تأثیر اسید سالیسیلیک و تنش آبی بر کلروفیل برگ و روند تغییرات مراحل مختلف رشد گندم (Triticum aestivum L)
Subject Areas : Journal of plant ecophysiologyM. Sharafizad 1 , M.R. Naghashzadeh 2
1 - The faculty member Seed & Plant Certification & Registration Institute, Iran.
2 - Department of Agriculture, Payamenoor University, Khorramabad, Iran.
Keywords: پرایمینگ, عملکرد دانه, کلروفیل, اسید سالیسیلیک,
Abstract :
به منظور بررسی اثرات اسید سالیسیلیک و تنش آبی بر کلروفیل برگ و روند تغییرات مراحل مختلف رشد گندم (Triticum aestivum L.) رقم چمران، دو آزمایش مزرعه در سالهای 90-1389 و 1390-1390 انجام شد. هر آزمایش انجام شد. به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار. نتایج تجزیه ترکیبی نشان داد که سال تأثیر معنی داری بر کلروفیل برگ نداشته است. شرایط پرآبی و تنش آبی (Z55) به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان کلروفیل بودند. زمان مصرف اسید سالیسیلیک و غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک اثر معنی داری بر کلروفیل برگ داشتند. کلروفیل برگ در مراحل رویشی و زایشی با عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنیداری داشت و در مرحله رشد دانه با عملکرد دانه همبستگی منفی معنیداری داشت. کلروفیل برگ در مرحله گلدهی با وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنیدار و در مرحله رشد دانه با وزن هزار دانه همبستگی منفی معنیداری داشت. دادهها نشان داد که کاربرد سالیسیلیک اسید منجر به افزایش کلروفیل برگ در مراحل رویشی و زایشی شد، بنابراین یک استراتژی مهم برای افزایش عملکرد در برابر اثرات مخرب تنش آبی بود.