تعیین ارزش غذایی گیاه مرتعی پوآ با استفاده از روشهای آزمایشگاهی، تولید گاز و کیسههای نایلونی
Subject Areas : Camelف. میرزائی آقجه قشلاق 1 , ا. قربانی 2 , ع. مهدوی 3 , ب. نویدشاد 4 , س. کرامتی جبهدار 5
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
2 - Department of Range and Watershed Management, Faculty of Agricultural Technology and Natural Resources, University
of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Veterinary Medicine, University of Semnan, Semnan, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
5 - Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
Keywords: قابلیت هضم, انرژی قابل متابولیسم, تجزیه پذیری, <i>Poa trivialis</i>, مراحل فنولوژیکی رشد,
Abstract :
این پژوهش به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی، انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم و میزان تولید گاز گونه مرتعی پوآ (Poa trivialis) صورت گرفت. نمونهها در سه مرحله فنولوژیکی شامل: رشد رویشی، گل دهی و بذر دهی و در دو ارتفاع متفاوت واقع در منطقه نئور با ارتفاع 1500-1300 و منطقه هیر با ارتفاع 2000-1800 متر، به ترتیب به عنوان سایتهای ارتفاعی اول و دوم جمعآوری شدند. برای انجام آزمون گاز از دستگاه نیمه اتوماتیک تولید گاز مدل WT-Binder 87532 (ساخت کشور آلمان) استفاده گردید. برای تهیه مایع شکمبه مورد نیاز از گوسفند نر اخته شده فیستولادار استفاده شد. نتایج نشان داد که در مرحله رشد رویشی نسبت به سایر مراحل، میزان پروتئین خام بیشتر و دیواره سلولی کمتر بود. میزان تولید گاز در مرحله اول رشدی در مقایسه با سایر مراحل رویشی، بیشتر بود. مقدار تولید گاز از بخشهای محلول و نامحلول پوآ در سایت یک و دو به ترتیب 63/75 و 50/81 میلیلیتر تعیین گردید. میزان انرژی قابل متاولیسمPoa trivialis در مرحله رویشی برای سایت یک 38/2 و سایت دو 48/2 مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک برآورد شد. نمونههای گیاه جمعآوری شده از سایت دو دارای مقادیر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم، تجزیهپذیری و تولید گاز بیشتری نسبت به سایت اول بودند.
Amirkhani M. (2008). The study forage grass species quality in three phenological stages in Golestan Notational Park. Nat. Res. 74, 65-71.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 17th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Arzani H., Nik khah A., Arzani Z., Kaboli S.H. and Fazel Deh kordi L. (2008). Study of forage quality in Semnan, Markazi and Lorestan rangelands. Res. Dev. 67, 51-81.
Bor N.L. (1970). Festuca. Pp. 105-141 in Flora Iranica. K.H. Reschinger, Ed. Akademische, Druck. Verlagsanstalt, Graz, Austria.
Budd E.G. (1969). Seasonal Germination Pattern of Poa trivialis and Subsequent Plant Behavior. NationalInstitute of Agricultural Botany. Cambridge England. UK.
Cone J.W., van Gelder A.H., Bachman H. and Hindle V.A. (2002). Comparison of organic matter degradation in several feedstuffs in the rumen as determined with the nylon bag and gas production techniques. Anim. Feed Sci. Technol. 96, 55-67.
Daalkhaijav D. and Lkhagvagave N. (1997). Rumen degradability and chemical composition of Mongolian highlands pasture grass. Pp. 76-77 in Proc. Res. Inst. Anim. Husband. Ulaanbaatar, Mongolia.
Daalkhaijav D. and Altanzul T.S. (2000). Chemical content and rumen degradability of desert steppe pasture. Pp. 1-7 in Proc. Res. Inst. Anim. Husband. Ulaanbaatar, Mongolia.
Datt C. and Singh G.P. (1995). Effect of protein supplementation on in vitro digestibility and gas production of wheat straw. J. Dairy Sci. 48, 357-361.
Davis P.H. (1985). Flora of Turkey and the East Aegean. Edinburgh University Press, Scotland.
Eshghi M.J., Mirzaei Aghjeh Qheshlagh F., Seif Davati J. and Ghorbani A. (2013). Determination of nutritional value and degradability of dry matter and cell wall of Agropyron tauri at different phonological stage in Neor region (Ardabil province). J. Rum. Res. 1(1), 77-94.
Ghanbari A. (2008). Evaluation of nutrient and energy metabolism changes in dominant plant (Festuca ovina, Alopecurus textail and Trifolium momtanum). MS Thesis. Islamic Azad Univ., Shabestar, Iran.
Givens D.I., Jeanhie Everington M. and Adamson A.H. (1990). The nutritive value of spring grown herbage produced on farms throughout England and Wales over 4 years. II. The production of apparent digestibility in vivo farms various laboratory measurements. Anim. Feed Sci. Technol. 27, 173-181.
Gourchi T. (1995). Determine the chemical composition and digestibility of pasture plants in Esfahan. MS Thesis. Technology University of Esfahan. Esfahan, Iran.
Kamalak A. (2005). Prediction of dry matter intake and dry matter digestibility of some forage using the gas production technique in sheep. Turkish J. Vet. Anim. Sci. 29, 517-522.
Khazaal K., Dentinho M.T., Ribier J.M. and Orskov E.R. (1993). A comparison of gas production during incubation with rumen contents in vitro and nylon bag digestibility as predictors of the apparent digestibility in vitro and voluntary intake of hays. Anim. Prod. 51, 105-112.
Mansouri H. (2002). Determination of microbial population and rumen final products in Sistani cows compared with Holstein cows. Ph D. Thesis. Tehran Univ., Tehran, Iran.
Menke K.H. and Steingass H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analyses and gas production using rumen fluid. Anim. Res. Dev. 28, 7-55.
Mirzaei Aghjeh Qheshlagh F., Seif Davati J., Ghorbani A., Mehdizadeh S. and Mirzaei F. (2014). Determination of chemical composition and rumen degradability of dry matter and cell wall of Visia canescence at different phonological stages in Neor rangeland of Ardabil province. IJPAS. 4, 16-22.
Orskov E.R. and McDonald I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubations measurements weighted according to rate of passage. J. Agric. Sci. 92, 499-503.
Pariss Z.M., Khazaal K., Nastis A.S. and Tsiouvaras C.N. (2000). Assessment of the effect of drying methods on the chemical composition and in vitro gas production of two woody species. Nutrition and feeding strategies of sheep and goats under harsh climates. Options Mediterraneennes. Serie A. 59, 141-145.
Sallam S.M.A., Nasser M.E.A., El Waziry A.M., Bueno I.C.S and Abdalla A.L. (2007). Use of an in vitro rumen gas production technique to evaluation some ruminant feedstuffs. J. Anim. Poult. Sci. Res. 3(1), 34-41.
SAS Institute. (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Shirmardi J., Baldaji F., Mesdaghi M. and Chamani A. (2004). Determination of nutritive value of six species rangeland plants in yek chenarmarvare tapeh (Gholestsn). Agric. Sci. Nat. Res. 1, 131-149.
Solario Sanchez F.J. and Armendaris I. (2004). Chemical composition and in vitro dry matter digestibility of some fodder trees from south-east Mexico. Livest. Res. Rural Dev. 12, 14-19.
Songsak C., Anut C. and Piyante C. (2007). Chemical compositions and nutritional evaluation of energy feeds for ruminant using in vitro gas production technique. Pakistan J. Nutr. 6, 607-612.
Stodart L.A., Cook C.V. and Harris L.E. (1975). Determining the digestibility and metabolizable energy of winter range plant by sheep. J. Anim Sci. 11, 578-590.
Tabatabaei M., Hojat H., Zaboli K., Arabi H., Saki A. and Hejabri F. (2006). Effect of growth stage on the nutritive value of hay in second harvest. Res. Dev. 67, 62-67.