The study of the effect of temperature treatment on the yield and yield component of rice (Oryza Sativa L.), Tarom mahale and Fajr varieties
Subject Areas : New Finding in Agricultureparisa Mearrostamei 1 , Alahyar Fallah 2 , Morteza Mobaleghi 3 , Saaneh Mashayekhi 4 , Mehrdad Hghverdian 5
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، باشگاه پژوهشگران جوان، چالوس، ایران
2 - استادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور (مازندران)
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، گروه زراعت و اصلاح نباتات، چالوس، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، باشگاه پژوهشگران جوان، چالوس، ایران
5 - کارشناس ارشد زراعت
Keywords: yield, Rice, Yield component, growth stages,
Abstract :
In order to study of temperature treatment on yield and yield component of rice (Tarom mahale and Fajr varieties) a green house experiment was carried out in deputy of rice research institute of Iran (Amol)in2009.The experiment performed in the form of factorial split plot based on CRD with three replications.The stages of the varieties( Tarom mahale and Fajr) were selected as main factors and the stages of temperature (16 and 32C°)as well as four growth stages(theaverageof grassing till the appearance of green cluster, stalking,pregnancy,bloomingandgrainbecomingfull)wereconsideredassub-factors. Resultsshowed that thevarityof Fajr,becauseof having more numbers of effective tiller, the number of spike in hill, the length of spike,the numberof whole grain head in cluster and the numberoffull grain head in cluster, had the mostof grain yield (23.37g/hill),incomparisonwith thevarietyofTarom mahle(19.72 g/hill).Grainyield intemperatureof 32C°,becauseof having the higher (23.6 gm/hill), incomparison the temperature of 16 C°(19.5gm/hill)andwhendecreasing temperature from32C°to16 C°a decrease of 21% for grain yield obtioned.The stage of grain becoming full,because of having more number of spike in hill, the length of spike, the number of wholegrain head in clusterand the numberof full-grain head incluster had the most ofgrain yield (24.58 g/hill)and fromgrowth level of grassing till the appearance of green cluster because of having less number of cluster in hill and 1000 grain weight had the least amount of yield (19.01 g/hill).
1- اشراقی، ا. 1376. اثر سرما در رشد و نمو گیاه برنج. نشریه طرح جامع توسعه کشاورزی، انتشارات معاونت موسسه تحقیقات برنج مازندران. گزارش پژوهشی شماره 42.
2- اشراقی، ا 1366. اثر سرما در رشد و نمو گیاه برنج. نشریه شماره 16طرح جامع توسعه کشاورزی منطقه ساحلی بحرخزر. انتشارات موسسه تحقیقات برنج مازندران. ص: 22.
3- کافی، م. 1379. مکانیزم های مقاومت گیاهان به تنش های محیطی در گیاهان. ترجمه . دانشگاه فردوسی مشهد. ص: 245.
4- تزار، م.ب.1367. مبانی فیزیولوژیکی رشد و نموگیاهانزراعی.ترجمه کوچکی،راشدو همکاران. انتشارات آستان قدس رضوی.ص :289.
5- جلالی، ج. 1386. بررسیتاریخ کاشت برویژگی هایزراعی وشاخص های فیزیولوژی ارقام مختلف برنج در سیستم کشت مستقیم(روش بستر مرطوب). پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشگاه آزاد اسلامیواحد علوم و تحقیقات. 111 صفحه.
6- حسینی، خ. و همکاران. 1388. بررسی تنش سرما در مراحل مختلفرشد و نمو در برنج هیبرید ، قائم. چکیده مقالات همایش علوم زراعی قائمشهر، 28 و 29 بهمن. ص: 87.
7- حقوردیان، م. 1389. بررسی تاثیر تاریخ کاشت بر صفات زراعی ارقام مختلف برنج در کشت مستقیم. پایان نامه کارشناسی ارشددانشگاه آزاد اسلامی چالوس. 101 صفحه.
8- خدا بنده، ن. 1371. غلات. انتشارات دانشگاه تهران. ص: 506.
9- رادفر،ح .1383. ارزیابی تنش سرما روی مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای برنج تحت شرایط کنترل شده در منطقه مازندران. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی. واحد ورامین.182.
10-کاظمیتبار. 1379. بررسی ژنتیک مقاومت و یا سازگاری به تنش سرما در گیاه برنج . مقالات کلیدی ششمین کنگره علوم زراعت اصلاح نباتات ایران. دانشگاه مازندران. ص: 257.
11- کوچکی، ع.، سلطانی، ا. و عزیزی، م. 1376. اکوفیزیولوژی گیاهی. انتشارات جهاد دانشگاهیمشهد. (ترجمه). 271 صفحه.
12- محتشمی،ر. 1384. بررسی اثر متقابل ژنوتیب * محیط و سازگاری ارقام برنج متحملبه سرما در یاسوج. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد.
13- نورمحمدی، ق.، سیادت، ع.و کاشانی، ع 1376. زراعت (غلات) جلد اول، انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز. ص: 291-241.
13-Bedi, S. and Basra, A. S. 1993. Chilling injury in germinating seeds. Basic mechanisms and agricultural implications. Seed Science Research. 3,219-229.
14-Bienvennid, O. 1993. Rice in human food and nutrition. ON. 26-35. Pp.
15-Bingham, J. 1969. The physiological derterminations of grain yield Agric. Prog.44:30- 42.
16-Kiyosawa, S. and Aimi, R. 1959. The influence of temperature shadding on the devlopment of rice panicle. Proc Sci japan. 17-421.
17-Lee, T. M., Lur, S. H. and Chu, C. 1997. Role of absesic acid in chilling tolerance of rice seedling plant Sci. 126(1):1-10.
18-Murata, Y. 1975. On the influence of solar radiation and ai temperature upon the local difference in the productivity of paddy rice in japan.Proc. Crop Sci Soc. Japan. 33:59-63
19-Nagai, T. and Matsushita, E. 1993. Physio-ecological characteristics in roots of rice plant
grown under different soil temperature condition. Proc Sciences, Japan. 31: 385-388.
20-Oka, H. 1984. Pylogenetic differntiation of the cultivhed rice plant. V. Variation of minimum germination temperature and temperature constant amoung rice varieties.Jap. Breed.. 4:140-144.
21-Saha, A. R., sarkar, K. and Yamagishi, Y. 1998. Effect of time of nitrogen application on spikelete differention and degeneration of rice bot bull Acad sin 39: 119-123.
22-Vergara, B. S. and Visperas, R. M. 1971. Errect of temperature on the physiology and morphology of the rice plant. IRRI, Los Ban 6.
23-Wu, G., Wilson, L. T. and McClung, A. M. 1998. Contribution of rice tillers to dry matter accumulation and yield. Agron J. 90(3):317-323.