Effect of different level of potassium sulfate and zeolit on yield and yield component of potato in Arak region
Subject Areas : New Finding in Agriculturehamid madani 1 , reza Hosseinkhani 2 , nor ali Sajedi 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، اراک، ایران
2 - کارشناس ارشد زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی
3 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
Keywords: zeolite, Potato, Tuber yield, Potassium sulfate,
Abstract :
To investigate the effects of different levels of potassium sulfate and zeolite on yield and yield component of potato Apria variety, a factorial experiment based on RCBD was conducted with three replications in 2009. It was done on Moradi farm which was 5 km far from faculty of agriculture, Islamic Azad University of Arak, Factors were considered as three levels of potassium sulfate, 125, 250 and 375 kg/ha, and four levels of zeolite including of zero, 2, 4 and 6 t/ha in Clinoptilolite type. The results showed that application of potassium sulfate and zeolite on all traits at 1% level was significant but interaction effects of potassium fertilizer and zeolite on any of traits were not significant. Increasing the potassium and zeolite levels, traits of main stem number, number of tubers per plant, mean weight of tuber, tuber yield per plant, tuber density, economic yield and total yield increased. The highest average of total yield equal 60.33 t/ha was obtained by 375 kg of potassium sulfate combined with 4 t/ha of zeolite and use of 250 kg.ha-1of potassium sulfate with 4 t/ha of zeolite with average yield 54.72 t/ha in one group were analyzed. Therefore logical that in accordance with local conditions of the experiment consumed 250 kg of potassium sulfate and 4 t/ha zeolite the desired yield is achieved
1- بای بوردی، ا.، ملکوتی، م. ج. و رنجبر، ر.1380. سومین همایش ملی توسعه ی کاربرد مواد بیولوژیک و استفاده ی بهینه از کود و سم در کشاورزی، ص 120 و 121.
2- بی نام. 1388. آمار نامه کشاورزی محصولات زراعی سال زراعی 86-1385. دفتر آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی، جلد اول، 133 صفحه.
3- بیات، ا. و مدنی، ح. 1387. یررسی سطوح مختلف پتاسیم و فسفر در عملکرد سیب زمینی رقم آگریا، پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک. گروه زراعت.
4- جلیلی، ف. و داودی، م. ح. 1380. سومین همایش ملی توسعه ی کاربرد مواد بیولوژیک و استفاده ی بهینه از کود و سم در کشاورزی ص 87و 88 .
5- خواجه پور، م. ر. 1383. گیاهان صنعتی، انتشارات واحد صنعتی جهاد دانشگاهی اصفهان،چاپ اول،ص 423-494.
6- زاهدی اول، م و کوچکی، ع. 1374. بررسی تراکم بوته و مقادیر مختلف کود پتاسیم بر کمیت و کیفیت دو رقم سیب زمینی. مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان و دانشکده کشاورزی مشهد. چهارمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات.
7- زاهدی اول، م. ح. 1375. اثرات تراکم بوته و مقادیر پتاسیم بر کمیت و کیفیت دو رقم سیب زمینی. پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشگاه فردوسی مشهد.
8- سبحانی، ع. ر.، نور محمدی، ق. و مجیدی، ه. ا. 1381. اثرات تنش کم آبی و تغذیه پتاسیم بر روی عملکرد و برخی از خصوصیات سیب زمینی، مجله علوم کشاورزی، جلد 8(3): صفحه 23-34 .
9- شیخ زاده مصدق، ج. 1379. بررسی اثرات مقادیر و نوع کود های پتاسیمی در عملکرد کمی و کیفی سیب زمینی و تغییرات کلر در خاک وگیاه در منطقه اردبیل. هفتمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران.
10- غلامحسینی، م. و آقا علیخانی، م. و ملکوتی، م. ج.1387. تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و زئولیت بر عملکرد کمی و کیفی علوفه کلزای پائیزه، مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، شماره (45)، ص 548-537.
11- کوچکی، ع. 1379. اثر تراکم بوته و مقادیر مختلف کود پتاسه بر کمیت و کیفیت دو رقم سیب زمینی. هفتمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران.
12- ملکوتی، م. ج. 1374. چگونگی استفاده از کود های شیمیایی و آلی در افزایش تولید سیب زمینی در ایران، معاونت آموزش و تجهیز نیروی انسانی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی،نشریه فنی شماره 1، 10 صفحه.
13- نجف زاده، س. 1385. بررسی تأثیر مصرف زئولیت طبیعی و کود پتاسیم بر عملکرد کمی وکیفی توتون واریته کوکر 347، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه گیلان. گروه زراعت و اصلاح نباتات.
14- نقشینه پور، ب. 1363. کلیات خاکشناسی، انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز، جلد دوم، ص 120.
15- Ananda, T. S., Krishnappa, K. S. and Anganappa, M. 1998. Dry matter production in potato crop raised from transplant as in flunenced by spacing and nutrition. University of agricultural science. Bangalore, current research. 27(7-8): 151-152.
16- Beringer, H., Header, E. and Lind hauer, M. 1993. Water relation ships and in corporation of C4 assimilation tubers of potato plants differing in potassium nutrition. Plant physiol.73:956-96.
17– Boliglowa, E. L. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the kind of organic fertilization and tillagement hold. Electronic journal of polish agricultural universities. 10 L.
18- Burton, W. G. 1999. The potato. Longman scientific a technical. pp:85-320.
19-Ilaco. 1981. Agricultural compendium for rural; development in the tropics and sub tropics. Elsevier scientific pub- co. Amsterdam. P. 739
20- Maier, N. A. 1989. Potassium nutrition of irrigated potatoes in South Australia. Z – effect on chemical composites on and the prediction of tuber response bye plant analysis. Aust. Exp. Agric. 26: 127- 736.
21- Mumpton, F., La Roca. 1999. Uses of natural zeolite in agriculture and industry. Proc.Natl. Acad. Sci. USA. 96, 3467.
22- Munson, R. D. 1985. Potassium in agriculture. Madison. USA
23- Saicu, C. 2002. The use of chemical fertilizers in the irrigated potato crop on the saucers plateau. cercetari agronomic in Moldova. 3: 61- 65.
24-Singh, J. P., Marwaha, R. S. and Grewal, J. S. 1996. Effect of sources and levels of potassium on potato yield quality and storage be haviour. Journal of the friden potato association. 23(314): 153 -156.
25- Turk, M., Bayram, G., Budakli, E. and Celik, N. 2006. A Study on effects of different mixtures of zeolite with soil rates on some yield parameters of alfalfa (Medicago sativaL.) Journal of Agronomy, 5 (1): 118-121.