اثرات ایزوفلاونها در خوراک بر غلظت استرادیول پلاسمایی و عملکرد تولیدی جوجههای تخمگذار
Subject Areas : Camelن. جرگوسکا 1 , ک. فیلو 2 , و. لوکو 3 , و. کوستو 4 , ر. جورجیوسکی 5 , س. جورجیوسکی 6 , س. گریگروا 7
1 - Institute of Animal Science, University “Ss. Cyril and Methodius”, bul Ilinden br. 92a, 1000 Skopje, Macedonia
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Food, University “Ss. Cyril and Methodius”, bul. Aleksandar Makedonski bb, 1000 Skopje, Macedonia
3 - Institute of Animal Science, University “Ss. Cyril and Methodius”, bul Ilinden br. 92a, 1000 Skopje, Macedonia
4 - Institute of Animal Science, University “Ss. Cyril and Methodius”, bul Ilinden br. 92a, 1000 Skopje, Macedonia
5 - Institute of Animal Science, University “Ss. Cyril and Methodius”, bul Ilinden br. 92a, 1000 Skopje, Macedonia
6 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Food, University “Ss. Cyril and Methodius”, bul. Aleksandar Makedonski bb, 1000 Skopje, Macedonia
7 - Institute of Animal Science, Kostinbrod, Bulgaria
Keywords: استرادیول, مرغهای تخمگذار, ایزوفلاونها,
Abstract :
ایزوفلاونها مواد فیتواستروژنی هستند که فعالیت شبه استروژنی در حیوانات و انسان داشته و ساختاری مشابه 17-بتا-استرادیول دارند. این مواد قادرند به گیرندههای استروژن (ER) متصل گردند. این آزمایش با هدف نشان دادن اثر ایزوفلاونها بر غلظت استرادیول خون و تأثیر آن بر عملکرد تولیدی در مرغهای تخمگذار قهوهای ISA تغذیه شده با خوراک حاوی مقادیر بالای ایزوفلاون انجام گرفت. ایزوفلاونها به عنوان فیتواستروژنهای غیراستروییدی در مقادیر صفر، 1000، 2000 و 3000 میلیگرم در هر کیلوگرم به خوراک مرغهای تخمگذار افزوده گردید. غلظت استرادیول در خون جوجههای تغذیه شده با ایزوفلاون در مقایسه با گروه شاهد به صورت معنیداری بالاتر بوده است (01/0>P). ایزوفلاون افزوده شده به خوراک منجر به بهبود معنیدار وزن تخم در طی ماههای اول (05/0>P) و دوم (01/0>P) و نیز کُل دوره آزمایش (05/0>P) شدند. برای بررسی اثر ایزوفلاونها بر سایر هورمونهای تولیدمثلی (هورمون محرک فولیکول (FSH) و پروژسترون) که مرتبط با تولید تخم هستند، لازم است که مطالعات بیشتری صورت گیرد.
Akintola O.A., Ajuogu P.K. and Ajayi F.O. (2011). Effect of oestrogen on egg production and egg quality traits in second year layers. Adv. Agric. Biol. 1, 73-76.
Barrett J. (1996). Phytoestrogens: friends or foes? Environ. Health Perspect. 104, 478-482.
Cai J., Gu H., Shi S. and Tong H. (2013). Effects of high-dose daidzein on laying performance, egg quality and antioxidation on laying hens. J. Poult. Sci. 50, 237-241.
Cassidy A. (2003). Potential risks and benefits of phytoestrogens-rich diets. Int. J. Vitam. Nutr. Res. 73, 120-126.
Dibb S. (1995). Swimming in a sea of oestrogens, chemical hormones disrupters. Ecologis. 25, 27-31.
James R.F., James V.A., Woodhams D.J. and Fitzpatrick M.C. (1994). The Toxicity of Soybeans and Related Products. Published by James and James, Auckland, New Zealand.
Kurzer M.S. and Xu X. (1997). Dietary phytoestrogens. Annu. Rev. Nutr. 17, 353-381.
Murkies A.L., Wilcox G. and Davis S.R. (1998). Phytoestrogens. J. Clin. Endocrinol. Metab. 83, 297-303.
Pilsakova L., Riečanský I. and Jagla F. (2010). The physiological actions of isoflavone phytoestrogens. Physiol. Res. 59, 651-664.
Saitoh S., Sato T., Harada H. and Takita T. (2001). Transfer of soy isoflavone into the egg yolk of chickens. Biosci. Biotechnol. Biochem. 65, 2220-2225.
Wilhelms K.W., Scanes C.G. and Anderson L.L. (2006). Lack of estrogenic or antiestrogenic actions of soy isoflavones in an avian model: the Japanese quail. Poult. Sci. 85, 1885-1889.
Yellayi S., Naaz A., Szewczykowski M.A., Sato T., Woods J.A., Chang J., Segre M., Allred C.D., Helferichm W.G. and Cooke P.S. (2002). The phytoestrogen genistein induces thymic and immune changes: a human health concern? Proc. Natl. Acad. Sci. 99, 7616-7621.
Zhao R.Q., Zhou Y.C., Ni Y.D., Lu L.Z., Tao Z.R., Chen W.H. and Chen J. (2005). Effect of daidzein on egg-laying performance in Shaoxing duck breeders during different stages of the egg production cycle. Br. Poult. Sci. 46, 175-181.