تأثیر ال-کارنیتین و سطوح مختلف چربی حیوانی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، برخی فراسنجهها و سیستم ایمنی خونی جوجههای گوشتی
Subject Areas : CamelK. Parsaeimehr 1 , M. Afrouziyeh 2 , S. Hoseinzadeh 3
1 - Department of Animal Science, College of Agricultural Science, Urmia University, Urmia, Iran
2 - Department of Animal Science, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran
3 - Department of Animal Science, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran
Keywords: عملکرد, خون, سیستم ایمنی, ال-کارنیتین, عملکرد جوجههای گوشتی, چربی حیوانی,
Abstract :
در این آزمایش تأثیر ال-کارنیتین و سطوح مختلف چربی حیوانی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، برخی فراسنجهها و سیستم ایمنی خونی جوجه های گوشتی بررسی شد. برای این منظور، 200 قطعه جوجه نـر یکروزه نژاد راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار به ازای هر تیـمار و 10 جوجه در هر تکرار استـفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه با 5 درصد چربی گیاهی، 2) جیره پایه با 5 درصد چربی گیاهی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین، 3) جیره پایه با 4 درصد چربی حیوانی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین، 4) جیره پایه با 5 درصد چربی حیوانی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین و 5) جیره پایه با 4 درصد چربی حیوانی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین، بودند. نتایج نشان دادند که هیچ یک از تیمارها تأثیر معنیداری بر افزایش وزن جوجهها در دوره آغازین نداشت (05/0<P). ولی تغذیه جیره پایه با 5 درصد چربی حیوانی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین تأثیر معنیداری بر وزن جوجهها در دوره رشد و کل دوره داشت (05/0>P). ولی افزودن جیره پایه با 5 درصد چربی حیوانی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین تأثیر معنیداری بر ضریب تبدیل خوراک و همچنین باعث افزایش وزن ران (05/0>P) و وزن سینه جوجهها (01/0>P) شد. نتایج نشان داد که جیره پایه با 4 درصد و 5 درصد چربی حیوانی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین تأثیر معنیداری بر کاهش چربی حفره بطنی داشت (05/0>P). از طرف دیگر جیره پایه با 5 درصد چربی حیوانی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین در جیره تأثیر معنیداری برتری وزن بورس فابریسیوس داشت (05/0>P). همچنین جیره پایه با 4 درصد و 6 درصد چربی گیاهی + 300 میلیگرم ال-کارنیتین تأثیر معنیداری بر وزن طحال داشت (05/0>P). وجود ال کارنیتین در جیره تأثیر معنیداری بر وزن قلب دارد (05/0>P). نتایج چنین نشان میدهد وجود ال-کارنیتین در جیره تأثیر معنیداری بر متابولیتهای خونی نداشت (05/0<P). افزودن ال-کارنیتین در جیره تأثیر معنیداری بر تیتر نیوکاسل در 32 روزگی داشت (05/0>P) ولی تأثیر معنیداری بر تیتر نیوکاسل در 42 روزگی نداشت (05/0<P).
Arslan C., Citil M. and Saatci M. (2004). Effects of L-carnitine administration on growth performance, carcasstraits and some serum components of Japanese quail (Coturnix cot. japonica). Arch. Geflügelk. 68, 111-114.
Barker D.L. and Sell J.L. (1994). Dietary carnitine did not influence performance and carcass composition of broiler chickens and young turkeys fed low or high-fat diets. Poultry. Sci. 73, 281-287.
Bayram İ., Akıncı Z. and Uysal H. (1999). Effects of dietary supplementation of L-carnitine and vitamin C on growth and laying performance in Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica), (in Turkish). J. Vet. Fac. Yüzüncü Yıl Uni. 10, 32-37.
Bell F.P., Raymon T.L. and Painode C.L. (1987). The influence of diet and carnitine supplementation on plasma carnitine, cholesterol, and trigliceridesinWHHL (Watanabe-heritable hyperlipidemic) Netherland Dwarf and New Zealand Rabbits (Oryctolaguscuniculus). Comp. Biochem. Physiol. 87, 587-591.
Bozkurt M., Cabuk M. and Alc¸ic¸ek A. (2008). Effect of dietary fat type on broiler breeder performance and hatching egg characteristics. J. Appl. Poult. Res. 17, 47-53.
Bremer J. (1983). Carnitine-metabolism and functions. Physiol. Rev. 63, 1420-1480.
Burtle G.J. and Liu Q.H. (1994). Dietary carnitine and lysine affect channel catfish lipid and protein composition.J. World Aquaculture Soc. 25, 169-174.
Casillas E.R. and Newburgh R.W. (1969). L-carnitine and derivatives in embryonic chick tissue. Biochim. Biophys. Acta. 184, 566-577.
Elmansy M.M. (2006). Assessment of the effect of L-carnitine supplementation to the diet with different dietary energy levels on broiler performance. MS Thesis. Tanta Univ., Tanta, Egypt.
Janssens G.P., Mast J., Goddeeris B.M., Cox E., Hesta M. and De Wilde R.O. (2000). Enhance specific antibody response to bovine serum albumin in pigeons due to L-carnitine supplementation. Br. Poult. Sci. 41, 448-453.
Kita K., Kato S., AmanYaman M., Okumura J. and Yokota H. (2002). Dietary L-carnitine increases plasma insulin-like growth factor-I concentration in chicks fed a diet with adequate dietaryprotein level. Br. Poult. Sci. 43, 117-121.
Leibestseder J. (1995). Studiers of L-carnitine effects in poultry. Arch. Anim. Nutr.48, 97-108.
Lettner V.F., Zollitsch W. and Halbmayer E. (1992). Use of Lcarnitine in the broiler ration. Bodenkultur. 43, 161-167.
Lien T.F. and Horng Y.M. (2001). The effect of supplementary dietary L-carnitine on thegrowth performance, serum components, carcass traits and enzyme activities in relation to fatty acid beta-oxidation of broiler chickens. Br. Poult. Sci. 42, 92-95.
Mast J. Buyse J. and Goddeeris B.M. (2000). Dietary L-carnitine supplementation increases antigen-specific immunoglobulin G production in broiler chickens. Br. J. Nutr. 83, 161-166.
Matalliotakis I., Koumantaki Y., Evageliou A., Matalliotakis G., Goumenou A. and Koumantakis E. (2000). L-carnitine levels in these minal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality. Int. J. Fertil. 45, 236-240.
Mayes P.A. (2003). Oxidation of fatty acids: ketogenesis. Pp. 262-263 in Harper’s Biochemistry. P.K. Murray, D.K. Granner, P.A. Mayes and V.W. Rodwell, Eds. Appleton and Lange Publishing, California, USA.
Mondola P., Santillo M., De Mercato R. and Santangelo F. (1992). The effect of L-carnitine on cholesterol metabolism in rat (Rattusbubalus) hepatocyte cells. Int. J. Biochem. 24,1047-1050.
Neuman S.L., Lin T.L. and Hester P.Y. (2002). The effect of dietarycarnitine on sementraits of white leghorn roosters. Poult. Sci. 81, 495-503.
Owen K.Q., Nelssen J.L., Goodband R.D., Weeden T.L. and Blum S.A. (1996). Effect of L-carnitine and soybean oil on growth performance and body composition of early weaned pigs. J. Anim. Sci. 74,1612-1619.
Parsaeimehr K.H., Farhoomand P. and Najafi R. (2012). The effects of L-carnitine with animal fat on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broiler chickens. Ann. Biol. Res. 3, 3663-3666.
Rabie M.H., SzilÁgyi M. and Gippert T. (1997a). Effects of dietary L-carnitine supplementation and protein level on performance and degree of meatness and fatness of broilers. Acta. Biol. Hung. 48, 221-239.
Rabie M.H., SzilÁgyi M., Gippert T., Votisky E. and Gerendai D. (1997b). Influence of dietary L-carnitine on performance and carcass quality of broiler chickens. Acta. Biol. Hung. 48, 241-252.
Rabie M.H. and Szilagyi M. (1998). Effects of L-carnitine supplementation of diets differing in energy levels on performance, abdominal fat content, and yield and composition of edible meat of broilers.Br. J. Nutr. 80,391-400.
Rebouche C.J. (1991). Ascorbic acid and carnitine biosynthesis. Am. J. Clin. Nutr. 54, 1147-1152.
Rebouche C.J. (1992). Carnitine function and requirement during the cycle. FASEB. J. 6, 3379-3386.
SAS Institute. (1996). SAS®/STAT Software, Release 6.11. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Schumacher A., Eissner C. and Gropp J.M. (1993) Carnitine in fish, piglets and quail. Pp. 407-412 in Vitamine und weitere Zusatzstoffe bei Mensch und Tier (vitamins and other supplements forhumans and animals). G. Flachowsky and R. Schubert, Eds. Friedrich-Schiller-Universita t, Jena, Germany.
Xu Z.R., Wang M.Q., Mao H.X., Zhan X.A. and Hu C.H. (2003). Effects of L-carnitine on growth performance, carcass composition and metabolism of lipids in malebroilers. Poult. Sci. 82, 408-413.