اثرات سطوح مختلف اسانسهای افسنطین و زیره بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelر. حبیبی 1 , ق. جلیلوند 2 , ش. صمدی 3 , آ. عزیزپور 4
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran
3 - Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tabrbiat Modarres University, Tehran, Iran
4 - Department of Plant Science, Meshginshahr Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
Keywords: عملکرد, اسانس, جوجه گوشتی, سیستم ایمنی,
Abstract :
این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف اسانسهای افسنطین (Artemisia absinthium) و زیره (Cuminumcyminum) بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی انجام گردید. 392 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 7 گروه آزمایشی تقسیم گردیدند. گروههای آزمایشی شامل جیره ذرت-سویا به عنوان شاهد، و گروههای حاوی 100، 200 و 300 میلیگرم در کیلوگرم اسانسهای افسنطین و زیره. نتایج نشان داد که مکمل کردن جیره با اسانسهای افسنطین و زیره اثر معنیداری بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه نداشت (05/0P>). گنجاندن اسانسها وزن نسبی اندامهای ایمنی از قبیل بورس فابریسیوس را به طور معنیداری افزایش داده بود (05/0P<)، اگرچه بین گروههای آزمایشی تفاوت معنیداری از لحاظ وزن نسبی طحال وجود نداشت (05/0P>). تیتر آنتیبادی 7 روز پس از تزریق SRBC به طور معنیداری (05/0P<) توسط افزودن 200 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس افسنطین و 200 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس زیره افزایش یافته بود. در 14 روز پس از تزریق SRBC، به استثنای تیمار حاوی 100 میلیگرم بر کیلوگرم اسانس افسنطین، همه تیمارها، تیتر آنتیبادی را نسبت به گروه شاهد به طور معنیداری افزایش داده بودند (05/0P<). نتایج این آزمایش پیشنهاد میکند که گنجاندن اسانسهای افسنطین و زیره به جیره، باعث شده که عملکرد رشد تمایل به افزایش داشته و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی بهبود یابد.
Aami-Azghadi M., Golian A., Kermanshahi H. and sedghi M. (2010). Comparison of dietary supplementation with cumin essential oil and prebiotic fermacto on humoral immune response, blood metabolites and performance of broiler chickens. Glob. Vet. 4(4), 380-387.
Adams R.P. (2001). Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography/Mass Spectrometry. Allured Publishing, Carol Stream, IL. USA.
Alçiçek A., Bozkurt M. and Çabuk M. (2004). The effect of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African J. Anim. Sci. 34, 217-222.
Bampidis V.A., Christodoulou V., Florou-Paneri P., Christaki E., Chatzopoulou P.S., Tsiligianni T. and Spais A.B. (2005). Effect of dietary dried oregano leaves on growth performance, carcass characteristics and serum cholesterol of female early maturing turkeys. Br. Poult. Sci. 46, 595-601.
Brenes A. and Roura E. (2010). Essential oils in poultry nutrition: main effects and modes of action. Anim. Feed Sci. Technol. 158, 1-14.
Clark J.D. (1996). Guide for the Care and Use of Laboratory Animals. Committee to Revise the Guide for the Care and Use of Laboratory Animals, Institute of Laboratory Animal Resources, Commission on Life Sciences. National Research Council. DHHS Pulication, NationalAcademy Press, Washington, DC., USA.
Cross D.E., Mcdevitt R.M., Hillman K. and Acamovic T. (2007). The effect of herbs and their associated EOs on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. Br. Poult. Sci. 48, 496-506.
Griggs J.P. and Jacob J.P. (2005). Alternatives to antibiotics for organic poultry production. J. Appl. Poult. Res. 14, 750-756.
Habibi R., Sadeghi G.H. and Karimi A. (2014). Effect of different concentrations of ginger root powder and its essential oil on growth performance, serum metabolites and antioxidant status in broiler chicks under heat stress. Br. Poult. Sci. 55(2), 228-237.
Hernandez F., Madrid J., Garcia V., Orengo J. and Megias M.D. (2004). Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility and digestive organ size. Poult. Sci. 83, 169-174.
Khaligh F., Sadeghi G., Karimi A. and Vaziry A. (2011). Evaluation of different medicinal plants blends in diets for broiler chickens. J. Med. Plants. Res. 5, 1971-1977.
Kong X.F., Hu Y.L., Yin Y.L., Wu G.Y., Rui R., Wang D.Y. and Yang C.B. (2006). Chinese herbal ingredients are effective immune stimulators for chickens infected with the Newcastle disease virus. Poult. Sci. 85(12), 2169-2175.
Lee K.W., Everts H., Kappert H.J., Yeom K.H. and Beynen A.C. (2003). Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 12, 394-399.
Manach F., Regerat F. and Texier O. (1996). Bioavailability, metabolism and physiological impact of 4-oxo-flavonoids. Nutr. Res. 16, 517-44.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Ocak N., Erener G., Burak A.k.F., Sungu M., Altop A. and Ozmen A. (2008). Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita) or thyme (Thymus vulgaris) leaves as growth promoter source. Czech J. Anim. Sci. 53, 169-175.
PhillipsI., Casewell M., Cox T., Groot B.D., Friis C., Jones R., Nightingale C., Preston R. and Waddell J. (2004). Does the use of antibiotics in food animals pose a risk to human health? A critical review of published data. J. Antimicrob. Chemother. 53, 28-52.
Platel K. (2000). Stimulatory influence of select spices on bile secretion in rats. Nutr. Res. 20, 1493-1503.
Platel K. and Srinivasan K. (1996). Influence of dietary spices or their active principles on digestive enzymes of small intestinal mucosa in rats. Int. J. Food Sci. Nutr. 47, 55-59.
Rezaeinodehi A. and Khangholi S. (2008). Chemical composition of the essential oil of Artemisia absinthium growing wild in Iran. Pakistan J. Bio. Sci. 11(6), 946-949.
Sadeghi G.H., Karimi A., Padidar Jahromi S.H., Azizi T. and Daneshmand A. (2012). Effects of cinnamon, thyme and turmeric infusions on the performance and immune response in of 1-to 21-day-old male broilers. Br. J. Poult. Sci. 14(1), 15-20.
Sarıçoban C. and Yilmaz M.T. (2014). Effect of thyme/cumin essential oils and butylated hydroxyl anisole/butylated hydroxyl toluene on physicochemical properties and oxidative/microbial stability of chicken patties. Poult. Sci. 93(2), 456-463.
SAS Institute. (2004). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Tiihonen K., Kettunen H., Bento M.H.L., Saarinen M., Lahtinen S., Ouwehand A.C., Schulze H. and Rautonen N. (2010). The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. Br. Poult. Sci. 51(3), 381-392.
Tipu M.A., Akhtar M.S., Anjum M.I. and Raja M.L. (2006). New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Vet. J. 26, 144-148.
Yamuna K. and Thangavel A. (2011). Effect of selenium and vitamin E supplementation on immune status in broiler chickens. Tamil Nadu J. Vet. Anim. Sci. 7(6), 303-306.