Effect of potassium nano-chelate and ascorbic acid on grain yield and some qualitative characteristics of cowpea (Vigna unguiculata L., Kamran cultivar)
Subject Areas : agronomySara Barat Zadeh 1 , Tayeb Saki Nejad2* 2 , Teymour Babaei Nejad 3
1 - 1- M. S. student, Department of Agronomy, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran.
2 - 2- Assistant Professor Department of Agronomy, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran.
3 - 3- Assistant Professor Department of Soil Science, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran.
Keywords: grain protein, pod per plant, Key Words: 1000 grain weight, grain potassium,
Abstract :
In order to investigate the effect of potassium nano chelate and ascorbic acid on acid yield and some qualitative characteristics of cowpea seed, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications was carried out at the Shahid Salemi Research Farm in Ahvaz. Factors included different amounts of potassium nano fertilizer at three levels (0, 2 and 4 liters per hectare), and levels of ascorbic acid (0, 15 and 30 mM). Results showed that there was significant difference at 1% probability level between potassium nano fertilizer and ascorbic acid in number of pods per plant, number of seeds per pod, 1000 seed weight, grain yield, biological yield, harvest index, protein percentage and potassium percentage. Among the measured traits, only interaction of potassium nano chelates and ascorbic acid on harvest index was significant at five percent. The highest harvest index was obtained with four liters per hectare potassium nano chelate and sprays application with 30 mM ascorbic acid with 39.68% and the lowest harvest index with 24.03% non-foliar treatment. The highest grain yield was obtained using 4 liters.ha-1 of potassium nano fertilizer and 30 mM ascorbic acid, respectively, with 3640 and 3183 kg.ha-1, and the lowest grain yield was obtained by control. The highest protein percentage was obtained by spraying with 4 liters.ha-1 of potassium nano fertilizer and 30 mM ascorbic acid, respectively, with 22.02 and 23.57 percent, respectively, and the lowest one was in control. In general, according to the results spraying with 4 liters.ha-1 of potassium nano fertilizer and 30 mM of ascorbic acid increases the quantitative and qualitative yields.
-اویسی، م.، رحیمیان مشهدی، ح.، باغستانی، م.، و علیزاده، ح. 1392. پیش بینی رویش علفهای هرز توق و تاج خروس در ذرت با مدلهای زمان دمایی. دانش علفهای هرز ایران، 11(1):90-77
2-ایزدی دربندی، ا.، راستگو، م.، و افریکان، ر.1394. امکان سنجی کاهش مقدار کاربرد علف کش سولفوسولفورون (آپیروس) در گندم (Triticum aestivum L.) با کمک مدیریت کاربرد نیتروژن. مطالعات حفاظت گیاهان، 4(29):581-571
3-زارع، ا.، رحیمیان مشهدی، ح.،علیزاده،ح.، و بهشتیان مسگران، م. 1388. واکنش علف های هرز مزارع ذرت به مقادیر مختلف کود نیتروژن و دزهای علفکش. سومین همایش علوم علف های هرز ایران بابلسر، مازندران. صفحه21.
4-زند، ا.، باغستانی میبدی، م.، بیطرفان، م.،و شیمی، پ. 1389. راهنمای کاربرد علفکشهای ثبت شده در ایران، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 65 صفحه.
5-زیدعلی، ا.، ناصری، ر.، میرزایی، ا.، و چیت بند، ع. 1395. بررسی ویژگیهای اکوفیزیولوژیکی گندم متاثر از تراکم و کاربرد علفکشها. اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی، 4(4): 856-839.
6-قرخلو، ج.، و زند، ا. 1389. مروری بر تحقیقات انجام شده پیرامون مقاومت علفهای هرز به علفکشها در ایران. مجموعه مقالات کلیدی یازدهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران. دانشگاه شهید بهشتی تهران. صفحه 110.
7-محمد دوست چمن آباد، ح. 1390. مقدمه ای بر اصول علمی و عملی کنترل علفهای هرز، انتشارات جهاد دانشگاهی. ص 236.
8-مرتضی پور، ح.، اویسی، م،. وزان، س.، و زند، ا.1389. مدلسازی بر همکنش دز علف کش ایمازتاپیر و تراکم توق بر عملکرد سویا. دانش علفهای هرز ایران، 6 (2): 11-1.
9-یعقوبی، س.، آقاعلی خانی،م.، قلاوند، ا.، و زند، ا.1390. ارزیابی برهمکنش علف کش و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در رقابت با علف هرز ارشته خطایی (Lepyrodiclis holosteoides Fenzl.). دانش علفهای هرز ایران، 7 (1):31-13
10-یوسفی، ع.، علیزاده، ح.، باغستانی،م.، و رحیمیان، ح.1387. مدلسازی رقابت توأم توق (Xanthium strumarium) و تاج خروس (Amaranthus retroflexus) در سویا. دانش علفهای هرز ایران، 4 (2):78-69
11-Bajwa, A.A., Mahajan, G. and Chauhan, B.S. 2014. Nonconventional Weed Management Strategies for Modern Agriculture. Weed Science, 63(4):723-747.
12-Blackshaw, R.E., O’Donovan, J.T., Harker, K. N. and Clayton,G.W. 2006. Reduced herbicide doses in field crops: A review. Weed Biology Management, 6: 10–17.
13-Derakhshan, A. and Gherekhloo, J. 2013. Investigating cross-resistance of resistant-Phalaris minor to ACCase herbicides. Weed Research, 4: 15-25.
14-Heap, I. 2017. International Survey of Herbicide Resistant Weeds. Available at: http://weedscience.org/summary/MOA.aspx.
15-Kim, D. S., Marshall, E.J.P., Brain, P. and Caseley, J. C. 2006a. Modelling the effects of sub-lethal doses of herbicide and nitrogen fertilizer on crop–weed competition. Weed Research, 46: 492–502.
16-Kim, D. S., Marshall, E.J.P., Caseley, J.C. and Brain, P. 2006b. Modelling interactions between herbicide dose and multiple weed species interference in crop–weed competition. Weed Research, 46: 175–184.
17-Lintell-Smith, G., Watkinson, A.R. and Firbank, L.G. 1991. The effects of reduced nitrogen and weed-weed competition on the populations of three common cereal weeds. Proceedings of the Brighton Crop Protection Conference-Weeds. Brighton, UK. 135–140 p.
18-Moon, B.C., Kim, J.W., Cho, S.H., Park, J.E., Song, J.S. and Kim, D.S. 2014. Modelling the effects of herbicide dose and weed density on rice-weed competition. Weed Research, 54:484–491.
19-Sterling, T. M., Balke, N.E. and Silverman, D. S. 1990. Uptake and accumulation of the herbicide bentazon by cultured plant cells. Plant Physiology, 92: 1121-1127.
20-Stoate, C., Boatman, N.D., Borralho, R.J., arvalho, C.R., de Snoo, G.R. and Eden, P. 2001. Ecological impacts of arable intensification in Europe. Journal of Environmental Management, 63:337–365.
21-Waggoner, J. K., Henneberger, O. K., Kullman, G. J., Umbach, D.M., Kamel, F., Beane Freeman, L.E., Alavanja, M.C.R., Sandler, D.P. and Hoppin, J.A. 2012. Pesticide use and fatal injury among farmers in the agricultural health study. International Archives of Occupational and Environmental Health, 86: 177–187.
22-Wright, K. J. and Wilson, B. J. 1992. Effects of nitrogen on competition and seed production of Avena fatua and Galiuma parinein in winter wheat. Applied. Biology, 30: 1051–1058.
23-Zabalza, A., Gaston, S., Ribas-Carbó, M., Orcaray, L., Igal, M. and Royuela, M. 2006. Nitrogen assimilation studies using 15N in soybean plants treated with imazethapyr, an inhibitor of branched-chain amino acid biosynthesis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54:18-23.
24-Zhao, B., Liu, Z., Ata-Ul-Karim, S.T., Xiao, J., Liu, Z., Qi, A., Ning, D., Nan, J. and Duan, A. 2016. Rapid and nondestructive estimation of the nitrogen nutrition index in winter barley using chlorophyll measurements. Field Crops Research, 185: 59–68.
_||_