اثر باکتوسل و تویوسرین بهعنوان پروبیوتیک، بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی و مورفومتری روده جوجههای بوقلمون
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Tehran Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
Keywords: عملکرد, باکتوسل, مورفومتری روده, تویوسرین, جوجه بوقلمون,
Abstract :
آزمایشی برای بررسی اثر استفاده از پروبیوتیکهای باکتوسل (پدیوکوکوس اسیدیلاکتیکی) و تویوسرین (باسیلوس سرئوس) بر عملکرد، لاشه، فراسنجههای خونی و مورفولوژی روده جوجههای بوقلمون انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه بوقلمون نر یکروزه نژاد نیکولاس در سه تیمار جیرهای با چهار تکرار در هر تیمار، مورد استفاده قرار گرفتند. جیره پایه بر اساس ذرت-سویا بود. تیمارها عبارت بودند از: 1- گروه کنترل (جیره پایه)، 2- جیره پایه + باکتوسل (109cfu پدیوکوکوس اسیدیلاکتیکی به ازای هر گرم جیره) و 3- جیرهی پایه + باکتوسل (109cfu باسیلوس سرئوس به ازای هر گرم جیره). جوجه بوقلمونها در شرایط نرمال از روز اول تا 84 در پنهای جداگانه و روی بستر در شرایط محیطی کنترل شده پرورش یافتند. خوراک و آب به طور آزاد در اختیار جوجهها قرار داشت. وزنکشی هفتگی برای تعیین میانگین وزن جوجههای هر پن انجام شد. مصرف خوراک نیز به طور هفتگی اندازهگیری و ضریب تبدیل خوراک برای کل دوره محاسبه شد. در روز 84 پرورش، 8 جوجه از هر تیمار برای اندازهگیری فراسنجههای خونی کلسترول، تریگلیسیرید، هتروفیل، لنفوسیت و نیز بررسی ویژگیهای مورفولوژیکی روده کوچک به طور تصادفی انتخاب و کشتار شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از این دو پروبیوتیک تأثیر معنیداری بر وزن بدن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL نداشت (05/0P>). نتایج معنیداری در کاهش ضخامت اپیتلیوم، افزایش طول پُرزها، و افزایش تعداد سلولهای گابلت روده کوچک مشاهده شد (05/0P<). همچنین پرندگانی که از این دو پروبیوتیک استفاده کرده بودند، در محتویات ایلئومی خود دارای تعداد کلیفرمهای کمتری نسبت به گروه کنترل بودند (05/0P<). بنابراین، با توجه به نتایج این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که استفاده از این پروبیوتیکها در دوز توصیه شده (109cfu به ازای هر کیلوگرم خوراک) فاقد اثر معنیدار بر فراسنجههای خونی و عملکرد جوجه بوقلمونها است. نکته کلیدی در استفاده از این پروبیوتیکها، اثر آنها در حفظ سلامتی دستگاه گوارش و مقاومت به پاتوژنها و نیز پیشگیری از اختلالات گوارشی است.
Abdulrahim S.M., Haddadinm M.S.Y., Hashlamoun E.A.R. and Robinson R.K. (1996). The influence of Lactobacillus acidophilus and bacitracin on layer performance of chickens and cholesterol content of plasma and egg yolk. Br. Poult. Sci. 37, 341-346.
Angel R., Dalloul R.A. and Doerr J. (2005). Performance of broiler chickens fed diets supplemented with a Direct-Fed Microbial. Poult. Sci. 84, 1222-1231.
AOAC (1995). Official Methods of Analysis. Vol. I. 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Applegate T.J., Klose V., Steiner T., Ganner A. and Schatzmayr G. (2010). Probiotics and phytogenics for poultry: myth or reality? J. Appl. Poult. Res. 19, 194-210.
Aviagen Turkeys-Commercial Feeding Program Calculator. (2009).aAvailableaat: https://www.aviagenturkeys.com/.../ati_feeding_program_calculator.xls.
Bedford M. (2000). Exogenous enzymes in monogastric nutrition-their current value and future benefits. Anim. Feed Sci. Technol. 86, 1-13.
Caspary W.F. (1992). Physiology and pathophysiology of intestinal absorption. Am. J. Clin. Nutr. 55, 299-308.
Cavazzoni V., Adami A. and Castrovilli C. (1998). Performance of chickens supplemented with Bacillus coagulans as probiotic. Br. Poult. Sci. 39, 526-529.
Chiang S.H. and Hsieh W.H. (1994). Effect of direct fed microorganisms on broiler growth performance and litter ammonia level. Asian-Australian J. Anim. Sci. 8, 159-162.
Choudhury K., Das J., Saikia S. and Sengupta S. (1998). Supplementation of broiler diet with antibiotic and probiotic fed Muga silk worm pupae meal. Indian J. Poult. Sci. 33, 339-342.
Cole C.B., Fuller R. and Newport M.J. (1987). The effect of diluted yogurt on the gut microbiology and growth of piglets. Food Microbiol. 4, 83-85.
Cui S., Zheng B., Ge J. and Meng J. (2005). Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter spp. and Salmonella serovars in organic chickens from Maryland retail stores. Appl. Environ. Microbiol. 71, 4108-4111.
Daeschel M.A. and Klaenhammer T.R. (1985). Association of a 13.6-megadalton plasmid in Pediococcus pentosaceus with bacteriocin activity. Appl. Environ. Microbiol. 50, 1538-1541.
Dunham H.J., Casas I.A., Endes F.W. and Parkhutst C.R. (1998). Avian growth depression in chickens induced by environmental, microbiological, or nutritional stress in moderated by probiotic administration of Lactobacillus reuteri. Biosci. Microbiol. 17, 133-139.
Fan Y., Croom J., Christensen V., Black B., Bird A., Daniel L., McBride B. and Eisen E. (1997). Jejunal glucose uptake and oxygen consumption in turkey poults selected for rapid growth. Poult. Sci. 76, 1738-1745.
Fritts C.A., Kersey J.H., Moti M.A., Kroger E.C., Yan F., Jiang Q., Campos M.M., Waldroup A.L. and Waldroup P.W. (2000). Bacillus subtilis c-3102 (calsporin) improves live performance and microbial status of broiler chickens. Appl. Poult. Sci. 9, 149-155.
Fuller R. (1992). History and development of probiotics. Pp. 1-8 in Probiotics. The Scientific Basis. R. Fuller Ed. Chapman and Hall, London, UK.
Fuller R. (1989). Probiotics in man and animals. J. Appl. Bacteriol. 66, 365-378.
Gilmore M.S. and Ferretti J.J. (2003). The thin line between gut commensal and pathogen. Science. 299, 1999-2002.
Haddadin M.S.Y., Abdulrahim S.M., Hashlamoun E.A.R. and Robinson R.K. (1996). The effect of Lactobacillus acidophilus on the production and chemical composition of hen’s eggs. Poult. Sci. 75, 491-494.
Imondi A.R. and Bird F.H. (1966). The turnover of intestinal epithelium in the chick. Poult. Sci. 45, 142-147.
Jin L.Z., Ho Y.W., Abdullah N. and Jalaludin S. (1998). Growth performance, intestinal microbial populations and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poult. Sci. 77, 1259-1265.
Jin L.Z., Ho Y.W., Abdullah N. and Jalaludin S. (1997). Probiotics in poultry: modes of action. World’s Poult. Sci. J. 53, 352-368.
Joy A.D. and Samuel J.J. (1997). Effect of probiotic supplementation on the performance of broilers. J. Vet. Anim. Sci. 28(1), 10-14.
Kabir S.M.L., Rahman M.M., Rahman M.B., Rahman M.M. and Ahmed S.U. (2004). The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. Int. J. Poult. Sci. 3, 361-364.
Kahraman R., Zpinar H., AbasI., Eseceli H. and Bilal T. (2000). Effects of probiotic and antibiotic on performance of broilers. Arch. Geflügelk. 64, 70-74.
Kalavathy R., Abdullah N., Jalaludin S., Wong M.C.V.L. and Ho Y.W. (2006). Effects of Lactobacillus feed supplementation on cholesterol, fat content and fatty acid composition of the liver, muscle and carcass of broiler chickens. Anim. Res. 55, 77-82.
KumprechtI. and Zobac C.P. (1998). The effect of probiotic preparations containing Saccharomyces cerevisiae and Enterococcus faecium (Streptococcus faecium) in diets with different levels of B-vitamins on chicken broiler performance. Zivocisna-Vyroba. 43, 63-70.
Lin S.Y., Ayres J.W., Winkler W. and Sandine W.E. (1989) Lactobacillus effects on cholesterol: in vitro and in vivo results. J. Dairy Res. 72, 2885-2889.
Maiolino R., Fioretti A., Menna L.F. and Meo C. (1992). Research in the efficiency of probiotic in diets for broiler chickens. Nutr. Abstr. Rev. Ser. B. 62, 482-486.
Maiorka A., Santin E., Sugeta S.M., Almeid J.G. and Macari M. (2001). Utilization of prebiotics, probiotics or symbiotics in broiler chicken diets. Brazilian J. Poult. Sci. 3, 75-82.
Moha B., Kadirvel R., Natarajan A. and Bhaskaran M. (1996). Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. Br. Poult. Sci. 37, 395-401.
Moreira J., Mendes A.A., Garcia E.A., Garcia R.G., Almeida I.C.L. and Almeida Jr.J.C.G. (2001). Efeito do uso do probiótico sobre o desempenho e rendimento de carcaça em frangos de corte. Pp. 852-854 in Proc. 38th Reunião Ann. Soc. Brasileira Zootec. Piracicaba, Brazil.
Mountzouris K.C., Tsirtsikos P., Kalamara E., Nitsch S., Schatzmayr G. and Fegeros K. (2007). Evaluation of the efficacy of a probiotic containing Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus and Pediococcus strains in promoting broiler performance and modulating cecal microflora composition and metabolic activities. Poult. Sci. 86, 309-317.
Nahanshon S.N., Nakaue H.S. and Mirosh L.W. (1993). Effects of direct fed microbials on nutrient retention and parameters of Single White Leghorn pullets. Poult. Sci. 72(2), 87.
Nahanshon S.N., Nakaue H.S. and Mirosh L.W. (1992). Effects of direct fed microbials on nutrient retention and parameters of laying pullets. Poult. Sci. 71(1), 111.
Panda A.K., Reddy M.R., Rao S.V.R., Raju M.V.L.N. and Praharaj N.K. (2000). Growth, carcass characteristics, immunocompetence and response to Escherichia coli of broilers fed diets with various levels of probiotic. Arch. Geflugelk. 64(4), 152-156.
Panda A.K., Reddy M.R., Rao S.V.R., Raju M.V.L.N. and Praharaj N.K. (1999). Effect of dietary inclusion of probiotic on growth, carcass traits and immune response in broilers. Indian J. Poult. Sci. 34(3), 343-346.
Potten C.S. (1998). Stem cells in the gastrointestinal epithelium: Numbers, characteristics and death. Philos. Trans. R. Soc. Lond. B. Biol. Sci. 353, 821-830.
Sakamoto K., Hirose H., Onizuka A., Hayashi M., Futamura N., Kawamura Y. and Ezaki T. (2000). Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. J. Surg. Res. 94, 99-106.
Samanya M. and Yamauchi K. (2002). Histological alterations of intestinal villi in chickens fed dried Bacillus subtilis var. natto. Comp. Biochem. Physiol. 133, 95-104.
Samli H.E., Senkoylu N., Koc F., Kanter M. and Agma A. (2007). Effects of Enterococcus faecium and dried whey on broiler performance, gut histomorphology and microbiota. Arch. Anim. Nutr. 61, 42-49.
SAS Institute (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Taranto M.P., Medici M., Perdigon G., Ruiz Holgado A.P. and Valdez G.F. (1998). Evidence for hypocholesterolemic effect of Lactobacillus reuteri in hypercholesterolemic mice. J. Dairy Sci. 81, 2336-2340.
Timmerman H.M., Veldman A., van den Elsen E., Rombouts F.M. and Beynen A.C. (2006). Mortality and growth performance of broilers given drinking water supplemented with chicken-specific probiotics. Poult. Sci. 85, 1383-1388.
Vargas Jr.J.G., Toledo R.S., Albino L.F.T, Rostagno H.S., Oliveira J.E. and Carvalho D.C.O. (2002). Características de carcaça de frango de corte, submetidos a rações contendo probióticos, prebióticos e antibióticos. Pp. 724-734 in Proc. 39th Reunião Ann. Soc. Brasileira Zootec. Piracicaba, Brazil.
Willis W.L. and Reid L. (2008). Investigating the effects of dietary probiotic feeding regimens on broiler chicken production and Campylobacter jejuni presence. Poult. Sci. 87, 606-611.
Xu Z.R., Hu C.H., Xia M.S., Zhan X.A. and Wang M.Q. (2003). Effects of dietary fructooligosaccharide on digestive enzyme activities, intestinal microflora and morphology of male broilers. Poult. Sci. 82, 1030-1036.
Yang Y., Iji P.A. and Choct M. (2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World’s Poult. Sci. J. 65, 97-114.
Zulkifli I., Abdullah N., Azrin M. and Ho Y.W. (2000). Growth performance and immune response of two commercial broiler strains fed diets containing Lactobacillus cultures and oxytetracycline under heat stress conditions. Br. Poult. Sci. 41, 593-597.