Agricultural Economics Research
,
Issue4,Year,
Autumn
2019
نظر به اهمیت زیاد گندم در سبد غذایی خانوارهای ایرانی بررسی عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی مؤثر بر قیمت آن به عنوان هدف اصلی این مطالعه مورد توجه قرار گرفته است. جهت بررسی عوامل مؤثر بر قیمت گندم در این مطالعه، ابتدا الگوی ریاضی مفهومی عوامل مؤثر بر قیمت گندم با ت More
نظر به اهمیت زیاد گندم در سبد غذایی خانوارهای ایرانی بررسی عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی مؤثر بر قیمت آن به عنوان هدف اصلی این مطالعه مورد توجه قرار گرفته است. جهت بررسی عوامل مؤثر بر قیمت گندم در این مطالعه، ابتدا الگوی ریاضی مفهومی عوامل مؤثر بر قیمت گندم با توجه به مبانی نظری شکلگیری قیمت در بازار ارائه شد و سپس این الگو با استفاده از دادههای تجربی و با کاربرد الگوی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان میدهد مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت گندم شامل قیمت جو و ذرت ، قیمت جهانی گندم، نرخ تورم، سطح زیر کشت محصول گندم و میزان بارندگی در مرحله داشت و کاشت گندم است. علاوه بر این با توجه به اینکه سطح زیر کشت گندم و میزان بارندگی جزء مهمترین عوامل موثر بر قیمت بوده پیشنهاد شده سیستم اطلاعاتی مناسب جهت اطلاع از سطح زیر کشت و پیش بینی شرایط آب و هوایی تهیه گردد.
Manuscript profile
Agricultural Economics Research
,
Issue2,Year,
Autumn
2015
با توجه به این که مهمترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روشها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، بهکارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به ا More
با توجه به این که مهمترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روشها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، بهکارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به این مهم، در این مطالعه منافع و چالشهای فراروی عملیاتی شدن سیستم HACCP با استفاده از اطلاعات میدانی50 پرسشنامه از واحدهای تولیدی در مشهد به روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده و مصاحبه حضوری با مدیران و مسئولان فنی کارخانهها در سال 1393 بررسی شده است. نتایج حاصل نشان داد که شاخص کل منافع حاصل از پذیرش سیستم HACCP برابر 805/0 میباشد که شاخص ایمنی محصول تولیدی با مقدار 92/0 از دیدگاه مدیران واحدهای تولیدی از همه مهمتر بود. بعد از آن شاخصهای فنی- تولیدی، بازار و تجارت و اقتصاد تولید قرار گرفتند. همچنین شاخص کل موانع اجرای سیستم HACCP نیز 64/0 محاسبه شد که از دیدگاه مدیران اساسیترین موانع برای پذیرش سیستم HACCP، عدم پشتیبانی مالی دولت، محدودیتهای تغییر خط تولید، و محدودیتهای بودجهای میباشند. با توجه به یافتهها، پشتیبانی مالی از سوی دولت و دادن وامهای کمبهره به واحدها و افزایش اندک قیمت محصول تولیدی صنایع دارای گواهینامه سیستم HACCP به برنامهریزان این عرصه پیشنهاد شده است. طبقهبندی JEL : I12، I15Manuscript profile
مهمترین مساله در ارتباط با افزایش قیمت حاملهای انرژی، چگونگی تعدیل قیمتها و همچنین آثاری که افزایش قیمت این فرآوردهها بر فعالیتهای تولیدی، خانوارها و جامعه به دنبال خواهد داشت، میباشد. این مهم نه تنها از نظر اقتصادی، بلکه از لحاظ اجتماعی نیز حائز اهمیت است. لذا مطالعه حاضر با استفاده از الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه آثار افزایش قیمت حاملهای انرژی بر امنیت غذایی را مورد بررسی قرار داده است. نتایج مطالعه نشان داد با افزایش قیمت حاملهای انرژی قیمت تمام شده در بخش کشاورزی و صنایع غذایی افزایش یافته است. از طرفی به دلیل کاهش تقاضای عوامل تولید، درآمد خانوارهای شهری و روستایی کاهش یافته است. از آنجا که کالاهای کشاورزی و صنایع غذایی سهم بالایی از سبد مصرفی خانوارها را به خود اختصاص میدهند، کاهش سطح درآمد خانوارها و افزایش قیمت تولیدات غذایی، تقاضای خانوارها از این کالاها را به شدت کاهش داده است. با کاهش قدرت خرید خانوارها و درنتیجه کاهش تقاضای مواد غذایی، امنیت غذایی و در نهایت سلامت خانوارها و جامعه در معرض خطر قرار میگیرد. لذا لازم است فعالیتهای کشاورزی و صنایع غذایی به شیوههای مختلف مانند معافیتهای مالیاتی و اعطای وام و تسهیلات ویژه جهت بهبود در روشهای تولید مورد حمایت قرار گیرند.Manuscript profile
Agricultural Economics Research
,
Issue2,Year,
Autumn
2013
پژوهش درباره نحوهی انتقال قیمت از موضوعاتی است که در حوزهی اقتصاد کشاورزی بهطور جدی مورد توجه قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل انتقال مکانی قیمت بهطورکلی بهدنبال نشان دادن همگرایی میان بازارهای محلی و بررسی عملکرد این بازارها است. انتقال مکانی قیمت More
پژوهش درباره نحوهی انتقال قیمت از موضوعاتی است که در حوزهی اقتصاد کشاورزی بهطور جدی مورد توجه قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل انتقال مکانی قیمت بهطورکلی بهدنبال نشان دادن همگرایی میان بازارهای محلی و بررسی عملکرد این بازارها است. انتقال مکانی قیمت اغلب با هدف بررسی درجهی همگرایی بازارها، کاهش نقصهای عملکردی بازار و تلاش در جهت کاهش هزینههای مبادله مورد مطالعه قرار میگیرند. بهدلیل اهمیت زعفران بهعنوان یکی از اقلام مهم صادرات غیرنفتی، تجمع تولیدکنندگان این محصول در استان خراسان و پراکندگی مصرفکنندگان این محصول در سایر استانهای ایران، هدف اصلی این مطالعه بررسی انتقال مکانی قیمت زعفران از استان خراسان به سایر استانهای ایران است. در مطالعهی حاضر، با استفاده از آمار ماهانهی قیمت خردهفروشی زعفران در سالهای 1390-1385 و با استفاده از الگوی تصحیح خطای آستانهای، چگونگی انتقال مکانی قیمت بین استان خراسان و سایر استانهای کشور مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشاندهندهی آن است که در اکثر استانهای مورد بررسی عدم تقارن مثبت قیمتها وجود دارد که به نفع عوامل بازاریابی و به ضرر مصرفکنندگان میباشد. تلاش در جهت ایجاد شرایط مساعد برای خرید محصول از تولیدکننده و پر رنگ کردن نقش بازارهای بورس و بازارهای آتی زعفران و بهوجود آوردن تشکلهای تولیدکنندگان در قالب اتحادیه یا تعاونیهای تولید زعفران برای افزایش قدرت چانهزنی آنها و در نهایت کم کردن نقش واسطهها در بازار ضروری بهنظر میرسد.
طبقه بندی JEL:Q12, C59 Manuscript profile
Sanad
Sanad is a platform for managing Azad University publications