جداسازی سالمونلا از زرده تخم مرغ های محلی شهرستان ارومیه
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: ارومیه, آلودگی سالمونلایی, تخم مرغ محلی,
چکیده مقاله :
گاستروآنتریت سالمونلایی معمولا به دنبال بلع آب و غذای آلوده اتفاق می افتد و در بعضی از کشورها مثل ایالت متحده آمریکا در حدود 15 درصد ازعفونت های غذازاد را به خود اختصاص میدهد. درانتقال این بیماری، مواد غذایی خام با منشاء دامی بویژه گوشت و تخم مرغ حائزاهمیت فراوانی هستند. با توجه به اهمیت تخم مرغ در انتقال سالمونلوزیس و مصرف بالای تخم مرغ های محلی و غیر صنعتی در منطقه، همچنین پی بردن به میزان آلودگی سالمونلایی، تعداد 100 نمونه تخم مرغ محلی از دست فروشیهای سطح شهرستان ارومیه تهیه و در آزمایشگاه میکروب شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه مورد بررسی قرار گرفتند. جداسازی سالمونلا منحصرا از زرده تخم مرغ ها و با استفاده از روش های مندرج در رفرانس های هاریگان و BAM انجام شد. از100 تخم مرغ مورد بررسی، تعداد 6 نمونه (6درصد) آلوده به سالمونلا تشخیص داده شدند. سپس نمونه های آلوده، با استفاده از آنتی سرم پلی والان گروه بندی سرمی شدند و در نهایت مشخص شد که همه سالمونلا های جدا شده، متحرک و متعلق به گروه سرمی D (سالمونلا آنتریتیدیس) می باشند. با توجه به آلودگی بالای تخم مرغ های محلی به سالمونلا و امکان ایجاد بیماری در صورت مصرف، لزوم اطلاع رسانی و اجتناب از مصرف مواد غذایی غیر پاستوریزه با منشاء دامی پیشنهاد می گردد.
Gastroenteritis, which makes about 15% of food borne infections in such countries as the United States, commonly occurs followed by drinking contaminated water. Raw feedstuffs of animal origin, esp. meat and eggs, play an important role in the transmission of the disease. Considering the important role of eggs in the transmission of salmonellosis and the high consumption rate of eggs produced by small-scale local producers in the region, 100 eggs were acquired from street vendors in Urmia and examined at Urmia Islamic Azad University microbiology laboratory. The isolation of Salmonella only from the yolk was performed by using the methods described in Harrigan and BAM. Six out of 100 examined eggs (6%) showed Salmonella contamination. The contaminated samples were then undergone serotyping using a polyvalent antiserum which finally showed that all isolated Salmonellae were motile and belonged to serogroup D (S. enteritidis). According to the high rate of infection in the eggs and consequently occurrence of the disease in case of consumption, making the public aware of the consequences of consuming such products and avoiding consumption of unpasteurized food of animal origin is recommended.
1- جعفری، ر.ع. فضلارا، ع. دلیراننیا، ع. (1385): بررسی آلودگی سالمونلایی در تخممرغهای بومی مصرفی در اهواز. مجله دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، شماره 13، صفحه 63-58.
2- جمشیدی، ا. ع. (1363): بررسی میزان آلودگی سالمونلایی در تخممرغهای مصرفی شیراز و اهمیت آن از نظر بهداشت عمومی. چکیده پایان نامههای دانشگاه شیراز، دانشکده دامپزشکی، صفحه 62.
3- حیمی، پ. (1376): میزان پراکندگی سالمونلایی زرده تخم مرغ های مصرفی استان تهران.فصل نامه جامعه دامپزشکان ایران، سال پنجم شماره دهم، صفحه 30-27.
4- رضویلر، و. (1382):میکروب های بیماریزا در مواد غذایی و اپیدمیولوژی مسمومیت های غذایی. انتشارات دانشگاه تهرانِِ، چاپ دوم، شماره 2431، صفحه 76-60.
5- رکنی، ن. (1386): اصول بهداشت مواد غذایی. انتشارات دانشگاه تهران، چاپ ششم، شماره 2208، صفحه 10-4.
6- رهنما، ش. (1377): بررسی سروتیپهای مختلف سالمونلا در تخم مرغ و تعیین ارتباط زنجیره این سروتیپها در انسان. پایاننامه دانشجویی شماره 326، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، صفحه 82.
7- میرسلیمی، س. م. (1374): سالمونلا انتریتیدیس، اهمیت انتشار،کنترل وپیشگیری. فصل نامه علمی- تخصصی طیور،دوره 4، شماره 1، صفحات 40-2.
8- Bacteriological Analytical Manual. (2007): salmonella. U.S. Food and Drug Administration.
9- Bygrave A. C. and Gallagher J. (1989): Transmission of salmonella enteritidis in poultry. Veterinary Records,124:333-340.
10- Chang, Y. H. (2000): Prevalence of Salmonella spp. In poultry broilers and shell eggs in Korea. Journal of Food Protection. 63(5):655-658.
11- Gast T. J. and Rowe B. H. (1998): salmonella enteritidis phage type 4 and hens eggs Lancet. 1:280.
12- Harrigan, W. F. (1998): Laboratory Methods in Food Microbiology. 3rd edition, Academic Press. pp:180-186.
13- Humphrey, T.J. et al. (1991): Numbers of Salmonella entertidis in the contents of naturally contaminated hens eggs. Epidemiology and infection. 106(3):489-496.
14- Poppe, J. (1992): Salmonella in laying hens and eggs from flocks with salmonella in their environment. Canadian Jornal of Veterinary Research. 56(3): 226-243.
15- Schutz, G.E. et al. (1996): Prevalence of Salmonella enteritidis in poultry shell eggs in Arkansas. Southern Medical Journal. 89(9): 889-891.
16- Shareef h.(1997): Recording of two types of salmonella from eggs of range rearing hens and ducks. Iraqui Journal of Veterinary Science. 12(2) :25-28.
_||_