مکانیسم سیستم دفاع آنتی اکسیدانی غیر آنزیمی در اندام های مختلف Catharanthus roseus برای محافظت از غشای سلولی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)شاهین مردانی نژاد 1 , رمضانعلی خاوری نژاد 2 , سارا سعادتمند 3 , فرزانه نجفی 4 , پرویز آبرومند آذر 5
1 - گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - دانشکده علوم زیست شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
5 - گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Keywords: مالون دی آلدهید, پراکسیداسیون چربی, Catharanthus roseus, دفاع آنتی اکسیدانی غیر آنزیمی,
Abstract :
مقدمه و هدف: وقتی سطح رادیکال های آزاد افزایش می یابد و سیستم های آنزیمی و ملکول های کوچک آنتی اکسیدانی قادر به محافظت از موجود زنده نباشد، دریافت آنتی اکسیدان از منابع خارجی لازم به نظر می رسد. این مطالعه با هدف بررسی توان آنتی اکسیدانی قسمت های مختلف کاتارانتوس روزئوس انجام شد. مواد و روش ها: پتانسیل آنتی اکسیدانی عصاره های اتانولی ریشه ها، ساقه ها، برگ ها، گل ها، غلاف دانه ها و دانه های گیاه کاتارانتوس روزئوس بر اساس مهار رادیکال آزاد 1، 1-دی فنیل-2-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، مهار پراکسیداسیون لیپیدی بوسیله روش فریک تیوسیانات (FTC) و مهار مالون دی آلدئید با روش تیوباربیوتریک اسید (TBA) در مقابل استانداردهای بوتیلیت هیدروکسی تولوئن (BHT)، بوتیلیت هیدروکسی آنیسول (BHA) و آسکوربیک اسید مورد بررسی قرار گرفت. نتایج و بحث: محتوای فنلی در ریشه (58/2±61/61 میکروگرم معادل گالیک اسید در هر میلی گرم وزن خشک عصاره) طبق روش فولین-سیوکالتیو بیشتر از سایر اندامها بود. در مهار نیمی از رادیکال های آزاد DPPH عصاره ریشه، بذر و برگ به ترتیب با 02/2±9/238 ، 42/1±78/253 و 56/2±95/277 میکرو گرم در میلی لیتر بهترین عملکرد را داشتند. در مهار پراکسیداسیون لینولئیک اسید، عصاره ریشه بهترین قدرت مهاری را بعد از آسکوربیک اسید و BHT داشت و عصاره های برگ و دانه عملکردی مشابه با BHA داشتند. در مهار مالون دی آلدئید عصاره ریشه و دانه به ترتیب با 54/0±68/78 و 66/0±44/77 درصد نسیت به سایر عصاره ها بهترین عملکرد را داشتند. ضریب تشخیص پیرسون بین محتوای فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره ها مطابق روش های DPPH، FTC و TBAبالا و معادل 838/0-، 895/0 و 740/0 بود. توصیه کاربردی/ صنعتی: نتایج این تحقیق می تواند نوید بخش استفاده از توان آنتی اکسیدانی اندام این گیاه بویژه در مهار رادیکال های آزاد و پراکسیداسیون لیپیدی باشد.
Ahmadi, F., Kadivar, M. and Shahedi, M .2007. Antioxidant activity of Kelussia odoratissima Mozaff. in model and food systems. Food Chemistry, 105: 57-64.
Aslam, J., Khan S.H., Siddiqui, Z.H., Fatima, Z., Maqsood, M., Bhat, M.B., Nasim, S.A., Ilah, A., Ahmad, I.Z., Khan, S.A., Mujib, A. and Sharma, M.P. 2010. Catharanthus roseus (L.) G. Don. an important drug: It’s applications and production. Pharmacie Globale (IJCP), 4: 1–16.
Brand-Williams, W., Cuvelier, M. and Bersel, C. 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Food Science and Technology, 28: 25-30.
Dai, J. and Mumper, R.J. 2010. Plant Phenolics: Extraction, Analysis and Their Antioxidant and Anticancer Properties. Molecules, 15: 7313-7352.
Elmastas, M., Isildak, O., Turkekul, I. and Temur, N. 2007. Determination of antioxidant activity and antioxidant compounds in wild edible mushrooms. Journal of Food Composition and Analysis, 20: 337-345.
Ferreira, I.C.F.R., Baptista, P., Vilas-Boas M. and Barros, L. 2007. Free-radical cavenging capacity and reducing power of wild edible mushrooms from northeast Portugal: Individual cap and stipe activity. Food Chemistry, 100:1511–1516.
Ferreres, F., Pereira, D.M., Valentao, P., Andrade, P.B., Seabra, R.M. and Sottomayor, M. 2008. New phenolic compounds and antioxidant potential of Chataranthus roseus. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56: 9967-9974.
Grotto, D., Valentin, J., Paniz, C., Schmit, G., Garcia, S.C., Pomblum, V.J. and Farina, M. 2009. Importance of lipid peroxidation biomarkers and methodological aspects for malondialdehyde quantifcation. Quim Nova, 32:169–174.
Jain, A., Soni, M., Deb, L., Jain, A., Rout, S., Gupta, V. and Krishna, K. 2008. Antioxidant and hepatoprotective activity of ethanol and aqueous extracts of Momordica dioica Roxb. leaves. Journal of Ethnopharmacology, 115: 61-66.
Kikuzaki, H. and Nakatani, N. 1993. Antioxidant effects of some ginger constituents. Journal of Food Science, 58: 1407-1410.
Msagati, T.A.M. 2013. Chemistry of food additives and preservatives. vol. 1. A John Wiley & Sons, Ltd., Publication, pp. 9-11.
Molyneux, P. 2004. The use of stable free radical diphenylpicryl hydrazyl (DPPH( for estimating antioxidant activity. Songklanakarin Journal of Science and Technology, 26: 211-219.
Ordonez, A.A., Gomez, J.D., Vattuone, M.A., lsla, M.I. 2006. Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq.) Swartz extracts. Food Chemistry, 97: 452-458.
Panicker, V.P., George, S. and Krishna, B.D. 2014. Toxicity study of butylated hydroxyl toluene (BHT) in rats. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 3: 758-763.
Petti, S. and Scully, C. 2009. Polyphenols, oral health and disease: A review. Journal of Dentistry, 37: 413–423.
Pereira, D.M., Faria, J., Gaspar, L., Ferreres, F., Valentao, P., Sottomayor, M. and Andrade, P.B. 2010. Exploiting Catharanthus roseus roots: source of antioxidants. Journal of Food chemistry, 121: 56-61.
Rahmat, A., Kumar, V., Fong, L.M., Endrini, S. and Sani, H.A. 2003. Determination of total antioxidant activity in three types of local vegetables shoots and the cytotoxic effect of their ethanol extracts against different cancer cell lines. Journal of the Asia Pacific Clinical Nutrition, 12: 292-295.
Saha, K. Lajis, N.H., Israf, D.A., Hamzah, A.S., Khozirah, S., Khamis, S. and Syahida, A. 2004. Evaluation of antioxidant and nitric oxide inhibitory activities of selected Malaysian medicinal plants. Journal of Ethnopharmacology, 92(2-3): 263-267.
Schillaci, C., Nepravishta, R. and Bellomaria, A. 2014. Antioxidants in food and pharmaceutical research. Albanian Journal of Pharmaceutical Sciences, 1: 15-25.
Singleton, V.L., Orthofer, R. and Lamuela, R. 1999. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu readent. Methods in Enzymology, 299: 152-178.
Stoilova, A., Krastano, A., Dtoyanova, P., Senev, P. and Fova, S. 2007. Antioxidant activity of ginger extract Zingiber ficinale. Food Chemistry, 102: 764-770.
Wardle, E.N. 2005. Cellular oxidative proceses in realation to renal disease. American Journal of Nephrology, 25: 13-22.
Yu, L. 2001. Free radical scavenging properties of conjugated linoleic acids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49: 3452-3456.