مروری بر جنبه های مختلف گیاه دارویی کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.)
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)
1 - اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران؛
Keywords: گیاه دارویی, اثر درمانی, اسیدکلروژنیک, سینارین, کنگرفرنگی,
Abstract :
مقدمه و هدف: کنگرفرنگی(Cynara scolymus L.) گیاهیدارویی ازتیره Asteraceae است. این گیاه بومی جنوب مدیترانه و شمال آفریقا میباشد و امروزه در بسیاری از مناطق دنیا جهت مصارف دارویی و غذایی کشت میشود. کاپیتولها بخش خوراکی گیاه هستند و برگهای آن در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار میگیرند. کنگر فرنگی بهدلیل داشتن ترکیبات پلیفنلی و فلاونوئیدی مختلف با اهمیت دارویی وآنتیاکسیدانی، درصنایع دارویی و طب سنتی جایگاه خاصی دارد. برگ کنگرفرنگی دارای خواص آنتیاکسیداتیو، آنتیباکتریال، تخلیه کننده صفرا و نیز خاصیت مدری میباشد. بعلاوه، عصاره کنگرفرنگی بدلیل مهار بیوسنتز کلسترول منجر به کاهش کلسترول و چربی خون میشود. اسیدکلروژنیک و سینارین ترکیبات عمده گیاه محسوب میشوند که خواص دارویی این گیاه عمدتا به آنها مربوط میباشد. مطالعه حاضر به بررسی جنبههای مختلف این گیاه پرداخته است. توصیه کاربردی/صنعتی: گیاه کنگر فرنگی دارای فیتوکمیکالهای مختلف در مقادیر بالا است و میتوان از آن داروهایی با منشاء گیاهی تولید کرد. همچنین انجام مطالعات بیشتر در مورد خواص مفید و ناشناخته دیگر این گیاه چند منظوره ضروری به نظر میرسد.