کارآمدی جیرههای فرموله شده براساس روش اسید آمینه قابل هضم برپایه گندم در مقایسه با ذرت بر عملکرد، صفات لاشه، فراسنجههای خونی، پاسخ ایمنی، هیستومورفولوژی ژژنوم، جمعیت میکروبی سکوم و رطوبت فضولات در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelم.ح. محمّدی قاسم آبادی 1 , م. ریاحی 2 , م. شیوازاد 3 , ا. زالی 4 , م. ادیب مرادی 5
1 - Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agronomy and Animal Science, University of Tehran, Karaj, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agronomy and Animal Science, University of Tehran, Karaj, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agronomy and Animal Science, University of Tehran, Karaj, Iran
5 - Department of Basic Science, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
Keywords: ذرت, گندم, جوجه گوشتی, اسید آمینه قابل هضم,
Abstract :
مطالعهای جهت ارزیایی کارآمدی جیرههای برپایه گندم در مقایسه با ذرت بر عملکرد رشد، صفات لاشه، فراسنجههای خونی، توسعه مورفولوژی ناحیه ژژنوم، ایمنی، جمعیت میکروبی سکوم و رطوبت فضولات بر روی جوجههای گوشتی تغذیه شده براساس روش پروفایل اسید آمینه قابل هضم ضروری انجام گرفت. 140 قطعه جوجه نر یکروزه گوشتی سویه راس 308 به طور تصادفی در 10 واحد آزمایشی بر روی بستر براساس طرح کاملاً تصادفی توزیع شد. هر تیمار شامل 5 تکرار و 14 پرنده در هر تکرار بود. وزن بدن، افزایش وزن بدن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، ایمنی و رطوبت فضولات در دورههای مختلف سنی رکوردگیری شد. در سن 44 روزگی، 5 پرنده از هر گروه جهت بررسی خصوصیات لاشه، هیستومورفولوژی ژژنوم و جمعیت میکروبی سکوم کشتار شد. فراسنجههای خونی، درصد تلفات و فاکتور بازده تولید اروپایی به ترتیب اندازهگیری و در سن 42 روزگی تعیین شد. نتایج این مطالعه نشان داد که در بین دو گروه از لحاظ وزن بدن، افزایش وزن بدن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، درصد تلفات و فاکتور بازده تولید اروپایی در سن 42 روزگی تفاوت معنیداری (05/0P>) وجود ندارد، اما وزن بدن و افزایش وزن بدن و خوراک مصرفی با جیرههای بر پایه ذرت نسبت به جیرههای برپایه گندم در دوره آغازین تغذیه و همچنین خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد به طور معنیداری (05/0P<) بیشتر است. اکثر خصوصیات لاشه در بین دو گروه تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند، به غیر از درصد چربی محوطه بطنی که در جیرههای بر پایه ذرت به طور معنیداری بالاتر بود (05/0P<). گرچه غلظت تریگلیسرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی بالا و لیپوپروتئین با چگالی کم در سرم جوجههای تغذیه شده با جیرههای بر پایه گندم کاهش یافت، با این وجود تفاوت معنیداری از لحاظ آماری در بین دو گروه وجود نداشت (05/0P>). در بین دو گروه تیرنیوکاسل، هیستومورفولوژی ژژنوم، جمعیت میکروبی سکوم و رطوبت فضولات تفاوت معنیداری نداشت (05/0P>). در نتیجه، هنگامی که جیرههای غذایی براساس روش اسید آمینه قابل هضم فرموله شوند، جیره بر پایه گندم میتواند همانند جیره بر پایه ذرت کارآمد باشد.
Abdollahi M.R., Ravindran V., Wester T.J., Ravindran G. and Thomas D.V. (2010). Influence of conditioning temperature on the performance, nutrient utilisation and digestive tract development of broilers fed on maize and wheat based diets. Br. Poult. Sci. 51, 648-657.
Allen C.M., McCracken K.J. and Bedford M.R. (1997). Effect of fat type, rate of wheat inclusion and enzyme supplementation on diet metabolisability and broiler performance. Br. Poult. Sci. 38, 25-45.
Anonymous. (2009). Broiler Nutrition Specification, Aviagen. New bridge, Midlothian, EH28 8SZ, Scotland, UK.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 17th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Ball M.E.E., Owens B. and McCracken K.J. (2013). Chemical and physical predictors of the nutritive value of wheat in broiler diets.Asian-Australas J. Anim. Sci. 26, 97-107.
Chiang C., Yu B. and Chiou P.W. (2005).Effects of xylanase supplementation to wheat-based diet on the performance and nutrient availability of broiler chickens. Asian-Australas J. Anim. Sci. 18, 1141-1146.
Choct M. and Annison G. (1992).Anti-nutritive effect of wheat pentosans in broiler chicken: role of viscosity and gut microflora. Br. Poult. Sci. 33, 821-834.
Choct M., Dersjant-Li Y., McLeish J. and Peisker M. (2010).Soy oligosaccharides and soluble non-starch polysaccharides: a review of digestion, nutritive and anti-nutritive effects in pigs and poultry. Asian-Australas J. Anim. Sci. 23, 1386-1398.
Choct M., Hughes R.J., Wang J., Bedford M.R., Morgan A.J. and Annison G. (1996). Increased small intestinal fermentation is partly responsible for the anti-nutritive activity of nonstarch polysaccharides in chickens. Br. Poult. Sci. 37, 609-621.
Gregoire R.J., Brisson G.J., St Laurent G.J. and Belzile R.J. (1976).Feeding value of purple 606-4, cw red spring and white 607-A wheat cultivars compared to corn in broiler rations. Canadian J. Anim. Sci. 56, 73-80.
GutierrezAlamo A., Perez De Ayala P., Verstegen M.V.A, Den Hartog L.A. and Villamide M.J. (2008). Variability in wheat: factors affecting its nutritional value. World's Poult. Sci. J. 64, 20-39.
Hetland H., Choct M. and Svihus B. (2004).Role of insoluble non-starch polysaccharides in poultry nutrition. World's Poult. Sci. J. 60, 415-422.
Iji P.A., Hughes R.J., Choct M. and Tivey D.R. (2001).Intestinal structure and function of broiler chickens on wheat based diets supplemented with a microbial enzyme. Asian-Australas J. Anim. Sci. 14, 54-60.
Kalmendal R., Elwinger K., Holm L. and Tauson R. (2011).High-fibre sunflower cake affects small intestinal digestion and health in broiler chickens. Br. Poult. Sci. 52, 86-96.
Lemme A., Ravinaran V. and Bryden W.L. (2004).Ileal digestibility of amino acids in feed ingredients for broilers. World's Poult. Sci. J. 60, 423-438.
Leeson S. and Summers J.D. (2005). Commercial Poultry Nutrition. Nottingham University Press. England.
Lucas A.M. and Jamroz C. (1961).Atlas of Avian Hematology. Washington, D.C. Department of Agriculture. U.S.
Maiorka A., Dahlke F., Pen A.M and Kessler A.D.M. (2005).Diets formulated on total or digestible amino acid basis with different energy levels and physical form on broiler performance. Brazilian J.Poult. Sci. 7, 47-50.
Mathlouthi N., Mallet S., Saulnier L., Quemener B. and Larbier M. (2002). Effects of xylanase and beta-glucanase addition on performance, nutrient digestibility and physico chemical conditions in the small intestine contents and caecal microflora of broiler chickens fed a wheat and barley based diet. Anim. Res. 51, 395-406.
Mollah Y., Bryden W.L., Wallis I.R., Balnave D. and Annison E.F. (1983).Studies on low metabolizable energy wheats for poultry using conventional and rapid assay procedures and the effects of processing.Br. Poult. Sci. 24, 81-89.
Parsaie S., Shariatmadari F., Zamiri M.J. and Khajeh K. (2007).Influence of wheat based diets supplemented with xylanase, bile acid and antibiotics on performance, digestive tract measurements and gut morphology of broilers compared with a maize-based diet. Br. Poult. Sci. 48, 594-600.
Peng Y.L., Guo Y.M. and Yuan J.M. (2003).Effects of microbial phytase replacing partial inorganic phosphorus supplementation and xylanase on the growth performance and nutrient digestibility in broilers fed wheat based diets. Asian-Australas J. Anim. Sci. 16, 239-247.
Pirgozlie vV.R., Rose S.P., Kettlewell P.S. and Bedford M.R. (2001).Efficiency of utilization of metabolizable energy for carcass energy retention in broiler chickens fed different wheat cultivars. Canadian J. Anim. Sci. 81, 99-106.
Preston C.M., McCracken K.J. and Bedford M.R. (2001).Effect of wheat content, fat source and enzyme supplementation on diet metabolisability and broiler performance.Br. Poult. Sci. 42, 625-632.
SAS Institute. (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Saki A.A., Hemati H.H., Zamani P. and Mirzaaghatabar F. (2011).Non starch polysaccharides and broiler responses.World. Appl. Sci. J. 15, 192-198.
Salih M.E., Classen L. and Campbell G.L. (1991).Responses of chickens fed on hulless barley to dietary β-glucanase at different ages. Anim. Feed Sci. Technol. 33, 139-149.
Shirzadi H., Moravej H. and Shivazad M. (2009).Comparison of the effects of different kinds of NSP enzymes on the performance, water intake, litter moisture and jejunal digesta viscosity of broilers fed barley-based diet. J. Food Agric. Environ. 7, 615-619.
Singh P.K., Khatta V.K., Thakur R.S., Dey S. and Sangwan M.L. (2003).Effects of phytase supplementation on the performance of broiler chickens fed maize and wheat based diets with different levels of non-phytate phosphorus. Asian-Australas J. Anim. Sci. 16, 1642-1649.
Smits C.H.M., VeldmanA., Verstegen M.W.A. and Beynen A.C. (1997).Dietary carboxymethylcellulose with high instead of low viscosity reduces macronutrient digestion in broiler chickens. J. Nutr. 127, 483-487.
Teirlynck E., Bjerrum L., Eeckhaut V., Huygebaert G., Pasmans F., Haesebrouck F., Dewulf J., Ducatelle R. and Van Immerseel F. (2009).The cereal type in feed influences gut wall morphology and intestinal immune cell infiltration in broiler chickens. Br. J. Nutr. 102, 1435-1461.
Wegmann T.G. and Smithies O. (1966).A simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion. 6, 67-73.
Williams P.E.V., Geraert P.A., Uzu G. and Annison G. (1997). Factors affecting non starch polysaccharide digestibility in poultry. Opti. Med. 26, 125-134.
Wu Y.B., Ravindran V. and Hendriks W.H. (2003).Effects of microbial phytase, produced by solidstate fermentation, on the performance and nutrient utilisation of broilers fed maize and wheat based diets. Br. Poult. Sci. 44, 710-718.
Xu W.Y. (1998). Veterinary Virology. China Agriculture Press, China.
Yegani M. and Korver D.R. (2012).Review: prediction of variation in energetic value of wheat for poultry. Canadian J. Anim. Sci. 92, 261-273.