اثر چهار بافت و دو سطح پروتئین جیره غذایی بر عملکرد رشد و ابعاد بیومتری گوسالههای هلشتاین
Subject Areas : Camelع. شاهورانی 1 , 1. سراج 2 , ک. جعفری خورشیدی 3
1 - گروه علوم دامی- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قایم شهر
2 - Department of Animal Science, Islamic Azad University, Azad shahr Branch, Azad shahr, Iran
3 - Department of Animal Science, Islamic Azad University, Gayemshahr Branch, Qayemshahr, Iran
Keywords: پروتئین, عملکرد رشد, استارتر, ابعاد بیومتری, بافت جیره غذایی,
Abstract :
این تحقیق برای ارزیابی اثرات بافت و سطوح مختلف پروتئین در جیره غذایی بر عملکرد رشد و ابعاد بیومتری گوسالههای نر هولشتاین طی دوره آغازین (از سن 1 تا 60 روزگی) انجام شد. در این آزمایش، از 56 رأس گوساله نر استفاده شد و به طور تصادفی در طرح آزمایشی فاکتوریل 2 × 4 با 4 سطح بافت جیره غذایی (آسیاب شده، آجیلی، پلت شده و دانهای) و دو سطح پروتئین (22 و 24 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 7 تکرار قرار داده شدند. صفات مورد اندازهگیری عبارت بودند از: افزایش وزن بدن، میانگین خوراک مصرفی روزانه، دمای بدن، ابعاد بیومتری (ارتفاع از جدوگاه، طول و عمق دوره سینه)، شاخصهای خونی (گلوکز و بتا هیدروکسی بوتیرات)، امتیاز مدفوع و اسیدهای چرب شکمبه. نتایج نشان داد که میانگین مصرف خوراک، وزن بدن و غلظت گلوکز و بتاهیدروکسیبوتیرات در خون برای دو سطح پروتئین اختلافی نداشتند. امّا ساختار خوراک عمدتاً بر این صفات مؤثر بود. جیره آجیلی سبب افزایش مصرف خوراک و وزن زنده شدند. جیره آسیاب شده سبب افزایش تولید اسیدهای چرب فرّار درون شکمبه گوسالهها شد. بافت جیره بر ابعاد بیومتری تأثیر داشت. جیره دانهای و آجیلی سبب افزایش ارتفاع بدن و دور سینه شدند. امتیاز مدفوع و تراکم اسیدهای چرب فرار با مصرف جیرههای مختلف دارای تغییراتی بود ولی اختلاف معنیداری مشاهده نشد. در رابطه با دمای بدن، جیرههای آجیلی و پلت شدهی حاوی 22 درصد پروتئین سبب افزایش دمای بدن شده و جیره آسیاب شده سبب کاهش دمای بدن به میزان 25/0 درجه سانتیگراد گردید و نشان داد که تغییر بافت جیره غذایی ممکن است ابزار مفیدی برای کنترل استرس گرمایی باشد. یافتههای این تحقیق نشان داد که مصرف جیره استارتر آجیلی سبب افزایش مصرف خوراک و افزایش وزن معنیدار در مقایسه با بافت آسیاب شده، دانهای و پلت شده گردید. پیشنهاد میگردد برای افزایش عملکرد رشد دوره پرورش گوساله از آن استفاده شود.
Bach A., Gimenez A., Juaristi J.L. and Ahedo J. (2007). Effects of physical form of a starter for dairy replacement calves on feed intake and performance. J. Dairy Sci. 90, 3028-3033.
Baldwin R.L., McLeod K.R., Klotz J.L. and Heitmann R.N. (2004). Rumen development, intestinal growth and hepatic metabolism in the pre- and post-weaning ruminant. J. Dairy Sci. 87, 55-65.
Bannink A., Kogut J., Dijkstra J., France J., Kebreab E., Van Vuuren A.L. and Tamminga S. (2006). Estimation of the stoichiometry of volatile fatty acid production in the rumen of lactating cows. J. Theor. Biol. 238(1), 36-51.
Beauchemin K.A., Yang W.Z. and Rode L.M (2001). Effects of barley grain processing on the site and extent of digestion of beef feedlot finishing diets. J. Anim. Sci. 79, 1925-1936.
Boyles S.L., Anderson K.L. and Kosh K.B. (2004). Feeding barley to cattle. Available at: http://beef.osu.edu/library/barley.html.
Coverdale J.A., Tyler H.D., Quigley J.D. and Brumm J.A. (2004). Effect of various levels of forage and form of diet on rumen development and growth in calves. J. Dairy Sci. 87(8), 2554-2562.
Daneshvar D., Khorvash M., Ghasemi E. and Mahdavi A.H. (2017). Combination effects of milk feeding methods and startercrude protein concentration: Evaluation on performance and health of Holstein male calves. Anim. Feed Sci. Technol. 223, 1-12.
Drackley J.K. (2008). Calf nutrition from birth to breeding. Vet. Clin. North Am. Food Anim. Pract. 24, 55-86.
Franklin S.T., Amaral-Phillips D.M., Jackson J.A. and Cambell A.A. (2003). Health and performance of Holstein calves that suckled or were hand-fed colostrums and were fed one of three physical forms of starter. J. Dairy Sci. 86, 2145-2153.
Harrison H.N., Warner R.G., Sander E.G. and Loosli J.K. (1960). Changes in the tissue and volume of the stomachs of calves following the removal of dry feed or consumption of inert bulk. J. Dairy Sci. 43, 1301-1312.
Hill T.M., Bateman III H.G., Aldrich P.A.S. and Schlotterbeck R.L. (2012). Highstarch, coarse-grain, low-fiber diets maximize growth of weaned dairy calves less than 4 months of age. Prof. Anim. Sci. 28, 325-331.
Kertz A.F. (2017). Letter to the Editor: A call for more complete reporting and evaluation of experimental methods, physical forms of starters, and results in calf research. J. Dairy Sci. 100, 851-852.
Kertz A.F. (2007). Letter to the editor: Pelleted calf starter with straw access can confound results: A comment on Bach et al. (2007). J. Dairy Sci. 90, 4924.
Lesmeister K.E. and Heinrichs A.J. (2004). Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. J. Dairy Sci. 87(10), 3439-3450.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Porter J.C., Warner R.G. and Kertz A.F. (2007). Effect of fiber level and physical form of starter on growth and development of dairy calves fed no forage. Prof. Anim. Sci. 23, 395-400.
Quigley J. (2004). Corn processing, calves' starters and rumen development. Calves Notes. Available at: http://www.calvesnotes.com.
SAS Institute. (2002). SAS®/STAT Software, Release 9. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Schwartzkopf-Genswiein K.S., Beauhemin K.A., McAllister T.A., McAllister D.J. and Kennedy A.D. (2004). Effect of feed delivery fluctuations and feeding time on ruminal acidisis, growth performance, and feeding behavior of feedlot cattle. J. Anim. Sci. 82, 3357-3365.
Stamey J.A., Janovick N.A., Kertz A.F. and Drackley J.K. (2012). Influence of starter protein content on growth of dairy calves in an enhanced early nutrition program. J. Dairy Sci. 95, 3327-3336.
Sua´ rez B.J., Van Reenen C.G., Beldman G., Van Delen J., Dijkstra J. and Gerrits W.J.J. (2006). Effects of supplementing concentrates differing in carbohydrate composition in veal calves diets: I. Animal performance and rumen fermentation characteristics. J. Dairy Sci. 89, 4365-4375.
Svihus B., Uhlen B.K. and Harstad O.M. (2005). Effect of starch granule structure, associated components and processing on nutritive value of cereal starch; A review. J. Anim. Feed Sci. Technol. 122, 303-320.
Swan C.G., Bowman J.G., Martin J.M. and Giroux M.J. (2006). Increased puroindoline levels slow ruminal digestion of wheat (Triticum aestivum) starch by cattle. J. Anim. Sci. 84(3), 641-650.
Terré M., Pedrals E., Dalmau A. and Bach A. (2013). What do preweaned and weaned calves need in the diet: A high fiber content or a forage source? J. Dairy Sci. 96, 5217-5225.