بررسی اثر فرآیند تهیه خیارشور بر میزان باقیمانده آفتکش متالاکسیل و دیازینون در محصول خیار سنتی
محورهای موضوعی : اکولوژیمرضیه صادقی 1 , شیوا دهقان آبکنار 2 , نازنین خاکی پور 3
1 - گروه صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2 - دانشیار گروه شیمی، واحد سوادکوه، دانشگاه ازاد اسلامی، سوادکوه، ایران
3 - استادیار گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه ازاد اسلامی، سوادکوه، ایران
کلید واژه: خیار, دیازینون, متالاکسیل, خیارشور, کروماتوگرافی گازی با طیف سنجی جرمی,
چکیده مقاله :
مقدمه: به منظور حفظ سلامت غذا، کنترل باقیمانده آفت کش ها در غذا بخصوص صیفی جات و سبزیجات امری ضروری است. دیازینون و متالاکسیل به عنوان یک آفت کش شیمیایی به دلیل طیف اثر بخشی گسترده ای که دارد مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان محصولات کشاورزی قرارگرفته است، اما درصورت عدم رعایت دوره ماندگاری آن، وجود بقایای سم در محصولات، سلامت مصرف کنندگان را به شدت به مخاطره می اندازد هدف: در این مطالعه اثر دو نوع سم دیازینون و متالاکسیل در سم پاشی بوته های خیار و اثر فرایند تبدیل خیارشور بر باقیمانده سموم ارزیابی شد. مواد و روشها: میزان باقیمانده سم متالاکسیل پس از 3، 5 و 7 روز در متالاکسیل و میزان باقیمانده سم دیازینون پس از 3، 5، 7 و 10 روز در خیارهای برداشت شده، اندازه گیری گردید. همچنین جهت بررسی اثر فرآیند تهیه خیارشور، میزان باقیمانده سموم درخیارشورها اندازه گیری شد. نتایج: مقدار باقیمانده سم دیازینون در خیار پس از گذشت دوره کارنس10 روزه به مقدار0655/0 میلی گرم بر کیلوگرم رسید. نتایج حاکی از آن بود که تاثیر فرآیند (خیار شور) سبب می شود که میزان سم باقیمانده دیازینون در محصول خیارشور نسبت به واحد میلی گرم سم در کیلوگرم خیار کاهش یابد. با توجه به اثر سودمند فرآیند تبدیلی خیارشور پاستوریزه بر کاهش باقیمانده دیازینون در خیار می توان خیارها را قبل از طی دوره کارنس بدون نگرانی در مورد سپری شدن دوره تاثیر سم برداشت کرد و برای تهیه خیارشور مورد استفاده قرار داد. نتیجه گیری: استفاده از فرآیند های تبدیلی نظیر تبدیل خیار به خیار شور سبب می شود که میزان سم ها و آفت کش هایی که برای محصولات کشاورزی استفاده می شود می تواند با استفاده از این فرآیند ها کاهش یابد که البته این موضوع در این تحقیق در مورد سم متالاکسیل مورد تایید نمی باشد. استخراج آفت کش ها از نمونه ها به روش استخراج با حلال و اندازه گیری توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با طیف سنجی جرمی صورت گرفت.
Introduction: Controlling the residual pesticides in food, particularly fruits and vegetables, is essential to preserving its health. Diazinon and metalaxyl as substance pesticides have been the focal point of numerous agrarian makers because of their extensive variety of adequacy, yet on the off chance that their period of usability isn't noticed, the presence of harmful buildups in the items, and the well-being of utilization truly imperils the clients. Aim: This study evaluated the effects of spraying cucumber plants with diazinon and metalaxyl and after transformation cucumbers pickled were measured. Methods and Materials: The amount of residual metalaxyl toxin and the amount of residual diazinon toxin in harvested cucumbers and pickled cucumbers were measured. The residual amount of toxins in the pickled cucumbers was measured to investigate the effect of the preparation procedure. Results: After the 10-day aging period, the results revealed that the residual amount of diazinon toxin in cucumber reached 0.0655 mg/kg. The outcomes showed that the impact of the cycle (pickling cucumbers) causes how much diazinon remaining toxic substance in the salted cucumber item to diminish as far as mg of toxic substance per kilogram of cucumber. Cucumbers can be harvested prior to the aging period without worrying about the expiration of the toxic effect period and used to prepare pickled cucumbers because the pasteurized pickled cucumber conversion process reduces the residual diazinon in the cucumbers. Conclusion: Accordingly, it tends to be inferred that the utilization of change cycles, for example, transforming cucumbers into pickles causes the number of toxins and pesticides utilized for rural items can be diminished by utilizing this interaction. This issue is not supported by the metalaxyl toxin research. Solvent extraction was used to extract pesticides from the samples, and gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS) was used to measure them.
_||_