اثر سطوح متفاوت ویتامین E جیره غذایی بر راندمان مرغهای مادر گوشتی و ایمنی هومورال
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: ویتامین E, مرغ مادر گوشتی آرین, جوجه درآوری و ایمنی نتاج,
چکیده مقاله :
تعداد 280 قطعه مرغ مادر گوشتی سو یه تجاری آرین بصورت تصادفی به هفت گروه آزمایشی تقسیم شدند. تیمارها شامل شش گروه آزمایشی بودند که جیره های حاوی سطوح20، 40 ،60، 80، 100 و 120 واحد بین المللی ویتامین E در کیلوگرم را در سنین 26 تا 35 هفتگی دریافت کردند. گروهی هم به عنوان گروه شاهد جیره بدون ویتامین E مکمل را دریافت کرد. تولید و وزن تخم مرغ،باروری،ماندگاری و جوجه درآوری (30 و35 هفتگی) تحت تاثیر سطح ویتامین E در جیره مرغ های مادر قرار نگرفت. ولی پرندگانی که40 واحد بین المللی ویتامین E در کیلوگرم جیره را دریافت کردند در 35 هفتگی جوجه درآوری (بر اساس تخم مرغ بارور)بیشتری در مقایسه با مرغ های مادری داشتند که سطوح 0 و 20 واحد بین المللی ویتامین E را دریافت کردند (به ترتیب 79/90% در مقابل 09/85% و 60/86%). سطوح ویتامین E تاثیری بر تیتر آنتی بادی (IgG) بر علیه ویروس بیماری نیوکاسل در مرغ های مادر در سن 35 هفتگی نداشت. تیتر آنتی بادی جوجه های یکروزه ی حاصل از مرغ های مادری که 60 واحد بین المللی ویتامین Eدر کیلوگرم جیره را دریافت کردندبیشتر (05/0> p) از جوجه هایی بود که مادرانشان 0 و 20 واحد بین المللی ویتامین E را دریافت کردند. نتایج این تحقیق نشان داد که نیاز ویتامین Eدر مرغ های مادر گوشتی آرین جهت تداوم جوجه درآوری مطلوب 40 واحد بین المللی در کیلوگرم جیره و برای به حداکثر رساندن انتقال آنتی بادی از مرغ مادر به نتاج احتمالا بیشتر است.
Total numbers of 280 Arian broiler breeders were divided at random into seven experimental groups receiving graded levels of supplementary vitamin E (0, 20, 40, 60, 80, 100 and 120 IU/kg diet) between 26-35 weeks of age. Egg production, egg weight, fertility, livability and hatchability (30 and 35 weeks of age) were not influenced by the level of vitamin E in the breeder diet. But birds receiving 40 IU of vitamin E/kg diet had higher hatchability of fertile eggs compared to 0 and 20 IU of vitamin E/kg groups at 35 weeks of age (90.79% vs. 85.09% and 86.60%, respectively). Dietary levels of vitamin E did not affect antibody titer (IgG) against Newcastle disease virus at 35 weeks of age. Antibody titer of day old chicks from breeders receiving 60 IU of vitamin E/kg were higher (P≤0.05) than chicks from hens fed 0 and 20 IU of vitamin E. The results of this experiment suggest that the vitamin E requirement of broiler breeders for persisting of hatchability may be 40 IU/kg and for maximizing passive transfer of antibody from breeder to progeny may be higher.
1
. Babinszky, L., Langhout, D. J., Verstegen, M.W.A., Den Hartog, L. A., Joling, P., and Nieuwland, M., 1991. Effect of vitamin E and fat source in sows' diets on immune response of suckling and weaned piglets. J. Anim. Sci. 69:1833-1842.
2. Gore, A. B., and Qureshi, M. A., 1997. Enhancement of humoral and cellular immunity by vitamin E after embryonic exposure. Poult. Sci. 76:984-991.
3. Haq, A., Bailey, C. A. and Chennah, A., 1996. Effect of β-carotene, canthaxanthin, lutein, and vitamin E on neonatal immunity of chicks when supplemented in the broiler breeder diets. Poult. Sci. 75:1092-1097.
4. Hossain, S. M., Barreto, S. L., Bertechini, A. G., Rios, A. M. and Silva, C. G., 1998. Influence of dietary vitamin E level on egg production of broiler breeders, and on the growth and immune response of progeny in comparison with the progeny from eggs injected with vitamin E. Anim. Feed Sci. Tech. 73:307-317.
5. Jackson, D. W., Law, G.R.J. and Nockels, C. F., 1978. Mathernal vitamin E alters passively acquired immunity of chicks. Poult. Sci. 57:70-73.
6. Kling, L. J., and Soares, Jr. J. H., 1980. Vitamin E deficiency in the Japanese quail. Poult. Sci. 59:2352-2354.
7. Konjufca, V. K., Bottje, W. G., Bersi, T. K. and Erf, G. F., 2004. Influence of dietary vitamin E on phagocytic functions of macrophages in broilers. Poult. Sci. 83:1530-1534.
8. Leeson, S., and Summers, J. D., 1991. Commercial Poultry Nutrition. University Books, Guelph. ON, Canada.
9. Leeson, S., and Summers, J. D., 1997. Commercial Poultry Nutrition. University Books, Guelph. ON, Canada.
10. Meydani, S. N., and Beharka. A. A., 1998. Recent developments in vitamin E and immune response. Nutr. Rev. 56:S49-58.
11. Nockels, C. F., 1979. Protective effects of supplemental vitamin E against infection. Fed. Proc. 38:2134-2138.
12. Nockels, C. F., 1988. Increased vitamin needs during stress and disease. Page 9 in: Proceedings 1988 Georgia Nutrition Conference, Atlanta, GA.
13. National Research Council, 1971. Nutrient requirements of domestic animals. No. 1. Nutrient requirements for poultry.
14. National Research Council, 1994. Nutrient requirements of poultry. 9th rev. ed., National Academy Press, Washington, DC.
15. SAS Institute. 1996. The SAS system for windows, version 6.12. SAS Institute Inc., Cary, NC.
16. Tappel, A. L., 1970. Biological antioxidant protection against lipid peroxide damage. Am. J. Clin. Nutr. 23:1137-1139.
17. Tengerdy, R. P., and Nockels. C. F., 1973. The effect of vitamin E on egg production, hatchability and humoral immune response of chickens. Poult. Sci. 52:778-783.
18. Yu, B. P., 1994. Cellular defense against damage from reactive oxygen species. Physiol. Rev. 74:139-162.
_||_