Presenting the quality model of financial reporting with emphasis on the dimensions of personality type and the dimensions of the organizational atmosphere and the mediating role of financial health
Subject Areas : Human Capital EmpowermentNima Osanlo 1 , Mohammad Reza Pourali 2 , Mahmood Samadi largani 3 , Mohammad ali Nasimi 4
1 - PhD student, accounting department, Tonkabon branch, Islamic Azad University, Tonkabon, Iran
2 - Associate Professor, Department of Accounting, Chalous Branch, Islamic Azad University, Chalous, Iran
3 - Assistant Professor, Department of Accounting, Tonkabon Branch, Islamic Azad University, Tonkabon, Iran
4 - Assistant Professor, Department of Management, Tonkabon Branch, Islamic Azad University, Tonkabon,
Iran
Keywords: Quality of financial reporting, Financial health, personality dimensions of managers, dimensions of organizational atmosphere,
Abstract :
The most important goal of the accounting information system is to provide users with useful information for making decisions. Considering that the personality dimensions of managers and dimensions of the organizational atmosphere can affect the quality of financial reporting, therefore, the present study seeks to provide a model of the quality of financial reporting with an emphasis on the personality dimensions of managers and the dimensions of the organizational atmosphere and the mediating role of financial health. The statistical population of this research is the financial managers working in listed companies whose head offices are located in Tehran, who are 202 people using the purposeful sampling method and Cochran's formula. In this research, exploratory factor analysis was used using SPSS software, and hypotheses were analyzed with the help of PLS software. The results of the research show that the personality dimensions of extroversion, emotional stability, agreeableness, enthusiasm for new business and responsibility have an impact on the quality of financial reporting. It is important to mention that extraversion has a negative relationship with the quality of financial reporting. From other aspects, the relationship between the dimensions of clarity and clarity of goals, clarity and clarity of role, satisfaction and agreement on procedures and the effectiveness of communication with the quality of financial reporting is positive and meaningful. But then, satisfaction with the reward has no significant relationship with the quality of financial reporting.
_||_
مجله توانمندسازی سرمایه انسانی دوره 7، شماره 1، بهار 1403 صص. 51-66 |
ارائه الگوی کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر ابعاد تیپ شخصیتی و جو سازمانی و نقش میانجی سلامت مالی
نیما اصانلو1، محمدرضا پورعلیکیاکلایه*2، محمود صمدیلرگانی3، محمدعلی نسیمی4
تاریخ دریافت: 05/07/1402
تاریخ پذیرش: 23/08/1402
چكيده
جوهره اصلی گزارشگری مالی، کیفیت آن محسوب می شود که شیفتگی وصف ناپذیری برای استفاده کنندگان در پی دارد. تحقیقات زیادی مدعی آن هستند که عوامل رفتاری از جمله ویژگی های شخصیتی، جو سازمانی و مصادیق مشابه دیگر، توان تاثیر گذاری بر کیفیت گزارشگری مالی را دارند. بنابراین کیفی سازی گزارشگری مالی یک ارزش محسوب شده و به همین منظور ارائه الگویی جامع برای کیفیت گزارشگری مالی یک نیاز جهانی به شمار می رود. هدف پژوهش ارائه الگوی کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر ابعاد شخصیتی مدیران و ابعاد جو سازمانی و نقش میانجی سلامت مالی می باشد. جامعه آماری پژوهش، مدیران مالی و معاونین اداری مالی شرکت های بورس است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و فرمول کوکران 202 نفر می باشند. در این پژوهش با استفاده از نرم افزار Spss از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گرفته شده و در ادامه به کمک نرم افزار Smart-Pls به بررسی سوالات پژوهش پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که ابعاد شخصیتی برونگرایی، پایداری عاطفی، توافق پذیری، اشتیاق به تجارت تازه و مسئولیت پذیری بر کیفیت گزارشگری مالی تاثیر گذار است. اما ارتباط برونگرایی با کیفیت گزارشگری مالی منفی است. همچنین رابطه ابعاد وضوح و روشنی اهداف، وضوح و روشنی نقش، توافق بر رویه ها و اثربخشی ارتباطات با کیفیت گزارشگری مالی مثبت و معنادار است. اما بعد رضایت از پاداش با کیفیت گزارشگری مالی رابطه معناداری ندارد.
کلید واژهها: کیفیت گزارشگری مالی، ابعاد شخصیتی مدیران، ابعاد جو سازمانی، سلامت مالی
مقدمه
با نگاهی به ادبیات علوم اجتماعی به خصوص در حوزه حسابداری و مدیریت، در می یابیم که این علوم در گذر زمان از یک وضعیت مکانیکی و انتزاعی و به دور از عوامل متاثر از رفتارها و کردارها و هنجارهای اجتماعی، به یک وضعیت کاملا منعطف و منطبق بر هنجارها و واقعیت های روانشناسی شخصیتی انسان ها، تغییر جهت داده است. از طرفی دیگر، با پیشرفت جوامع و توجه به مسئله جهانی شدن، افزون بر مسئولیت متداول شرکتها، مسئولیت آنها در قبال جامعه جهانی، ذینفعان و حتی نسل های آینده در خصوص مقوله گزارشگری مالی که محصول سیستم حسابداری است، چالش هایی را برای آنها فراهم نموده است. بطوریکه مدیران به عنوان تهیه کنندگان صورتهای مالی نقش حیاتی در این اعتماد سازی دارند (طالبی انزب، مهربان پور، جهانگیرنیا، بنی مهد، 2022).
حال مسئله ایی که امروزه مدیران با آن مواجه اند، این است که چه عواملی زمینه ساز شکوفایی مسئولیت آن ها خواهد شد. ذکر این نکته ضروری است که روانشناسی شخصیتی تاثیر شگرفی بر معادلات سازمانی، ملی و حتی در گستره جهانی دارد. بشر امروز بدون کنترل و مدیریت ابعاد شخصیتی خود، قادر به پیشبرد مسئولیت های قانونی و داوطلبانه خود ندارد. بر اساس مطالعات روانشناسان اجتماعی، موقعیت شخصیتی مدیران در هنگام ایفای مسئولیت خود، مهمترین فاکتور در ارائه گزارشگری مالی قلمداد خواهد شد. بسیاری از تحریف ها، بیش نمایی ها و کم نمایی ها ناشی از عدم توجه به این مقوله است. لذا در می یابیم شناخت ابعاد شخصیتی مدیران، مادامیکه این نقش خطیر را در گزارشگری دارند، می تواند خطر اخلاقی را کاهش داده و شفافیت را در گزارشگری مالی به ارمغان بیاورد (پیوندی، 2022).
صورتهای مالی به عنوان محصول نهایی گزارشگری مالی نقش اساسی در تصمیم گیری ذینفعان شرکت دارد. جوهره اصلی صورتهای مالی، کیفیت آن محسوب می شود که شیفتگی وصف ناپذیری برای استفاده کنندگان در پی دارد. تحقیقات زیادی مدعی آن هستند که عوامل رفتاری از جمله ویژگی های شخصیتی، جو سازمانی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی و مصادیق مشابه دیگر، توان تاثیر گذاری بر کیفیت گزارشگری مالی را دارند. و لذا تعیین رابطه بین متغیرهای فوق بر کیفیت گزارشگری مالی می تواند منجر به بهینه یابی آن شود (اصانلو، پورعلی، صمدی لرگانی و نسیمی،1402).
در راستای تحقق این ماموریت، توجه به اتمسفر (جو سازمانی) حاکم بر شرکتها به عنوان معیاری که بستر گزارشگری مالی مطلوب را فراهم می کند، امری ضروری محسوب می شود (ادلگیسا،کارلو، نیکلا، گنارو، لوسیانو5،2021). جو سازمانی را می توان پیامد رهبری مدیران پنداشت و از این رو به مثابه شمشیری دولبه قادر است در برانگیختن کارکنان نقش آفرینی نموده و از سویی دیگر سدی بازدارنده برای تحقق همه آمال و آرزوهای آنان باشد. کیفیت گزارشگری مالی معلول عوامل متعددی است که مهمترین آنها جو سازمانی است (ادواردو، لیتیسیا، لئونل6، 2021).
فهم سازمان برای موفقیت در کار امری ضروری است. یکی از چالش های مهمی که مدیران باید به حل آن اهتمام ورزند، ابعاد تاثیر محیط کار روی کارکنان است. که می تواند بطور مستقیم یا غیر مستقیم، منفی یا مثبت بر وضعیت جسمی، روحی روانی، اجتماعی و از همه مهمتر عملکردی کارکنان تاثیر بگذارد. هنگامی که از جو صحبت می کنیم، جو زمین که همچون هاله ای تمام وجودمان را احاطه کرده، به نظرمان می آید، در حالیکه جو سازمانی همانند هوای موجود در یک اتاق است، که نه قابل رویت و نه قابل لمس است. اما هر آنچه که اتفاق می افتد را تحت تاثیر قرار داده و خود نیز از آنچه در سازمان می گذرد، تاثیر می پذیرد. بنابراین هر سازمانی، فرهنگ، سنت ها و روشهای عمل ویژه ای دارد که روی هم رفته، جو آن سازمان را تشکیل می دهند. جو سازمانی را می توان نتیجه رهبری مدیر دانست. مدیر کارآمد مهارت بسزایی در برانگیختن کارکنان با برآورده ساختن نیازهای روانی همچون توفیق طلبی، قدرت و... دارد. تمامی این عوامل موجب بهره وری و اثربخشی کارکنان و در نهایت افزایش بهره وری و اثربخشی سازمان می شود (زنگانه، سمیعی، دیده خانی، مستقیمی، 1400). از این رو در این مقاله در پی ارائه مدلی برای کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر ابعاد جو سازمانی و ابعاد تیپ شخصیتی مدیران هستیم و متغیر سلامت مالی نیز این روابط را میانجی گری می کند.
چهارچوب نظری پژوهش
رسالت اساسی نظام اطلاعاتی حسابداری کاهش شبهه در تصمیم گیری و قضاوت منطقی استفاده کنندگان است. این اطاعات باید در فرآیند تصمیم گیری سودمند واقع شوند، که این امر مستلزم داشتن "کیفیت" و "شفافیت" است (گودوین، ابنزر7، 2022). با توجه به اینکه در گزارشگری مالی نظرات شخصی در فرآیند اندازه گیری لحاظ می شود، لذا این دو مقوله دچار ابهام های اساسی شده است. بنابراین کیفی سازی گزارشگری مالی یک ارزش محسوب شده و به همین منظور ارائه تعریفی جامع و واضح از کیفیت گزارشگری مالی یک نیاز جهانی به شمار می رود (فیلیپ، آندرس8، 2022).
سودمندی صورت های مالی یا سایر گزارش های مالی، از کیفیت گزارشگری مالی تاثیر می پذیرد که در آن ثبات رویه و صحت اطلاعات، جنبه های اساسی کیفیت به شمار می آیند (کردستانی و رحیمی، 1390).کیفیت گزارشگری مالی ضوابطی است که اطلاعات مفید و سودمند را از سایر اطلاعات تفکیک می کند و سودمندی اطلاعات مالی را ارتقاء می دهد (نوروش، 1377). واضح است قانون گذاران و سرمایه گذاران برای داشتن گزارشگری مالی با کیفیت بالا هم عقیده اند. زیرا اعتقاد غالب بر این است که کیفیت گزارشگری مالی مستقیم روی بازارهای سرمایه اثر می گذارد (کردستانی و رحیمی، 1390).
در بسیاری از مطالعات حسابداری و مالی، کیفیت گزارشگری مالی، میزان صداقت مدیران در ارائه اطلاعات منصفانه و حقیقی برای تصمیم گیرندگان تعریف شده است (نوری فرد، رهنمای رودپشتی، یعقوب نژاد و گودرزی، 1395). که مبین تاثیر پذیری کیفیت گزارشگری مالی از خصوصیات شخصیتی مدیران دارد (صدیقی پور و صالحی، 1401).
گزارش های مالی، محصول نهایی فرآیند گزارشگری مالی است. فرآیند گزارشگری مالی شامل ایجاد، انتشار، اطمینان بخشی و استفاده از اطلاعات مالی توسط استفاده کنندگان از این گزارش ها ست و حوزه آن از اجرای استانداردهای گزارشگری مالی برای تهیه گزارش های مالی شروع می شود و تا اطمینان بخشی، انتشار و استفاده از آن ها گسترش می یابد. استفاده کنندگان گزارشات مالی برای قضاوت و تصمیم گیری در بازار سرمایه و ارزیابی مفاد قراردادی ومباشرت مدیریت، به اطلاعات سودمند نیاز دارند. سودمندی اطلاعات، به مفهوم "کیفیت اطلاعات" اشاره دارد. کیفیت گزارشگری مالی نیز یک مورد خاص از کیفیت اطلاعات است (فرانکیس، اولسون و شیپر9، 2006).
مطالعه ای در سال 2022 به دنبال ارتباط منطقی بین کیفیت گزارشگری مالی، سیستم کنترل داخلی، مقررات ارزیابی عملکرد و تعهد به سازمان است. در این مقاله توصیه می شود که دولتهای محلی باید مدیریت مالی را بهبود ببخشند و در جهت تحقق آن، یک سیستم کنترل داخلی اثربخش را بکار گیرند.تئوری بنیادین این پژوهش، نظریه نمایندگی است که شامل ناقرینگی اطلاعاتی است. نتایج پژوهش تایید می کند که مابین سیستم کنترل داخلی، مقررات ارزیابی عملکرد و تعهد به سازمان با کیفیت گزارشگری مالی ارتباط مثبت و منطقی برقرار است. در ضمن تعهد به سازمان، ارتباط منطقی بین سیستم کنترل داخلی و کیفیت گزارشگری مالی را میانجی گری می کند. و در نهایت منافع این همبستگی، پاسخگویی و شفافیت و بهبود عملکرد سازمانی است (هریانی، فخرورازی، 2022)
پژوهشی در سال 2021 به بررسی رابطه حسابرسی داخلی، حاکمیت شرکتی و کیفیت گزارشگری مالی پرداخت و اظهار داشتند، به منظور دستیابی به عملکرد مطلوب و گزارشگری مالی با کیفیت، موسسات حسابرسی باید کیفیت حسابرسی داخلی را از نظر اخلاق مداری کارکنان ارتقاء داده، تا آنها قادر باشند با استانداردها، هنجارهای اخلاقی و اصول اخلاق حرفه ای حسابداران مطابقت بیشتری برقرار نمایند (کاواز، نایروبا، آکانکاندا و بانانوکا10، 2021).
پژوهشی در سال 2018 به بررسی تأثیر حق الزحمه حسابرسان مستقل بر کیفیت گزارشگری مالی پرداخت. جامعه آماری تحقیق شامل بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار نیجریه می باشد. بازه زمانی تحقیق شامل 5 سال از سال 2012 الی 2016 میلادی می باشد. فرضیه ها با استفاده از تکنیک رگرسیون چندگانه مورد آزمایش قرار گرفتند. محققین نشان دادند که بین حق الزحمه حسابرس و کیفیت گزارشگری مالی رابطه مثبت معناداری وجود دارد (اولانیسبی، اوی این دمولا و ادی مو11، 2018).
تامبینگون و همکاران12 (2018) به بررسی عناصر تاثیرگذار بر کیفیت گزارشگری مالی در بخش دولتی اندونزی پرداختند. نمونه آماری مدنظر با استفاده از روش تصادفی انتخاب شده است که در مجموع 66 سازمان دولتی اندونزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان مسئولیت پذیری مدیران، نقش حسابرسی داخلی تاثیر معناداری بر کیفیت گزارشگری مالی دارند.
رئیسی (1396) به بررسی اثر اصلاحات استانداردهای مرتبط با سرمایهگذاری بر کیفیت گزارشگری مالی 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخت. به منظور آزمون هر فرضیه از مدل رگرسیون چندگانه مبتنی بر دادههای سری زمانی استفاده شده است. نتایج نشان داد که اصلاحات استانداردهای مرتبط با سرمایهگذاری در سال 1384با افزایش مربوطبودن گزارشگری مالی همراه بوده است. اما بر قابلیت مقایسه، قابلیت اتکاء و به موقع بودن گزارشگری مالی تأثیری نداشته است و اصلاحات استانداردهای مرتبط با سرمایهگذاری در سال 1389، باعث افزایش مربوط بودن، قابلیت مقایسه و بهموقع بودن گزارشگری مالی شده است ولی بر قابلیت اتکاء گزارشگری مالی تأثیری نداشته است.
شخصیت یکی از راه های تعیین و طبقه بندی خصوصیات انسان است و به طور معمول به تعدادی از ویژگی های تقریبا ثابتی اطلاق می شود که در افراد یک گروه، به صورت مشترک وجود دارد. تیپ شخصیتی، مدلی است که به وسیله آن می توان اشخاص را ارزیابی و طبقه بندی نمود. به بیان دیگر، تیپ شخصیتی عبارت است یک عنوان یا برچسب کلی برای رفتارهای عمده ای که از یک فرد مشاهده می شود (ماداوا، ایکیچکوو13، 2020).
شخصیت یک مفهوم انتزاعی می باشد و به سختی می توان آن را اندازه گیری نمود. علی رغم تقسیم بندی هایی که برای شخصیت افراد ارائه شده است، حتی افرادی که از لحاظ شخصیتی در یک گروه قرار دارند، دارای تفاوت های قابل توجهی با یکدیگر هستند (یه، چنگ و گائو14، 2014). یکی از مدل های طبقه بندی تیپ شخصیتی، مدل 5 عامل اصلی نئو15 می باشد که نخستین بار توسط آلپورت و اودبرت16 (1936) در قالب 35 عامل تدوین شد و سپس توسط فیسک17 (1949) به 5 عامل (برون گرایی، ثبات هیجان، توافق پذیری، اشتیاق به تجارت تازه، وظیفه شناسی) تغییر پیدا کرد (موسوی گوکی، غنایی، باقرپور و صالحی، 1400).
یکی از خلاهای تحقیقاتی در حوزه مالی رفتاری این موضوع است، رفتار که آیینه تمام نمای حالات روحی و نیات افراد است، در عمل پدیدار گشته و به زعم خود قادر است سیستم گزارشگری مالی را هدایت کند. منظور از هدایت، گزارش آرایی است که به صورت بیش نمایی، کم نمایی و بیان جانبدارانه در متن صورتهای مالی بروز و ظهور می کند. از این رو پژوهش حاضر با شناخت دقیق و بررسی ابعاد شخصیتی مدیران در صدد کنترل احوالات منفی و تشویق حالات مثبت برای ارائه صورتهای مالی منصفانه است تا محتوای اطلاعاتی بیش از پیش مدعی واقعیات اقتصادی رخ داده پیرامون واحد تجاری باشد (اصانلو و همکاران، 1402).
کنت بیکر و همکاران (2018) به بررسی رابطه بین پنج بعد ویژگی های شخصیتی و سو گیری های اطمینان بیش از حد، اثر تمایل، مسئولیت پذیری، حسابداری اخلاقی سرمایه گذاران پرداختند. یافته ها حاکی از آنست که ارتباط معناداری بین صفات روان رنجوری، برونگرایی و مسئولیت پذیری با تعصبات رفتاری بوده ولی صفت سازگاری با تعصبات رفتاری هیچ رفتاری ندارد.
نتایج پژوهش سانوسی و همکاران (2018) حاکی از آنست در حالی که ابعاد مختلف شخصیت افراد می تواند عواملی تعیین کننده در قضاوت مدیران باشد، سطح خودکارآمدی افراد، ممکن است در کنار این عوامل، سطح قضاوت مدیران را تحت تاثیر قرار دهد.
سادولاه و بیلی (2014) در مطالعه ای به بررسی رابطه بین پنج تیپ شخصیتی شامل توافق پذیری، روان پریشی، انعطاف پذیری، با وجدان بودن و برونگرایی و نیت اخلاقی مدیران پرداختند. نتایج این مطالعه نشان داد که با وجدان بودن و انعطاف پذیری، تاثیر مثبت و معناداری بر تمایل اخلاقی مدیران دارد.
امروزه بنگاه های اقتصادی برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار، تلاش می کنند. شناخت عوامل موثر بر ادراک کارکنان نسبت به محیط از مهم ترین مولفه های این مزیت رقابتی بشمار می رود. جو سازمانی انعکاسی از روابط کاری بین افراد و تاثیرات و واکنش های یکدیگر می باشد. در ادبیات متعدد تحت عنوان راه حل مسائل سازمانی قلمداد می شود. زیرا که جو سازمانی بر انگیزه کارکنان، نگرش ها و توانمندی ها و بهره وری سازمانی، تاثیر گذار است (راجا، شابازمسیح، واکس18، 2021). جو سازمانی می تواند باعث شکوفایی یا سرکوب کارکنان شود، که می تواند همانند رفتار شهروندی سازمانی مثبت و سازنده و یا از طرفی دیگر منفی و مخرب باشد (حسن پور، 2020)
جو سازمانی بستری را فراهم می کند که در یک شرایط برابر، تهیه کنندگان و استفاده کنندگان از اطلاعات مالی، بدون وجود ناقرینگی اطلاعاتی، منافع خود را تامین نمایند (دامیانوس، کارملیتا، سرانو، لزارو19، 2023). جو سازمانی را جلوه ای از فرهنگ، حاصل ترکیبی از احساسات، نگرش ها، رفتارهای شکل دهنده زندگی سازمانی و یک واقعیت سازمانی با یک مفهوم عینی تعریف می کنند. جو سازمان به ادراکات اعضای سازمان از عناصر بنیادی سازمان اشاره دارد. از آنجا که جو مبتنی بر چشم اندازهای فردی است، تغییر پذیری سریعی دارد، ضمن اینکه روی رفتار افراد هم تاثیر گذار است (گایو20، 2011).
جو سازمانی یکی از بنیادی ترین فاکتورهای موفقیت شرکتها محسوب می شود. زیرا قادر است به شرکتها در دستیابی به اهدافشان کمک نماید. و همچنین تاثیرات زیادی روی فعالیت شرکتها اعمال نماید (زرجو، طالقانی، احمدبیگی، 1400). جو سازمانی به عنوان یک کتاب نانوشته، کلیه رفتارهای قابل قبول و غیر قابل قبول را تعریف می نماید و ادعا می کند که دیدگاه های مشترک کارگران و تفسیر ها از قوانین، شیوه ها و رویه هایی که با آن مواجه اند را در بر می گیرد و این حکایت از آن دارد که جو سازمانی متغیری مفید جهت فراهم آوردن یک احساس مشترک برای کارکنان محسوب می شود (هی، سانگ، چنگ، سی جین21، 2020).
جو یک سازمان، هویت یک سازمان محسوب شده و همچنین دارای مفهومی چند وجهی است که محیط، فرهنگ، ارزش ها، منابع و شبکه های اجتماعی سازمان را احاطه می نماید و بر روی ساختار سازمانی اثر می گذارد. جو یعنی حقیقت اجرای سیاست ها و رویه های حاکم بر شرکت که می تواند بر متغیرهای دیگر سازمانی اثر بگذارد (شجاعی، 1397). جو سازمانی، فرآیندهای رفتاری مقطع زمانی خاص در یک سازمان است که ارزشها، نگرشها و باورهای کارکنان را منعکس می سازد (ترک زاده، 1393).
ابعاد جو سازمانی:
1.وضوح و روشنی اهداف
2.وضوح و روشنی نقش
3.رضایت از پاداش
4.رضایت و توافق بر روی رویه ها
5.اثربخشی ارتباطات
آرورا و همکاران (2012) طی پژوهشی دریافتند که جو سازمانی می تواند در کنار عواملی هم چون سبک مدیریت و رهبری، ارتباط کارکنان و سرپرست، درگیری در نقش و تصمیم گیری، نقش موثری در تعهد افراد به اهداف سازمان ایفا کند.
باسم و همکاران (2017) در بررسی تاثیر هوش هیجانی بر جو سازمانی از طریق نقش میانجی ابعاد شخصیتی مدیران نشان دادند که هوش هیجانی مدیران بر ابعاد شخصیتی آنان تاثیر می گذارد. علاوه بر این، ابعاد شخصیتی به طور مستقیم با کارآیی جو سازمانی ارتباط مستقیمی دارد.
جوانا (2006) در پژوهش خود به بررسی رابطه جو سازمانی با خلاقیت و کارآفرینی پرداخت. نتایج پژوهش وی نشان داد که متغیر جو سازمانی با متغیرهای خلاقیت و کارآفرینی رابطه مثبت، مستقیم و معنادار دارد. افزون بر این با بهبود جو سازمانی و سوق دادن سازمان به سمت پذیرش ایده های نو و خلاقیت کارکنان، می تواند سازمان را با ارائه نوآوری در امور جاری، به سمت رقابت با سایر رقبا در بازار تشویق کرد.
امروزه اجتناب از ورشکستگی بعنوان راهبردی بنیادی است که هدف آن تضمین فعالیت های تجاری می باشد. فلذا بحث پیش بینی سودآوری و ارزیابی تداوم فعالیت شرکت ها مورد توجه محققان قرار گرفته است (پورعلی و رجبی، 1399). سلامت مالی به مفهوم توان سودآوری و تداوم فعالیت واحد اقتصادی (صندوق بین المللی پول22، 2000) برای کلیه سهامداران و ذینفعان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و اساسا همه ی ذینفعان در واحدهای اقتصادی به داشتن ابزارهای مناسبی که بتوانند سودآوری و تداوم فعالیت این واحدها را ارزیابی و پیش بینی کنند، علاقمندند؛ از آن جایی که صورت های مالی تنها منبع اطلاعاتی مشترک در اختیار کلیه ی ذینفعان است، از جمله مسائلی که در این گزارش ها به طور مشخص منعکس نمی شود، سلامت مالی و قدرت نسبی تداوم فعالیت آن در آینده است (پورعلی، 1392).
سلامت مالی شرکت ها موضوعی است که با بحث تداوم فعالیت، درماندگی مالی و ورشکستگی مرتبط است. لذا باید در حوزه های عملیاتی، بازاریابی، مالی و حسابداری دست به ارزیابی عملکرد شرکت ها در سایه سلامت مالی زد (کریتسونیس و آلیسیا23، 2005).
کردستانی و تاتلی (1393)، ویژگی های کیفی سود و نوع مدیریت سود در شرکت های با سطوح مختلف سلامت مالی را مورد مطالعه قرار دادند. نمونه پژوهش مشتمل بر 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1381 الی 1389 بود. نتایج نشان داد، مدیریت سود در شرکت های ورشکسته، درمانده و سالم بیشتر به فرصت طلبانه بودن گرایش داشته و این که، ویژگی های کیفی سود بر نوع مدیریت سود تاثیری ندارد و مدیریت سود بهتر از ویژگی های سود می تواند سودآوری آتی را پیش بینی کند. همچنین، یافته ها حاکی از آن بود که کیفیت سود در شرکت های سالم، بالاتر از شرکت های ناسالم (درمانده و ورشکسته) است.
پورعلی (1392) به ارایه مدل سنجش و ارزیابی سلامت مالی در شرایط محیطی ایران پرداخت. یافته ها نشان داد که از نظر نسبت های اهرمی، فعالیت و ارزش بازار تفاوت های آماری با اهمیتی بین این شرکت ها در سطوح مختلف سلامت مالی وجود ندارد و مولفه های موثر بر سلامت مالی عبارتند از نسبت های آنی، جاری، بدهی، خالص سرمایه در گردش به کل دارایی ها، EVA و MVA.
رفیق (2018) جریان های نقدی عملیاتی در شرکت های درمانده و سالم مالی را مورد بررسی قرار داد. نمونه پژوهش مشتمل بر 67 شرکت پذیرفته شده در بورس کراچی پاکستان برای سال های 2012 الی 2016 است. نتایج نشان داد، شرکت های درمانده مالی، جریان های نقدی عملیاتی منفی دارند.
این پژوهش در جستجوی الگوی مفهومی هست تا در بستر سلامت مالی بنگاه های اقتصادی و درک و شناخت متاثر از روانشناسی شخصیتی مدیران و جو سازمانی حاکم بر محیط گزارشگری مالی، موجبات اعتلای کیفیت گزارشگری مالی را فراهم کند و سرمایه گذاران در یک شرایط امن و نبود ناقرینگی اطلاعاتی، موجبات توزیع کارآی ثروت و مصونیت از مخاطرات اخلاقی را ایجاد نمایند. به عبارتی دیگر مطالعه حاضر به دنبال درک و بررسی ابعاد 5 گانه شخصیتی مدیران و جو سازمانی می باشد و مقصودمان این است که کیفیت گزارشگری مالی تا چه اندازه متاثر از ابعاد شخصیتی و جو سازمانی است. به عبارتی دیگر ابعاد شخصیتی مدیران به عنوان تهیه کنندگان گزارشهای مالی و ابعاد جو سازمانی به عنوان بستر تهیه گزارش های مالی چگونه می تواند کیفیت گزارشگری مالی را تحت الشعاع قرار دهد. البته متغیر سلامت مالی نیز این رابطه را میانجیگری خواهد کرد.
روش شناسی پژوهش
روش این مطالعه بصورت آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) انجام شده است. در بخش کیفی ابتدا بر مبنای تکنیک دلفی با مرور یافته های اخیر از جمله مبانی نظری و نتایج پژوهش های مرتبط، مولفه های تاثیر گذار بر کیفیت گزارشگری مالی را استخراج کرده و برای آنها گویه هایی طراحی و جهت نظر سنجی در اختیار 30 نفر از خبرگان قرار داده شد. خبرگان از اعضای هیات علمی گروه حسابداری دانشگاه با مرتبه ی دانشیاری و استادیاری با پایه 15 از دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز، واحد رشت، دانشگاه الزهرا، دانشگاه شیراز، واحد فیروز آباد، دانشگاه گیلان، واحد تهران شمال، و دانشگاه فردوسی می باشند. مکانیزم انتخاب مولفه ها بدین صورت بود که هر متغیر تاثیر گذار بر کیفیت گزارشگری مالی چه به صورت مثبت و چه به صورت منفی استخراج و در قالب پرسشنامه پیشنهادی در اختیار خبرگان قرار گرفت. پس از جمع آوری، مجددا برای دومین بار پرسشنامه مولفه های اثر گذار بر کیفیت گزارشگری مالی به همراه نمره هر مولفه در اختیار خبرگان جهت تجدید نظر در آرای خود قرار گرفت. این بخش با کمک نرم افزار اس پی اس انجام گرفت. قریب به اتفاق خبرگان با رویت نمره هر مولفه، تغییری در نظر خود ندادند. و در نهایت 10 شاخص اثر گذار با اهمیت بر کیفیت گزارشگری مالی استخراج شد که در بخش کمی و در قالب پرسشنامه محقق ساخته شامل مولفه های (افشای ساختار مالکیت، مربوط بودن اطلاعات، به موقع بودن اطلاعات، استاندارد گزارشگری مالی بین المللی، حاکمیت شرکتی، رعایت اصول حرفه ای، کیفیت افشاء، کیفیت اقلام تعهدی، عدم تقارن اطلاعاتی وکیفیت حسابرسی) با تعداد 23 گویه به همراه پرسشنامه های استاندارد ابعاد تیپ شخصیتی شامل 60 گویه و ابعاد جو سازمانی مشتمل بر 20 گویه و سلامت مالی 10 گویه و براساس طیف لیکرت 5 امتیازی، بین مدیران مالی شرکت های بورسی مستقر در تهران توزیع و بر اساس مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس تحلیل شد. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس می باشند. به دلیل این که دسترسی به تمامی اعضای جامعه آماری امکانپذیر نبود، بنابراین از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. بدین ترتیب که برای مدیران شرکت های بورسی که اطلاعات ارتباطی آن ها (همانند آدرس ایمیل، شماره همراه و یا شماره دفتر کار) موجود بود، پیام ارسال شده و از آنان خواسته شد تا در تکمیل پرسشنامه ها یاری رسانند. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 208 تعیین گردید که بر این اساس پرسشنامه ها بین این افراد توزیع گردیده و جمعاً 202 پرسشنامه تکمیل و گردآوری شد. متغیرهای پژوهش و پرسشنامه های مربوطه در جدول (1)آمده است.
جدول1. خلاصه متغیرهای پژوهش
متغیرها | سوالات استفاده شده از مطالعات قبلی | مولفه ها |
کیفیت گزارشگری مالی | پرسشنامه محقق ساخته | افشای ساختار مالکیت، مربوط بودن اطلاعات، رعایت اصول حرفه ای، عدم تقارن اطلاعاتی، کیفیت حسابرسی، کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت افشاء، حاکمیت شرکتی، استاندارد گزارشگری مالی بین المللی، به موقع بودن اطلاعات |
ابعاد تیپ شخصیتی | پرسشنامه استاندارد نئو (1985) | برون گرایی، ثبات هیجان، توافق پذیری، اشتیاق به تجارت تازه، وظیفه شناسی |
ابعاد جو سازمانی | پرسشنامه استاندارد لایل ساسمن و سام دیپ (1989) | وضوح و روشنی اهداف، وضوح و روشنی نقش، رضایت از پاداش، رضایت و توافق بر روی رویه ها، اثربخشی ارتباطات |
سلامت مالی | پرسشنامه استاندارد گالوپ | تک مولفه ای |
متغیرهای پژوهش
برون گرایی24 ویژگی شخصیتی محسوب می شود که حالات و خصوصیاتی همچون گرم بودن، اجتماعی بودن، صراحت و قاطعیت، جنب و جوش و فعالیت و هیجان خواهی را در فرد متجلی می کند.
ثبات هیجان25 ویژگی شخصیتی است که قادر به کنترل هیجانات، بی قراری های روحی و پرخاشگری است.
افرادی که دارای ویژگی توافق پذیری26 هستند، دارای روحیاتی همچون نوع دوستی، مهرطلبی و سازش پذیری می باشند.
اشتیاق به تجارت تازه27 یکی دیگر از ابعاد شخصیتی است که با خود، کنجکاوی، تنوع طلبی، شوق به تجربه های جدید و استقلال در تصمیم گیری و قضاوت را برای فرد به ارمغان می آورد.
وظیفه شناسی28 بعد دیگری از ابعاد شخصیتی محسوب می شود که حالاتی همچون احساس مسئولیت و تعهد، اعتماد پذیری، تلاش برای منضبط بودن و مصمم بودن را دارا می باشد (لئو، وانگ، لیو و ژانگ29، 2014).
سوالات پژوهش
آیا برونگرایی بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا ثبات هیجان بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا توافق پذیری بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا اشتیاق به تجارت تازه بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا وظیفه شناسی بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا وضوح و روشنی اهداف بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا وضوح و روشنی نقش بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا رضایت از پاداش بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا رضایت و توافق بر رویه ها بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
آیا اثربخشی ارتباطات بر کیفیت گزارشگری مالی با توجه به نقش میانجی سلامت مالی تاثیر گذار است؟
با توجه به سوالات فوق، الگوی مفهومی پژوهش به شرح زیر است:
ابعاد تیپ شخصیتی *برونگرایی
*ثبات هیجان
*توافق پذیری
*اشتیاق به تجارت تازه
*وظیفه شناسی |
کیفیت گزارشگری مالی |
سلامت مالی |
ابعاد جو سازمانی *وضوح و روشنی اهداف
*وضوح و روشنی نقش
*رضایت از پاداش
*رضایت و توافق بر رویه ها
*اثربخشی ارتباطات
|
نمودار 1. الگوی مفهومی تحقیق (محقق ساخته)
یافتههای پژوهش
در جدول 2 برخی شاخص های متغیر ملاک (کیفیت گزارشگری مالی) پژوهش که در جستجوی پرسشنامه محقق ساخته برای آن هستیم، ارائه گردیده است:
جدول 2. شاخص های متغیر کیفیت گزارشگری مالی
مولفه های کیفیت گزارشگری مالی | مرکزی- میانگین | پراکندگی- انحراف معیار | آماره آزمون | سطح معناداری |
---|---|---|---|---|
افشای ساختار مالکیت | 30/3 | 85/0 | 947/1 | 001/0 |
مربوط بودن اطلاعات | 31/3 | 80/0 | 695/1 | 006/0 |
رعایت اصول حرفه ای | 49/3 | 00/1 | 240/2 | 000/0 |
عدم تقارن اطلاعاتی | 05/4 | 80/0 | 835/2 | 000/0 |
کیفیت حسابرسی | 57/3 | 87/0 | 196/2 | 010/0 |
کیفیت اقلام تعهدی | 02/4 | 86/0 | 441/2 | 000/0 |
کیفیت افشاء | 57/3 | 80/0 | 990/1 | 001/0 |
حاکمیت شرکتی | 98/2 | 96/0 | 120/3 | 000/0 |
جهانی شدن استاندارد | 69/3 | 93/0 | 044/2 | 001/0 |
به موقع بودن اطلاعات | 32/3 | 08/1 | 457/2 | 000/0 |
با توجه به نتایج مندرج جدول 2 و از آنجا که سطح معنی داری کلیه متغیرها از مقدار خطای آزمون یعنی 0.05 کمتر است، بر این اساس فرض نرمال بودن میانگین نمره متغیر های تحقیق یعنی مولفه های کلیدی کیفیت گزارشگری مالی در سطح خطای 0.05 رد می شود. بر این اساس لازم است که از نرم افزار اسمارت پی ال اس جهت تحلیل داده استفاده شود چرا که حساسیتی به نرمال یا غیر نرمال بودن متغیرها ندارد. بر این اساس اعتبار یابی و برازش مدل مورد نظر در دو مرحله، که در مرحله اول مدل ارزیابی بیرونی (هم ارز مدل اندازه گیری یا سنجش) (تحلیل عاملی تاییدی) بوده و از طریق تحلیل های روایی و پایایی و تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار می گیرد. مرحله دوم مدل درونی که مشابه مدل ساختاری در سایر نرم افزارها همچون لیزرل و ایموس30 است به وسیله برآورد مسیر بین متغیرها و تعیین ابعاد برازش مدل بررسی می شود. نتایج مربوط به آزمون نرمال بودن توزیع داده ها حاکی از آن است که داده ها از توزیع نرمال برخوردار نبودند، به این دلیل و با توجه به اینکه در مدل، متغیر پنهان مرتبه دوم (کیفیت گزارشگری مالی) با 10 مولفه کلیدی وجود دارد، از روش حداقل مربعات جزئی استفاده گردید، زیرا فرض نرمال بودن داده ها در آن مد نظر نیست. مدلهای اندازهگیری بر مبنای تحلیل عاملی تاییدی اجرا میگردند. در این تحقیق ابتدا با نرم افزار اس پی اس تحلیل عاملی اکتشافی صورت گرفت و در ادامه با کمک نرم افزار پی ال اس مولفه های تایید شده به صورت فرضیات مورد بررسی قرار گرفتند، همچنین این نرم افزار تکمیل کننده تحلیل عاملی است، چرا که تحلیل عاملی تاییدی را نیز نشان می دهد. برای این منظور، دادههای تحقیق از طریق نرمافزار پی ال اس مورد بررسی قرار گرفتند.
جهت بررسی پایایی مدل بیرونی، در این تحقیق از دو معیار ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بهره گرفته شده است. قابلیت پیش بینی مدل با استفاده از آزمون ناپارامتری استون گیسر ارزیابی می گردد. کیو2 میزان موفقیت این پیش بینی را ارزیابی می کند. کیو2 مثبت و بزرگ نشان از قابلیت بالای مدل است. در صورتی که این مقدار در مورد یک سازه درون زا سه مقدار 02/0، 15/0 و 35/0 را کسب کند، به ترتیب نشان از پیش بینی ضعیف، متوسط و قوی سازه با سازه های برون زای مربوط به آن را دارد. مقادیر کیو2 در قالب افزونگی روایی متقاطع31 جهت ارزیابی مدل ساختاری و اشتراک روایی متقاطع32 جهت ارزیابی مدل سنجش ارائه می گردد. که نتایج حاصل به همراه خلاصه برازش در جدول 3 بیان شده است.
جدول3. خلاصه برازش مدل مولفه های کیفیت گزارشگری مالی
مولفه ها | آلفای کرونباخ | پایایی ترکیبی | میانگین واریانس استخراجی | ضریب اشتراکی |
|
| |||||
افشای ساختار مالکیت | 768/0 | 864/0 | 680/0 | 350/0 | |||||||
مربوط بودن اطلاعات | 695/0 | 831/0 | 621/0 | 260/0 | |||||||
به موقع بودن اطلاعات | 716/0 | 876/0 | 779/0 | 303/0 | |||||||
حاکمیت شرکتی | 735/0 | 882/0 | 790/0 | 325/0 | |||||||
استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی | 843/0 | 927/0 | 865/0 | 460/0 | |||||||
رعایت اصول اخلاق حرفه ای | 812/0 | 914/0 | 842/0 | 421/0 | |||||||
کیفیت افشاء | 749/0 | 888/0 | 799/0 | 342/0 | |||||||
کیفیت اقلام تعهدی | 854/0 | 931/0 | 871/0 | 474/0 | |||||||
عدم تقارن اطلاعاتی | 790/0 | 905/0 | 826/0 | 388/0 | |||||||
کیفیت حسابرسی | 619/0 | 834/0 | 716/0 | 198/0 | |||||||
متوسط معیار | 758/0 | 885/0 | 778/0 | 352/0 |
پس از برازش و تایید مولفه های کیفیت گزارشگری مالی، گام نهایی ارزیابی مدل ساختاری از طریق ارزیابی ضرایب مسیر بین متغیرهای نهفته مدل تحقیق و پاسخگویی به سوالات تحقیق می باشد.
ارزیابی ضرایب مسیر بین متغیرهای نهفته مدل تحقیق از طریق بررسی دو بخش سطح اطمینان آزمون و ضرایب مسیر (β) در سطح معناداری حداقل 95 درصد صورت میگیرد. بر این اساس اگر سطح معنی داری آزمون از مقدار 05/0 کمتر باشد آن رابطه معنی دار است. ضریب مسیر نشاندهندهی اثر مستقیم یک سازه بر روی سازه دیگر است. در صورتی که ضرایب مسیر بین متغیرها بیشتر از 6/0 باشد بدین معنی است که تاثیر پیش بینی کننده متغیر پنهان نسبت به متغیر وابسته قوی میباشد، اگر این مقدار بین 3/0 تا 6/0 باشد، میزان تاثیر متوسط و در صورتی کمتر از 3/0 باشد ضعیف ارزیابی میشود.
اکنون بطور خلاصه در قالب جدول 4 به نتایج این فرضیه ها اشاره شده است :
جدول 4. خلاصه نتایج روابط مدل نهایی تحقیق در سطح اطمینان 95 درصد
روابط | ضریب | سطح معناداری | شدت اثر | نتیجه |
برونگرایی سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 099/0- | 048/0 | 152/2 | قبول |
ثبات هیجان سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 325/0 | 000/0 | 415/5 | قبول |
توافق پذیری سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 150/0 | 002/0 | 999/2 | قبول |
اشتیاق به تجارت تازه سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 146/0 | 001/0 | 979/2 | قبول |
مسئولیت پذیری سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 428/0 | 000/0 | 900/6 | قبول |
وضوح و روشنی اهداف سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 214/0 | 001/0 | 037/4 | قبول |
وضوح و روشنی نقش سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 178/0 | 000/0 | 489/3 | قبول |
رضایت از پاداش سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 152/0 | 072/0 | - | رد |
توافق بر رویه ها سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 123/0 | 10/0 | 616/2 | قبول |
اثربخشی ارتباطات سلامت مالی کیفیت گزارشگری مالی | 194/0 | 007/0 | 657/2 | قبول |
مدل نهایی تحقیق در نمودار 2 آمده است.
ابعاد تیپ شخصیتی *برونگرایی (099/0-)
*ثبات هیجان (325/0)
*توافق پذیری (150/0)
*اشتیاق به تجارت تازه (146/0)
*وظیفه شناسی (428/0)
|
کیفیت گزارشگری مالی |
سلامت مالی |
ابعاد جو سازمانی *وضوح و روشنی اهداف (214/0)
*وضوح و روشنی نقش (178/0)
*رضایت و توافق بر رویه ها (123/0)
*اثربخشی ارتباطات (194/0) |
نمودار 2. مدل نهایی تحقیق
بحث و نتیجه گیری
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر برونگرایی و سلامت مالی (048/0) و متغیر سلامت مالی با کیفیت گزارشگری مالی (000/0) که هر دو از 05/0کمتر است، پاسخ سوال فرعی اول مثبت خواهد بود. به این معنی که سلامت مالی توان میانجی گری بین برون گرایی شخصیت با کیفیت گزارشگری مالی را دارد. که به این معناست که در شرایط ثبات مالی، تداوم فعالیت و پایین بودن نسبت بدهی که همگی نشان از سلامت مالی واحد تجاری دارد، مدیران برونگرا قادرند با سوء استفاده از حاشیه امنیت به وقوع پیوسته، گرایش بیستری به سمت گزارشگری مالی جانبدارانه داشته باشند. از طرفی دیگر با توجه به ضریب منفی ( 099/0- ) موجود در مدل هر چقدر تعامل مدیران با محیط پیرامونی خود بیشتر و سعی در اثبات قابلیت های خود داشته باشند، کیفیت گزارشگری مالی کاهش خواهد یافت. بالا بودن اعتماد به نفس و روحیه شاداب نشان از برونگرایی دارد که نقطه مقابل انزوای درونی یا درونگرایی است که می تواند مدیران را از ارائه گزارشگری مالی مطلوب منع نماید. مدیران برونگرا که انسان هایی مخاطره جو، سلطه جو و کمال طلب می باشند، تمایل بیشتری به ارائه گزارشگری متهورانه دارند و از این رو کیفیت گزارشگری مالی را تحت الشعاع قرار می دهند. هر چقدر بعد برونگرایی شخصیت مدیران بیشتر باشد، کیفیت گزارشگری مالی کمتر می شود؛ به بیان بهتر، درونگرایی شخصیت مدیران که محافظه کاری را توصیه می کند، با کیفیت گزارشگری مالی همسو و دارای رابطه ایی مثبت است. به نوعی انزوای درونی و ترس از ارائه غیر منصفانه گزارشهای مالی، تهدیدی برای مدیران بوده که اقدام به ارائه صادقانه گزارشگری مالی نمایند و از این رو کیفیت بخشی به گزارش های مالی را در پی خواهد داشت. در ضمن شدت اثر تاثیر گذاری برون گرایی بر کیفیت گزارشگری مالی 152/2 است که در میان 5 بعد شخصیتی نئو کمترین آثار تبیین را روی متغیر ملاک به همراه دارد و می توان اذعان داشت که تمرکز روی سایر ابعاد شخصیتی دستاورد مطلوبتری جهت ارتقای کیفیت گزارشگری مالی را به همراه خواهد داشت.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر ثبات هیجان و سلامت مالی (000/0) و متغیر سلامت مالی با کیفیت گزارشگری مالی (000/0) که هر دو از 05/0 کمتر است، پاسخ سوال فرعی دوم مثبت خواهد بود. به این معنی که سلامت مالی توان میانجی گری بین ثبات هیجان شخصیت با کیفیت گزارشگری مالی را دارد، حکایت از این موضوع دارد که در شرایطی که مدیران توانایی کنترل خشم و هیجانات خود را دارند، امکان ارائه گزارشگری مالی منصفانه و درچارچوب استانداردهای حسابداری بیش از پیش وجود خواهد داشت، بطوریکه مدیران در یک شرایط محتاطانه که نشانگر فائق آمدن بر غلیان ها و اضطراب ها را دارد، گرایش بیشتری به سمت گزارشگری مالی مطلوب برای وی فراهم خواهد شد. از طرفی با توجه به ضریب (325/0) موجود در مدل در می یابیم که بعد ثبات هیجانی قادر به تاثیر گذاری بر کیفیت گزارشگری مالی است. مدیرانی که دارای ویژگی ثبات هیجانی هستند، توانایی کنترل هیجانات درونی و بیرونی را دارند و معمولا افرادی آرام، راحت (ریلکس) بوده و اخلاق یکنواختی دارند؛ به نوعی دمدمی مزاج نیستند. ثبات شخصیت یکی از ویژگی های بارز این دسته از مدیران است؛ به همین منظور انتظار رفتار و عکس العمل های غیر منتظره از آنان تقریبا بعید است. ضریب مثبت ثبات هیجانی در مدل به این معنی است که هر چقدر ثبات هیجانی مدیران در مواجهه با مخاطرات محیطی بیشتر باشد، کیفیت گزارشگری مالی نیز افزایش خواهد یافت و از طرفی با توجه به ضریب 976/0 سلامت مالی نیز قدرت تبیین کنندگی کیفیت گزارشگری مالی را دارد. به این معنا که توانایی واحد تجاری در ایفای تعهدات و انجام برنامه ها که شاخصه تداوم فعالیت است، امید بخشی را در مدیران به ارمغان آورده و انتظار گزارشگری مالی با کیفیت نیز می رود.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر توافق پذیری و سلامت مالی (000/0) و متغیر سلامت مالی با کیفیت گزارشگری مالی (000/0) که هر دو از 05/0 کمتر است، پاسخ سوال فرعی سوم مثبت خواهد بود. همچنین با توجه به ضریب (150/0) موجود در مدل دریافته می شود که با افزایش میزان توافق پذیری مدیران با محیط پیرامونی، کیفیت گزارشگری مالی افزایش خواهد یافت. به طوریکه مدیران توافق طلب، انسانهایی نوع دوست و مهر طلب می باشند. از طرفی خوشایندی را جایگزین ستیزه جویی در تعامل با دیگران نموده اند و تمایل به صداقت در اعمال و رفتار خود دارند. از این رو بدیهی است که گزارشگری مالی را متاثر از رفتار خود نموده و با ارائه ایی مطلوب، سعی در کیفیت بخشیدن به آن دارند. ضمن اینکه روحیه توافق پذیری و تطبیق احوالات خود با واکنش های پیرامونی تنها در سایه سلامت مالی که امنیت به جا مانده از نسبت های مالی مطلوب است، اجازه ارائه گزارشگری مطلوب را به مدیران خواهد داد تا ضمن گزارش واقعیات اقتصادی، یکنواختی بیشتری جهت مقایسه گزارش های مالی با گزارش های سایر رقبا فراهم آید و از این رو سلامت مالی نقش میانجی را برای دو متغیر توافق پذیری و کیفیت گزارشگری مالی ایفا خواهد کرد.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر اشتیاق به تجارت تازه و سلامت مالی (000/0) و متغیرسلامت مالی با کیفیت گزارشگری مالی (000/0) که هر دو از 05/0 کمتر است، پاسخ سوال فرعی چهارم مثبت خواهد بود. ضریب مثبت (146/0) موجود در مدل نهایی گویای ارتباط مستقیم بین بعد اشتیاق به تجارت تازه با کیفیت گزارشگری مالی دارد و مبین این است که مدیران تنوع طلب از هر ایده و دانش و تجربه جدیدی استقبال نموده و در مقابل مدیران پرده پوش که هیچ اشتیاقی به تغییر ندارند، با نگرش ها و استدلال های متعصبانه، سپری برای ارائه مطلوب گزارشگری مالی هستند. مدیرانی که با بی پروایی از تغییرات جدید استقبال می کنند، قطعا و یقینا با پشتوانه سلامت مالی موجود در درون واحد خود، از مسیر گزارشگری مطلوب انحرافی نخواهند داشت و در جهت ارائه عاری از هر گونه تعصب خاصی، گام بر خواهند داشت و این امر لزوما نقش میانجی سلامت مالی را تبیین خواهد کرد.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر وظیفه شناسی و سلامت مالی (0.000) و متغیر سلامت مالی با کیفیت گزارشگری مالی (000/0) که هر دو از 05/0 کمتر است، پاسخ سوال فرعی پنجم مثبت خواهد بود. ضریب مثبت (428/0) موجود در مدل نهایی مبین رابطه مستقیم بین بعد وظیفه شناسی با کیفیت گزارشگری مالی دارد. همچنین شدت تاثیر (9/6) این بعد از سایر ابعاد شخصیتی مدیران بیشتر بوده و نشان از اهمیت فزاینده آن دارد. مدیران وظیفه شناس، مصمم، با اراده و قابل اعتمادند و از هیچ کوششی در رسیدن به اهداف فروگذاری نمی کنند. ذکر این نکته ضروری است که وظیفه شناسی، پاسخگویی رانیز در پی خواهد داشت و مدیران وظیفه شناس درصدد ارائه گزارشگری مالی برای پاسخگویی بیشتر به ذینفعان هستند و هر چقدر حس وظیفه شناسی بیشتر، کیفیت گزارشگری مالی نیز به تبع آن بیشتر خواهد شد. مدیرانی که با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود به عنوان یکی از بازیگران عرصه تجارت، سعی در جلب اعتماد عمومی نزد همه ذینفعان دارند، با وجود سلامت مالی برآمده از سیستم گزارشگری، ارائه منصفانه را بر ارائه ایی توام با تحریفات با اهیمیت و خلاف واقع ترجیح داده و از این سو، با کسب رضایتمندی، نقش شهروندی خود را به بهترین شکل ایفا خواهد نمود. که این امر از نقش میانجی سلامت مالی پرده برداری خواهد کرد.
ویژگی کیفی ارائه صادقانه، موید این ادعاست که گزارشگری مالی باید واقعیت اقتصادی واحد تجاری را منصفانه گزارش کند و لذا شناخت محیط واحد اقتصادی و کنترل آن می تواند کیفیت گزارشگری مالی را ارتقاء دهد. از این حیث به بررسی ابعاد جو سازمانی به عنوان محیط پیرامون فعالیت های واحد تجاری در این پژوهش پرداخته شده که منطبق بر پژوهش رجا (2021) است.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر مستقل و میانجی (0.000) و متغیر میانجی با وابسته (0.000) که هر دو از 0.05 کمتر است، پاسخ به سوال فرعی اول مثبت است. ضریب مثبت (0.214) موجود در مدل نهایی حکایت از رابطه مثبت بین بعد روشنی اهداف با کیفیت گزارشگری مالی دارد. بیشترین ضریب تاثیر نیز متعلق به این بعد است. و لذا هدف گذاری دقیق منطبق بر نیازها و امکانات موجود در سازمان بالاترین قدرت تبیین را بر کیفیت گزارشگری مالی دارد. این بعد از جو سازمانی، رسالت ها، ماموریت ها و استراتژی سازمان را جهت نیل به اهداف از پیش تعیین شده طراحی می کند. همچنین مجموعه ای از مهارت های مورد نیاز برای اجرای وظایف که کارکنان مستلزم داشتن آن ها هستند را نیز تبیین می کند. بدین ترتیب می توان استنباط نمود که تعریف روشن اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و توجیه کارکنان و ابلاغ به آنها، اتمسفر سازمان را جهت دستیابی به گزارشگری مالی مطلوب مهیا می کند. هدفگذاری صحیح این امکان را برای کارکنان و مدیریت فراهم می کند که ارتباط دوسویه پاسخگویی و پاسخ خواهی برقرار شود و آرامش به جو سازمانی بر گردد. و در این شرایط گزارشگری مالی سند قابل اتکایی برای تامین اهداف سازمانی می باشد که منطبق بر پژوهش فیلیپ (2022) است.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر مستقل و میانجی (0.000) و متغیر میانجی با وابسته (0.000) که هر دو از 0.05 کمتر است، پاسخ به سوال فرعی دوم نیز مثبت است. ضریب مثبت (0.178) موجود در مدل مبین تاثیر پذیری کیفیت گزارشگری مالی از بعد وضوح و روشنی نقش دارد. این بعد از جو سازمانی به ویژگی هایی اشاره دارد که سازمان در گزینش، انتخاب، انتصاب و به کارگماردن کارکنان طوری عمل کرده که آنان در به فعل درآمدن استعدادهایشان تشویق می شوند و مورد حمایت قرار می گیرند و همچنان در سازمان احساس ارزشمندی می کنند. و لذا نقش کارکنان در چارچوب اهداف تعیین شده زمینه ساز برنامه ریزی مطلوب، سازماندهی مناسب، هدایت ایده آل و در نهایت گزارشگری مالی با کیفیت است. نقش هر یک از کارکنان پس از توجیه اهداف مشخص می شود و هر یک مطابق با هدف غایی سازمان به انجام وظیفه و ایفای نقش آفرینی می پردازند و به مثابه نقشه راهی است که چشم اندازی برای مدیریت ترسیم خواهد کرد. که منطبق بر یافته های پژوهش ادواردو (2021) است.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده 0.072 که از 0.05 بیشتر است، پاسخ به سوال فرعی سوم منفی است. و لذا بعد رضایت از پاداش توان تاثیر گذاری بر کیفیت گزارشگری مالی را ندارد. استدلال منطقی این است که شیوه پاداش دهی سنتی که اغلب در سازمان ها رایج است، با تاکید بر متغیر سود که امکان دستکاری شدن دارد، محاسبه می شود. ضمن اینکه به لحاظ روانی، سازمان در مقابل کارکنان ناسپاس بوده و از طرفی دیگر کارکنان خودشان را محق دانسته و این عدم رضایت طرفین موجبات دلسردی را فراهم آورده که بر کیفیت گزارشگری مالی به عنوان محصول نهایی حسابداری مالی تاثیر نگذارد. از سویی دیگر باید خاطر نشان کرد که پاداش معلول گزارشگری مالی است، پس لزوما نمی تواند روی آن تاثیری داشته باشد. اما در پژوهش کاواسه (2021) پاداش به موقع و توبیخ به هنگام به عنوان ابزاری کنترلی تلقی شده و نقش تسهیل گر در نیل به اهداف سازمان دارد. پاداش متناسب با شایستگی ها تخصیص داده شده و رضایتمندی کارکنان را نیز در پی خواهد داشت که مغایر با یافته های پژوهش حاضر است.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر مستقل و میانجی (0.000) و متغیر میانجی با وابسته (0.000) که هر دو از 0.05 کمتر است، پاسخ به سوال فرعی چهارم مثبت است. ضریب مثبت (0.123) موجود در مدل نهایی حکایت از رابطه مستقیم بعد رضایت و توافق بر رویه ها با کیفیت گزارشگری مالی دارد. سیاستهای حاکم بر جو سازمانی منبعث از اهدافی است که سازمان در پی تحقق آن است. و لذا اتفاق نظر و تمکین سیاستها و رویه های جاری نشان از جو سازمانی باز دارد. که همکاری و تشریک مساعی در آن موجب ایجاد جو مطلوب خواهد شد. هر واحد تجاری رویه، منش و شیوه کاری منحصر به فردی دارد که روی جو سازمانی تاثیر گذار است. از این رو اجماع روی رویه ای خاص که رضایتمندی جمعی را در پی داشته باشد، آثار مثبتی بر گزارشگری مالی مترتب خواهد بود و با یافته های پژوهش گودوین (2022) مطابقت دارد.
با توجه سطح معنی داری بدست آمده بین متغیر مستقل و میانجی (0.000) و متغیر میانجی با وابسته (0.000) که هر دو از 0.05 کمتر است، پاسخ به سوال فرعی پنجم مثبت است. ضریب مثبت (0.194) موجود در مدل مبین رابطه مستقیم بعد اثربخشی ارتباطات با کیفیت گزارشگری مالی دارد. و لذا ارتباطات سازمانی چه آنهایی که محدود به سلسله مراتب رسمی است و چه روابط غیر رسمی بین کارکنان که سطوح بالاتری از رضایتمندی را بین آنان به همراه دارد، قادر به تبیین و تاثیر گذاری بر کیفیت گزارشگری مالی دارد. و از این حیث ارتباطات سازنده می تواند ضمن ایجاد فضایی باز، نگرش ها را به سمت گزارشگری مالی مطلوب تغییر دهد. ارتباطات سازمانی که حلقه مفقوده بسیاری از سازمان های تجاری است، نقش کلیدی در تعاملات دوسویه بین مدیران میانی، ارشد و کارکنان دارد. در حوزه اثربخشی ارتباطی ذکر این نکته ضروری است که گزارشگری مالی به عنوان محصول نهایی حسابداری مالی پل ارتباطی بین مدیران به عنوان تهیه کنندگان و استفاده کنندگان به عنوان ذینفعان است و منطبق بر پژوهش کامارول (2018) است.
منابع
آزادپور، محمد، محمد زاده سالطه، حیدر. (1396). تاثیر عوامل مربوط به هزینه های محرمانه بر کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر اجتناب مالیاتی، پژوهشنامه مالیات، 25 (35):201-180.
اصانلو، نیما، پورعلی، محمدرضا، صمدی لرگانی، محمود، نسیمی، محمدعلی (1402). ارائه الگوی کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر ابعاد تیپ شخصیتی مدیران و نقش میانجی سلامت مالی، فصلنامه حسابداری مالی، 15 (57): 37-16.
آقایی، محمد علی، رضازاده، جواد، بیات، مرتضی (1400). بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر فساد (شاخص ادراک فساد، کنترل فساد و پاسخگویی) در 8 کشور خاورمیانه، دوفصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، سال ششم، شماره دوازدهم، پاییز و زمستان 1400، صفحه 125- 98.
امیرآزاد، میر حافظ، برادران حسن زاده، رسول، محمدی، احمد، تقی زاده، هوشنگ (1397). مدل جامع عوامل موثر بر کیفیت گزارشگری مالی در ایران به روش نظریه پردازی زمینه بنیان، فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی، شماره 4، 42-21.
باباجانی، ابوالفضل، جبارزاده کنگرلوئی، سعید، بحری ثالث، جمال، پاک مرام، عسگر (1400). اثر عوامل مدیریت ریسک بنگاه بر کیفیت گزارشگری مالی با نقش تعاملی حاکمیت شرکتی، فصلنامه بورس اوراق بهادار، سال چهاردهم، شماره 56، زمستان 1400، ص 110-75.
بولو، قاسم، حساس یگانه، یحیی، رهنمای رود پشتی، فریدون، چهارمحالی، شهرام (1396). الگوی رویکرد حسابداران و حسابرسان به استانداردهای حسابداری و تاثیر آن بر کیفیت اطلاعات حسابداری، پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی، سال نهم، شماره 33، بهار 96- ص 125-148.
بولو، قاسم. (1386). هزینه حقوق صاحبان سهام و ویژگی های سود، رساله دکتری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران.
بهبهانی نیا، پریسا سادات، ولی زاده لاریجانی، اعظم، ولی زاده لاریجانی، عطیه (1400). نظارت نهادهای ناظر بر حسابرسان مستقل، کیفیت حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی، فصلنامه بورس اوراق بهادار، سال چهاردهم، شماره 53، بهار 1400، ص 54-35.
پور زمانی، زهرا؛ اکبری، احمد (1399). تاثیر ساختار شرکتها بر رابطه بین حسابرسی زیست محیطی و کیفیت گزارشگری مالی، تحقیقات حسابداری و حسابرسی، شماره 46، 42-21.
پور زمانی، زهرا، میرزایی، مختار؛ حیدرپور، فرزانه. (1401). تاثیر هویت اجتماعی، ارزش های اخلاقی و ایدئولوژی های اخلاقی بر کیفیت صورتهای مالی. فصلنامه حسابداری مالی، 14 (54): 15 – 1.
پورعلی، محمدرضا. (1392). ارائه مدل سنجش و ارزیابی سلامت مالی در شرایط محیطی ایران، فصلنامه علمی پژوهشی دانش سرمایه گذاری، 2 (5):206-179.
پورعلی، محمدرضا، رجبی، علی اکبر. (1399). مروری نظری بر نقش مسئولیت اجتماعی شرکت (اخلاق فرا سازمانی) در پیش بینی سود توسط سرمایه گذاران، فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی، دوره 9، شماره 34، صص 50-36.
پیوندی، سعیده (1401). ویژگی های شرکت و گزارشگری مالی جسورانه، بررسی های حسابداری و حسابرسی، دوره 29، شماره 2، صص 263-242.
ترک زاده، جعفر، جعفری، سکینه. (1393). بررسی رابطه بین نوع جهان بینی رهبری و جو سازمانی (مطالعه موردی دانشگاه شیراز)،. فصلنامه ی مطالعات رفتار سازمانی رفتار سازمانی،2 (9):141-138.
تیموری، زهرا، هاشمی، سید عباس، امیری، هادی. (1400). اولویت بندی عوامل موثر بر قیمت گذاری کیفیت اطلاعات حسابداری در بازار سرمایه ایران با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی. فصلنامه حسابداری مالی، سال 12، شماره 47، 161-132.
جهانخانی، علی. ظریف فرد، احمد. (1374). آیا مدیران و سهامداران از معیار مناسبی برای اندازه گیری عملکرد شرکت استفاده می کنند؟، فصلنامه تحقیقات مالی، 7 (8):12-1.
حاجیها، زهره؛ نعمت نژاد، معصومه؛ کیائی، علی (1400)، بررسی تاثیر ریسک تداوم فعالیت و روابط سیاسی بر روابط بین کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت حسابرسی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، دانش حسابرسی، 21 (84).
حسینی سید حسین؛ و ذکریایی، مهران. (1398)، تاثیر دیدگاه های تردید حرفه ای خنثی و سوء گیرانه بر پیامدهای شغلی حسابرس، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 4 (7):134-103.
خالقی نسب، احمد. (1396). بررسی رابطه بین بیش اطمینانی مدیریت و کیفیت گزارشگری مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود.
خواجوی، شکراله؛ بایزیدی، انور و جبارزاده، سعید. (1391). بررسی تطبیقی کیفیت گزارشگری مالی شرکت های درمانده و غیردرمانده مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،پژوهش های تجربی حسابداری. 1 (2): 53-68.
خوشبخت، اسماعیل؛ تائبی نقندری، امیر حسین؛ زینلی، حدیث (1401). دینداری، اخلاق حرفه ای حسابداران و تقلب های گزارشگری مالی، پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی. 14 (53): 253-223.
داداش زاده، قادر، محمدزاده سالطه، حیدر، حجازی، رضوان، تقی زاده، هوشنگ (1399)، راهکارهای تقویت ایمن سازی گزارشگری مالی در ایران: رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان، نشریه علمی حسابداری مدیریت، سال سیزدهم، شماره چهل و چهارم.
دستگیر، محمد؛ نادری، علی؛ کریمی، فرزاد (1400). تاثیر چرخه عمر و اختیار توسعه بر نقش تعدیل کننده کیفیت گزارشگری مالی در بهبود تاثیر محدود کننده سیاست تقسیم سود، پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی. 13 (50): 82-55.
رنگریز، حسن، حسن پور، اکبر، عبدالهی، بیژن، مرادی صالح، علیرضا (1399)، طراحی الگوی جو سازمانی متعالی، فصلنامه علمی مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی، سال دهم، شماره 40، صص 415-440.
زرجو، شبنم، طالقانی، غلامرضا، احمدبیگی، بهزاد (1400)، بررسی رابطه استرس شغلی و قصد ماندن با نقش تعدیل گر جو سازمانی، حکمرانی و توسعه، دوره 2، شماره 2، تابستان 1400.
زنگانه، اعظم، سمیعی، روح الله، دیده خانی، حسین، مستقیمی، محمودرضا (1400)، تبیین روابط ساختاری سلامت روانی، سلامت مالی و فرهنگ تمکین مالیاتی، فصلنامه علوم پزشکی رازی، 260-262.
سبزی پور، امیر؛ رشنودی، بهزاد؛ امیری، سمیه و کرم اللهی، علی (1393). رابطه بین تیپ شخصیتی درونگرایی- برونگرایی با میزان رضایت شغلی و تعهد سازمانی معلمان، دوماهنامه علمی- پژوهشی رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، شماره 2: 186-185.
سعیدی گراغانی مسلم؛ و ناصری احمد. (1396)، تاثیر تیپ شخصیتی بر قضاوت حرفه ای حسابرس در تخصیص بودجه زمانی به حساب های حاوی برآورد، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 2 (3):184-169
شجاعی، میلاد. (1397). "تاثیر جو سازمانی و خلاقیت کارکنان بر رابطه میان هوش هیجانی و جهت گیری کارآفرینی"، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی.
صدیقی پور، سید علی؛ و صالحی، اله کرم. (1401). الگوی پارادایمی عوامل موثر بر کیفیت گزارشگری مالی در شرکت پالایش گاز بید بلند، فصلنامه تحلیل بازار سرمایه، 2 (1):101-75.
صفرزاده، محمد حسین؛ اسکندری، رسول؛ جعفری منش، ابراهیم (1399). طراحی و تبیین الگوی ثبات نظام بانکی بر اساس کیفیت گزارشگری مالی، فصلنامه علمی مدیریت دارایی و تامین مالی، 8 (3)، 52-25.
قره باغی، جهانبخش، پور زمانی، زهرا (1400)، تاثیر اختلالات مدیریتی بر چابکی گزارشگری مالی، دانش مالی تحلیل اوراق بهادار، دوره 14، شماره 4، صص 35-17.
کردستانی، غلامرضا؛ و رحیمی، مصطفی (1390). بررسی عوامل تعیین کننده سطح کیفیت گزارشگری مالی و اثرات اقتصادی آن در بازار سرمایه. پژوهشهای تجربی حسابداری مالی، 1 (1):91-67.
کریمی، یوسف، جمهری، فرهاد، نقشبندی، سیامک. (1395). نظریه های شخصیت. تهران: ارسباران.
محمدزاده، ارشد. (1398). "بررسی تاثیر تیپ های شخصیتی مدیران بر کیفیت اطلاعات حسابداری"، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد واحد گرمی.
مرزوقی، رحمت اله، ترک زاده، جعفر، بدری گرگری، رحیم، ربوی، رجب (1396)، بررسی روابط ساختاری میان انواع فرهنگ و سلامت سازمانی با واسطه گری انواع جو سازمانی، فصلنامه تعلیم و تربیت، شماره 134.
مشایخ، شهناز؛ و خوئینی مهین. (1398)، بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی دانشجویان حسابداری بر تمایل به شغل حسابرسی و توصیفشان از حسابرس ایده آل، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 4 (8):403-371.
موسوی گوکی، سید علی؛ غنایی، علی؛ باقرپور، محمدعلی و صالحی، مهدی. (1400). تیپ شخصیتی و تردید حرفه ای: آیا واقعا حسابرسان مستقل رفتار می کنند؟، دو فصلنامه حسابداری ارزشی و رفتاری، 6 (12):165-126.
میرزایی، معصومه. (1394). بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بین سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۱، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز.
میرزایی، مختار، پورزمانی، زهرا، حیدرپور، فرزانه (1401). تاثیر هویت اجتماعی، ارزش های اخلاقی و ایدئولوژی های اخلاقی بر کیفیت صورتهای مالی، فصلنامه حسابداری مالی، سال 14، شماره 54- (7-1401).
نعمتی، رقیه. (1396). بررسی تاثیر کنترل استراتژیک بر کیفیت گزارشگری مالی و سلامت مالی (مطالعه موردی شعب بانک ملت استان اذربایجان غربی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه ارومیه.
نوروش، محمد. (1377). بررسی رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و تعداد حسابداران آموزش دیده در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، نشریه بررسی های حسابداری و حسابرسی، (24):33-8.
نوری فرد، یداله؛ رهنمای رودپشتی، فریدون؛ یعقوب نژاد، احمد؛ گودرزی، احمد. (1395). ارزیابی تاثیر افشای رویه های حسابداری انتقادی بر معیارهای ارزیابی عملکرد و کیفیت گزارشگری مالی، پژوهش های حسابداری مالی، (2): 92-73
هاشمی، سید عباس؛ تیموری، زهرا؛ امیری، هادی (1400). تدوین مدل کیفی عوامل اثرگذار بر قیمت گذاری کیفیت اطلاعات حسابداری در ایران، بررسی های حسابداری و حسابرسی، 28 (3)، 459-435.
Adalgisa B.; Carlo O.; Nicola C.; Gennaro D.N.; Luciano P. (2021). The role of image expectations in linking organizational climate and innovative work behavior. European Journal of Innovation Management, Vol 25, No 6, Pp 204-222.
Akbar H.; Hassan A.J.; Hossien A.; Sara T, (2019). Organizational Climate Typology: A Thematic Analysis, Organizational Behavior Studies Quarterly Autumn, Vol 8, No 3, Pp 207-249.
Allport, G., and H. Odbert. 1936. Trait- names: A Psych-lexical Study. Psychological Monographs 47 (47): 1-171.
Ameer, A., Naz, F., Gul Taj, B. and Ameer, I. (2022), "The impact of manager’s personality traits on project success through affective professional commitment: the moderating role of organizational project management maturity system", Journal of Facilities Management, Vol. 20 No. 2, pp. 284-305. https://doi.org/10.1108/JFM-02-2021-0020
Cai, J. & Shi, G, (2020), " Do Religious Norms Influence Corporate Debt Financing? ", Journal of Business Ethics, 157, Pp. 159-182.
Carl Madawa, S. and Emma Ikechukwu, O. (2020). Terminates of Financial Reporting Quality in Quoted Manufacturing Firms: Nigerian Evidence, Trendy Ekonomiky a Management; Brno, 14 (36), 59-72. DOI: 10. 13164/ trends. 2020. 36.59.
Damianus Abun.; Carmelita A. Serrano.; Janette R.Lazaro, (2023). Organizational Climate and Work engagement, Research in Management and Humanities, Vol 2, No 1, Pp 166-180.
Dias. A., Rodrigues, L.L., Craig, R., and Neves, M.E.2019.Corporate Social responsibility disclosure in small and medium-sized entities and large companies. Social Responsibility Journal. 15 (2): 137-154
Eduardo A.C.; Leticia del Carmen R.R.; Leonel R.A, (2021). Changing Perceptions of organizational climate among Mexican Business school Teachers, Business Education& Accreditation, Vol 13, No 1, Pp 11-20.
Fiske, D. 1949. Consistency Of the Factorial Structures Of Personality ratings from different sources. Journal of Abnormal and Social Psychology 44 (44): 329-344.
Francis, J., Olsson, P., and Schipper, K. (2006). Earnings Quality. Foundation and Trends in Accounting, 4 (1), 259-340.
Gaio, C. (2010).The relative importance of firm and country characteristics for earnings quality around the world. European Accounting Review, 19 (4), 693-738
Gaynor, Lisa Milici, Andera Seaton Kelton and Molly Mercer, (2016). Understanding the Relation between Financial Reporting Quality and Audit Quality. AUDITING: A Journal of Practice & Theory: November 2016, vol.35, No.4, pp 1-22.
Gonzalez F. Creditor rights, financial health, and corporate investment efficiency. North Am J Econ fin. 2020:51:100873.
Godwin Banafo A.; Yunfei S.; Ebenezer O. (2022). Evaluation of Organizational Climate Factors on tax administration enterprise resource planning (ERP) system, Heliyon Journal , Science Direct by Elsevier.
Hey-Yoon R.; Dae-Sung H.; Da-Yee J.; Chang-Soo K.; Sei-Jin C. (2020). Organizational Climate Effects in the Relationship Between Emotional Labor and Turnover Intention in Korean Firefighters, Safety and Health at work, Pp 479-484.
Javaid, M., Jaaron, A.A.M. and Abdullah, N.H.B. (2022), "Relationship between Big Five personality traits and knowledge sharing behaviour: moderating role of Islamic work ethics", Cross Cultural & Strategic Management, Vol. 29 No. 4, pp. 798-823. https://doi.org/10.1108/CCSM-01-2021-0015
Jiang HA. Habib AH. (2015). Corporate governance and financial reporting quality in china: Asurvey of recent evidence. Journal of International Accounting, Auditing and Taxation, 24: 29-45.
Kaawaase, T.K., C.Nairuba, B. Akankunda & J. Bananuka. (2021). Corporate governance, internal audit quality and financial reporting quality of financial institutions. Asian Journal of Accounting Research. Insight/2443 – 4175.htm.
Kamarul Zaman Bin Ahmad, Sajjad M. Jasimuddin, Wong Ling Kee, (2018) Organizational climate and job satisfaction: do employees personalities matter?, Management Decision.
Khoufi, N. (2020). Accounting Information Quality and Investment Decisions in the Emerging Markets. Frontiers in Management and Business, 1 (1), 16-23.
Kritsonis, Alicia. (2005). "Assessing a firms future Financial health", International Js, E.ournal of Scholarly Academic Intellectual Diversity, California State University Vo.8, No.1.
Lampropoulos, G., Anastasiadis, T., Siakas, k., & Siaka, E. (2022). The impact of Personality traits on Social Media use and engagement: An overview. International Journal on Social and Education Sciences (IJonSES), 4 (1), 34-51.https://doi. Org/ 10.46328/ ijonses.264.
Lu, W.Wang, Z.Liu, Y.& Zhang, H. (2014). Resilience as a mediator between extraversion, Neuroticism and happiness, PA and NA. Personality and Individual Differences. 63, 128-133.
Olanisebe, M, Oyindamola, O. Adeyemo, L (2018). The Modelling Effects of Independence Auditors on Financial Reporting Quality of the Listed (Dmbs) In Nigeria. Asian Journal of Multidisciplinary Studies, 6 (4):1-15.
Patel, T.G. (2017). Gender differences in perceptions of organizational climate. MSc. Thesis, Auburn university.
Philipp H.; Sascha A.H.; Andreas M.; Jan A.H.; (2022).The effects of organizational climate on adherence to guidelines for COVID-19 pervention: Social science& Medicine.
Raja Nasir Ali Khan.; Shah Baz Masih.; Waqas Ali, (2021). Influence of Transactional Leadership and Trust in Leader on Employee Well-bing and Mediating role of Organizational Climate, International Journal of Business and Economic Affairs, Pp 13-23.
Robinson, S. N., Robertson, J. Cand M.B.Curtis, (2012), " The Effects Of Contextual and Wrongdoing Attributes on Organizational Employees Whistleblowing Intentions Following Fraud", Journal of Business Ethics, Vol. 106, Pp. 213-227.
Sadeghi, Morteza, Asadi, Lida. (2016). The relationship between Related party Transactions and Control Ownership on Quality Financial Reporting. https://WWW.Civilica. Com/PdfExport – NASMEA02_075. (In Persian).
Taki, A. and Soroushyar, A. (2023), "The moderating role of financial managers’ honesty-humility on aggressive financial reporting: evidence from Iran", International Journal of Ethics and Systems, Vol. ahead-of-print No. ahead-of-print. https://doi.org/10.1108/IJOES-07-2022-0154
Talebi Anzab, S, Mehrabanpour, M, Jahangirnia, H, Bani Mahd, B. (2022). Explaining the effect of psychology in the form behavioral economics on social responsibility reporting of companies listed on the Tehran Stock Exchange. Financial Economics. Vol (16).
Talebnia, Gh., Salehi, M., & Jabbarzade Kangarluei, S. (2011). A Study of the Impact of Collapse on Financial Reporting Quality of Listed Companies, Some Iranian Evidence, African Journal of Business Management, 5 (10): 3858-3865
Tambingon, H. Yadiati, W,. Kewo. C. (2018). Determinant Factors Influencing the Quality of Financial Reporting Local Government in Indonesia. International Journal of Economics and Financial Issues, 8 (2): 262-268
Timbate, L,. Park,C. (2018). CSR Performance, Financial Reporting and Investors Perception on Financial Reporting. Sustainability, 10 (2):522.
Tingting L, Yu L, Barkat u, Zuobao W, Lixin C. (2021). The dark side of transparency in developing Countries: The Link between financial reporting practices and corruption. Journal of corporate finance.66 (23).1-23.
Triki, A., Cook, G.L., & Bay, D. (2017).Machiavellianism, Moral Orientation, Social Desirability Response Bias, and Anti-intellectualism: A Profile of Canadian Accountants. Journal of Business Ethics, 144 (3), 623-635.
Xing, X. and Yan, Sh. (2019). Accounting information quality and systematic risk. Review of Quantitative Finance and Accounting, 52 (1), 85-103.
Ye, K., Y. cheng., and J. Gao. 2014. How individual auditor characteristics impact the Likelihood of audit Foilure: Evidence from china. Advances in Accounting 30 (30): 394-401.
[1] . دانشجوی دکتری، گروه حسابداری، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
[2] . دانشیار، گروه حسابداری، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران
[3] . استادیار، گروه حسابداری، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
[4] . استادیار، گروه مدیریت بازرگانی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
ایمیل نویسنده مسئول: pourali@iauc.ac.ir
[5] 1. Adalgisa, Carlo, Nicola, Gennaro, Luciano
[6] 2. Eduardo, Leticia, Leonel
[7] 1.Godwin, Ebenezer
[8] 2.Philipp, Andreas
[9] 1. Francis, Olsson& Schipper
[10] 2. Kaawaase ,Nairuba ,Akankunda&Bananuka
[11] 3. Olanisebe, Dyindamola& Adeyemo
[12] 4. Tambingon &etal
[13] 5. Madawa & Ikechukwu
[14] 6. Ye,Cheng & Gao
[15] 7. Neo Big Five Traits
[16] 8. Allport & Odbert
[17] 9. Fiske
[18] 1. Raja, Shah Baz Masih, Waqas
[19] 2. Damianus, Carmelita, Serraano, Lazaro
[20] 3. Gaio
[21] 4. Hey, Sung, Chang, Sei-Jin
[22] 1.International Monetry Fund (IMF)
[23] 2.Kritsonis&Alicia
[24] 1.Extroversion
[25] 2.Neuroticism
[26] 3.Agreeableness
[27] 4.Openness
[28] 5.Conscientiousness
[29] 6.Lu,Wang,Liu&Zhang
[30] 1.Lisrel&Amos
[31] 2.Redundancy
[32] 3.Communality