تأثیر عصاره اتانولی دانه گیاه زیتون تلخ Melia azedarach L بر دو گونه شته
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)الهام سالاری 1 , کمال احمدی 2 , رضا زمانی ده یعقوبی 3
1 - گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، عضو انجمن پژوهشگران جوان، کرمان، ایران؛
2 - گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، عضو انجمن پژوهشگران جوان، کرمان، ایران
Keywords: شته, زیتون تلخ, تست موضعی, LC50,
Abstract :
مقدمه و هدف: شته ها از جمله مهمترین آفات اقتصادی و ناقلین بسیاری از بیماریهای ویروسی در محصولات زراعی و گلخانهها میباشند. در حال حاضر کنترل شته ها بیشتر وابسته به استفاده از حشره کشهای شیمیایی است. بهدلیل استفاده های مکرر سموم، گونه های بسیاری از شته ها به بسیاری از ترکیبات شیمیایی مقاوم شده اند. بنابراین روش جایگزین برای کنترل شته ها مورد نیاز است. حشره کش های گیاهی جهت استفاده در برنامه مدیریت تلفیقی آفات (IPM) بی خطر هستند. در این تحقیق، به منظور کاهش خسارت این آفات و اثرات نامطلوب آفتکشها در محصولات زراعی و کشت سبزیجات، اثر حشرهکشی عصاره اتانولی دانه زیتون تلخ Melia azedarach L. (Meliaceae) بر روی دو گونه شته مورد بررسی قرار گرفت.روش تحقیق: در این تحقیق دانههای زیتون تلخ از منطقه کرمان جمع آوری شد و پس از آسیاب و پودر کردن عصاره آنها با حلال اتانول 95 درصد استخراج شد. شته ها شامل پوره های 4-3 روزه شته جالیز (Hemiptera: Aphididae) Aphis gossypii Glover و شته سبز هلو Myzus persicae (Sulzer) میشدند. آزمایش به روش آزمون موضعی (Topical test) انجام شد. در تیمار شاهد از اتانول استفاده شد. آزمایشات در شرایط دمایی 1±25 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 10±60 درصد و تناوب نوری 16:8 ساعت (تاریکی: روشنایی)، در یک شدت نور مصنوعی در حدود 4000 لوکس انجام گرفت.نتایج و بحث: نتایج نشان داد که در غلظت 60 میکرولیتر در میلی لیتر پس از 24 ساعت، درصد تلفات در شته جالیز با میانگین 95 درصد، به طور معنی داری بیشتر از شته سبز هلو بود. همچنین میزان LC50 عصاره اتانولی گیاه زیتون تلخ برای شته جالیز و شته سبز هلو پس از 24 ساعت به ترتیب 7/13 و 0/15 میکرولیتر در میلیلیتر محاسبه شد. توصیه کاربردی/صنعتی: بر اساس پژوهش حاضر، عصاره اتانولی دانه گیاه زیتون تلخ اثرات حشره کشی موثری داشته و میتواند به عنوان یک حشرهکش کم خطر برای کنترل شته ها در برنامه مدیریت تلفیقی آفات (IPM) مورد بررسی و استفاده قرار گیرد. با توجه اثرات مخرب کمتر حشره کش های گیاهی بر روی انسان و محیط زیست نسبت به حشره کش های شیمیایی، این ترکیبات به عنوان یک حشره کش کم خطر و یا به عنوان الگویی برای ساخت حشره کش های جدید برای کنترل حشرات آفت قابل توصیه می باشند.
Abbott, W.S. 1925. A method of computing the effectiveness of an insecticide. Journal of Economic Entomology, 18: 265-267.
Carvalho, S.M. and Ferreira, D.T. 1990. Santa-Bárbara contra vaquinha. Ciência Hoje, 11: 65-67.
Chung Huang, R. Tadera, K. Yagi, F. Minami, Y. Okumara, H. Iwagawa, T. and Nakatani, M. 1996. Limonoides from Melia azedarach. Phytochemistry, 43 (3): 581-583.
Clements, K.M. Sorenson, C.E. Wiegman, B.M. and Roe, M.R. 2000. Insecticide resistance in the Myzus persicae complex (Homoptera: Aphididae) with emphasis on tobacco pest management. Reviews in Toxicology, 3: 1-23.
Daoubi, M. Deligeorgopoulou, A. Macias-Sanchez, A.J. Hermamdez-Galan, R. Hitchcock, P.B. Hanson, J.R. and Collado, I.G. 2005. Antifungal activity and biotransformation of diisophorone by Botrytiscinerea. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 6035-6039.
Foster, S.P. Denholm, I. and Devonshire, A.L. 2000. The ups and downs of insecticide resistance in peach-potato aphids (Myzus persicae) in the UK. Crop Protection, 19: 873-879.
Georges, K. Jayaprakasam, B. Dalavoy, S.S. and Nair, M.G. 2007. Pest-managing activities of plant extracts and anthraquinones from Cassia nigricans from Burkina Faso. Biosource Technology, 99(6): 2037-2045.
Kim, H.G. Jeon, J.H. Kim, M.K. and Lee, H.S. 2005. Pharmacological ectsofasaron aldehyde isolated from Acorusgram in eusrhizome. Food Science and Biotechnology, 14(5): 685-688.
Levinson, H. and Levinson, A. 1998. Control of stored food pests in the ancient orient and classical antiquity. Journal of Applied Entomology, 22: 127-144.
Liu, C.H. Mishra, A.K. Tan, R.X. Tang, C. Yang, H. and Shen, Y.F. 2005. Repellent and insecticidal activities of essential oils from Artemisia princeps and Cinnamomum camphora and their effect on seed germination of wheat and broad bean. Biosource Technology, 97(15): 1969-1973.
Panji, H.R. 1946. Some observations on the insecticidal activities of the fruit of dark Melia azedarach L. Research Bulletin of the Punjab University Science, 15, 4345-46.
Raja, N. Albert, S. Ignacimuthu, S. and Dorn, S. 2001. Effect of plant volatile oils in protecting stored cowpea Vigna unguiculata (L.) Walpers against Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Bruchidae) infestation. Journal of Stored Products Research, 37: 127-132.
Reed, D.K. Warthen, J.R. Uebel, E.C. and Reed, G.L. 1982. Effects of two triperpenoids from neem on feeding by cucumber beetles (Coleoptera: Chrysomelidae). Journal of Economic Entomology, 75: 1109-1113.
Saljoqi, A.U.R. Khan, M. Khan, S.A. and Rehman, S. 2006. Effects of six plant extracts on Rice Weevil, Sitophilus oryzae L. in the stored wheat grains. Journal of Agriculture and Biological Sciences, 1 (4): 1-5.
Valladares, G.R. Ferreyra, D. Defacoll, T. Carpinella, M. and Palacios, S. 1997. Laboratory evaluation of Melia azedarach extracts against the elm leaf beetle (Coleoptera: Chrysomelidae). Journal of Economic Entomology, 90 (3): 747-750.
Ventura, M.U. and Ito, M. 2000. Antifeedant activity of Melia azedarach (L.) extracts to Diabrotica speciosa (Genn.) (Coleoptera: Chrysomelidae) beetles. Brazilian Archives of Biology and Technology, 43: 215-219.