فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی .Salvia aethiopis L در سیستم گردش خون موش صحرایی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)مصطفی اسدبگی 1 , رویا کرمیان 2 , پریسا حسنین 3 , مسعود رنجبر 4 , رامتین پاکزاد 5
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
2 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
3 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
4 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
5 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
Keywords: فعالیت آنتی اکسیدانی, رادیکال آزادDPPH , موش صحرایی, aethiopis Salvia,
Abstract :
مقدمه و هدف: رادیکالهای آزاد نقش مهمی را در گسترش آسیبهای بافتی در بیماریهای مختلف مانند سرطان، پیری، ضعف سیستم عصبی، مالاریا، تصلب شرائین و رخدادهای پاتولوژیکی بازی میکنند. آنتیاکسیدانها نقش مهمی در ممانعت از پیشرفت این بیماریها ایفاء میکنند. هدف از این مطالعه ارزیابی پتانسیل مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPHدر سیستم گردش خون موش صحرایی توسط عصاره متانولی Salvia aethiopis است. این گیاه متعلق به جنس مریم گلی از تیره نعناعیان است که اغلب گونههای آن ارزش غذایی و دارویی دارند. مطالعات بیشتر پتانسیل این گونه گیاهی را به عنوان یک کاندید مناسب جهت کاربردهای دارویی و صنعتی آشکار میسازد. روش تحقیق: بدین منظور تعداد 10 سر موش صحرایی ماده بالغ به طور تصادفی با وزن حدود 200-250 گرم انتخاب شده و سپس به طور مساوی و تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول موشهای صحرایی 0/5 میلی لیتر محلول متانولی DPPH (4-10×3 مولار) دریافت کردند. گروه دوم موشهای صحرایی 1 میلیلیتر عصاره Salvia aethiopis (1 میلیگرم در میلیلیتر) به همراه 0/5 میلی لیتر محلول متانولی DPPH دریافت کردند و گروه سوم موش های صحرایی 1 میلیلیتر اسید آسکوربیک را به جای عصاره گیاه به همراه 0/5 میلی لیتر محلول متانولی DPPH به عنوان کنترل مثبت دریافت کردند. تمام تزریق ها به صورت درون صفاقی انجام شد. پس از خونگیری از قلب حیوانات و جداسازی سرم، مقدار فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH توسط عصاره Salvia aethiopis با در نظر گرفتن کاهش جذب قرائت شده به روش اسپکتروفتومتری ارزیابی شد. نتایج و بحث: کاهش جذب برای رادیکال آزاد DPPH (1/85 نانومتر) در سرم خون موشها در حضور اسید آسکوربیک به عنوان کنترل مثبت (1/07 نانومتر) و عصاره متانولی Salvia aethiopis به عنوان نمونه (78/0 نانومتر) حاکی از توانایی مثبت مهارکنندگی رادیکال آزاد عصاره متانولی گونه مورد مطالعه در سیستم گردش خون موش صحرایی از اسید آسکوربیک به عنوان یک آنتیاکسیدان سنتزی است. در مجموع نتیجه این مطالعه نشان میدهد که عصاره Salvia aethiopisبهدلیل دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی مناسب میتواند در مطالعات بالینی آتی مورد استفاده قرار گیرد.
قهرمان، ا.، 1373. کروموفیتهای ایران (سیستماتیک گیاهی). چاپ اول. مرکز نشر دانشگاهی، تهران.
مظفریان، و. 1382. فرهنگ نامهای گیاهان ایران: لاتینی، انگلیسی، فارسی.چاپ سوم. فرهنگ معاصر.
Ames, B. M., Shigena, M. K. and Hagen, T. M. 1993. Oxidants, antioxidants and the degenerative diseases of aging. Proceedings of the National Academy of Science. 90: 7915-7922.
Abiy, Y. Solomon, D. Jacob, O. M. Christine, C. B., Matthias, H. and Martin, G. P. 2005. Antimicrobial flavonoids from the stem bark of Erythrina burtii. Fitoterapia. 96: 496-499.
Bade, A. Z. M. A. and Farage, R. S. 1989. Antioxidant activity of some spice essential oils on linoleic acid oxidation in aqueous media. Journal of the American Oil Chemists' Society. 66: 345-356.
Bracco, U., Loliger, J. and Virret, J. L. 1981. Production and use of natural antioxidants. Journal of the American Oil Chemists' Society. 34: 686-690.
Cook, N. C. and Samman, S. 1996. Flavonoids: chemistry, metabolism, cardio protective effects and dietary sources. Nutritional Biochemistry. 7: 66-76.
Halliwell, B. 2000. The antioxidant paradox. Lancet. 355: 179-80.
Kelen, M. and Tepe, B. 2008. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of the essential oils of three Salvia species from Turkish flora. Bioresource Technology Journal. 99: 4096-104.
Kumpulainen, J. T. and Salonen, J. T. 1999. Natural antioxidants and anticarcinogens in nutrition, health and disease. The Royal Society of Chemistry. 3: 178-187.
Maxell, S. R. J. 1995. Prospects for the use of antioxidants therapies. Drugs. 49: 345-61.
Pham-Huy, L. H. and Pham-Huy, C. 2008. Free radicals, antioxidants in disease and health. International Journal of Biomedical Science. 4: 89-96.
Pokorny, J. Yanishlieva, N. and Gordon, M. 2001. Antioxidants in foods: practical applications, CRC Press.
Stadtman, E.R. 1992. Protein oxidation and aging. Science. 257: 1220-1224.
Yu, B. P. 1994. Cellular defenses against damage from reactive oxygen species. Physiolgical Reviews 74: 139-162.