• Home
  • صادق موسوی فرد

    List of Articles صادق موسوی فرد


  • Article

    1 - مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی گل راعی (Hypericum perforatum) بر باکتری های غذازاد
    Journal of Food Microbiology , Issue 5 , Year , Winter 2021
    گل راعی گیاهی طبی از جنس هیپرکاسیه است که دارای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی گل راعی از مزرعه تحقیقاتی تهیه و پس از تایید توسط More
    گل راعی گیاهی طبی از جنس هیپرکاسیه است که دارای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی گل راعی از مزرعه تحقیقاتی تهیه و پس از تایید توسط کارشناسان، خشک و پودر شد و برای تهیه عصاره متانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از روش دیسک گذاری ارزیابی و با آنتی بیوتیک ها مقایسه شد. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های مورد نظر با استفاده از پلیت الایزا ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها در برابر عصاره متانولی گل راعی رنجی معادل 45/0 ± 33/9 تا 60/0 ± 28/15 میلی متر داشت. استفاده از غلظت 100 میلی گرم/میلی لیتر از عصاره متانولی گل راعی سبب ایجاد بیشترین قطر هاله عدم رشد سودوموناس آئروژینوزا (53/0 ± 27/12 میلی متر)، اشریشیا کلی (59/0 ± 20/13 میلی متر) و استافیلوکوکوس اورئوس (60/0 ± 28/15 میلی متر) شد. اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی گل راعی وابسته به دوز بود (05/0 P<). کمترین و بیشترین میزان MIC و MBC عصاره متانولی گل راعی برای استافیلوکوکوس اورئوس (به ترتیب 0010/0 و 0019/0) و اشریشیا کلی (به ترتیب 50/0 و 00/1) بدست آمد. قطر هاله عدم رشد باکتری های تیمار شده با عصاره متانولی گل راعی در مقایسه با بسیاری از دیسک های آنتی بیوتیکی، بیشتر بود. Manuscript profile

  • Article

    2 - Morphological and physiological characteristics for evaluation of salicylic acid effects on Celosia argentea L. under salinity stress
    Iranian Journal of Plant Physiology , Issue 1 , Year , Winter 2022
    Salinity stress is one of the most important abiotic stresses in agriculture, from which about 20% of the total land cover is suffered. Considering the cultivation importance of C. argenea as well as the role of salicylic acid (SA) in tolerance and reducing the effects More
    Salinity stress is one of the most important abiotic stresses in agriculture, from which about 20% of the total land cover is suffered. Considering the cultivation importance of C. argenea as well as the role of salicylic acid (SA) in tolerance and reducing the effects of salinity stress, the current study was conducted. This research was carried out as a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. The factors included salinity in four levels (0, 40, 80 and 120 mM NaCl) and SA at three levels (0, 1 and 2 mM). The results showed that the effects of salinity stress on morphological and physiological characteristics were significant, indicating a negative effect of salinity on growth and flowering of C. argentea. Foliar application of SA, especially at 1mM, improved the morphological and physiological characteristics. Correlation between the measured traits showed that proline, MDA and electrolyte leakage had a significant negative correlation with the other measured traits. As stress increased, stomatal conductance decreased, indicating closure of stomata during stress and plant resistance. In general, SA application (in particular with 1 mM concentration) increased photosynthesis rate through the improvement of plant pigments and proline contents under salinity stress. Therefore, due to its cheapness and compatibility with the environment, SA is a simple solution to reduce salinity stress in this plant. Manuscript profile