• Home
  • مهدی رییسی

    List of Articles مهدی رییسی


  • Article

    1 - بررسی الگوی اسیدهای چرب غیر اشباع و ترکیب شیمیایی گوشت لابستر خاردار ( Panulirus homarus) صید شده از خلیج فارس
    Journal of Food Technology and Nutrition , Issue 59 , Year , Autumn 2018
    مقدمه: اسیدهای چرب غیراشباع و از جمله آنها DHA و EPA که مهمترین اسید های چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه هستند نقشمهمی در سلامت انسان دارند. تحقیقات نشان داده اند که اسیدهای چرب امگا 3 EPA و DHA در کاهش کلسترول و فشارخون نقشمهمی دارند. لابستر خاردار مهم ترین گونه شیلات More
    مقدمه: اسیدهای چرب غیراشباع و از جمله آنها DHA و EPA که مهمترین اسید های چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه هستند نقشمهمی در سلامت انسان دارند. تحقیقات نشان داده اند که اسیدهای چرب امگا 3 EPA و DHA در کاهش کلسترول و فشارخون نقشمهمی دارند. لابستر خاردار مهم ترین گونه شیلاتی در آسیا محسوب می شود.مواد و روشها: برای این بررسی تعداد 20 نمونه لابستر ) Panulirus homarus ( نر و ماده به صورت تصادفی در بهار 1395 از آبادان)استان خوزستان( صید گردید. سپس در آزمایشگاه، اندازه گیری ترکیبات شیمیایی )پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر( و میزان اسید هایچرب غیر اشباع پس از سنجش طول و وزن لابسترها صورت گرفت.یافتهها: بر اساس نتایج، میزان پروتئین و چربی گوشت لابستر به ترتیب حدود 23 % و 4 % بود. ترکیبات شیمیایی شامل پروتئین، چربی،رطوبت و خاکستر در گونه لابستر نر و ماده اختلاف معنی داری نداشت (P>0/05) . فراوانترین اسید چرب غیر اشباع مربوط به اسید اولئیکC18 :1(9) بود که در لابستر نر و ماده به ترتیب 11 / 17 % و 93 / 17 % به دست آمد. بیشترین اسید چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباعدر این گونه به ترتیب اسید پالمیتیک C16 : 0 ، اولئیک اسید C18 : 1(9) و دوکوزا هگزا انوئیک اسید C22 : 6 بود.نتیجه گیری: لابستر با داشتن بیش از 23 % پروتئین، تنها حدود 4 % چربی و به عنوان منبعی سرشار از اسید های چرب امگا 3 ، EPA وDHA دارای ارزش غذایی بالا برای مصرف انسان می باشد. لذا مصرف آن در کنار سایر آبزیان توصیه می گردد. Manuscript profile

  • Article

    2 - مطالعه اثر بازدارندگی اسانس مرزه بختیاری و مرزه خوزستانی بر بیان ژن کپسول (epsD) باکتری لاکتوکوکوس گارویه با استفاده از Real Time PCR
    نشریه علمی میکروبیولوژی دامپزشکی , Issue 1 , Year , Summer 1398
    لاکتوکوکوس گارویه عامل بیماری لاکتوکوکـوزیس یکـی از مهمتـرین بـاکتری هـای بیماری زا در ماهیان به حساب مـی آیـد. بررسی حاضر با هدف مطالعه اثر بازدارندگی غلظت‌های مختلف اسانس گیاه مرزه بختیاری و مرزه خوزستانی بر بیان ژن کپسول (epsD) باکتری لاکتوکوکوس گارویه عامل بیماری لا More
    لاکتوکوکوس گارویه عامل بیماری لاکتوکوکـوزیس یکـی از مهمتـرین بـاکتری هـای بیماری زا در ماهیان به حساب مـی آیـد. بررسی حاضر با هدف مطالعه اثر بازدارندگی غلظت‌های مختلف اسانس گیاه مرزه بختیاری و مرزه خوزستانی بر بیان ژن کپسول (epsD) باکتری لاکتوکوکوس گارویه عامل بیماری لاکتوکوکوزیس ماهیان انجام پذیرفت. به منظور انجام این مطالعه، باکتری دارای ژن epsD در مجاورت حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) اسانس ها برابر با μl/ml 12/0 قرار گرفت و میزان بیان ژن مربوطه با استفاده از Real Time PCR بررسی گردید. نتایج نشان داد که بیان ژن در باکتری های مجاورت داده شده با غلظت MIC اسانس ها کاهش یافت. نتایج همچنین حاکی از کاهش بیان ژن مذکور متعاقب افزایش غلظت اسانس بود. اگر چه میزان تأثیر مرزه بختیاری بر بیان ژن کپسول بیش از مرزه خوزستانی بود. از این‌ رو استفاده از اسانس مرزه بختیاری و مرزه خوزستانی به منظور کنترل و پیشگیری بیماری لاکتوکوکوزیس به واسطه ممانعت از بیان ژن کپسول توصیه می شود. Manuscript profile

  • Article

    3 - بررسی آلودگی ماهیان تالاب چغاخور استان چهار محال و بختیاری با انگل Lernaea cyprinacea (Linnaeus 1758)
    نشریه علمی میکروبیولوژی دامپزشکی , Issue 1 , Year , Winter 1389
    مطالعه حاضر بمنظور بررسی آلودگی ماهیان تالاب چغاخور استان چهارمحال و بختیاری به انگل سخت پوست Lernaea cyprinacea در فصول بهار و تابستان 1387 پیرو گزارش مرگ و میر ماهیان تالاب توسط افراد محلی صورت پذیرفت. بهمین منظور 65 عدد ماهی از شش گونه مختلف مورد بررسی انگل شناسی قرا More
    مطالعه حاضر بمنظور بررسی آلودگی ماهیان تالاب چغاخور استان چهارمحال و بختیاری به انگل سخت پوست Lernaea cyprinacea در فصول بهار و تابستان 1387 پیرو گزارش مرگ و میر ماهیان تالاب توسط افراد محلی صورت پذیرفت. بهمین منظور 65 عدد ماهی از شش گونه مختلف مورد بررسی انگل شناسی قرار گرفتند که از این تعداد، 49 عدد ماهی (38/75 درصد) مورد تهاجم انگل لرنه آ قرار گرفته بودند و 16 عدد (62/24 درصد) فاقد آلودگی انگلی بودند ضمن اینکه بیشترین میزان آلودگی با انگل در سیاه ماهی داماسینا مشاهده گردید. نتایج بررسی همچنین نشان داد که رابطه معنی داری بین میزان آلودگی با وزن و سن ماهیان وجود ندارد. پراکندگی انگل بر روی سطح بدن نیز مورد بررسی قرار گرفت و بیشترین تعداد انگل در پایه باله سینه ای و کمترین میزان بر روی سرپوش آبششی و سر مشاهده شد که تعداد انگل در نقاط مختلف بدن ارتباط کاملا معنی داری را نشان می دهد (P<0.05). Manuscript profile

  • Article

    4 - تعیین میزان سرب و کادمیم در گوشت چهار گونه از کپور ماهیان رودخانه بهشت آباد استان چهار محال و بختیاری و بررسی رابطه آن با سن و گونه ماهی
    , Issue 5 , Year , Winter 2009
    تعداد 90 نمونه از گوشت ماهیان صید شده از رودخانه بهشت آباد شامل کپور معمولی(Cyprinus carpio) 29 عدد، کاراس(Carassius auratus gibelio) 15 عدد، کولی (Alburnus alburnus) 27 عدد و سیاه ماهی آکولاتا (Capoeta aculeata) 19 عدد جمع‌آوری و پس از هضم نمونه‌ها به روش مرطوب، میزان More
    تعداد 90 نمونه از گوشت ماهیان صید شده از رودخانه بهشت آباد شامل کپور معمولی(Cyprinus carpio) 29 عدد، کاراس(Carassius auratus gibelio) 15 عدد، کولی (Alburnus alburnus) 27 عدد و سیاه ماهی آکولاتا (Capoeta aculeata) 19 عدد جمع‌آوری و پس از هضم نمونه‌ها به روش مرطوب، میزان فلزات سنگین سرب و کادمیم با استفاده از دستگاه اسپکترومتری جذب اتمی کوره اندازه گیری شد. صید ماهیان با استفاده از تور پرتابی در طی چهار فصل تابستان، پائیز و زمستان 1386 و بهار 1387صورت پذیرفت. نتایج بررسی نشان داد غلظت سرب و کادمیم در نمونه های کپور معمولی 6/181و 03/91، در ماهی کاراس07/191و 13/88، کولی 7/145و 85/70و سیاه ماهی آکولاتا 92/117و 68/60 میکروگرم در کیلوگرم است. میانگین کلی غلظت سرب و کادمیم در گوشت ماهیان مورد آزمون به ترتیب 02/159و 09/78 میکروگرم در کیلوگرم بود ضمن اینکه میانگین غلظت کادمیم در نمونه های بررسی شده بیش از حداکثر مجاز اتحادیه اروپا بود. باقیمانده سرب و کادمیم به ترتیب در 10درصد و 5/57 درصد از نمونه ها بیشتر از حداکثر میزان قابل قبول اتحادیه اروپا (50 میکروگرم در کیلوگرم) بود. بررسی آماری نشان داد اختلاف آماری معنی‌داری بین سطوح کادمیم و سرب در گوشت ماهیان مورد مطالعه با گونه ماهی وجود دارد (05/0P<). میزان غلظت بالای فلزات مذکور مخصوصا کادمیم در گوشت ماهیان رودخانه بهشت آباد را می توان به استفاده بی رویه از کودهای مورد مصرف در کشاورزی که در بسیاری موارد حاوی فلزات سنگین هستند و ورود پسآب آن به رودخانه نسبت داد. Manuscript profile