اثرات سطوح استفاده از پودر ضایعات ماهی در جیرههای مرغهای تخمگذار لگهورن روی فراسنجهها، قابلیت جوجه درآوری، بازده اقتصادی، تولید تخم مرغ و کیفیت تخم مرغ
Subject Areas : Camelآ. آلمایهو 1 , م. یورج 2 , آ. گتو 3
1 - Department of Animal Production and Technology, Woldia University, Woldia, Ethiopia
2 - School of Animal and Range Science, Collage of Agriculture, Haramaya University, Haramaya, Ethiopia
3 - Department of Animal Science, Faculty of Veterinary Medicine, University of Gondar, Gondar, Ethiopia
Keywords: کیفیت, تولید تخم مرغ, پودر ضایعات ماهی, جوجه درآوری, لگهورن سفید,
Abstract :
این مطالعه در مرزعه طیور دانشگاه حرامایا برای ارزیابی استفاده از پودر ضایعات ماهی در جیره مرغهای تخمگذار لگهورن سفید روی عملکرد، قابلیت جوجه درآوری، کیفیت تخم مرغ، طعم و بوی و سودآوری جوجهها انجام شد. یکصد و هشتاد جوجه در 5 ماهگی به طور تصادفی با 15 قطعه مرغ در واحدهای آزمایشی توزیع شدند. واحدهای آزمایشی به طور تصادفی با سه تکرار به هر یک از چهار تیمار آزمایشی اختصاص یافتند. در طی 90 روز مصرف ماده خشک، عملکرد تخمگذاری و کیفیت تخم مرغ در جوجههای تغذیه شده با :T1 جیرههای معمول مرغان تخمگذار (کنترل)، :T25 درصد ضایعات + 10 درصد کنحاله سویا + 16 درصد خردههای گندم + 17 درصد کیکدانهبادام، :T3 10 درصد ضایعات + 5 درصد کنحاله سویا + 8 درصد خردههای گندم + 8/16 درصد کیکدانهبادام و :T4 15 درصد ضایعات + 0 درصد کنجاله سویا + 6 درصد خردههای گندم + 7/16 درصد کیک دانه باداممورد اندازهگیری قرار گرفتند. تجزیه شیمیایی پودر ضایعات نشان داد که محتوای پروتیین خام آن 2/41 و انرژی متابولیسمی 04/2982 کیلوکالری بر کیلوگرم بود. ماده خشک مصرفی ](6/88، 1/90، 1/89 و 2/89 (81/2=SEM) گرم برای T1، T2، T3 و T4)[ از نظر آماری تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی نشان نداد. متوسط افزایش وزن روزانه بدن برای تیمارهای T2 و T4 در مقایسه با تیمار T3 معنی دار بود. تولید روز مرغ ](8/47، 9/54، 1/58 و 8/53 درصد (32/1=SEM)[، توده تخم مرغ تولیدی ](23، 8/28، 1/27 و 8/26 گرم (73/0=SEM)[ به ترتیب برای T1، T2، T3 و T4به طور معنی داری در جیرههای تغذیه شده با ضایعات در مقایسه با گروه کنترل بالاتر بود. راندمان استفاده از خوراک ](26/0، 3/0، 3/0 و 3/3 (007/0=SEM) به ترتیب برای T1، T2، T3 و [T4 در گروههای تغدیه شده با ضایعات پودر ماهی در مقایسه با گروه کنترل بالاتر بود. تخمهای حاصل از مرغان تغذیه شده با جیرههای حاوی 10 و 15 درصد ضایعات دارای طعم و بوی ملایم ماهی در مقایسه با جیره کنترل و T2 بودند. نتیجه حاصل از آنالیز بودجهبندی جزئی مشخص نمود که بازده اقتصادی بیشتر تولید تخم مرغ در جیرههای حاوی ضایعات مربوط به هزینه بالای کنجاله سویا در مقایسه با ضایعات و همچنین راندمان بهتر استفاده از خوراک حاوی ضایعات بود. بنابراین، استفاده از ضایعات پودر ماهی عملکرد تولید و سودآوری را بهبود ولی در سطوح بالاتر از 5 درصد سبب ایجاد طعم و بوی ملایم ماهی شد.
ACAF. (2001). Advisory Committee on Animal Feeding Stuffs. The use of fish meal in animal feeds. Eighth Meeting of ACAF - Agenda Item 3.
Ahmad M.H., Miah M.Y., Ali M.A. and Hossain M.A. (2006). Effect of different protein concentrates replacement of fish meal on the performance of broiler. Int. J. Poult. Sci. 5(10), 959-963.
Amao O.A., Oladunjoye I.O., Togun V.A., Olubajo K. and Oyaniyi O. (2010). Effect of Westwood (Cirina forda) Larva Meal on the Laying Performance and Egg Characteristics of Laying Hen in a Tropical Environment. Int. J. Poult. Sci. 9 (5), 450-454.
AOAC. (1990). Association of Official Analytical Chemistry. Official Methods of Analysis, 15thed. Arlington, VA. Association of Official Analytical Chemists.
Asrat T., Tegene N. and Abera M. (2007). Effect of rate of inclusion of fishmeal prepared by cooking and sun drying of fish offal on feed intake and nutrient rate nations of growing Rhode Island Red Chicks. Facul. Sci., Addis Ababa Univ. 31(2), 151-156.
Asrat T., Tegene N., Aberra M. and Yosef T. (2008). The effect of inclusion of cooked and sun dried fish offal meal on feed intake, growth and feed efficiency of Rhode Island Red chicks. East African J. Sci. 2(2), 111-118.
AUA. (1996). Alemaya University of Agriculture. Research and Extension review Pp. 9 in Proc. 13th Ann. Meet. Alemaya, Ethiopia. Alemaya Univ. Agric.
Biazen A. (2010). Evaluation of locally produced fish waste meal on performance and carcass characteristics of broilers. MS. Thesis presented to the School of Graduate Studies of Haramaya University of agriculture.
Brumano G., Gomes P.C. and Donzele J.L. (2010). Níveis De Metionina + Cistina Digestível Para Poedeiras Leves No Period De 42 A 58 Semanas De Idade. Revista Brasileira De Zootecnia.
Bonnier P. and Kasper H. (1990). Hatching Eggs by Hens or in an Incubator. Agrodoc No.34 Agromise, Wageningen.
Bunchasak C and Silapasort T. (2005). Effects of adding methionine in low-protein diet on production performance, reproductive organs and chemical liver composition of laying hens under tropical conditions. Int. J. Poult. Sci. 4(5), 301-308.
Choo B.S. and M.M. Sadiq. (1982). Indigenous Feed Stuffs and Poultry Feeds, Poultry Production and Research, Sind, Karachi.
Dale N.M., Zumbado M., Gernat A.G. and Romo G. (2004). Nutrient value of tilapia meal. J. Appl. Poult. Res.13, 370-372.
ESAP. (2009). Ethiopian Society of Animal Production. Commercialization of Livestock Agriculture in Ethiopia. Tadelle Dessie (Ed). Pp. 195 in Proc. 16th Ann. Conf. Ethiopian Society of Animal Production held in Addis Ababa, Ethiopia. Part I Plenary Session.
Fakhraei J., Loutfollahian H., Shivazad M., Chamani M. and Hoseini S.A. (2010). Reevaluation of lysine requirement based on performance responses in broiler breeder hens. African J. Agric. Res. 5(16), 2137-2142.
Fisher C. and Boorman K.N. (1986). Nutrient requirement of poultry and nutritional research. Pp. 47-51 in Proc. Poult. Sci. Symp. Butterworth, London.
Galobart J., Sala R., Rinco´n-Carruyo X., Manzanilla E.G., Vila B. and Gasa J. (2004). Egg yolk color as affected by saponification of different natural pigmenting sources. J Appl Poult Res. 13 (2), 328-334.
Gomez K.A. and Gomez A.A. (1984). Statistical Procedures for Agricultural Research. 2nd ed. John Willey and Sons, New York.
González-Esquerra R. and Leeson S. (2001). Alternatives for enrichment of eggs and chicken meat with omega-3 fatty acids. University of Guelph. Can. J. Anim. Sci. 81,295-305.
Gous R.M. and Nonis M.K. (2010). Modeling egg production and nutrient responses in broiler breeder hens. J. Agri. Sci. 148, 287-301.
Hassan M.H., Ahmad M.U. and Howlider M.A.R. (2003). Replacement value of fish meal by broiler offal in broiler diet. Int. J. Poult. Sci. 2(2), 159-163.
Haugh R.R. (1937). The Haugh unit for measuring egg quality. US. Egg Poult. Mag. 43, 522-555.
Hazim J. Al-Daraji H.A., Al-Mashadani H.A., Mirza W.K., Al-Hayani A. and Al-Hassani S. (2011). Influence of source of oil added to diet on egg quality traits of laying quail. Int. J. Poult. Sci. 10, 130-136.
Hunton P. (1995). Egg Production, Processing and Marketing. World Poultry Science, Elsevier,Tokyo.
Ingweye J.N., Okon B.I., Ubua J.A. and Essien A.I. (2008). Performance of broiler chickens fed fish and shrimp wastes. Asian J. Anim. Sci. 2, 58-63.
Khatoon S., Hanif N.Q. and Malik N. (2006). Status of fish meal available for poultry rations in Pakistan. Romer Labs. Pakistan, Rawalpindi, Pakistan.Pakistan Vet. J. 26(2), 97-98.
Karimi A. (2006). The effects of varying fish meal inclusion levels on the performance of broiler chicks. Int. J. Poult. Sci. 5(3), 255-258.
Koning A. (2005). Properties of South African fish meal: a review. South African J. Sci. 101. 21-25.
Kushak R.I., Travid I.L., Basova N.A., Yukhno E., Fillpchenkova L.P., Isidorov G.E. and Val’dman A. R. (1990). Effectiveness of different dose of fish protein concentrates in feeding of chickens. Dolady Vsesoyuzhoi Ordena Lenina I ordeNA Trudovogo Krasnogo Znameni Akademii Sel’skhozyaistvenny auk in. V. I. Lenina. 6, 51-54.
Melesse A. (2007). Poultry production and management in the tropics: Teaching material. Hawassa Univ. Colleg. Agric. Hawassa, Ethiopia. 30, 241- 242.
Meseret G. (2006). Effects of feeding peanut seed cake and brewery dried yeast on egg production, fertility and hatchability of Rhode island red chicken. MS. Thesis, Haramaya Univ., Haramaya Colleg. Agric.
Miles R.D. and Jacobs J.P. (2000). Feeding the Commercial Egg-Type Laying Hen. Department of Dairy and Poultry Sciences, Florida Cooperative Extension Service. Institute of Food and Agricultural Sciences. University of Florida. Gainesville, 32611.
Moghaddam H.N., Mesgaran M.D., Najafabadi H.J. and NajafabadiR.J. (2007). Determination of chemical composition, mineral contents, and protein quality of Iranian kilka fish meal. Int. J. Poult. Sci. 6(5), 354-361.
Naulia U. and Singh K.S. (1998). Effect of dietary fishmeal and phosphorus levels on the performance, egg quality and mineral balances in layers. Indian J. Poult. Sci. 33(2), 153-157.
North M.O. (1978). Commercial Chicken Production Manual. AVI Publishing Company, Westport, CT.
North M.O. (1984). Commercial Chicken Production Manual. AVI Publishing Company, Westport, CT.
Ojewola G.S., Okoye F.C. and Ukoha O.A. (2005). Comparative utilization of three animal protein sources by broiler chickens. Int. J. Poult. Sci. 4(7), 462-467.
Oliveira-Goumas B. (2003). The Fish Meal and Fish Oil Industry Its Role in The Common Fisheries Policy. University of Newcastle up on Tyne. Poseidon Aquatic Resource Management Ltd, UK. http://www.consultposeidon. Com
Pesti G.M. (1992). Environmental temperature and the protein and amino acid requeriments of laying hens. Pp. 208-219 in Proc. Simp. Int. De Não Ruminantes, Lavras. Anais. Lavras: Universidade Federal De Lavras.
Ponce L.E. and Gernat A.G. (2002). The effect of using different levels of tilapia by-product meal in broiler diet. Poult. Sci. 81, 1045-1049.
Rameshwar K.S. and Kerthikeyan S. (2005). Distillers yeast sludge as an alternative feed resource in poultry. Int. J. Poult. Sci. 4 (10), 787-789.
Reddy C.V. (1999). Feeding sesame seed meal. Int. Poult. Sci. 38 (11), 90-92.
Smith A.J. (1996). Poultry. Macmillan education Ltd, London and Oxford.
Smith A.J. (2001). Poultry Revised Edition. The Tropical Agriculturalist Series (CTA). Macmillan Education, London and Oxford.
Sohail S.S., Bryant M.M. and Roland D.A. (2003). Partial explanation for difference in response of hens fed diets formulated based on lysine vs. protein. J. Poult. Sci. 2(5), 345-350.
Solangi A.A., Memon A., Qureshi T.A., Leghari H.H., Baloch G.M. and Wagan M.P. (2002). Replacement of fish meal by soybean meal in broiler ration. J. Anim. Vet. Adv. 1(1), 28-30.
Sotolu A.O. (2009). Comparative utilizations of fish waste meal with imported fishmeal by African Catfish (Clarias gariepinus). Am. Euras. J. Sci. Res. 4(4), 285-289.
Uma N. (2000). Use of soybean meal in layer chicken diets. Ph D. Thesis. Govind Ballabh Pant Univ.Agriculture and Tech. Pant agar, India.
Webster M., Sadler P.M., Kooser M.A. and Fowler E. (2003). Combining stratigraphic sections and museum collections to increase biostratigraphic resolution: application to lower Cambrian trilobites from southern California. Pp. 95-128 in P. J. Harries (Ed.), High-Resolution Approaches in Stratigraphic Paleontology. Topics in Geobiology, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.
Windsor L. (2001). Fishmeal. Department of Trade and Industry Torry Research Station. Torry advisory note no 49. http://www.fao.org/wairdocs/tan/x5926e/x5926e00.htm
Wiseman J. (1987). Feeding of non-ruminant animals. Pp. 370 in: Meeting Nutrient Requirement from Available Resources. Butter Worth and C0. Ltd. London.
Wu G., Gunawardana P., Bryant M.M., Voitle R.A. and Roland S.D. (2007). Effect of dietary energy and protein on performance, egg composition, egg solids, egg quality and profits of Hy-Line W 36 hens during phase 2. Int. J. Poult. Sci. 6, 739-744.