشت نقش بارزی داشته‌اند. مشخص شد که ارقام پیوند شده روی پایه‌های نارنج و سیتروملو به‌ترتیب بیشترین و کمترین درصد ترکیدگی را داشته و ترویر سیترنج و کلئوپاتراماندارین هر دو در سطح مشابه و در بین این دو حد بودند. همچنین، الگوی رشد میوه، میزان ضخامت پوست و تراکم سلولی در ناحیه گل‌گاه ارقام مختلف سبب شد تا ارقام نارنگی پیج و کادوکس به‌ترتیب بیشترین و کمترین شدت ترکیدگی را داشته باشند. نتایج این بررسی همچنین نشان داد که در میوه‌های ترک‌خورده هر رقم، تراکم سلولی پوست در ناحیه گل‌گاه میوه کمتر از میوه‌های ترک‌نخورده است. Manuscript profile