اثرسطوح مختلف قارچ صدفی بر عملکرد و فراسنجههای خونی در بلدرچینهای ژاپنی
Subject Areas : Camelا. اسعدی-دیزجی 1 , ح. اقدم شهریار 2 , ن. ماهری سیس 3
1 - Department of Animal Science, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran
2 - Department of Animal Science, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran
3 - Department of Animal Science, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran
Keywords: بلدرچین ژاپنی, فراسنجه های خونی, قارچ صدفی, صفات عملکردی,
Abstract :
پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر پودر قارچ صدفی بر صفات عملکردی و فراسنجههای خونی در بلدرچینهای ژاپنی انجام گرفت. این مطالعه با 240 قطعه بلدرچین ژاپنی نر و ماده هفت روزه در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: گروه شاهد، سطوح نیم، یک و دو درصد قارچ صدفی بودند. تمامی تکرارها در قفسهای جداگانه و تحت کنترل نور و دما در بستر قرار داشتند. در سن 21 روزگی جوجههای نر و ماده از هم جدا شدند. صفات عملکردی در کل دوره پرورش اندازهگیری و محاسبه شدند. صفات عملکردی شامل افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر سطوح مختلف قارچ صدفی قرار نگرفت. مقدار کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتیین با چگالی پایین خون در مقایسه با گروه شاهد به طور معنیداری کاهش (05/0P<) و لیپوپروتیین با چگالی بالا به طور معنیداری (05/0P<) در تیمار دو درصد پودر قارچ صدفی افزایش نشان داد. اما مقدار گلوکز، اسید اوریک و پروتئین کل خون در بلدرچینهای ژاپنی تحت تأثیر مقدار قارچ مصرفی قرار نگرفت و تفاوت معنیداری بین گروه شاهد و تیمارهای دریافت کننده سطوح مختلف قارچ مشاهده نشد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از دو درصد قارچ صدفی در جیره، تأثیر مثبتی بر روی فراسنجههای خونی در بلدرچینهای ژاپنی دارد. بنابراین، میتواند به عنوان محرک رشد در جیره غذایی بلدرچینهای ژاپنی مورد استفاده قرار گیرد.
Alam N., Amin R., Khan A., Are I., Shim M.J., Lee M.W. and Lee T.S. (2008). Nutritional analysis of cultivated mushrooms in Bangladesh: Pleurotus osteratus, Pleurotus asjor-caju, Pleurotus florida and Calocybe indica. Mycobiology. 36, 228-232.
Alam N., Yoon K.N., Lee K.R., Shin P.G., Cheong J.H.C., Yoo Y.B., Shim M.J., Lee M.W. and Lee U.Y. (2010). Antioxidant activities and tyrosinase inhibitory effects of different extracts from Pleurotus osteratus fruiting bodies. Mycobiology. 38, 295-301.
AOAC. (1995). Official Methods of Analysis. 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Bobek P. and Galbavy S. (1999). Hypocholesterolemic and antiatherogenic effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in rabbits. Nahrung. 43, 339-342.
Bobek P., Ginter E., Jurcovicova M., Ozdin L. and Mekinova D. (1991). Cholesterol lowering effect of the mushroom in hereditary hypocholestrolemic rats. Ann. Nutr. Metab. 35, 191-195.
Bobek P., Hromadova M. and Ozdin L. (1995). Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) reduces the activity of 3-hydroxy-3- methylglutaryl CoA reductase in rat liver microsomes. Experientia. 51(6), 589-591.
Bobek P., Ozdin L. and Galbavy S. (1998). Dose and time-dependent hypocholesterolemic effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in rats. Nutrition. 14(3), 282-286.
Bobek P., Ozdin L. and Kuniak L. (1994). Mechanism of hypocholesterolemic effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in rats: reduction of cholesterol absorption and increase of plasma cholesterol removal Z. Ernahrungswiss. 33, 44-50.
Breene W.M. (1990). Nutritional and medicinal value of specialty mushrooms. J. Food Prot. 53, 883-894.
Chang S.T. and Buswell J.A. (1996). Mushroom nutriceuticals. World J. Microbiol. Biotechnol. 12, 473-476.
Chen J. and Huang X. (2009). The effects of diets enriched in beta-glucans on blood lipoprotein concentrations. J. Clin. Lipidol. 3(3), 154-158.
Daneshmand A., Sadeghi G.H., Karimi A. and Vaziry A. (2011). Effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) with and without probiotic on growth performance and some blood parameters of male broilers. Anim. Feed Sci. Technol. 170, 91-96.
Duncan D.B. (1955). Multiple range and multiple F tests. Biometrics. 11, 1-42.
Elmastas M., Isildak O., Turkekul I. and Temur N. (2007). Determination of antioxidant activity and antioxidant compounds in wild edible mushrooms. J. Food Comp. Anal. 20, 337-345.
Friedeward W.T., Levy R.I. and Fredrickson D.S. (1972). Estimation of the concentration of low- density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. J. Clin. Chem. 18, 499-502.
Giannenas I., Tontis D., Tsalie E., Chronis E.F., Doukas D. and Kyriazakis I. (2010). Influence of dietary mushroom agaricus bisporus on intestinal morphology and microflora composition in broiler chickens. Res. Vet. Sci. 94(4), 486-494.
Gunde-Cimerman N., Plemenitas A. and Cimerman A. (1993). Pleurotus fungi produce mevinolin, an inhibitor of HMG CoA reductase. FEMS Microbiol. Lett. 113(3), 333-337.
Guo F.C., Kwakkel R.P., Williams B.A., Li W.K., Li H.S., Luo J.Y., Li X.P., Wei Y.X., Yan Z.T. and Verstegen M.W.A. (2004). Effects of mushroom and herb polysaccharides, as alternatives for an antibiotic, on growth performance of broilers. Br. Poult. Sci. 45, 684-689.
Guo F.C., Savelkoulz H.F.J., Kwakkel R.P., Williams BA. and Verstegen M.W.A. (2003). Immunoactive, medicinal properties of mushroom and herb polysaccharides and their potential use in chicken diets. World’s Poult. Sci. J. 59, 427-440.
Janssen W.M.M.A. (1989). European Table of Energy Values for Poultry Feedstuffs. Spelderholt Center for Poultry Research and Information Services, Beekbergen, Netherlands.
Machado A.M.B., Dias E.S., Santos E.C.D. and De Freitas R.T.F. (2007). Composto exaurido do cogumelo agaricus blazei na dieta de frangos de corte. Rev. Bras. Zootec. 36, 362-370.
Mattila P., Könkö K., Eurola M., Pihlava J., Astola J., Vahteristo L., Hietaniemi V., Kumpulainen J.,Valtonen M. and Piironen V. (2001). Contents of vitamins, mineral elements, and some phenolic compounds in cultivated mushrooms. J. Agric. Food Chem. 49, 2343-2348.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Shamtsyan M., Konusova V., Maksimova Y., Goloshchev A., Panchenko A., Simbirtsev A., Petrishchev N. and Denisovad N. (2007). Immunomodulating and anti-tumor action of extracts of several mushrooms. J. Biotechnol. 113, 77-83.
Synytsya A., Mickova K., Synytsya A., Jablonsky I., Spevacek J., Erban V., Kovarikova E. and opikova J. (2009). Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: structure and potential prebiotic activity. Carbohydr. Polym. 76, 548-556.
Wolkoff A. and Cohen D. (2003). Bile acid regulation of hepatic physiology: I. Hepatocyte transport of bile acids. American J. Physiol. Gastrointest. Liver Physiol. 284(2), 175-179.