تاثیرات عصاره هیدروالکلی گل ختمی (Althaea officinalis L) بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی و خونی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)فهیمه فلاح پور 1 , مهدی بنایی 2 , نرگس جوادزاده 3
1 - گروه شیلات، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء (ص) بهبهان، بهبهان، ایران
3 - گروه شیلات، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
Keywords: کپور معمولی, عصاره گل ختمی, سلولهای خونی, فاکتورهای بیوشیمیایی خون,
Abstract :
مقدمه و هدف: گیاه ختمی (Althae officinalis L.) یکی از معروفترین گیاهان دارویی است که به دلیل داشتن خواص ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر تجویز عصاره گل ختمی بر پارامترهای خونی و بیوشیمیایی در ماهی کپور است. روش تحقیق:در این آزمایش 150 عدد ماهی کپور معمولی (با میانگین وزنی 40/4±65/37 ) با جیرههای حاوی 0/0 (کنترل)، 5/2، 5 و 10 گرم عصاره گل ختمی به مدت 60 روز تغذیه شدند. سپس در روزهای 30 و 60 آزمایش، شاخصهای خونشناسی و بیوشیمیایی ماهیها اندازهگیری شد. نتایج و بحث: هیچ گونه تغییر معنیداری در تعداد سلول قرمز خون، هموگلوبین، هماتوکریت و میانگین حجم گویچهها، تعداد نوتروفیلها، بازوفیلها و ائوزینوفیلها در ماهیانی که با غلظتهای مختلف عصاره گل ختمی به مدت 60 روز تغذیه شدند، مشاهده نگردید. تجویز عصاره ختمی (5 گرم) موجب افزایش معنیداری در تعداد سلولهای سفید خون و لنفوسیتها در روز 60 شد. از سویی دیگر تجویز 5 و 10 گرم عصاره ختمی سبب کاهش معنیدار منوسیتها گردید. تجویز عصاره ختمی در طی 60 روز تاثیر معنیداری بر فعالیت آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و کراتینفسفوکیناز و نیز سطح کراتینین خون نداشت. فعالیت آنزیم آسپارتات آیمنوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز پلاسما و همچنین سطح پروتئین کل پلاسما و آلبومین به طور معنیداری در ماهیان تحت تیمار غلظت 10 گرم عصاره ختمی در بالاترین سطح قرار داشت. سح کلسترول و تریگلیسرید نیز در گروههای تحت تیمار غلظتهای 5 و 10 گرم عصاره ختمی به طور معنیداری کاهش یافت. تغییرات معنیداری مشاهده شده در فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی ماهیان تحت تیمار غلظت 10 گرم عصاره ختمی ممکن است به سمیت سلولی نسبت داد؛ در حالی که تجویز 5/2 و 5 گرم عصاره ختمی تاثیر سوئی بر شاخصهای خونی و بیوشیمیایی ماهیان کپور در این مطالعه نداشت. توصیه کاربردی/ صنعتی:براساس این نتایج، تجویز پیشبالینی غلظتهای مشخصی از عصاره گل ختمی (5/2 و 5 گرم) برای ماهیان کپور معمولی مفید بوده است.
Abbaszadeh, S., Sharifzadeh, A., Shokri, H., Khosravi, A.R., Abbaszadeh, A. 2014. Antifungal efficacy of thymol, carvacol, eugenol and menthol as alternative agents to control the growth of food-relevant fungi. Journal of Medical Mycology. 24(2): 51-56.
Abdelwahab, A.M., El-Bahr, S.M. 2012. Influence of black Cumin seeds (Nigella sativa) and Turmeric (Curcuma longa Linn.) mixture on performance and serum biochemistry of Asian Sea Bass, Lates calcarifer. World Journal of Fish and Marine Sciences. 4(5): 496-503.
Ahmadi, K., Banaee, M., Vosoghei, A.R., Mirvaghefei, A.R., Ataeimehr, B. 2012. Evaluation of the immunomodulatory effects of silymarin extract (Silybum marianum) on some immune parameters of rainbow trout, Oncorhynchusmykiss (Actinopterygii,Salmoniformes, Salmonidae). ActaIchthyol. Piscat. 42(2): 113–120.
Al-Salahy, M.B. 2002. Some physiological studies on the effect of onion and garlic juices on the fish, Clariaslazera. Fish Physiology and Biochemistry. 27: 129–142.
Ardó, L., Yin, G., Xu, P., Váradi, L., Szigeti, G., Jeney, Z., Jeney, G. 2008. Chinese herbs (Astragalus membranaceus and Lonicera japonica) and boron enhance the non-specific immune response of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and resistance against Aeromonas hydrophila. Aquaculture. 275 (1–4): 26–33.
Asadi, M.S., Mirvaghefei, A.R., Nematollahi, M.A., Banaee, M., Ahmadi, K. 2012. Effects of Watercress (Nasturtium nasturtium) extract on some immunological parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Open Veterinary Journal. 2(1): 32-39.
Astani, A., Reichling, J., Schnitzler, P. 2010. Comparative study on the antiviral activity of selected monoterpenes derived from essential oils. Phytotherapy Research. 24(5): 673-679.
Banaee, M., Mirvagefei, A.R., Rafei, G.R., Majazi Amiri, B. 2008. Effect of sub-lethal Diazinon Concentrations on Blood Plasma Biochemistry. International Journal of Environmental Research. 2(2): 189-198.
Banaee, M., Sureda, A., Mirvaghefi, A.R., Rafei, G.R. 2011. Effects of long-term silymarin oral supplementation on the blood biochemical profile of rainbow trout (Oncorhynchusmykiss). Fish Physiology and Biochemistry. 37: 887-896.
Banaee, M. 2010. Influence of silymarin in decline of sublethal diazinon-induced oxidative stress in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Ph.D. Thesis, Aquaculture and Environmental Department, Natural Resource Faculty, Natural Resource and Agriculture Collage, Tehran University, Iran, 149 pp.
Bilia, A.B., Santomauro, F., Sacco, C., Bergonzi, M.C., Donata, R. 2014. Essential oil of Artemisia annua L, An extraordinary component with numerous antimicrobial properties. Hindawi Publishing Coporation. Evidence-Based Complemetary and Alternative Medicine ID: 159819. 7 pp. Doi:10.115/2014/159819.
Burt, S.A., Vlielander, R., Haagsman, H.P., Veldhuizen, E.J.A. 2005. Increase in activity of essential oil components carvacrol and thymol against Escherichia coli O157:H7 by addition of food stabilizers. Journal of Food Protection. 68(5): 919-926.
Divyagnaneswari, M., Christybapita, D., Dinakaran, M.R. 2007. Enhancement of nonspecific immunity and disease resistance in Oreochromismossambicus by Solanumtrilobatum leaf fractions. Fish & Shellfish Immunology. 23: 249-259.
Ebrahimi, A. 2005. Clinical Explanation of Laboratory Testes. Tehran, Iran: Teimorzadeh, Tabib Publisher. 628 pp.
Elmastas, M., Ozturk, L., Gokce, I., Erenler, R., Aboul-Enein, H.Y. 2004. Determination of antioxidant activity of marshmallow flower (Althaea officinalis L.). Bioanalytical. 37(9): 1859-1869.
Gannam AL, Schrock RM. 1999. Immunostimulants in fish diets. J. Appl. Aqua. 9:53- 89.
Garcia, F., Pilarski, F., Makoto, E., Moraes, F., Martins M.L. 2007. Hematology of Piaractus mesopotamicus fed diets supplemented with vitamins C and E, challenged by Aeromonas hydrophila. Aquaculture. 271: 39–46.
Ji, S.C., Jronh, G.S., Gwang-Soon, I.M., Lee, S.W., Yoo, J.H., Takii, K. 2007. Dietary medicinal herbs improve growth performance, fatty acid utilization, and stress recovery of Japanese flounder. Fisheries Science. 73(1): 70-76
Johnson, A.M., Rohlfs, E.M., Silverman, L.M. Proteins. In: Burtis CA, Ashwood ER, editors. Tietz Textbook of Clinical Chemistry. 3rd ed. Philadelphia, W.B. Saunders Company 1999. p. 477-540.
Jun, H.J., Lee, J.H., Kim, J., Jia, Y., Kim, K.H., Hwang, K.Y., Yun, E.J., Do, K.R., Lee, S.L. 2014. Linalool is a PPARα ligand that reduces plasma TG levels and rewires the hepatic transcriptome and plasma metabolome. Journal of Lipid Resaerch. 55: 1098-1110.
Kubiça, T.F., Alves, S.H., Weiblen, R., Lovato, L.T. 2014. In vitro inhibition of the bovine viral diarrhea virus by the essential oil of Ocimum basilicum (basil) and monoterpenes. Brazilian Journal of Microbiology. 45(1): 209-214.
Martins, M.L., Moraes, F.R., Miyazaki, D.M., Brum, C.D., Onak, E.M., Fenerick, J.J., Bozzo, F.R. 2002. Alternative treatment for Anacanthorus penilabiatus (Monogenea: Dactylogyridae) infection in cultivated pacu, Piaractus mesopotamicus (Osteichthyes: Characidae) in Brazil and its haematological effects. Parasite. 9:175-180.
Moss, D.V., Henderson, A.R. 1999. Clinical enzymology. In: Burtis CA, Ashwood ER, editors. Tietz Textbook of Clinical Chemistry. 3rd ed. Philadelphia, W.B. Saunders Company. p. 617-721.
Murray, R., Bender, D., Botham, K.M. Kennelly, P.J., Rodwell, V., Weil, P.A. 2012. Harpers Illustrated Biochemistry 29th Edition. University of Toronto, Ontario, Canada: Mc Graw Hill Education. 818 pp.
Nafisi Bahabadi, M.,Banaee, M., Taghiyan, M., Nematdoust Haghi, B. 2014. Effects of dietary administration of yarrow extract on growth performance and blood biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). International Journal of Aquatic Biology. 2(5): 275-285.
Ndong, D., Fall, J. 2007. The effect of garlic (Allium sativum) on growth and immune responses of hybrid tilapia (Oreochromis niloticus x Oreochromis aureus), Document Scientifique du CRODT, 1–22.
Nya, E., Austin, B. 2009b. Use of dietary ginger, Zingiber officinale Roscoe, as an immunostimulant to control Aeromonas hydrophila infections in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum) Journal of Fish Disease. 32: 971-977.
Nya, E.J., Austin, B. 2009a. Use of garlic, Allium sativum, to control Aeromonas hydrophila infections in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Journal of Fish Disease. 32:963-970.
Puri, A., Srivastava, P., Pandey, P., Yadav, R.S., Bhatt, P.C. 2014. Scopolamine induced behavioral and biochemical modifications and protective effect of Celastrus paniculatous and Angelica glauca in rats. International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases. 4(3): 158-169.
Ramos, M., Beltrán, A., Peltzer, M., Valente, A.J.M, del Carmen Garrigós, M. 2014. Release and antioxidant activity of carvacrol and thymol from polypropylene active packaging films. LWT-Food Science and Technology. 58(2): 470-477.
Sadighara, P., Gharibi, S., Moghadam Jafari, A., Jahed Khaniki, G.R., Salari, S. 2012. The antioxdant and flavonoids contents of Althaea officinalis L. flowers based on their color. Avicenna Journal of Phytomedicine. 2(3), 113-117.
Sahu, S., Das, B.K., Mishra, B.K., Pradhan, J., Sarangi, N. 2007a. Effect of Magnifera indica kernel as a feed additive on immunity and resistance to Aeromonas hydrophila in Labeo rohita fingerlings. Fish & Shellfish Immunology. 23: 109-118.
Sahu, S., Das, B.K., Mishra, B.K., Pradhan, J., Sarangi, N. 2007b. Effect of Allium sativum on the immunity and survival of Labeo rohita infected with Aeromonas hydrophila. Journal of Applied Ichthyology. 23:80-86.
Sartoratto, A., Machado, A.L.M., Delarmelina, C., Figueira, G.M., Duarte, M.C.T., Rehder, V.L.G. 2004. Composition and antimicrobial activity of essential oils from aromatic plants used in Brazil. Brazilian Journal of Microbiology. 35: 275-280.
Secombes, C.J., Bird, S., Zou, J. 2005. Adaptive immunity in teleosts: cellular immunity. Dev. Biol. 121: 25-32.
Shalaby, A.M., Khattab, Y.A., Abdel Rahman, A.M. 2006. Effects of garlic (Allium sativum) and chloramphenicol on growth performance, physiological parameters and survival of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). J. Venom. Anim. Toxin Trop. Dis. 12: 172-201.