بررسی اثر آب تیمار شده با مایکروویو بر رشد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی بلدرچین ژاپنی
Subject Areas : Camelک. سیفی 1 , م.ا. عرب عامری 2 , س. عباسی 3 , م. کاظمی فرد 4
1 - Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2 - Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3 - Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Fisheries, Sari University of Agricultural Science and Natural Resources, Sari, Iran
Keywords: آب آشامیدنی, بلدرچین ژاپنی, مایکروویو, سلامتی,
Abstract :
شنیدهها در رابطه با دستگاه مایکروویو خانگی حاکی از وجود شک و تردید در رابطه با استفاده از این وسیله است؛ چرا که برخی بر این باورند که غذاهای فراوری شده با این دستگاه سبب بروز ناهنجاریهایی در مصرفکنندگان میشود، اما تاکنون هیچگونه گزارش علمی مبنی بر ایمن نبودن این روش، در مجلهها و کتابهای علمی معتبر منتشر نشده است. لذا در بررسی حاضر، پژوهشی مقدماتی و مبتنی بر اصول روش تحقیق علمی در این باره انجام شد تا درستی و نادرستی ادعاها پیرامون اثرگذاری منفی مصرف فراوردههایی که تحت اثر پرتوهای ناشی از دستگاه مایکروویو قرار گرفتهاند، روشن شود. در این بررسی، تعداد 36 قطعه جوجه بلدرچین سه روزه، در قالب 3 گروه آزمایشی با 12 تکرار مورد آزمون قرار گرفتند. در طول دوره چهل روزه پرورش پرندهها، به گروه اول (گروه شاهد) آب لولهکشی شهری، به گروه دوم آب جوشانده شده با گرمکن آزمایشگاهی و به گروه سوم آب جوشانده شده با دستگاه مایکروویو خانگی پس از رسیدن به دمای اتاق، خورانده شد. وزن بدن در پایان هر ده روز (به صورت انفرادی) و میزان مصرف خوراک، وزن اندامهای لاشه، جگر، طحال، غده بورس فابریسیوس، طول بخشهای سهگانه روده باریک، هموگلوبین و هماتوکریت خون، طول پرز و عمق کریپت بخشهای سهگانه روده باریک، در پایان آزمایش اندازهگیری شد. یافتههای آزمایش نشان دادند که کمترین میزان افزایش وزن بدن مربوط به گروه سوم بود (01/0<P). ضریب تبدیل غذایی در این گروه تا اندازهای بیشتر از دو گروه دیگر بود (01/0<P). یافتههای مربوط به آزمایش خون نیز حاکی از وجود تفاوتی هر چند اندک در میزان هموگلوبین و درصد هماتوکریت بود (01/0<P). همچنین، وزن لاشه و اندامهای درونی همچون جگر، طحال و غده بورس فابریسیوس و اندازه بخشهای سهگانه روده باریک در گروه سوم کمتر از گروه اول بود (01/0>P). ارتفاع پرز هر سه بخش روده باریک تفاوتهای معنیداری نشان داد. به این صورت که این شاخص در هر سه بخش در گروه شاهد بیشترین و در گروه سوم کمترین میزان بود (01/0>P). عمق کریپت در دودنوم و ایلیوم گروه سوم بیشتر از گروه شاهد بود (01/0>P). این شاخص در بخش ژژونوم تفاوت معنیداری نشان نداد، اما در عین حال به ترتیب در گروههای سوم و دوم بیشتر از شاهد بود (01/0<P). بررسی ظاهری و کیفی سیستم تولیدمثلی نشان دهنده رشد کم غده پوسته (رحم)، لولههای تخمبر، تخمدانها، فولیکولها و بیضهها و عدم تخمگذاری پرندههای گروه سوم تا زمان پایان آزمایش بود. به طور کلی به نظر میرسد که جوشاندن آب آشامیدنی در مایکروویو خانگی موجب کاهش عملکرد رشد و سایر ویژگیهای فیزیولوژیکی بلدرچین ژاپنی در مقایسه با آب معمولی و آب جوشانده شده بوسیلهی گرمای مستقیم شد.
Abbasi S. and Azari S. (2009). Novel microwave-freeze drying of onion slices. Int. J. Food Sci. Technol. 44, 974-979.
Aulton M.(2002). Pharmaceutics the Science of Dosage form Design. Churchill Livingstone, London, UK.
Ebrahimi S.R., Nikkhah A. and Sadeghi A.A. (2010). Changes in nutritive and digestion kinetics of canola seed due to microwave irradiation. Asian-Australian J. Anim. Sci. 23, 347-354.
Eisenberg D. and Kauzman W. (1969). The Structure and Properties of Water. OxfordUniversity Press, London, UK.
Fais L.M.G., Pinelli L.A.P., Adabo G.L., Silva R.H.B.T. and Guaglianoni D.G. (2009). Influence of microwave sterilization on the cutting capacity of carbide burs. J. Appl. Oral Sci. 17, 584-489.
Ghaderi A., Abbasi S. and Hamidi Z. (2010). Yoghurt powder production using a microwave-vacuum drier. Iranian Food Sci. Technol. Res. J. 6, 210-222.
Lehninger A.L., Nelson D.L. and Cox M.M. (2008). Lehninger Principles of Biochemistry. W.H. Freeman and Company, New York.
Lita L. (2001). Health Effects of Microwave Radiation: Microwave Ovens. Available at: http//:www.litalee.com/microwaves%20and%20microwave%20ovens.
Mcmanus J.F.A. (1948). Histological and histochemical uses of periodic acid. Stain. Technol. 23, 99-108.
Motavali A., Najafi G.H., Abbasi S. and Minaei A. (2011). Microwave-vacuum drying of sour cherry: comparison of mathematical models and artificial neural networks. J. Food Sci. Technol. 50, 714-722.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Pan X., Liu H., An Z., Wang J. and Niu G. (2001). Microwave enhanced dehydration and solvent washing puriflcation of penicillin G sulfoxide. Int. J. Pharm. 220, 33-41.
SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 8.2. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Walczak R. and Dziuban J. (2004). Microwave memory effect of activated water and aqueous KOH solution. Pp. 253-256 in Proc. 15th Int. Conf. Microwav. Radar. Wireless. Commun. Warszawa, Poland.
Wong T.W., Iskhandar A., Kamal M., Jumi S.J., Kamarudinnh M.N.Z. and SallehN.H. (2009). Effect of microwave on water and its influence on drug dissolution. Prog. Electromagnet. Res. 11, 121-136.
Wong T.W., Selasah A.W. and Anthony Y. (2007). Effects of microwave on drug release property of poly (methyl vinyl ether- co-maleic acid) matrix. Drug. Dev. Indust. Pharm. 33, 737-746.