اثر مکملسازی با نسبت مختلف از مخلوط کنسانتره و برگ اقاقیا تیمار نشده یا تیمار شده با هیدروکسید کلسیم بر مصرف خوراک، قابلیت هضم، ابقا مواد مغذی و پارامترهای تخمیر شکمبهای بز Bale-Arsi تغذیه شده با جیره پایه علوفه گراس
Subject Areas : Camelم. بایسا 1 , ت. نگس 2 , آ. تولرا 3
1 - School of Animal and Range Science, Hawassa University, Hawassa, Ethiopia
2 - School of Animal and Range Science, Hawassa University, Hawassa, Ethiopia
3 - School of Animal and Range Science, Hawassa University, Hawassa, Ethiopia
Keywords: پودر برگ اقاقیا, تعادل نیتروژن و مواد معدنی, ترکیب فنلی, غلظت آمونیاک شکمبه,
Abstract :
آزمایشی به منظور بررسی اثر جایگزینی یک مکمل کنسانتره با جیرههای پایه برگ اقاقیا در گراس Rhodes (Chlorisgayana) تیمار نشده و یا تیمار شده با هیدروکسید کلسیم (3 درصد وزنی/وزنی) بر مصرف خوراک، قابلیت هضم، ابقا مواد مغذی و پارامترهای تخمیر شکمبه با 54 بز نر یک ساله نژاد Arsi-Bale (وزن بدن 9/1±78/13 کیلوگرم و سن 12 ماه) انجام شد. آزمایش به مدت 84 روز در قالب طرح فاکتوریل 2 × 5 (فاکتور 1 تیمار قلیایی برگها (تیمار یا تیمار نشده) و فاکتور 2 پنج سطح برگ در مخلوط کنسانتره) انجام شد. تیمارهای جیرهای شامل: 0UL-: علوفه + 300 گرم مخلوط کنسانتره؛ 25UL-: علوفه + 225 گرم کنسانتره و 75 گرم برگ خشک تیمار نشده، 50UL-: علوفه + 150 گرم کنسانتره و 150 گرم برگ خشک تیمار نشده؛ 75UL-: علوفه + 75 گرم کنسانتره و 225 گرم برگ خشک تیمار نشده؛ 100UL-: علوفه + 300 گرم برگهای خشک تیمار نشده؛ 0TL-: علوفه + 300 گرم کنسانتره؛ 25TL-: علوفه + 225 گرم کنسانتره و 75 گرم برگ خشک تیمار شده؛ 50TL-: علوفه + 150 گرم کنسانتره و 150 گرم برگهای خشک تیمار شده؛ 75TL-: علوفه + 75 گرم کنسانتره و 225 گرم برگ های خشک تیمار شده و 100TL-: علوفه + 300 گرم برگهای خشک تیمار شده بودند. هر دو تیمار هیدروکسید کلسیم و جایگزینی بخشی از مخلوط کنسانتره با پودر برگ اقاقیا (ALM) به طور معنیداری (05/0>P) مقدار عصاره اتری (EE)، فنل کل (TP)، تانن کل (TT) و محتویات CT جیرههای غذایی را کاهش داد. در حالی که، غلظت جیرهای خاکستر، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، لیگنین نامحلول در شوینده اسیدی (ADL) و کلسیم (Ca)؛ مصرف ماده خشک (DM)، پروتئین خام (CP)، فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، نیتروژن، کلسیم و فسفر؛ قابلیت هضم DM، ماده آلی (OM)، CP و NDF؛ غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه و pH مایع شکمبه به طور معنیداری (05/0>P) توسط تیمار قلیایی و جایگزینی نسبی افزایش یافت. به طور کلی نتایج قابل مقایسه مصرف خوراک، هضم و توازن مواد مغذی زمانی مشاهده شدند که کنسانتره در جیرهها با ALM تیمار شده به مقدار 75 درصد جایگزین شد و تیمار نشده 50 درصد به ترتیب اهمیت در برابر پودر برگ تیمار نشده مشاهده شد. میتوان نتیجهگیری نمود که که جایگزینی بخشی از پودر برگ اقاقیا در مخلوط کنسانتره همراه با تیمار هیدروکسید کلسیم در سطح 75 درصد حداکثر منافع را برای بزها نسبت به سطوح دیگر از برگهای تیمار نشده و یا تیمار شده دارد.
Abdulrazak S.A., Fujihara T., Ondiek J.K. and Ørskov E.R. (2000). Nutritive evaluation of some Acacia tree leaves from Kenya. Anim. Feed Sci. Technol. 85, 89-98.
Abdulrazak S.A., Njuguna E.G. and Karau P.K. (2005). The effect supplementation of Rhodes grass (Chloris gayana) hay with Acacia toritlis leaves and pods mixtures on intake digestibility and growth performance of goats. Livest. Res. Rural Dev. Available at: http://www.Irrd17/12/abdu17134.htm.
Abebe A. (2010). Nutritional and anti-nutritional quality of range vegetation in southern Ethiopia and supplementary values of selected browse leaves to goats, Ph D. Thesis. NorwegianUniversity of life science, Trondheim, Norway.
Alam M.R., Kabir A.K., Amin M.R. and McNill D.M. (2005). Effect of calcium hydroxide treatment on nutritive and feeding value of Albezia procera for growing goats. Anim. Feed Sci. Technol. 122, 135-148.
Amita I.A. (2014). The use of non-conventional feed resources for livestock feeding in the tropics: a review. J. Global Biosci. 3(2), 604-613.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. 18th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Barman K. and Rai S.N. (2008). In vitro nutrient digestibility, gas production and tannin metabolites of Acacia nilotica pods in goats. Asian-Australs J. Anim. Sci. 21(1), 59-65.
Barry T.N. (1987). Secondary compounds of forages. Pp. 91-120 in Nutrition of Herbivores. J.B. Hacker and J.H. Ternouth, Eds. Academic Press, Sydney, Australia.
Bayssa M. (2006). Detoxification tannins in Acacia nilotica pods on in vitro nutrient digestibility and milk production in lactating goats. MS Thesis. Deemed Univ., Karnal, India.
Bekele A. (2007). Useful trees and shrubs of Ethiopia: identification, propagation and management for 17 agroclimatic zones. RELMA in ICRAF project, Nairobi, Kenya.
Bensalem H., Ben Salem I. and Ben Sa¨ıd M.S. (2005a). Effect of the level and frequency of PEG supply on intake, digestion, biochemical and clinical parameters by goats given kermes oak (Quercus coccifera) based diets. Small Rumin. Res. 56, 127-137.
Bensalem H., Makkar H.P.S., Nefzaous A., Hassayoun L. and Abidi S. (2005b). Benefit from the association of small amounts of tannin rich shrub foliage (Acacia cynophyla) with soybean meal given as supplements of Barbarine sheep fed on oaten hay. Anim. Feed Sci. Technol. 122, 173-186.
Bensalem H., Saghrouni T., Nefzaoui A. (2005c). Attempts to deactivate tannins in fodder shrubs with physical and chemical treatments. Anim. Feed Sci. Technol. 122, 109-121.
Bensalem H., Sourour A., Makkar H.P.S. and Nefzaoui A. (2005d). Wood ash treatment: a cost effective way to deactivate tannin in Acacia cyanophylla foliage and to improve ingestion by Barbarine sheep. Anim. Feed Sci. Technol. 122, 93-108.
Bensalem A.Z.M., Salem M.Z.M., El-Awday M.M. and Robinson P.H. (2006). Nutritive evaluations of some browse tree foliages during the dry season: secondary compounds, feed intake and in vivo digestibility in sheep and goats. Anim. Feed Sci. Technol. 127, 251-267.
Fadel Elseed A.M.A., Amin A.E., Khadiga A., Abdel Atti A., Sekine J., HIshinuma M. and Hamana K. (2002). Nutritive values of some fodder trees during dry season in central Sudan. Asian-Australas J. Anim. Sci. 15(6), 844-650.
Hameed A. (2011). Effects of tannins in ruminants: a review. Am. Sci. 7(10), 715-720.
Kumar S. (2011). The roles of tannins in animal performance: an overview. J. Nat. Remed. 11(2), 82-89.
Makkar H.P.S. (2003a). Effect and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannin and strategies to overcome detrimental effect of feeding tannin rich feeds. Small Rumin. Res. 49, 241-256.
Makkar H.P.S. (2003b). Quantification of tannins in free and shrub foliage, a laboratory manual. Pp. 102. in Animal Production and Health Section, Joint FAO/IAEA Division of Nuclear Techniques in Food and Agriculture, International Atomic Energy Agency, Vienna, Austria.
McDonald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F.D. and Morgan C.A. (2002). Animal Nutrition. Dorling Kindersley Publications, Delhi, India.
Njidda A.A. and IkhimioyaI. (2013). Antinutrtional constituents of browse plants in animal nutrition: a review. J. Sustain. Agric. Environ. 13(1), 15-28.
NMA. (2014). National Meteorology Agency of Ethiopia. Annual bulletin of national metrological agency of Ethiopia, Addis Ababa, Ethiopia.
NRC. (1981). Nutrient Requirements for Goats. NationalAcademy Press, Washington, DC, USA.
Olafadehan O.A., Adewumi M.K. and Okunade S.A. (2014). Effects of feeding tannin-containing forage in varying proportion with concentrate on the voluntary intake, hematological and biochemical indices of goats. Trakia J. Sci. 12(1), 73-81.
Ondiek J.O., Abdulrazak S.A. and Njoka E.N. (2010). Chemical and mineral composition, in vitro gas production and in sacco degradations of selected indigenous Kenyan browse. Livest. Res. Rural. Dev. 22(2), 45-60.
Porter L.J., Hrstich L.N. and Chan B.J. (1986). The conversion of proanthocyandins prodelphinidins to cyanidin and delphinidin. Phytochemistry. 25, 223-230.
SAS Institute. (2000). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Satter L.D. and Slyter L.L. (1974). Effect of ammonia concentration on microbial protein production in vitro. Br. J. Nutr. 32, 199-208.
Shimelis S. (2010). Vegetation ecology, forage biomass and evaluation of nutritive values of selected browse species in Nechisar National park, Ethiopia. MS Thesis. Addis AbabaUniv., Addis Ababa, Ethiopia.
Stewart J., Mould F. and Mueller-HarveyI. (2000). The effect of drying treatment on fodder quality and tannin content of two provenance’s of Calliandra calothyrsus Meissner. J. Sci. Food Agric. 80, 1461-1468.
Terrill T.H., Rowan A.M., Douglass G.B. and Barry T.N. (1992). Determination of extractible and bound tannin concentration in forage plants, protein, concentrates meals and cereal grains. J. Sci. Food Agric. 58, 321-329.
Toplu H.D.O., Goksov E.O., Nazligul A. and Kahraman T. (2013). Meat quality characteristics of Turkish indigenous Hair goat kids reared under traditional extensive production system: effects of slaughter age and gender. J. Trop. Anim. Health. Prod. 45(6), 1297-1304.
Van Soest P.J. and Robertson J.B. (1985). Analysis of Forages and Fibrous Foods. Pp. 202 in A Laboratory Manual for Animal Science. CornelUniversity Press, Ithaca. New York.
Van Soest P.J., Robertson J.B. and Lewis B. (1991). Method of dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583-3597.
Vitti D., Nozella E., Abdella A., Bueno I., Silva Filaho J., Costa C., Bueno M., Congo C., Viera M., Cabral Filaho S., Godoy P. and Muller-Harvey I. (2005). The effects of drying and urea treatment on nutritional and anti-nutritional compounds of browse collected during wet and dry seasons. Anim. Feed Sci. Technol. 122, 123-133.
Wambui C.C., Awano T., Ando S., Abdulrazak S.A. and Ichinohe T. (2010). Effect of yeast supplementation on in vitro ruminal degradability of selected browse species from Kenya. J. Food Agric. Environ. 8(2), 553-557.
Wina E., Tangendajaja B. and Susan I. (2005). Effects of chopping and soaking in water, hydrochloric acid and calcium hydroxide solutions on the nutritional values of Acacia villosa for goats. Anim. Feed Sci. Technol. 122, 79-92.