بررسی بقایای آنتیبیوتیک در شیرهای خام سنندج
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: آنتی بیوتیک, شیرخام, بقایا, سنندج,
چکیده مقاله :
این طرح تحقیقاتی به منظور بررسی بقایای آنتی بیوتیک باقی مانده در شیرهای خام ارسالی به یک شرکت شیرولبنیات پاستوریزه در سنندج در تابستان 1387انجام گرفت. نمونهها مربوط به3 گروه مراکز جمعآوری شیر، گاوداریهای نیمهصنعتی و گاوداری های صنعتی بود که تعداد آنها به ترتیب 7،1،و3بود. آزمایشبرایهرگروهدرتکرارهایمنظمیک هفته ایصورت گرفت. در کل برروی 167 نمونه با استفاده ازکیت کوپنآزمایش انجام شد. 103 نمونه یعنی 79/61% از لحاظ وجود آنتی بیوتیک منفی و64 نمونه یعنی 21/38% مثبت بود.تعداد نمونههادرگروههای 2،1و3 به ترتیب 61 ،9 و97 و تعداد نمونههای مثبت به ترتیب 2 ،1و61 یعنی 3/3% ،1 /11% و 9/62% بود. پس نتیجه گرفته می شود که بقایای آنتی بیوتیک در شیرهای دامداری های صنعتی بیشتر از دو گروه دیگر بوده و این میزان در مورد گاوداری های نیمه صنعتی بیشتر از گروه اول یعنی مراکز جمعآوری شیر میباشد.
In order to study the residual of antibiotics in raw milk of dairy products from one factory, this research carried out in 2008.The number of samples included 7,1&3 from three groups of raw milk collecting ,semi industrial &industrial farms,respectively. The expriment was conducted in the groups and regular replications in the intervals of one week. Total samples (i.e167 samples) were analysed by the method of Copan test. The correlation between depended & independent variables were analyzed by Kruskal Wallis test. The results of 103 test were negative and 64 test were positive.The number of samples in the 3 mentions groups were 61,9&97 and the number of positive samples were 2,1&61 (i.e 3.3%,11.1%&62.9%) respectively.The results of this research indicated that antibiotic residual from the samples of industrial farms were superior than two other groups ,and the semi industrial farms were superior than the first group.
1- اف، هـ.. (1380): شیر و کیفیت آن. ترجمه کریم، گ. و دیانی دردشتی، ا. دانشگاه تهران. موسسه انتشارات چاپ. چاپ دوم. 1385. صفحات 48-35
2- حسنی طباطبایی، ع.، فیروزی، ر. (1384): بیماریهای باکتریاییدام. چاپ دوم.صفحات 45-49 ،51-49
3- رکنی، ن. (1375): اصول بهداشت موادغذایی. انتشارات دانشگاه تهران. چاپ دوم. صفحات:41-40
4- فرخنده، ع. (1377): روش های آزمایش شیر و فرآوردههای آن. دانشگاهتهران .جلد اول. چاپ چهارم. صفحات220-219،213-211
5- کوین، ا. (1379): دانستنیهای روز در ورم پستان گاو. ترجمه مجید، م.، تهران. آبیژ. چاپ اول.صفحه:149
6- مرتضوی، ع.، محسن، ق. و جوینده، ح.(1384): تکنولوژی شیر و فرآوردههای لبنی. مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد.چاپ پنجم. صفحات 25-19
7- وانامیکر، ب.، پتس ،ک. ال. (1384): فارماکولوژی جامعدامپزشکی. ترجمه فاطمی، ا. ،تهران. پرتو واقعه. چاپ اول.صفحات 11 – 9 ،331 - 314
8- هلروی، ر. ،پیترات، م. (1379): کنترل ورم پستان در گلههای گاو شیری. مترجمین وجگانی،م . قراگوزلو، ف. ،تهران. سپهر، نشر نیکخواه.چاپ اول. صفحات: 55-51
9- Amar Said Ahmad, m.m., Ibtisam El Zubier,e., Osman El Owni, m.a.o and Mohmed Kheir Ahamed, a. (2008): Assessment of Microbial Load and Antibiotic Residues in Raw Milk Supply in Khartoum State , Sudan.Reserch Jornal of Dairy Science 2(3):57 – 62 .
10- Fonseca, g.p., Cruz, a.g., Faria, j.a.f., Silv, r., Moura, m.r.l., and Carvalhol, m.j.(2009): Antibiotic residues in Brazilian UHT milk : a screening study Cient . Tecnol. Aliment., Campinas, 29 (2 2): 1-3, abr.-jun
11- Hozovoa, b., and Minarovicovoa, l.(2001): Verification of Suitibility Selected Detection Systems for Stimating Antibiotic Residues in goats milk. Czech j.food science.Vol 19 ,No. 6:207- 212
12- Khaskheli, m., Malikr, s., Arain, m.a., Soomro, a.h. and Arain, h.h. (2008):Detection Detection of ß - Lactam Antibiotic Residues in Market Milk. Pakistan Journal of Nutrition 7 (5): 682-685.
13- Ruegg, p.l. (2005):Relationship Between BulkTank Milk Somatic Cell Count and Antibiotic Residues. NMC Annual Meeting Proceedings.
14- Saltijeral, j., Cordova, a. and Velazquez, v. (2004): Antibiotic Residues in Raw Milk in Mexico City. International Society for Animal Hygiène - Saint-Malo .
15- Copan, WWW.Shreeadditives .com / HTML SITE / anti – Copantest – Singl.htm
16- Yamaki, m., Berruga, m., Althaus, m.i., Molina, r., and Molina, m.p. (2006): Screening of antibiotic residues in ewes' milk destined to cheese by a commercial microbiological inhibition assay. Food Additives and Contaminants, Volume 23, Number 7, July 2006 , pp. 660-667(8).
17- Yamaki, m., Berruga, m., Althausr, l., Molinam, p. and Molinaa, m.p. (2004): Occurrence of Antibiotic Residues in Milk from Manchega Ewe Dairy Farms. J. Dairy Sci. 87:3132–3137.
_||_