• Home
  • مریم قاسمی پور

    List of Articles مریم قاسمی پور


  • Article

    1 - بررسی پارامترهای اقتصادی و غیر اقتصادی موثر بر قیمت گندم
    Agricultural Economics Research , Issue 4 , Year , Autumn 2019
    نظر به اهمیت زیاد گندم در سبد غذایی خانوارهای ایرانی بررسی ‏عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی مؤثر بر قیمت آن به عنوان هدف اصلی این مطالعه مورد توجه قرار گرفته است. جهت ‏بررسی عوامل مؤثر بر قیمت گندم در این مطالعه، ابتدا الگوی ریاضی مفهومی عوامل مؤثر بر قیمت گندم با ت More
    نظر به اهمیت زیاد گندم در سبد غذایی خانوارهای ایرانی بررسی ‏عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی مؤثر بر قیمت آن به عنوان هدف اصلی این مطالعه مورد توجه قرار گرفته است. جهت ‏بررسی عوامل مؤثر بر قیمت گندم در این مطالعه، ابتدا الگوی ریاضی مفهومی عوامل مؤثر بر قیمت گندم با توجه به مبانی ‏نظری شکل‬گیری قیمت در بازار ارائه شد و سپس این الگو با استفاده از داده‬های تجربی و با کاربرد ‏الگوی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان می‌دهد مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت گندم ‏شامل قیمت جو و ذرت ، قیمت جهانی گندم، نرخ تورم، سطح زیر کشت محصول گندم و میزان بارندگی در مرحله داشت ‏و کاشت گندم است. علاوه بر این با توجه به اینکه سطح زیر کشت گندم و میزان بارندگی جزء مهمترین عوامل موثر بر قیمت بوده پیشنهاد شده سیستم اطلاعاتی مناسب جهت اطلاع از سطح زیر کشت و پیش بینی شرایط آب و هوایی تهیه گردد. Manuscript profile

  • Article

    2 - بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد
    Agricultural Economics Research , Issue 2 , Year , Autumn 2015
    با توجه به این که مهم­ترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روش­ها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، به­کارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به ا More
    با توجه به این که مهم­ترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روش­ها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، به­کارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به این مهم، در این مطالعه منافع و چالش­های فراروی عملیاتی شدن سیستم HACCP با استفاده از اطلاعات میدانی50 پرسشنامه از واحدهای تولیدی در مشهد به روش نمونه­گیری تصادفی     طبقه­بندی شده و مصاحبه حضوری با مدیران و مسئولان فنی کارخانه­ها در سال 1393 بررسی شده است. نتایج حاصل نشان داد که شاخص کل منافع حاصل از پذیرش سیستم HACCP برابر 805/0 می­باشد که شاخص ایمنی محصول تولیدی با مقدار 92/0 از دیدگاه مدیران واحدهای تولیدی از همه مهم­تر بود. بعد از آن شاخص­های فنی- تولیدی، بازار و تجارت و اقتصاد تولید قرار گرفتند. همچنین شاخص کل موانع اجرای سیستم HACCP نیز 64/0 محاسبه شد که از دیدگاه مدیران اساسی­ترین موانع برای پذیرش سیستم HACCP، عدم پشتیبانی مالی دولت،  محدودیت­های تغییر خط تولید، و محدودیت­های بودجه­ای می­باشند. با توجه به یافته­ها، پشتیبانی مالی از سوی دولت و دادن وام­های کم­بهره به واحدها و افزایش اندک قیمت محصول تولیدی صنایع دارای گواهینامه سیستم HACCP به برنامه­ریزان این عرصه پیشنهاد شده است.
    طبقه­بندی JEL : I12، I15 Manuscript profile

  • Article

    3 - تاثیر افزایش قیمت حامل‌های انرژی بر امنیت غذایی(کاربرد الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه)
    Agricultural Economics Research , Issue 4 , Year , Winter 2015
    مهم‌ترین مسا More
    مهم‌ترین مساله در ارتباط با افزایش قیمت حامل‌های انرژی، چگونگی تعدیل قیمت‌ها و همچنین آثاری که افزایش قیمت این فرآورده‌ها بر فعالیت‌های تولیدی، خانوارها و جامعه به دنبال خواهد داشت، می‌باشد. این مهم نه تنها از نظر اقتصادی، بلکه از لحاظ اجتماعی نیز حائز اهمیت است. لذا مطالعه حاضر با استفاده از الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه آثار افزایش قیمت حامل‌های انرژی بر امنیت غذایی را مورد بررسی قرار داده است. نتایج مطالعه نشان داد با افزایش قیمت حامل‌های انرژی قیمت تمام شده در بخش کشاورزی و صنایع غذایی افزایش یافته است. از طرفی به دلیل کاهش تقاضای عوامل تولید، درآمد خانوارهای شهری و روستایی کاهش یافته است. از آنجا که کالاهای کشاورزی و صنایع غذایی سهم بالایی از سبد مصرفی خانوارها را به خود اختصاص می‌دهند، کاهش سطح درآمد خانوارها و افزایش قیمت تولیدات غذایی، تقاضای خانوارها از این کالاها را به شدت کاهش داده است. با کاهش قدرت خرید خانوارها و درنتیجه کاهش تقاضای مواد غذایی، امنیت غذایی و در نهایت سلامت خانوارها و جامعه در معرض خطر قرار می‌گیرد. لذا لازم است فعالیت‌های کشاورزی و صنایع غذایی به شیوه‌های مختلف مانند معافیت‌های مالیاتی و اعطای وام و تسهیلات ویژه جهت بهبود در روش‌های تولید مورد حمایت قرار گیرند. Manuscript profile

  • Article

    4 - بررسی الگوی انتقال مکانی قیمت زعفران در استان های ایران
    Agricultural Economics Research , Issue 2 , Year , Autumn 2013
    پژوهش درباره نحوه­ی انتقال قیمت از موضوعاتی است که در حوزه­ی اقتصاد کشاورزی به­طور جدی مورد توجه قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل انتقال مکانی قیمت به­طورکلی به­دنبال نشان دادن همگرایی میان بازارهای محلی و بررسی عملکرد این بازارها است. انتقال مکانی قیمت More
    پژوهش درباره نحوه­ی انتقال قیمت از موضوعاتی است که در حوزه­ی اقتصاد کشاورزی به­طور جدی مورد توجه قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل انتقال مکانی قیمت به­طورکلی به­دنبال نشان دادن همگرایی میان بازارهای محلی و بررسی عملکرد این بازارها است. انتقال مکانی قیمت  اغلب با هدف بررسی درجه­ی همگرایی بازارها، کاهش نقص­های عملکردی بازار و تلاش در جهت کاهش هزینه­های مبادله مورد مطالعه قرار می­گیرند. به­دلیل اهمیت زعفران به­عنوان یکی از اقلام مهم صادرات غیرنفتی، تجمع تولیدکنندگان این محصول در استان خراسان و پراکندگی مصرف­کنندگان این محصول در سایر استان­های ایران، هدف اصلی این مطالعه بررسی انتقال مکانی قیمت زعفران از استان خراسان به سایر استان­های ایران است. در مطالعه­ی حاضر، با استفاده از آمار ماهانه­ی قیمت خرده­فروشی زعفران در سال­های 1390-1385 و با استفاده از الگوی تصحیح خطای آستانه­ای، چگونگی انتقال مکانی قیمت بین استان خراسان و سایر استان­های کشور مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان­دهنده­ی آن است که در اکثر استان­های مورد بررسی عدم تقارن مثبت قیمت­ها وجود دارد که به نفع عوامل بازاریابی و به ضرر مصرف­کنندگان می­باشد. تلاش در جهت ایجاد شرایط مساعد برای خرید محصول از تولیدکننده و پر رنگ کردن نقش بازارهای بورس و بازارهای آتی زعفران و به­وجود آوردن تشکل­های تولیدکنندگان در قالب اتحادیه یا تعاونی­های تولید زعفران برای افزایش قدرت چانه­زنی آنها و در نهایت کم کردن نقش واسطه­ها در بازار ضروری به­نظر می­رسد. طبقه ­بندی JEL:Q12, C59    Manuscript profile