اثرات مگادُز فیتاز بر عملکرد رشد، وضعیت استخوان و دفع مواد مغذی جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای حاوی سطوح بالای سبوس برنج
Subject Areas : Camelک.جی.اس.سی. کاتوکروندا 1 , ان.اس.بی.ام. اتاپتو 2 , پی.و.یو. پررا 3
1 - Department of Food Science and Technology, Faculty of Applied Science, University of Sri Jayewardenepura, Gangodawila, Nugegoda, Sri Lanka
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Ruhuna, Mapalana, Kamburupitiya, Sri Lanka
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Ruhuna, Mapalana, Kamburupitiya, Sri Lanka
Keywords: سبوس برنج, جوجههای گوشتی, پروتئین خام, فیتات, مگادُزها,
Abstract :
فیتات در جیرههای طیور حاوی سبوس برنج (RB) منجر به کاهش عملکرد حیوان و افزایش دفع نیتروژن و فسفر میگردد. هدف از این مطالعه آن است که مشخص نمود که آیا مشکلات ضد تغذیهای مرتبط با در نظر گرفتن مقادیر بالاتر (تا 40 درصد) سبوس برنج در جیرههای طیور را میتوان با مگادُزهای فیتاز مرتفع کرد؟ جوجههای گوشتی نر 20 روزه (180=n) در 60 قفس با 10 ترکیب جیرهای در قالب یک طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی (5×2) تغذیه شدند. فاکتورهای اصلی شامل دو سطح سبوس برنج (20 یا 40 درصد) و پنج سطح فیتاز (ناتوفوس 500) (0، 1000، 2000، 3000 و 4000 FTU در هر کیلوگرم جیره) بودند. از قفسهای هوشمند استفاده شده و مصرف خوراک و آب روزانه و وزن بدن در 28، 35 و 42 روزگی محاسبه گردید. افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک هفتگی و کُل تعیین گردید. جیرههای مخلوط شده با اکسید کروم از 35 روزگی به حیوانات خورانده شد تا بتوان قابلیت هضم ایلئومی پروتئین خام، فسفر و ماده خشک را تعیین نمود. در 42 روزگی، پس از 12 ساعت گرسنگی، دو پرنده از هر قفس با رعایت موارد اخلاقی کشتار شدند و وزن اندامهای احشایی اندازهگیری گردیدند. اندازهگیری خاکستر عاری از چربی استخوان درشت نی و تست تأخیر اُفت به عنوان پارامترهای استخوانی در روزهای 28، 35 و 42 انجام شد. مگادُزهای فیتاز تأثیر معنیداری بر ارتقای پارامترهای عملکرد رشد نداشتند. اثرات منفی نظیر کاهش در وزن بدن بر افزایش زمان تأخیر اُفت تأثیر داشته و افزایش خاکستر درشت نی نیز این موضوع را تأیید مینمود. فیتاز به صورت معنیداری قابلیت هضم پروتئین خام را بهبود بخشید. سطح بهینه برای بهترین قابلیت هضم پروتئین خام با 20 و 40 درصد سبوس برنج در جیره به ترتیب برابر با 3000 و 4000 FTU به ازای هر کیلوگرم جیره بوده است. مقادیر قابلیت هضم فسفر و ماده خشک نیز تحت تأثیر قرار گرفت. افزودن مگادُزهای فیتاز قابلیت هضم پروتئین خام ایلئومی را بهبود بخشیده ولی عملکرد رشد و وضعیت استخوان را ارتقا نبخشیدند. مگادُزهای فیتاز اثرات شدید افزودن 40 درصد سبوس برنج به جیرههای گوشتی را مرتفع ننمودند.
Aggrey S.E., Zhang W., Bakalli R.I., Pesti G.M. and Edwards Jr. H.M. (2002). Genetics of phytate phosphorus bio-availability in poultry. Pp. 277-279 in 7th World Congr. Genet. Appl. Livest. Prod. Montpellier, France.
AOAC. (1995). Official Methods of Analysis. 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Arabi S.A.M. (2013). Effect of phytase on protein and phosphorous utilization for broiler chicks. Bakht Alruda Sci. J. 7, 145-159.
Attia Y.A., El-Tahawy W.S., Abd El-Hamid A.E.H.E., Hassan S.S., Nizza A. and Kelaway M.I.E. (2012). Effect of phytase with or without multi enzyme supplementation on performance and nutrient digestibility of young broiler chicks fed mash or crumble diets. Italian J. Anim. Sci. 11, 56-65.
Ballam G.C., Nelson T.S. and Kirby L.K. (1984). Effect of fiber and phytate source and of calcium and phosphorus level on phytate hydrolysis in the chick. Poult. Sci. 63, 333-338.
Cowieson A.J., Acamovic T. and Bedford M.R. (2004). The effects of phytase and phytic acid on the loss of endogenous amino acids and minerals from broiler chickens. Br. Poult. Sci. 45(1), 101-108.
Deniz G., Orhan F., Grencoglu H., Eren M., Gezen S.S. and Turkmen I.I. (2007). Effects of different levels of rice bran with and without enzyme on performance and size of the digestive organs of broiler chickens. Rev. Méd. Vét. 158(7), 336-343.
Edwards Jr H.M. (2004). Effect of phytase on the utilization of phytate phosphorus energy and protein. Pp. 1-5 Proc. 2nd Mid Atlantic Nutr. Conf. Timonium, Maryland.
Edwards Jr. H.M. and Veltmann Jr. J.R. (1983). The role of calcium and phosphorus in the etiology of tibial dyschondroplasia in young chicks. J. Nutr. 113, 1568-1575.
Edwards Jr H.M., Palo P., Sooncharernying S. and Elliot M.A. (1988). Factors influencing the bioavailability of phytate phosphorus to chickens. Bioavailability. 88, 2.
Edwards Jr H.M. (1993). Dietary 1,25-dihydroxycholecalciferol supplementation increases natural phytate phosphorus utilization in chickens. J. Nutr. 123, 567-577.
Gallinger C.I., Suarez D.M. and Irazusta A. (2004). Effects of rice bran inclusion on performance and bone mineralization in broiler chicks. J. Appl. Poult. Res. 13, 183-190.
Kasim A.B. and Edwards Jr H.M. (2000). Effect of sources of maize and maize particle sizes on the utilization of phytate phosphorus in broiler chicks. Anim. Feed Sci. Technol. 86, 15-26.
Kilburn J. and Edwards Jr H.M. (2004). The effect of particle size of commercial soybean meal on performance and nutrient utilization of broiler chicks. Poult. Sci. 48, 584-392.
Kilburn J. and Edwards Jr H.M. (2001). The response of broilers to the feeding of mash or pelleted diets containing maize of varying particle sizes. British Poult. Sci. 42, 484-492.
Kornegay E.T. (1996). Effect of Natuphos phytase on protein and amino acid digestibility and nitrogen retention of poultry. Pp. 493-514 in Phytase in Animal Nutrition and Waste Management. M.B. Coelho and E.T. Kornegay, Eds. Mount Olive, New Jersey.
Kornegay E.T., Denbow D.M. and Zhang Z. (1999). Infuence of microbial phytase supplementation of a low protein-amino acid diet on performance, ileal digestibility of protein and amino acids and carcass measurements of finishing broilers. Pp. 557-572 in Phytase in Animal Nutrition and Waste Management. M.B. Coelho and E.T. Kornegay, Eds. Mount Olive, New Jersey.
Managi M.K., Sands J.S. and Coon C.N. (2009). Effect of phytase on illeal amino acid digestibility, nitrogen retention and AMEn for broilers fed diets containing low and high phytate phosphorus. Int. J. Poult. Sci. 8(10), 929-938.
Mitchell R.D. and Edwards Jr H.M. (1996). Additive effects of 1,25-dihydroxycholecalciferol and phytase on phytate phosphorus utilization and related parameters in broiler chickens. Poult. Sci. 75, 111-119.
Munir K. and Maqsood S. (2013). A review on role of exogenous enzyme supplementation in poultry production. Emir. J. Food Agric. 25(1), 66-80.
Namkung H. and Leeson S. (1999). Effect of phytase enzyme on nitrogen-corrected apparent metabolizable energy and the ileal digestibility of nitrogen and amino acids. Poult. Sci. 78, 1317-1319.
Olukosi O.A., Cowieson A.J. and Adeola O. (2010). Broiler responses to supplementation of phytase and admixture of carbohydrases and protease in maize soya bean meal diets with or without maize distillers’ dried grain with solubles. British Poult. Sci. 51(3), 434-443.
Piragozliev V., Oduguwa O., Acamovic T. and Bedford M.R. (2008). Effects of dietary phytase on performance and nutrient metabolism in chickens. British Poult. Sci. 49(2), 144-154.
Piyaratne M.K.D.K., Atapattu N.S.B.M., Mendis A.P.S. and Amarasinghe A.G.C. (2008). Effects of balancing rice bran based diets for up to four amino acids on growth performance of broilers. Trop. Agric. Res. Ext. 12(2), 57-61.
Qian H., Kornegay E.T. and Denbow D.M. (1996). Phosphorus equivalence of microbial phytase in turkey diets as influenced by calcium to phosphorus ratios and phosphorus levels. Poult. Sci. 75, 69-81.
Ravindran V., Cabahug S., Selle P.H. and Bryden W.L. (2000a). Response of broiler chickens to microbial phytase supplementation as infuenced by dietary phytic acid and non-phytate phosphorus levels, II. Effects on apparent metabolisable energy, nutrient digestibility and nutrient retention. British Poult. Sci. 41, 193-200.
Ravindran V., Selle P.H. and Bryden W.L. (1999). Effects of phytase supplementation, individually and in combination, with glycanase on the nutritive value of wheat and barley. Poult. Sci. 78, 1588-1595.
Ravindran V., Selle P.H., Ravindran G., Morel P.C.H., Kies A.K. and Bryden W.L. (2000b). Microbial phytase improves performance, metabolizable energy and ileal amino acid digestibility of broilers fed a lysine defcient diet. Poult. Sci. 80, 338-344.
Reddy N.R., Pierson M.D., Sathe S.K. and Salunkhe D.K. (1989). Phytates in cereals and legumes, CRC Press, Boca Raton, Florida.
Rutherfurd S.M., Chung T.K. and Moughan P.J. (2002). The effect of microbial phytase on ileal phosphorus and amino acid digestibility in the broiler chicken. British Poult. Sci. 43, 598- 606.
Samli H.E., Senkoylu N., Akyurek H. and Agma A. (2006). Using rice bran in laying hen diets. J. Cent. Eur. Agric. 7(1), 135-140.
Selle P.H., Ravindran V., Caldwell R.A. and Bryden W.L. (2000). Phytate and phytase: consequences for protein utilization. Nutr. Res. Rev. 13, 255-278.
Shirley R.B. and Edwards Jr H.M. (2003). Graded levels of phytase past industry standards improve broiler performance. Poult. Sci. 82, 671-680.
Sooncharernying S. (1991). Studies on the utilization of phytate phosphorus from corn and soybean meal diets by broiler chickens. Ph D. Thesis. University of Georgia, Athens, Georgia.
Weeks C.A., Knowles T.G., Gordon R.G., Kerr A.E., Peyton S.T., and Tillbrook N.T. (2002). New method for objectively assessing lameness in broiler chickens. Vet. Record. 151, 762-764.
Wu Y.B., Ravindran V., Thomas D.G., Birtles M.J. and Hendriks W.H. (2004). Influence of phytase and xylanase, individually or in combination, on performance, apparent metabolizable energy, digestive tract measurements and gut morphology in broilers fed wheat-based diets containing adequate level of phosphorus. British Poult. Sci. 45(1), 76-84.
Zhang X., Roland D.A., McDaniel G.R. and Rao S.K. (1999). Effect of Natuphos phytase supplementation to feed on performance and ileal digestibility of protein and amino acids in broilers. Poult. Sci. 78, 1567-1577.