اثر روغن های مختلف بر عملکرد تولیدی جوجه های گوشتی
Subject Areas : Camelجی.بی. داس 1 , ام.ای. حسین 2 , ام.آ. اکبر 3
1 - Department of Animal Science and Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong-4225, Bangladesh
2 - Department of Animal Science and Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong-4225, Bangladesh
3 - Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Husbandry, Bangladesh Agricultural University, Mymensingh, Bangladesh
Keywords: عملکرد, گوسفند, جوجه گوشتی, جیره, خوراک,
Abstract :
600 قطعه جوجه گوشتی تعیین جنسیت نشده در یک آزمایش 42 روزه در مرغداری دانشگاه علوم دامی و دامپزشکی چیتاگنگ مورد استفاده قرار گرفتند تا اثرات روغنهای مختلف بر عملکرد تولیدی جوجههای گوشتی بررسی شود. جوجهها به طور تصادفی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار گروه تیماری و سه تکرار در هر تیمار توزیع شدند. هر تکرار شامل 50 پرنده بود. چهار نوع جیره غذایی با استفاده از مواد خوراکی که به صورت محلی در دسترس بودند فرموله شدند. تیمارها شامل جیره بدون روغن، جیرههای حاوی 5/2 درصد روغن سویا، 5/2 درصد روغن خرما و 5/2 درصد روغن ماهی بودند. نتایج نشان داد که مکملسازی جیرهها با انواع مختلف روغن به طور معنیداری (05/0>P) افزایش وزن زنده و مصرف خوراک جوجههای گوشتی را از هفته سوم تا پنجم بهبود داد. در هر حال، مکملسازی سبب اثر معنیدار بر ضریب تبدیل خوراک در طی هفتههای اول تا پنجم نشد (05/0<P). ضریب تبدیل خوراک فقط در طی هفته ششم بهبود یافت (05/0>P). در میان تمامی پارامترهای لاشه، فقط وزن پر، وزن لاشه، وزن دستگاه گوارش و وزن سر در هفته چهارم متفاوت بود (05/0>P). قابلیت زندهمانی جوجههای گوشتی تغذیه شده با انواع مختلف روغن مشابه بود. بنابراین، میتوان استنباط کرد که استفاده از روغن سویا، روغن خرما و روغن ماهی در جیره دارای اثر مثبت بر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در جوجههای گوشتی تجاری است.
Abas I., Ozpinar H., Kahraman R., Kutay H.C., Eseceli H. and Grashorn M.A. (2004). Effect of dietary fat sources and their levels on performance of broilers.Arch. Geflugelk. 68, 145-152.
Al Athari A.K. and Watkins B.A. (1988). Distribution of trans and cis 18:1 fatty acid isomers in chicks fed different fats. Poult. Sci. 67, 778-786.
Baiao N.C. and Lara L.J.C. (2005). Oil and fat in broiler nutrition.Brazilian J. Poult. Sci. 7, 129-141.
Bavelar F.J. and Beynen A.C. (2003). Relationships between dietary fatty acid composition and either melting point or fatty acid profile of adipose tissue in broilers.Meat Sci. 64, 133-140.
Carew J.L.B., Nasheim M.C. and Hill F.W. (1961). Anin vitro method for determine the availability of soybean oil in unextracted soybean products for the chicks. Poult. Sci. 41, 1962-1975.
Chin S.F., Storkson J.M., Albright K.J., Cook M.E. and Pariza M.W. (1994). Conjugated linoleic acid is a growth factor for rats as shown by enhanced weight gain and improved feed efficiency. J. Nutr. 124, 2344-2349.
Crespo N. and Esteve-Garcia E. (2002). Dietary polyunsaturated fatty acids decrease fat deposition in separable fat depots but not in the remainder carcass. Poult. Sci. 81, 1533-1542.
Crespo N. and Esteve-Garcia E. (2001). Dietary fatty acid profile modifies abdominal fat deposition in broiler chickens. Poult. Sci. 80, 71-78.
Duncan D.B. (1955). Multiple range and multiple ‘F’ test. Biometrics. 11, 1-42.
Ensminger M.E. and Olentine C.G. (1990). Feed and Nutrition 1st Ed. The ensminger publishing company, California, USA.
Glaser K.R., Wenk C. and Scheeder M.R.L. (2004). Evaluation of pork back fat firmness and lard consistency using several different physicochemical methods.J. Sci. Food Agric. 84, 853-862.
Huang Z.B., Ackman R.G., Ratnayake W.M.N. and Proudfoot F.G. (1990). Effect of dietary fish oil on n-3 fatty acid levels in chicken eggs and thigh flesh.J. Agric. Food Chem. 38, 743-747.
Jones R. (1984). A standard method for the dissection of poultry for carcass analysis. The west of Scotland Agricultural College. Technical Note. Ayre, Scotland.
Lopez Ferrer S., Baucells M.D., Barroeta A.C., Galobart J. and Grashorn M.A. (2001). N-3 enrichment of chicken meat. 2. Use of precursors of long-chain polyunsaturated fatty acids: linseed oil. Poult. Sci. 80, 753-761.
Manilla H.A., Husveth F. and Nemeth K. (1999). Effect of dietary fat origin on the performance of broiler chickens and on the fatty acid composition of selected tissues. Acta Agraria Kaposvariensis. 3, 47-57.
Newman R.E., Downing J.A., Bryden W.L., Efleck W.A., Buttemer and Storlien L.H. (1998). Dietary polyunsaturated fatty acids of the n-3 and the n-6 series reduce abdominal fat in the chicken (Gallus domesticus). Proc. Nutr. Soc. Australian. 22, 54-62.
Pesti G.M., Bakali R.I., Qiao M. and Sterling K.G. (2020). A comparison of eight grades of fat as broiler feed ingredients. Poult. Sci. 81, 382-390.
Pinchasov Y. and Nir I. (1992). Effect of dietary polyunsaturated fatty acid concentration on performance, fat deposition and carcass fatty acid composition in broiler chickens.Poult. Sci. 71, 1504-1512.
Sanz M., Flores A., Perez D.E., Ayala P. and Lopez Bote C.J. (1999). Higher lipid accumulation in broilers fed on saturated fats than in those fed unsaturated fats. Br. Poult. Sci. 40, 95-101.
Sanz M., Flores A. and Lopez Bote C.J. (2000). The metabolic use of energy from dietary fat in broilers is affected by fatty acid saturation. Br. Poult. Sci. 41, 61-68.
Scaife J.R., Moyo J., Galbraith H., Michie W. and Campbell V. (1994). Effect of different dietary supplemental fats and oils on the tissue fatty acid composition and growth of female broilers.Br. Poult. Sci. 35, 107-118.
SPSS. (2007). Statistical Package for the Social Sciences. Version 16, SPSS Inc, Chicago, USA.
Stata. (2009). Stata Statistical Software, Version 11C. TX: Stata-CorpLP., College Station, USA.
Zollitsch W., Kmaus W., Aichinger F. and Lettner F. (1996). Effects of different dietary fat sources on performance and carcass characteristics of broilers.Anim. Feed Sci. Technol. 66, 63-73.