تأثیر افزایش غلظت دیاکسیدکربن نیوار بر عملکرد، تعرق و بهرهوری مصرف آب غلات اصلی در دشت قزوین
محورهای موضوعی : برگرفته از پایان نامههادی رمضانی اعتدالی 1 , بهنام آبابایی 2 , عباس کاویانی 3
1 - هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین
2 - پژوهشگر The Centre for Crop Science، دانشگاه کوئینزلند، استرالیا
3 - استادیار گروه مهندسی آب ، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین
کلید واژه: مدل AquaCrop, تعرق نسبی, سناریوهای غلظت دیاکسیدکربن,
چکیده مقاله :
تأثیر افزایش غلظت دیاکسیدکربن اتمسفر بر میزان تعرق و فتوسنتز گیاه غیرقابل انکار است. در این مطالعه اثر افزایش غلظت دیاکسیدکربن در چهار سناریوی A1B، A2، B1 و B2 بر عملکرد گندم، جو و ذرت به عنوان غلات اصلی منطقة دشت قزوین مورد بررسی قرار گرفت. مدل AquaCrop پس از واسنجی و اعتبارسنجی برای شبیهسازی رشد محصولات مورد استفاده قرار گرفت. در هریک از سناریوها (افزایش غلظت دیاکسیدکربن اتمسفر، عدم تغییر در دادههای هواشناسی و فرض ثابت ماندن سطح تأمین آب آبیاری)، عملکرد گندم در دورة 26 سالة2010-2035 نسبت به دورة 26 سالة مبنا (1984-2009) بهطور میانگین بین 5/11 تا 4/14 درصد افزایش خواهد یافت. در مورد جو و ذرت این افزایش بهترتیب 5/8 تا 3/11 و 7/3 تا 3/4 درصد برآورد گردید. میزان تعرق گندم، جو و ذرت بهترتیب و بطور متوسط در حدود 7، 5 و 1 درصد در سناریوهای مختلف کاهش خواهند یافت. همچنین میزان افزایش بهرهوری مصرف آب بهترتیب برای گندم، جو و ذرت بطور متوسط برابر با 13، 6 و 4 درصد برآورد گردید. نتایج این مطالعه، مؤید تأثیرگذاری بیشتر افزایش غلظتدیاکسیدکربن بر گیاهان گروه C3 (گندم و جو) نسبت به گیاهان گروه C4 (ذرت) میباشد.
Impact of atmosphere CO2 concentration on crop transpiration and photosynthesis is undeniable. In this study, the impact of increased CO2 concentration on wheat, barley and maize, as the main cereals of the Qazvin Plain, was studied under A1B, A2, B1 and B2 scenarios using the calibrated and validated AquaCrop model. Under these scenarios (increased CO2 concentration, unchanged weather data and the assumption of unchanged level of irrigation water supply), average wheat yield will increase between 11.5 and 14.4% for the 2010-2035 period as compared to the 26-year base period (1984-2009). For barley and maize, this average increase will be 8.5 to 11.3% and 3.7 to 4.3%, respectively. Total crop transpiration will decrease on average by 7, 5 and 1% for wheat, barley and maize, respectively. Moreover, increases in water productivity of the studied crops were estimated as 13, 6 and 4% respectively. These results confirm more significant impact of increased atmosphere CO2 concentration on C3 crops (like wheat and barley) as compared with C4 crops (like maize).
منابع
1) Ababaei, B., Sohrabi, T.M., Mirzaei, F. 2014. Development and application of a planning support system to assess strategies related to land and water resources for adaptation to climate change. Climate Risk Management. 6 2014: 39-50. DOI: 10.1016/j.crm.2014.11.001.
2) Alizadeh, H., Nazari, B., Parsi-Nezhad, M, Ramezani-Etedali, H. and Janbaz H.R. 2010. AquaCrop assessment in deficit irrigation management on wheat and barley in Karaj. J. of Irrigation and Drainage. 2(4): 273-283 (In Persian)
3) Allen, L.H. 1990. Plant responses to rising carbon dioxide and potential interactions with air pollutants. J. Environ. Quality, 19: 15-34.
4) Donnelly, A., Jones, M.B., Burke J.I. and Schnieders, B. 2000. Elevated CO2 provides protection from O3 induced photosynthetic damage and chlorophyll loss in flag leaves of spring wheat. Agric. Ecosys. Environ. 80: 159-168.
5) Doorenbos, J. and Kassam, A.H. 1979. Yield response to water. Irrigation and Drainage Paper 33. FAO, Rome.
6) Earth System Research Laboratory (ESRI). 2014. History of atmospheric carbon dioxide from 800,000 years ago until January 2014.
7) Farhadi-Bansoleh. B. 1998. Investigation of deficit irrigation on barley production in Karaj and determining of production function. Ms. C. thesis from university of Tehran. Pp 120 (In Persian)
8) Golkar, H.R. 1998. Determining of wheat production function and evaluating of water stress effects on wheat production. Ms. C. thesis from university of Tehran. Pp122 (In Persian)
9) Hanks, R.J. 1983. Yield and water-use relationships. p. 393–411. In H.M. Taylor,W.R. Jordan, and T.R. Sinclair (ed.) Limitations to efficient water usein crop production. ASA, CSSA, and SSSA, Madison, WI.
10) IPCC. 2007. Climate change 2007: The physical science basis. Summary for policymakers. Paris: WMO/UNEP.
11) Kimball, B. A., Kobayashi, K., and Bindi, M. 2002. Responses of agricultural crops to free air CO2 enrichment. Advances in Agronomy. 77: 293-368.
12) Lovelli, S., Perniola, M., Tommaso, T. Di., Ventrella .,D , Moriondo., M. and Amato, M. 2010. Effects of rising atmospheric CO2 on crop evapotranspiration in a Mediterranean area. Agricultural Water Management. 97: 1287–1292.
13) Manderscheid, R. and Weigel, H.J. 2007. Drought stress effects on wheat are mitigated by atmospheric CO2 enrichment. Agron. Sustain. Dev. 27: 79-87.
14) Mirlatifi, S.M and Sotoodeh-Nia, A. 2002. Simulating of deficit irrigation effects on maize production. Research report from water resource management organization from Power ministry. Pp 221 (In Persian)
15) Raes, D., P. Steduto, T.C. Hsiao and E. Fereres. 2009. AquaCrop-The FAO crop model for predicting yield response to water: II. Main algorithms and soft ware description. Agronomy Journal. 101:438–447.
16) Ramezani-Etedali, H, Nazari. B., Tavakoli, A.R. and Parsi-Nezhad M. 2009. .Cropwat assessment in deficit irrigation management on wheat and barley in Karaj. J. of Soil and Water. 23(1): 119-129 (In Persian)
17) Steduto, P., Hsiao T.C. and Fereres, E. 2007. on the conservative behavior of biomass water productivity. Irrigation Science. 25:189–207.
18) Taiz, L., and Zeiger, E. 2003. Plant physiology. 3rd edition. Sunderland: Sinauer Associates, 690 pp.
19) Tanner, C.B. and Sinclair, T.R. 1983. Efficient water use in crop production: Research or re-search? p. 1–27. In H.M. Taylor, W.R. Jordan, and T.R. Sinclair (ed.) Limitations to efficient water use in crop production. ASA, CSSA, and SSSA, Madison, WI.
20) Torbert, H. A., Prior S. A., Rogers H. H., and Runion, G. B. 2004. Elevated atmospheric CO2 effects on N fertilization in grain sorghum and soybean. Field Crops Research. 88: 57-67.
21) Tubiello, F.N., Amthor, J.S., Boote, K.J., Donatelli, M., Easterling, W., Fischer, G., Gifford, R.M., Howden, M., Reilly, J.andRosenzweig, C. 2007. Crop response to elevated CO2 and world food supply: a comment on “Food for thought. . .” by Long et al., 2006. Science 312:1918–1921. Eur. J. Agron. 26, 215–223.
22) Van Uytrecht, E., Raes, D. and Williems, P. 2011. Considering sink strength to model crop production under elevated atmospheric CO2. Agricultural and Forest Meteorology. 151: 1753-1762.
_||_