افزایش عملکرد جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی دانه های خارمریم و آویشن
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)امید فانی مکی 1 , محمود قزاقی 2 , حسین انصاری نیک 3
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
2 - مرکز تحقیقات حیوانات اهلی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
3 - مرکز تحقیقات حیوانات اهلی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
Keywords: عملکرد, جوجه گوشتی, آویشن, خارمریم,
Abstract :
مقدمه و هدف: گیاهان دارویی از قابلیت بالایی به عنوان ماده افزودنی در خوراک جوجههای گوشتی برخوردار هستند. این آزمایش به منظور بررسی اثر دانههای خارمریم و آویشن بر عملکرد جوجههای گوشتی انجام پذیرفت. روش تحقیق: در این مطالعه، 160 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه نژاد راس 308 به صورت تصادفی در چهار گروه، 4 تکرار و در قالب طرح کاملأ تصادفی تقسیم شدند. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از؛ A) شاهد، B) جیره حاوی 20 میلیگرم/کیلوگرم دانه گیاه خارمریم،C) جیره حاوی 20 میلیگرم/ گیلوگرم بذر آویشن و D) جیره حاوی به ترتیب 20+20 میلیگرم/کیلوگرم دانههای خارمریم و آویشن. جوجهها به مدت 35 روز روی بستر پرورش داده شدند. همچنین، آب و خوراک آزادانه در اختیار آنها قرار گرفت. مصرف خوراک و افزایش وزن بدن در 3 مرحله (1-14، 14-28 و 28-35 روزگی) اندازه گیری شد و ضریب تبدیل غذایی مربوط به هر تکرار محاسبه گردید. نتایج و بحث: تا سن 28 روزگی مصرف خوراک، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. در حالی که درصد چربی بطنی در گروههای B، Cو D به ترتیب 14/3%، 11/3% و 32/3% در مقایسه با گروه شاهد (23/4%) کاهش یافت (05/0p < ). در محدوده 28-35 روزگی، پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی خارمریم به همراه آویشن (گروه D)، بیشترین مصرف خوراک و افزایش وزن را در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0p < ). در حالی که، مصرف خارمریم یا آویشن به تنهایی، سبب کاهش ضریب تبدیل غذایی در دوره 28-35 روزگی شد (05/0P < ) و این اثر در مورد گروه (D) مشهودتر بود. توصیه کاربردی/ صنعتی: در نتیجه، پژوهش حاضر نشان داد که مکملهای خارمریم و یا آویشن اثر مثبتی بر بهبود رشد جوجههای گوشتی دارند.
Abdulkarimi, R., Daneshyar, M. and Aghazadeh, A. 2011. Thyme (Thymus vulgaris) extract consumption darkens liver, lowers blood cholesterol, proportional liver and abdominal fat weights in broiler chickens. Italian Journal of Animal Science., 10: e20.
Al-Kassie, G.A.M. 2009. Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal., 29(4): 169-173.
Bampidis, V.A., Christodoulou, V., Florou-Paneri, P., Christaki, E., Chatzopoulou, P.S., Tsiligianni, T. and Spais, A.B. 2005. Effect of dietary dried oregano leaves on growth performance, carcase characteristics and serum cholesterol of female early maturing turkeys. British Poultry Science., 46: 595–601.
Chand, N., Din Muhammad, F.R., Durrani, M. and Sahibzada, S. 2011. Protective effects of milk
thistle (Silybum marianum) against Aflatoxin B1 in broiler Chicks. Asian-Australasian Journal of Animal Science., 24(7): 1011–1018.
Cross, D.E., Acamovic, T., Deans, S.G. and Cdevitt, R.M. 2002. The effects of dietary inclusion of herbs and their volatile oils on the performance of growing chickens. British Poultry Science., 43: 33–35.
Cross, D.E., McDevitt, R.M., Hillman, K. and Acamovic, T. 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science., 48: 496–506.
Demir, E., Sarica, S., Ozcan, M.A. and Suicmez, M. 2003. The use of natural feed additives as alternatives for an antibiotic growth promoter in broiler diets. British Poultry Science., 44: 44–45.
Fani Makki, O., Afzali, N. and Omidi, A. 2013. Effect of different levels of silymarin (Silybum marianum) on growth rate, carcass variables and liver morphology of broiler chickens contaminated with aflatoxin B1. Poultry Science Journal., 1(2): 105-116 .
Fani Makki, O., Omidi, A., Afzali, N., Sarir, H., Frouzanmehr, M. and Shibak, A. 2014. Efficacy of Silybum marianum seeds in ameliorating the toxic effects of aflatoxin B1 in broilers. Iranian Journal of Toxicology., 8(24): 977-982.
Jacobs, B., Dennehy, C., Ramirez, G., Sapp, J. and Lawrence, V.A. 2002. Milk thistle for the treatment of liver diseases: a systematic review and meta-analysis. American Journal Medicine., 113: 506–515.
Langhout, P. 2000. New additives for broiler chickens. World Poultry., 16(3): 22-27.
Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A.C. 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science., 44: 450-457.
NRC. 1994. National Research Council. Nutrient requirements of poultry. 9th rev. ed., National Academy Press, Washington, USA.
Ocak, N., Erener, G., Burak, A.k.F., Sungu, M., Altop, A. and Ozmen, A. 2008. Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animan Science., 53(4): 169-175.
SAS. 1998. SAS User’s Guide, Statistics. SAS Institute, Cary, NC.
Seung-Joo, L., Katumi, U., Takayuki, S. and Kwang-Geun, L. 2005. Identification of volatile components in basil (Ocimum basilicum L.) and thyme leaves (Thymus vulgaris L.) and their antioxidant properties. Food Chemistry., 91: 131-137.
Tedesco, D., Steidler, S., Galletti, S., Tameni, M., Sonzogni, O. and Ravarotto, L. 2004. Efficacy of silymarin phospholipid complex in reducing the toxicity of aflatoxin B1 in broiler chicks. Poultry Science., 83(11): 1839-1843.
Vargas-Mendoza, N., Madrigal-Santillán, E., Morales-González, Á., Esquivel-Soto, J., Esquivel-Chirino, C., González-Rubio, M.G.L. and Morales-González, J.A. 2014. Hepato-protective effect of silymarin. World Journal of Hepatology., 6(3): 144-149.