اثرتیمار کوتاه مدت جیبرلیک اسید و تیمار ممتد ساکارز بر برخی ویژگیهای کیفی گل بریده رز رقم ’ولوت‘
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsزهرا احمدی 1 , رحیم نقشیبند حسنی 2
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
2 - استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
Keywords: کربوهیدرات, تنظیم کنند ههای رشد گیاهی, جذب آب, رز شاخه بریده, عمر گلجایی,
Abstract :
هدف از انجام تحقیق حاضر ارزیابی بهتر ویژگ یهای کیفی و فیزیولوژیکی گل شاخبریده رز رقم ’ولوت‘ به دنبال انجام تیمار پالسی اسید جیبرلیک به عنوان یک عامل ضد پیری ونگهداری آن در محلول گلجایی حاوی ساکارز به عنوان منبع کربوهیدرات بود. آزمایش شامل40 و 60 ، تیمار پالسی گل شاخه بریده رقم مذکور با اسید جیبرلیک در غلظ تهای صفر، 20می لیگرم در لیتر به مدت 24 ساعت و نگهداری آ نها در محلول ساکارز در غلظ تهای صفر، 2 و3 درصد همرا با غلظت 250 می لیگرم در لیتر از ماده ضد میکروبی 8- هیدروک سیکینول ینسولفاتبود. این تحقیق به شکل آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار برای هرترکیب تیماری اجرا گردید. تیمار پالسی اسید جیبرلیک در هر سه غلظت به تنهایی موجبافزایش معن یدار عمر گلجایی شاخ هها نسبت به تیمار شاهد گردید و اثر این تیمار در افزایشعمر گلجایی به دنبال نگهداری در محلو لهای 2 و 3 درصد ساکارز بیشتر از تیمار شاهد بود.اثر تیمار پالسی جیبرلیک اسید در افزایش مقادیر وزن تر نسبی شاخه و جذب محلول به دنبالنگهداری شاخ هها در محلو لهای 2 و 3 درصد ساکارز تشدید شد. بالاترین میزان باز شدگی گلو رطوبت گلبرگ طی دوره عمر گلجایی در غلظت 60 می لیگرم در لیتر اسید جیبرلیک و 3 درصدساکارز که دارای بیشترین میزان شکوفایی گل و گلبر گهای درشت تر بودند مشاهده گردید.تیمار پالسی اسید جیبرلیک در هر سه غلظت به تنهایی و همراه با تیمار نگهداری ساکارز درهر دو غلظت موجب جلوگیری از روند تخریب کلروفیل در بر گهای شاخه در مقایسه با تیمارشاهد گردیدند. بطور کلی، تیمارپالسی اسید جیبرلیک در غلظت 40 می لیگرم در لیتر همراه بامحلول نگهداری ساکارز 2 درصد اثر معن یداری در بهبود عمر گلجایی و سایر ویژگ یهای کیفیگل شاخه بریده رز رقم ’ولوت‘ داشتند.
Boose, A. and van Staden, J. 1989. Cytokinins in cut carnation flowers. V. Effect of cytokinin
type, concentration and mode of application on flower longevity. Journal of Plant Physiology,
135:155-159.
Borochov, A., Tirosh, T. and Halevy, A.H. 1976. Abscisic acid content of senescing petals on cut
rose flower as affected by sucrose and water stress. Plant Physiology, 58:175-178.
Butt, S.J .2005. Extending the vase life of roses (Rosa hybrida) with different preservatives. Journal
of Agriculture Biology, 7: 91-99.
Capdeville, G.D., Maffia, L.A., Finger, F.L. and Batista, U.G. 2003. Gray mold severity and vase
life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver
thiosulfate. Fitopatologia Brasileria, 28:380-385.
Danaee, E., Mostofi, Y. and Moradi, P. 2011. Effect of GA3 and BA on postharvest quality and vase
life of gerbera (Gerbera jamesonii. cv. Good Timing) cut flowers. Horticulture Environment
and Biotechnology, 52:140-144.
Dole, J.M. and Wilkins, H.F. 1999. Floriculture: principles and species. Prentice-Hall, inc. New
Jersey. 613P.
Eason, J.R. 2002. Sandersonia aurantiaca: An evaluation of postharvest pulsing solution to maximize
cut flower quality. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Sciences, 30:273-279.
Elgimabi, M.N. and Ahmed, O.K. 2009. Effects of bactericides and sucrose-pulsing on vase life of
rose cut flowers (Rosa hybrida). Botany Research International, 2: 164-168.
Emongor, V.E. 2004. Effects of gibberellic acid on postharvest quality and vase life of gerbera cut
flowers (Gerbera jamesonii). Journal of Agronomy, 3:191-195.
Goszczynska, D.M., Zieslin. N., Mor, Y. and Halevy, A.H. 1990. Improvement of postharvest keeping
quality of ‘Mercedes’ roses by gibberellins. Plant Growth Regulation, 9: 293-303.
Halevy, A.H. and Mayak, S. 1974. Improvement of cut flower quality opening and longevity by
pre-shipment treatments. Acta Horticulturae, 43:335-347.
Halevy, A.H. and Mayak, S. 1981. Senescence and postharvest physiology of cut flowers –part II.
Horticultural Reviews, 3: 59–143.
Han, S.S. 1995. Growth regulators delay foliar chlorosis of Easter lily leaves. Journal of American
Society for Horticultural Sciences, 120:254-258.
He, S., Joyce, D.C., Irving, D.E. and Faragher, J.D. 2006. Stem end blockage in cut Grevillea ‘Crimson
Yul-lo’ inflorescences. Postharvest Biology and Technology, 41: 78–84.
Hunter, D.A., Yi, M., Xu, X. and Reid, M.S. 2004. Role of ethylene in perianth senescence of
daffodil (Narcissus pseudonarcissus L. ‘Dutch Master’). Postharvest Biology and Technology,
32:269-280.
Ichimura, K. and Goto, R. 2000. Effects of gibberellin (GA3) on yellowing and vase life of Narcissus
tazetta var. Chinensis flowers. Journal of Japanese Society for Horticultural Sciences, 69:
423-427.
Jordi, W., Stoopen, M., Kelepouris, K. and Van Der Krieken, M.W. 1995. Gibberellin induced delay
of leaf senescence of Alstroemeria cut flowering stems is not caused by an increase in the
endogenous cytokinin content. Journal of Plant Growth Regulation, 14:121-127.
Kawabata, S., Ohta, S.M., Kusuhara, Y. and Sakiyama, R. 1995. Influences of low light intensities
on the pigmentation of Eustoma grandiflorum flowers. Acta Horticulturae , 405: 173–178.
Kuiper, D., Van Reenen, H.S. and Ribot, S.A. 1995. Effect of gibberellic acid on sugar transport
in to petals of ‘Madelon’ rose flowers during bud opening. Acta Horticulturae, 298:93–95.
Liao, L.J., Lin Yu, H., Huang, K.L., Chen, W. S. and Cheng Yi, M. 2000. Postharvest life of cut
rose flowers as affected by silver thiosulfate and sucrose. Botanical Bulletin of Academia
Sinica, 41:299-303.
Lukaszewska, A.J. 1995. Distribution of sugars in tulip flower parts as affesctd by ethereal and GA3
in the holding solution. Acta Horticulture, 405: 45-50.
Nichols, R. 1973. Senescence of cut carnation flower: Respiration and sugar status. Journal of Horticultural
Sciences, 48:111-121.
Nichols, R. 1976. Cell enlargement and sugar accumulation in the gynoecium of the glasshouse
carnation (Dianthus caryophyllus L.) induced by ethylene. Planta 130:47-52.
Nowak, J. and Rudnicki, R.M. 1990. Postharvest handling and storage of cut flowers, florist greens
and potted plants. Timber Press. Oregon, U.S.A. pp-25-26.
Pharis, R.P. and King, R.W. 1985. Gibberellins and reproductive development in seed plants. Annual
Review of Plant Physiology, 36: 517–568.
Sabehat, A. and Zieslin, N. 1995. Promotion of postharvest increase in weight of rose (Rosa hybrida)
petals by gibberellin. Journal of Plant Physiology, 145:296-298.
Saks, Y. and van Staden, J. 1993. Evidence for the involvement of gibberellins in developmental
phenomena associated with carnation flower senescence. Plant Growth Regulation, 12:105-110.
Sarka, L. 2004. Yield, quality and vase life of cut roses in year-round greenhouse production. University
of Helsinki, Department of Applied Biology, Publication no. 23.
Singh, A., Kumar, J. and Kumar, P. 2008. Effects of plant growth regulators and sucrose on postharvest
physiology, membrane stability and vase life of cut spikes of gladiolus. Plant Growth Regulation,
55:221-229.
Skutnik, E., Lukaszzewska, A., Serek, M. and Rabiza, J. 2001. Effect of growth regulators on postharvest
characteristics of Zantedeschia aethiopica. Postharvest Biology and Technology, 21:241-246.
Van Doorn, W.G. 2001. Role of soluble carbohydrates in flower senescence: A survey Horticulturae,
543:179-183.
Zieslin, N., Biran, I. and Halevy, A.H. 1974. The effect of growth regulators on the growth and
pigmentation of ‘Baccara’ rose flowers. Plant and Cell Physiology, 15:341-349.