تعیین ترکیبات شیمیایی هفت گونه از بیمهرگان و امکان استفاده از آنها در تغذیه طیور و ماهی
محورهای موضوعی : بیوشیمیندا خردپیر 1 , سیامک یوسفی 2 , سید پیمان توسلی 3 , نادیا شکرانه 4
1 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، تهران، ایران
2 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، تهران، ایران
3 - شرکت پروتئین گستر سینا، شرکت مادر تخصصی صنایع غذایی سینا، تهران، ایران
4 - شرکت پروتئین گستر سینا، شرکت مادر تخصصی صنایع غذایی سینا، تهران، ایران
کلید واژه: تغذیه, ماهی, طیور, حشرات, نرمتنان,
چکیده مقاله :
با افزایش جمعیت جهان و نیاز به تولید و عرضه مواد غذایی بیشتر، سهم پروتئین دریافتی از منابع حیوانی نظیر دام، طیور و شیلات مورد اهمیت بسیاری قرار میگیرد؛ همچنین دامداران نسبت به استفاده از سایر منابع پروتئینی مانند حشرات و نرمتنان در جیره طیور و ماهیها بهدلیل کاهش هزینهها، کاهش اثرات جانبی فیزیولوژیک و کاهی آلودگیهای زیست محیطی تمایل دارند. در این تحقیق ارزش غذایی هفت گونه از بیمهرگان بهعنوان جایگزین یا مکمل در جیره غذایی طیور و ماهیها مورد بررسی قرار گرفتند. نمونههای مورد بررسی عبارت بودند از سوسریها شامل دو گونه بومی مناطق شهری تهران، سوسری شرقی و سوسری آمریکایی، زنبور عسل، سن گندم، ملخها شامل دو گونه بومی جنوبشرق استان تهران ملخ ایتالیایی و ملخ مراکشی، لیسههای خاکزی، حلزونهای صدفدار و زالوی آب شیرین. جهت مقایسه ارزش غذایی نمونهها، پارامترهای درصد چربی با استفاده از دستگاه سوکسله، درصد پروتئین با کمک کجلدال، درصد کلیسم و فسفر با روش نورسنجی شعلهای، درصد رطوبت نسبی با کمک یک آون ساده، درصد ماده خشک و خاکستر با استفاده از کوره الکتریکی، درصد فیبر با کمک دستگاه فایبرتک، مقدار انرژی خام در مقیاس کیلوکالری بهازاء هر کیلوگرم وزن نمونه، و درصد کربوهیدرات با روش مانسون-والکر اندازهگیری شدند. طی مقایسه دادهها با تحقیقات مشابه میتوان نتیجه گرفت که سوسری آمریکایی میتواند جایگزین خوبی بهجای پودر ماهی در جیره غذای طیور و آبزیان باشد. پیشنهاد میشود این نمونه بهدلیل درصد بالای پروتئین، کلسیم، ماده خشک، فیبر، فسفر و انرژی و درصد کمی چربی در جیره غذایی ماهیها و طیور استفاده شود.
Increasing level of population and elevated demand for more food production has led to higher protein need from animal sources like cattle, poultry and fish. Moreover, due to lower production cost, less physiological side effects and environmental pollutions, animal breeders are eager to use other potential protein resources such as insects and mollusks. Seven species of invertebrates were evaluated in this study: American cockroach, Italian grasshopper, honey bee, leech, Sunn pest, slug and snail. Several parameters were analyzed in all the species including fat by using Soxhlet method, protein by Kjeldahl method, calcium and phosphorus by colorimetric method, relative humidity, dry biomass, fiber by Fibertech method, energy, ash and carbohydrate by Manson-Walker method. According to the results, it could be concluded that among the studies species, American cockroach with high level of protein, calcium, dry biomass, fiber, phosphorus, energy and low level of fat could be a valuable option for poultry and fish food regime.
_||_