بررسی مقایسهای آلودگی به باکتری سالمونلا در اندامهای مختلف ( قلب ـ کبد ـ تخمدان ـ مدفوع ) در طیور کشتاری کشتارگاه صنعتی ارومیه
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: کشت, سالمونلا, انتروباکتریاسه,
چکیده مقاله :
خانواده انتروباکتریاسه بزرگترین مجموعه ناهمگون از باسیلهای گرم منفی میباشد که تا کنون حدود40 جنس و 150گونه از آنها شناسایی شده اند.از مهمترین جنسهای این خانواده، جنس سالمونلا است که در همه حیوانات از جمله ماکیان، خزندگان، حیوانات اهلی و وحشی، جوندگان، پرندگان و انسان میتواند کلونیزه شود. بیشتر عفونتها از طریق مصرف تولیدات غذایی آلوده و از طریق گسترش مستقیم مدفوعی- دهانی حاصل میشود. هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه ای آلودگی به باکتری سالمونلا در اندامهای مختلف (قلب، کبد، تخمدان، مدفوع) به روش کشت باکتریایی در طیور کشتاری کشتارگاه صنعتی ارومیه میباشد. پس از استریل نمودن وسایل در فور و اتوکلاو عمل نمونه برداری طی یک ماه انجام گرفت بدین صورت که در هر مرحله از چهار قسمت (قلب، کبد، تخمدان، مدفوع) طیور کشتاری کشتارگاه صنعتی ارومیه عمل نمونه برداری انجام گرفت و در محیط کشت غنی کننده سلنیت F براث تلقیح شد پس از 24 ساعت انکوباسیون و غنی سازی به محیطهای کشت مکانکی آگار، SS آگار و XLD برده شد. از مجموع 1440 نمونه که از هر قسمت شامل 360 نمونه برداشته شد 300 نمونه سالمونلایی شامل 170 مورد از مدفوع، 30 مورد قلب، 40 مورد کبد و 60 مورد تخمدان جداسازی گردید. به غیر از نمونه های سالمونلایی باکتریهای اشریشیا کلای، پروتئوس، سدوموناس، کلبسیلا اوکسی توکا و سراشیا نیز جداسازی گردید. باتوجه به گستردگی منابع آلودگی با سالمونلا لازم است به منظور کنترل سالمونلا آزمایشهای باکتری شناسی و سرولوژیک از کشتارگاه ها و افراد شاغل در صنعت طیور به عمل آورده شود.
Enterobacteriaceae family is the biggest crooked complex of negative gram basils that 40 genus and 150 type of it is identified. The important genus of this family is salmonella that can be colonize in all animals such as fowls, amphibians, rodents, birds, domestic and wild animals and human. Most infections are result of consuming infected food products and direct spreading of oral _ feces. The goal of this research is a comprising inspection of infection to salmonella in different organs (heart, liver, ovary and feces) by bacterial culture method in slaughtered birds in Urmia Industrial Slaughterhouse. Composed of two parts: A) culturing on first stage and enriched and selective cultures') Sampling method. After sterilizing the equipments in fur pasture and autoclave machines sampling was performed during a month. In each stage sampling was performed from (heart, liver, ovary and faces) of slaughtered birds in Urmia Industrial slaughter house. The samples were cultured in selenite F broth culture. After 24 hours incubation and enrichment the samples were transferred to McCankey agar, SS agar and XLD cultures. From 1440 taken samples that each 360 samples were due to each sampled part 170 infected samples by salmonella were resulted that 30 cases were due to heart, 40 cases due to liver, 60 cases were due to ovaries. Expect salmonella samples Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas, Klebsiella oxi toka, Seratia were also isolated.Given the extent of contamination sources Salmonella is a necessary to control salmonella with Bacteriological and serological examination of persons working in slaughterhouses and the poultry industry to be brought.
1- تاجبخش، ح. ( 1385 ): باکتری شناسی عمومی ، چاپ هفتم ، انتشارات دانشگاه تهران ، ص 738 الی 740
2- شیمی، ا. (1376): باکتری شناسی دامپزشکی و بیماریهای باکتریایی، چاپ اول، موسسه نشر جهاد، ص 219 الی 234
3- هادیان رسنانی، ز. عقابی، ف. ولایی، ن. (1376): بررسی شیوع آلودگی سالمونلایی لاشه های مرغ در کشتارگاه صنعتی و تاثیر سرد کردن غوطه وری بر میزان آن، فصلنامه علمی پژوهشی فیض 4، صفحه 67 الی 74
4- سلطان دلال، م. م. واحدی، س. زراعتی، ح. بختیاری، ر. ایزد پور، ف. خلیفه قلی، م. روحانی رانکوهی، ز. نوروز بابایی، ح. کفاشی، ت. م. فاضلی، پ. کامکار، آ. (1386): مقایسه میزان شیوع آلودگی میکروبی گوشتهای قرمز و مرغ بستهبندی و غیر بستهبندی در خرده فروشیها و فروشگاههای زنجیرهای جنوب تهران، مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی شهید صدوقی یزد دوره 15 شماره اول، صفحه 35 الی 43
5- Carter, G.R., Darla, J.W., (2004): Essentials of veterinary Bacteriology and Mycology, Blackwell science Ltd, 6th edition, pp: 137 – 139
6- Quinn, P.J., Markey, B.K., Carter, M.E., Donnelly, W.J., Leonard, F.C., (2002): Veterinary Microbiology and microbial disease, Blackwell science Ltd, pp: 113-118
_||_