اثر متقابل فورمایسین® گلد و رنگدانه روی کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغان تخمگذار
Subject Areas : Camelح. کرمانشاهی 1 , م. پیلهور 2 , م. اعمی-ازغدی 3
1 - Department of Animal Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 - Department of Animal Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 - Department of Animal Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
Keywords: رنگدانه, بنتونیت سدیم, مرغان تخمگذار, فورمایسین® گلد,
Abstract :
بنتونیت سدیم از طریق ایجاد باند با رنگدانههای خوراکی سبب کاهش شاخص رنگ زرده میشود. از آنجاییکه بنتونیت سدیم یکی از اجزاء اصلی ماده تجاری فورمایسین® گلد است، در این پژوهش تأثیر سطوح مختلف فورمایسین و رنگدانههای خوراکی بر روی کیفیت تخم مرغ، رنگ زرده تخم مرغ و عملکرد مرغان تخمگذار در سن 26 تا 34 هفته مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 192 قطعه مرغ نژادهای لاین 36- Wبه طور تصادفی به 24 گروه با 8 قطعه در هر کدام تقسیم شدند. دو سطح رنگدانه (0 و 4/0 گرم در کیلوگرم) و سه سطح فورمایسین (0، 1 و 2 گرم در کیلوگرم) به روش طرح کاملاً تصادفی در قالب آزمایشات فاکتوریل (2×3) مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان مصرف خوراک، وزن بدن، ضریب تبدیل تخم مرغ و میزان تولید تخم مرغ در پایان هفتههای 28، 30، 32 و 34 اندازهگیری شد. ویژگیهای کیفی تخم مرغ شامل وزن، وزن مخصوص، شاخص رنگ زرده، درصد وزن و ضخامت پوسته هر دو هفته یکبار ثبت گردید. فورمایسین® گلد و رنگدانه تأثیری بر روی عملکرد مرغان تخمگذار در کل دوره آزمایش نداشت. وزن و ضخامت پوسته در پرندگانی که از جیره حاوی 4/0 گرم در کیلوگرم رنگدانه استفاده کرده بودند در هفتههای 29 و 30 افزایش یافت. تولید روزانه تخم مرغ تحت تأثیر هیچ یک از تیمارها قرار نگرفت. تیمارهای آزمایشی حاوی فورمایسین و رنگدانه به جز در هفتههای 29 و 30 تأثیری بر روی وزن مخصوص نداشتند. صرف نظر از سطوح افزوده شده فورمایسین، شاخص رنگ زرده در پرندگان تغذیه شده با سطوح مختلف رنگدانه به طور معنی داری بهبود پیدا کرد. به نظر میرسد با کاهش میزان بنتونیت موجود در فورمایسین®گلد میتوان از این محصول در جیره مرغان تخمگذار بدون هیچگونه اثرات مضر بر روی عملکرد تولید، کیفیت تخم مرغ و رنگ زرده استفاده کرد.
Arab-Abousadi M., Rowghani E. and Ebrahimi-Honarmand M. (2007). The efficacy of various additives to reduce the toxicity of aflatoxin B1 in broiler chicks. Iranian J. Vet. Res. 8, 144-150.
Bendich A. (1989). Symposium conclusions: biological action of carotenoids. J. Nutr. 119, 135-136.
Briggs G.M. and Spivey M.R. (1954). Vitamin A deficiency in chicks produced by feeding bentonite in synthetic diets. Poult. Sci. 33, 1044-1051.
Chung T.K., Erddman J.W. and Baker D.H. (1990). Hydrated sodium calcium aluminosilicate: effects on zinc, manganese, vitamin A and riboflavin utilization. Poult. Sci. 69, 1364-1370.
Desheng Q., Fan L., Yanhu Y. and Niya Z. (2005). Adsorption of aflatoxin B1 on montmorillonite. Poult. Sci. 84, 959-961.
Devegowda G. and Murthy T.N.K. (2005). Mycotoxins: their effects in poultry and some practical solutions. Pp. 25-56 in Mycotoxin Blue Book. D. Diaz, Ed. Nottingham University Press, Bath, UK.
Edds G.T. and Bortell R.R. (1983). Biological effects of aflatoxin in poultry. Pp.55-61 in Aflatoxin and aspergillus flavus in corn. U.L. Diener, R.L. Asqulth and J.W. Dickens, Eds. Souther Cooperative Services Bulletin. 279. Alabama Agricultural Experimental Station, Auburn University.
Erwin E.S., Elam C.J. and Dyer I.A. (1957). The influence of sodium bentonite in vitro and in the ration of steers. J. Anim. Sci. 16, 858-862.
Glahn R.P., Beers K.W., Bottje W.G., Wideman R.F., Huff W.E. and Thomas W. (1991). Aflatoxicosis alters avian renal function, calcium and vitamin D metabolism. J. Toxic. Environ. Health. 34, 309-321.
Gray S.J., Ward T.L., Southern L.L. and Ingram D.R. (1998). Interactive effects of sodium bentonite and coccidiosis with monensin or salinomycin in chicks. Poult. Sci. 77, 600-604.
Hashemipour H., Kermanshahi H. and Pilevar M. (2010). Interactive effect of sodium bentonite with pigments on performance and egg quality of laying hens. J. Anim. Vet. Adv. 9, 2179-2184.
Holder D.P. and Bradford M.V. (1979). Relationship of specific gravity of chicken eggs to number of cracked eggs and percent shell. Poult. Sci. 58, 250-251.
HY-Line International. (2007). Hy-Line W-36 Commercial Management Guide. Hy-Line International West Des Moines, Iowa.
Ibrahim I.K., Shareef A.M. and Al-Joubory K.M.T. (2000). Ameliorative effects of sodium bentonite on phagocytosis and Newcastle disease antibody formation in broiler chickens during aflatoxicosis. Res. Vet. Sci. 69, 112-119.
Kermanshahi H., HajiaghaJani E., Hashemipour H. and Pilevar M. (2011). Efficacy of natural zeolite and pigments on yolk colour and performance of laying hens. African J. Biotechnol. 10, 3237-3242.
Kubena L.F., Harvey R.B., Huff W.E., Corrier D.E., Phillips T.D. and Rottinghaus G.E. (1990). Efficacy of a hydrated sodium calcium aluminosilicate to reduce the toxicity of aflatoxin and T-2 toxin. Poult. Sci. 69, 1078-1086.
Kubena L.F., Harvey R.B., Huff W.E., Elissalde M.H., Yersin A.G., Phillips T.D. and Rottinghaus G.E. (1993). Efficacy of a hydrated sodium calcium alumino-silicate to reduce the toxicity of aflatoxin and diacetoxyscripenol. Poult. Sci.72, 51-59.
Leeson S., Diaz G. and Summers J.D. (1995). Aflatoxins. Pp. 248-279 in Poultry Metabolic Disorders and Mycotoxins., University Books, Ontario, Canada.
Lu J., Sanchez S., Hofacre C., Maurer J.J., Harmon B.G. and Lee M.D. (2003). Evaluation of broiler litter with reference to the microbial composition as assessed by using 16S rRNA and functional gene markers. Appl. Environ. Microbiol. 69, 901-908.
Miazzo R., Rosa C.A.R., De Queiroz Carvalho E.C., Magnoli C., Chiacchiera S.M., Palacio G., Saenz M., Kikot A., Basaldella E. and Dalcero A. (2000). Efficacy of synthetic zeolite to reduce the toxicity of aflatoxin in broiler chicks. Poult. Sci. 79, 1-6.
Miles R.D., Laurent S.M. and Harms R.H. (1986). Influence of sodium zeolite A on laying hen performance. Poult. Sci. 65, 182.
Oguz H., Hadimili H.H., Kurtoglu V. and Evganis O. (2003). Evaluation of humeral immunity of broilers during chronic aflatoxin (50 and 100 ppb) and clinoptilolite exposure. Rev.
Med. Vet. 38, 483-486.
Ortatatli M. and Oguz H. (2001). Ameliorative effects of dietary clinoptilolite on pathological changes in broiler chickens during aflatoxicosis. Res. Vet. Sci. 71, 59-66.
Perez-Vendrell A.M., Hernandez J.M., Llaurado L. and Brufau J. (2001). Influence of source and ratio of xanthophylls pigments on broiler chicken pigmentation and performance. Poult. Sci. 80, 320-326.
Phillips T.D. (1999). Dietary clay in the chemoprevention of aflatoxin-induced disease. Toxic. Sci. 52, 118-126.
Ramos A.J., Fink-Gremmels J. and Hernandez E. (1996). Prevention of toxic effects of mycotoxins by means of nonnutritive adsorbent compounds. J. Food Prot. 59, 631-641.
Rizzi L., Simioli M., Roncada P. and Zaghini A. (2003). Aflatoxin B1 and clinoptilolite in feed for laying hens: effects on egg quality, mycotoxin residues in livers, and hepatic mixed-function oxygenase activities. J. Food Prot. 66, 860-865.
Roland D.A. (1990). Further studies of effects of phosphorus and aluminosilicates on egg shell quality. Poult. Sci. 67, 577-584.
Santin E. (2000). Mycotoxicosis. Pp. 379-388 in Doencus das A Campinas. Jr.A. Berchieri and Macari M. Eds. Campinas: Facta.
SAS Institute. (1995). SAS®/STAT Software, Release 6 SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Smith J.W. and Hamilton P.B. (1970). Aflatoxicosis in the broiler chicken. Poult. Sci. 49, 207-215.
Vuilleumier J.P. (1969). The Roche yolk colour-fan: an instrument for measuring yolk colour. Poult. Sci. 48, 767-779.
Wilson D.M. and Payne G.A. (1994). Factors Affecting Aspergillus flavus Group Infection and Aflatoxin Contamination of Crops. Academic Press, San Diego.
Yu J., Chang P.K., Ehrlich K.C., Cary J.W., Bhatnagar D., Cleveland T.E., Payne G.A., Linz J.E., Woloshuk C.P. and Bennett J.W. (2004). Clustered pathway genes in aflatoxin biosynthesis. Appl. Environ. Microbiol. 70, 1253-1262.