بررسی شوری املاح محلول وکیفیت آب باغات زیتون شهرستان رودبار
Subject Areas : Irrigation and Drainage
1 -
2 -
Keywords:
Abstract :
منطقه لوشان یکی از اقلیمهای خشک جنوبی استان گیلان میباشد که به دلیل کمی بارندگی(متوسط 250 میلیمتر درسال) و خشکی زیاد برای آبیاری باغات زیتون به آب حاصل از چاهها وابسته است، که دارای کیفیتهای متفاوتی میباشند و شناختی درباره آنها وجود ندارد. ازاین جهت این طرح با توجه به گستره زیتونکاری درمنطقه لوشان شهرستان رودبار، در اولویت طرحهای مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی قرار گرفت. کیفیت آب تحت تاثیر سنگ بستر و مسیرهایی که آب از آن عبور می کند میباشد، برحسب موقعیت مکانی و ساختار زمینشناسی آن منطقه آبها از کیفیتهای مختلفی برخوردار میباشند؛ که بدین منظور جهت ارزیابی کیفیت این آبها حدود 40 نمونه ازآب باغات در منطقه نمونهبرداری گردید. نتایج بررسیها نشان داد که 16/62 درصد آبها دارای شوری بین 700تا 3000 میکروزیمنس بر سانتیمتر میباشند؛ و 27 درصد آبها دارای شوری بیش از 3000 میکروزیمنس بر سانتیمترمیباشند. براساس طبقهبندی ویلکوکس حدود 13 درصد آبها در کلاس C2S1 ، 60 درصد آبها در کلاس C3S1 و جزء آبهای شور با اعمال تمهیداتی برای استفاده به حساب میآیند. 27 درصد آبها در کلاس C4S1 و جزء آبهای شور و مضر برای کشاورزی میباشند. براساس این مطالعه مشخص گردید که شوری در آب آبیاری در بعضی مناطق بسیار بالا بوده که سبب تجمع املاح ، تخریب خاکها و کاهش عملکرد خواهد شد و بیتوجهی به این موضوع تهدیدی برای باغات منطقه و اکوسیستم پیرامون خواهد بود.
نشاط، ع. و زین الدین، ع. (1392). بررسی اثر پیشروی آب شور بر کیفیت آب آبیاری و خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک تحت کشت پسته منطقه سیرجان. علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره 15، شماره2، ص 22-13.
Ahmad, P. and Prasad, M.N.V. (2012) Abiotic Stress Responses in Plants: Metabolism, Productivity and Sustainability. New York, Springer.
Bartels, D. and Sunkar, R. ( 2007). Drought and salt tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 24(1), pp:23-58.
Bartram, J., and Balance, R. (1996). Water Quality Monitoring - A Practical Guide to the Design and Implementation of Freshwater Quality Studies and Monitoring Programmes, Published on behalf of United Nations Environment Programme and the World Health Organization (UNEP/WHO), 380 p.
Chartzoulakis, K. S. (2005). Salinity and olive: growth, salt tolerance, photosynthesis and yield. Agriculture Water Management. 78(1-2), pp: 108–121.
Dregne, H., Kassas, M. and Razanov, B. (1991). A new assessment of the world status of desertification. Desertification Control Bulletin (UNEP)20, PP:6-18.
Eilers, J. M., Brakke, D. F. and Henricksen, A. (1992). The inapplicability of Gibbs’ model of world water chemistry for filute lakes, Limnol. Oceanogr., 37(6), pp: 1335-1337.
Gibbs, R. J. (1970). “Mechanism controlling world water chemistry”, Science, N.Y., 170: pp. 1088-1090.
Jafari, M., Azarnivand, H., Zehtabian, Gh. And Jamshidi, A .(2002). Investigating the role of irrigation water quality in desertification of agricultural lands along the Damghan desert. Desert Magazine, 7(2), pp: 121-128.
Lichtfouse, E. (2010). Sustainable Agriculture Reviews 6: Alternative Farming Systems, Biotechnology, Drought Stress and Ecological Fertilization. Edited by E. Lichtfouse. Dordrecht, Heidelberg, London, New York: Springer (2010), pp. 354.
Nagwi, Hormozd. (1996). Study of physical and chemical properties and how the soils of Rafsanjan pistachio cultivation areas are formed and evolved. Master Thesis, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, page 130.
Velikova, V., Yordanov, I. and Edreva, A. (2000). Oxidative stress and some antioxidant systems in acid rain-treated bean plants-protective role of exogenous polyamines. Plant Science, 151(1), pp: 59–66