تعیین ارزش غذایی کمپوست و ساقه قارچ سفید دکمه ای با استفاده از روش های آزمایشگاهی
Subject Areas : Camelب. بزیون 1 , ا. تقی زاده 2 , پایا پایا 3 , ع. حسین خانی 4
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 - گروه علوم دامی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه تبریز
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
Keywords: کمپوست, ترکیب شیمیایی, تولید گاز, تجزیه پذیری, قارچ سفید دکمه ای,
Abstract :
تحقیق حاضر جهت تعیین ترکیبات شیمیایی، انرژی قابل متابولیسم و انرژی خالص شیردهی با استفاده از روش تولید گاز و ناپدید شدن شکمبه ای ماده خشک با روش آزمایشگاهی برای کمپوست و ساقه قارچ سفید دکمه ای انجام شد. تحقیق حاضر در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تیمار ساقه قارچ، کمپوست قارچ و علوفه یونجه انجام شد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار آماری SAS آنالیز گردید. ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر خام، عصاره اتری، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی برای ساقه قارچ، کمپوست و یونجه به ترتیب 10.3، 16.8، 8.6، 3.48، 31.5 و 13.4؛ 42.4، 12.8، 42.41، 3.14، 21.5 و 16.2؛ 96.4، 12.2، 9، 2.2، 36.3 و 32.3 بود. بیشترین و کمترین تولید گاز بعد از 120 ساعت انکوباسیون به ترتیب برای ساقه قارچ و کمپوست بود. پتانسیل تولید گاز برای ساقه قارچ، یونجه و کمپوست به ترتیب 223.01، 200.00 و 114.53 میلیلیتر گاز به ازای هر گرم ماده خشک بود. نرخ تولید گاز برای ساقه قارچ، کمپوست و یونجه به ترتیب 07/0، 03/0 و 08/0 در ساعت بود. بیشترین میزان انرژی قابل متابولیسم و انرژی خالص شیردهی برای ساقه قارچ به ترتیب با 8.01 و 4.82 مگاژول در کیلوگرم ماده خشک بود. بیشترین و کمترین میزان ناپدیدشدن شکمبه ماده خشک به ترتیب برای ساقه قارچ و کمپوست بود. در کل نتایج بیانگر بالا بودن ارزش غذایی ساقه قارچ نسبت به سایر مواد خوراکی مورد آزمایش بود که می تواند در تغذیه نشخوارکنندگان مورد استفاده قرارگیرد.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. 18th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Washington, DC., USA.
Barati I. (2014). The influence of ensvied mushroom compost waste on performance, some blood and rumen parameters of Mehraban male lambs. MS Thesis. Bu-Ali Sina Univ., Hamedan, Iran.
Ehtesham S. and Vakili S.A. (2015). The effect of spent mushroom substrate on blood metabolites and weight Gain in Kurdish male lambs. Entomol. Appl. Sci. Lett. 2, 29-33.
Farsi M. and Gordan H.R. (2010). Edible Mushroom Cultivation Breeding with Emphasis on: The White Button Mushroom. Mashhad University Press, Mashhad, Iran.
Fazaeli H. and Shafeyi A. (2005). Use of mushroom spent wheat straw compost as animal feed. Pp. 8-12 in Proc. 5th Int. Conf. Mushroom Biol. Mushroom Prod., Shanghai, China.
Fazaeli H. and Talebian A.R. (2006). Spent wheat straw compost of Agaricus bisporus mushroom as ruminant feed. Asian-Australasian J. Anim. Sci. 19, 845-851.
Fedorak P.M. and Hrudey S.E. (1983). A simple apparatus for measuring gas production by methanogenic cultures in serum bottles. Environ. Technol. 4, 425-432.
Gallo A., Giuberti G. and Masoero F. (2016). Gas production and starch degradability of corn and barley meals differing in mean particle size. J. Dairy Sci. 99, 4347-4359.
Getachew G., Makkar H.P.S. and Becker K. (2002). Tropical browses: Contents of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production. J. Agric. Sci. 139, 341-352.
Kalvandi S., Zaboli K. and Malecky M. (2018). Effect of spent mushroom compost (Agaricus bisporus) silage processing on its chemical composition, digestibility and ruminal fermentation kinetic in Mehraban sheep. Anim. Prod. Sci. 7, 69-82.
Kim Y.I., Cho W.M., Hong S.K., Oh Y.K. and Kwak W.S. (2011). Yield, nutrient characteristics, ruminal solubility and degradability of spent mushroom (Agaricus bisporus) substrates for ruminants. Asian-Australasian J. Anim. Sci. 24, 1560-1568.
Marino C.T., Hector B., Rodrigues P.M., Borgatti L.O., Meyer P.M., da Silva E.A. and Ørskov E.R. (2010). Characterization of vegetables and fruits potential as ruminant feed by in vitro gas production technique. Livest. Res. Rural Dev. Available at: https://lrrd.cipav.org.co/lrrd22/9/mari22168.htm.
McDougall E.I. (1948). Studies on ruminant saliva. 1. The composition and output of sheep's saliva. Biochem. J. 43, 99-109.
Menke K.H. and Steingass H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim. Res. Dev. 28, 7-55.
Menke K.H., Raab L., Salewski A., Steingass H., Fritz D. and Schneider W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. J. Agric. Sci. 93, 217-222.
Nasiri F., Ghiassi T.B., Bassiri A.R., Hoseini S.E. and Aminafshar M. (2013). Comparative study on the main chemical composition of button mushrooms (Agaricus bisporus) Cap and Stipe. J. Food Biosci. Technol. 3, 41-48.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Orskov E.R. and MacDonald I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. J. Agric. Sci. 92, 499-503.
Paya H., Taghizadeh A., Janamohamadi H. and Moghadam G.A. (2008). Ruminal dry matter and crude protein degradability of some tropical (Iranian) feeds used in ruminant diets estimated using the in situ and in vitro techniques. Res. J. Biol. Sci. 3, 720-725.
SAS Institute. (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Taghizadeh A., Janmohammadi H. and Besharati M. (2013). Estimation of degradability and fermentation characteristics of some feedstuffs using in vitro and in situ techniques. J. Anim. Sci. Res. 22, 1-16.
Van Soest P.V., Robertson J.B. and Lewis B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583-3597.
Yousefi M. (2016). Using thestalk wastes of white button mushroom in the nutrition of Mehraban lambs. MS Thesis. Bu-Ali Sina Univ., Hamedan, Iran.