• Home
  • فاطمه ناصری نسب

    List of Articles فاطمه ناصری نسب


  • Article

    1 - بررسی اثر عصاره آبی پوست سبز میوه گردو بر کنترل نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica و صفات رشدی در گیاه گوجه فرنگی
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , Issue 1 , Year , Autumn 2020
    در دهه­های اخیر تحقیقات بسیاری برای دستیابی به ترکیبات گیاهی مناسب در جهت جایگزین­نمودن ترکیبات شیمیایی با ترکیبات طبیعی برای کنترل نماتدها انجام گرفته است. در این تحقیق به منظور دستیابی به روشی موثر، کم­خطر و اقتصادی برای کنترل نماتد ریشه­گرهی Meloi More
    در دهه­های اخیر تحقیقات بسیاری برای دستیابی به ترکیبات گیاهی مناسب در جهت جایگزین­نمودن ترکیبات شیمیایی با ترکیبات طبیعی برای کنترل نماتدها انجام گرفته است. در این تحقیق به منظور دستیابی به روشی موثر، کم­خطر و اقتصادی برای کنترل نماتد ریشه­گرهی Meloidogyne javanica بر روی گیاه گوجه فرنگی، اثر نماتدکشی و آللوپاتی عصاره آبی پوست سبز میوه گردومورد بررسی قرار گرفت. بررسی­ها در دو قسمت آزمایشگاهی و گلخانه­ای انجام شد. در بررسی آزمایشگاهی غلظت­های مختلف عصاره به طور معنی­داری درصد مرگ و میر لاروهای نماتد را افزایش دادند، به­طوری که غلظت­های 20% و 25%عصاره پس از 48 ساعت سبب از بین رفتن 100% لاروهای مورد آزمایش شدند. بالاترین درصد بازدارندگی از تفریخ تخم نیز در تیمار 25% و با مقدار عددی 5/75% در شرایط آزمایشگاهی مشاهده شد. در بررسی­های گلخانه­ای با وجود کاهش اثر عصاره نسبت به بررسی­های آزمایشگاهی، فاکتورهای بیماریزایی نماتد، شامل شاخص گال، تعداد توده تخم و تعداد لارو در خاک، در مقایسه با شاهد کاهش معنی­داری در سطح یک درصد داشت. بررسی اثر غلظت­های عصاره بر صفات رشدی گیاه نشان داد که غلظت های 5%، 10% و 15% عصاره بدون ایجاد تأثیر منفی در صفات رشدی گیاه، سبب کاهش معنی دار فاکتورهای بیماریزایی نماتد در مقایسه با شاهد شدند. در مجموع نتایج این تحقیق بیانگر قابلیت بالای نماتدکشی عصاره آبی پوست سبز میوه گردو می باشد. Manuscript profile

  • Article

    2 - مطالعه‌ی اثر قارچ آنتاگونیست Trichoderma harzianum BI بر القای پاسخ دفاعی گیاه گوجه فرنگی علیه نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , Issue 1 , Year , Winter 2013
    در این بررسی، فعالیت بیوکنترلی جدایه­ی BI harzianum Trichoderma علیه  Meloidogynejavanica و توانایی آن در القاء سیستم دفاعی در گیاه گوجه فرنگی رقم ارلی اوربانا Y در آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. ریشه‌ی گیاهچه‌های گوجه­فرنگ More
    در این بررسی، فعالیت بیوکنترلی جدایه­ی BI harzianum Trichoderma علیه  Meloidogynejavanica و توانایی آن در القاء سیستم دفاعی در گیاه گوجه فرنگی رقم ارلی اوربانا Y در آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. ریشه‌ی گیاهچه‌های گوجه­فرنگی در مرحله‌ی 6 برگی توسط سوسپانسیون اسپور  BI harzianum .T با غلظت 106 اسپور در میلی­لیتر و تعداد 2000 لارو فعال سن دو نماتد به ازاء هر گیاه مایه‌زنی گردید. میزان فعالیت آنزیم­های پلی فنل اکسیداز، پراکسیداز و میزان فنل کل در روزهای اول تا هشتم بعد از مایه­زنی نماتد، اندازه‌گیری شد. این جدایه، علاوه بر کاهش شدت بیماری و تعداد گال در گلخانه، افزایش درصد مرگ و میر لاروها و کاهش درصد تفریخ تخم­ها در آزمایشگاه، فعالیت آنزیم‌های پلی فنل اکسیداز و پراکسیداز را افزایش داد که این افزایش در روز چهارم بعد از مایه­زنی نماتد به حداکثر میزان خود رسید. بیشترین میزان فنل کل در گیاه آلوده‌ی تیمار شده با جدایه­یBI   harzianum T. در روز پنجم بعد از مایه‌زنی مشاهده شد. نتایج تغییرات در میزان فعالیت آنزیم‌ها و همچنین فنل کل طی روزهای مختلف پس از مایه­زنی، نشان داد که امکان تحریک مقاومت القایی در گیاه گوجه فرنگی توسط T. harzianum BI علیه M. javanica وجود دارد. Manuscript profile

  • Article

    3 - القای پاسخ‌های دفاعی و کنترل بیولوژیک بیماری کپک آبی میوه سیب Penicillium expansum به وسیله‌ی مخمر (A1) Rhodotorula mucilaginosa
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , Issue 1 , Year , Winter 2013
         در این تحقیق، جدایه­ی  A1از مخمر Rhodotorula mucilaginosaبرای کنترل کپک آبی سیب
    Penicillium expansum به کار گرفته شد. آزمون تست تقابل، متابولیت­های خارج سلولی و مواد فرار در آزمایشگاه برای ارزیابی قدرت بیوکنتر More
         در این تحقیق، جدایه­ی  A1از مخمر Rhodotorula mucilaginosaبرای کنترل کپک آبی سیب
    Penicillium expansum به کار گرفته شد. آزمون تست تقابل، متابولیت­های خارج سلولی و مواد فرار در آزمایشگاه برای ارزیابی قدرت بیوکنترلی مخمر به­کار برده ­شد. این جدایه از مخمر رشد قارچ P. expansumرا کاهش داد. در آزمون کشت تقابل، میزان کاهش رشد 97/60 درصد، در مورد گاز فرار 57/90 درصد، و در تست متابولیت‌های خارج سلولی 36/83 درصد بود. در آزمایش‌های انباری، چاهک ایجاد شده روی سیب با 40 میکرولیتر سوسپانسیون مخمر آنتاگونیست و 24 ساعت بعد با 20 میکرولیتر سوسپانسیون قارچ عامل بیماری مایه­زنی شد. سیب­های مایه­زنی شده در20 و 5 درجه­ی سانتی­گراد در انبار قرار گرفتند. مساحت لکه­ها در روی سیب­های تیمار شده با مخمر در هر دو دما در مقایسه با شاهد، کاهش معنی­داری نشان دادند. در قسمت دوم آزمایش، توانایی مخمر در القاء دو آنزیم پراکسیداز و کاتالاز و همچنین ترکیبات فنلی در بافت میوه‌ی سیب بررسی شد. میزان فعالیت آنزیم­های پراکسیداز ،کاتالاز و میزان ترکیبات فنلی کل در روزهای دوم، چهارم، ششم، هشتم و دهم بعد از مایه­زنی عامل بیماری اندازه­گیری شد. این جدایه­ی مخمری، فعالیت آنزیم­های پراکسیداز و کاتالاز را افزایش داد که این افزایش در روز ششم بعد از مایه­زنی عامل بیماری، به حداکثر میزان خود رسید. بیش‌ترین میزان کل ترکیبات فنلی نیز در سیب‌های آلوده­ی تیمار شده با جدایه­ی مخمر در روز ششم بعد از مایه­زنی دیده شد که نسبت به شاهد آب مقطر به ­طور معنی­داری افزایش یافته بود. Manuscript profile