بررسی اثر باکتریهای تولیدکننده فیتاز در دورههای مختلف پرورش بر عملکرد و قابلیت هضم برخی مواد معدنی در جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: عملکرد, جوجه گوشتی, قابلیت هضم, مواد معدنی, باکتری های حل کننده فسفات,
چکیده مقاله :
آزمایش حاضربه منظور بررسی تاثیر افزودن دو باکتری (با قابلیت تولید فیتاز) به جیره ی غذایی جوجههای گوشتی، بر عملکرد و قابلیت هضم فسفر، کلسیم، آهن و روی خوراک انجام گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی (CRD) با 4 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه جوجه گوشتی از سویه راس (308) در هر تکرار به اجرا در آمد. تیمار های آزمایشی شامل: 1) عدم استفاده ازباکتری های حل کننده فسفات 2) استفاده از باکتری های حل کننده فسفات در کل دوره پرورش 3) استفاده از باکتری های حل کننده فسفات در دورهی آغازین 4) استفاده از باکتریهای حل کننده فسفات در دوره های آغازین و رشد بود. نتایج بدست آمده نشان دادند که باکتری های مورد آزمایش تاثیر معنیداری بر افزایش، وزن خوراک مصرفی سرانه در بین گروه های آزمایشی در دوره های رشد، پایانی و در کل دوره داشتند(05/0>P). همچنین تفاوت معنی داری در ضریب تبدیل غذایی بین گروه های آزمایشی در دوره های آغازین، رشد، پایانی و کل دوره مشاهده شد (05/0>P). باکتری های مورد آزمایش سبب افزایش معنیدار قابلیت هضم فسفر و کلسیم شدند(05/0>P) ولی اثر معنی داری بر قابلیت هضم آهن و روی نداشتند (05/0>P). از نتایج حاصل چنین استنباط می شود که باکتری های حل کننده فسفات زمانی بیشترین تاثیر را بر عملکرد و قابلیت هضم فسفر و کلسیم دارند که در کل دوره پرورش به جیره غذایی افزوده شوند.
The aim of this study was investigation on the effect of phosphate solublizing bacteria in broiler diet on digestibility of some minerals (P, Ca, fe and Zn) and performance in broiler chicks. In this experiment phosphate solublizing bacteria (PSB) that isolated with screening soil samples collected from various region of Iran used as mixed to diet. The experiment included 320 one-day old broilers from ROSS strain in 3 periods, starter (1-21d) grower (23-35 d) finisher (36-49 d). Birds were randomly allocated to 4 treatments, with 4 replicates of 20 birds. Treatments include T1.Negative Control (basal diet, with no added probiotic); T2 – Negative Control + Probiotic (in starter, grower and finisher); T3 – Negative Control + Probiotic (in starter and grower) and T4 – Negative Control + Probiotic (in starter). In 49 d 4 birds randomly choose from each treatment and allocated in metabolic cage for 11 days, include 7 days adaptation and 4 days for samples collection. Phosphorus was determined with spectrophotometer. Chromic oxide, Ca, Fe and Zn were determined with atomic absorption. Results obtained shown that probiotic had significant effect on feed intake, weight gain and feed conversion ratio in entire of study and some periods (P<0.05). Probiotic significantly increased phosphate and calcium digestibility (P<0.05). However, phosphate solublizing bacteria didn’t have significant effect on Fe and Zn digestibility. These results strongly suggest that phosphate solublizing bacteria as a probiotic can improve performance and phosphate and calcium digestibility in broiler. However, more studies are needed to support this hypothesis.
1- افشار مازندران، ن. رجب، الف (1381): پروبیوتیکها وکاربرد آنها در تغذیه دام وطیور. چاپ دوم، انتشارات نوربخش.
2- ملک زاده، ف. صعودی،م. ملک زاده، ش (1380): بیوتکنولوژی میکروبی. جلد یک، انتشارات دانشگاه تهران.
3- مهری، م. زارع شحنه، الف. سمیع، ع(1384): بررسی اثر سطوح مختلف پودر آب پنیر وپروبیوتیک بر عملکرد جوجههای گوشتی. مجموعه مقالات اولین کنگره علوم دامی وآبزیان کشور
4- نیکخواه، ع. زاغری، م(1384): تاثیرآنزیم فیتاز روی عملکرد جوجههای گوشتی(نروماده) سویه تجاری راس 508. مجموعه مقالات اولین کنگره علوم دامی کشور. صفحه 388-390
5- Abdul Salmankhan, A., Khaligue, A., Pasha, T. N., (2000): Effect of dietary supplementation of various levels of fermatco on the performance of broiler chicks. International Journal of biology. 156- 853 -02 -1.
6- Awad, W. A., Ghareeb, K., Abdel-Raheem, S. and Böhm.J., (2009): Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens.Poult.Sci. 88:49-56.
7- Balachandar, J., Reddy, P. S., Reddy, P.V.V.S.N., (2003): Effect of Probiotics supplementation with or without enzymes on the Performance of male broiler chicks. International Journal of poultry Science.6 (4):261-265.2003
8- Biehl, R. R., Baker, D. H., (1996): Efficacy of supplemental 1α-hydroxycholecalciferol and microbial phytase for young pigs fed phosphorus or amino acid-deficient corn-soybean meal diets. Journal of Animal Science. 74: 2960-2966
9- Cheryan, M., (1980): Phytic acid interactions in food systems. CRC Critical Rev. in food Science and Nutrition. 13: 197-335.
10- Fan, Y., Croom, J., Christensen, V., Black, B., Bird, A., Daniel, L., McBride, B.and Eisen, E. (1997): Jejunal glucose uptake and oxygen consumption in turkey poults selected for rapid growth. Poult. Sci. 76:1738–1745.
11- Ghasemi, H.A., Tahmasbi, A.M., Moghaddam, G.H., Mehri, M., Alijani, S., Kashefi, E., Fasihi, A., (2006): The effect of phytase and Saccharomyces cervisiae (Sc47) supplementation on performance, serum parameters, phosphorous and calcium retention of broiler chickens. Poultry Science.5 (2):162- 168
12- Gilman, J., Cashman, K. D., (2007): The effect of probiotic bacteria on transepithelial calcium transport and calcium uptake in human intestinal-like caco-cells. www.ciim.net.7:1-6
13- Kannan, D., Viswanthan, K., Mohan, B,. (2007): The effect of feeding virginiamycin and lactobacillus sporogenes on broiler production performance charaters. Journal of Veterinary & Animal Science.3 (2)1.106-108
14- Koutsos E. A, and V. J. Arias. (2006): Intestinal ecology: Interaction among the gastrointestinal tract, probiotic, and the microflora. Poultry Science.15:161-173
15- Nelson, T.S., (1976): The hydrolysis of phytate phosphorus by chicks and laying hens. Poultry Science. 55:2262-2264.
16- Opalinski, M., Maiork, A., Dahlke, F., Cunha, F., Vargas, F.S.C., Cardozo, E., (2007): On the use of probiotic in broiler. Poultry Science. V.9/N.2/99-103
17- Ravindran, V., Cabahug, S., Ravindran, G., Bryden, W. L., (1999): Influence of microbial phytase on apparent ileal amino acid digestibility in feedstuff for broiler. Poultry Science. 78:699-706.
18- Ravindran V., Pierce, J., Hendriks, W.H., (2004): Influence of three phytase preparations in broiler diets based on wheat or corn: In vitro measurements of nutrient release. International Journal of Poultry Science 3 (7): 450-455.
19- Samanya, M., and Yamauchi, K. (2002): Histological alterations of intestinal villi in chickens fed dried Bacillus subtilis var. natto. Comp. Biochem. Physiol. 133:95–104.
20- Sandstead, H. H., (1992): Fiber, phytase and mineral nutrition. Nutr. Rev. 50: 30-31
21- SAS Institute., (2000): SAS users guide: statistics sas Instite Inc,Cary.nc
22- Strompfova, V., Marcinakova, M., Gancarcikova, S., Jonecova, Z., (2005): New probiotic strain lactobacillus fermantum AD1 and its effect in Japanese quail. Vet. Med. Czech. (9):415-420
23- Vicente. J. L., Avina, L., Torres, A., Bhargis, M., and Tellez. G., (2007): Effect of a lactobacillus spp-based probiotic culture product on broiler chick's performance under commercial condition. International Journal of Poultry Science. 6(3): 154-156.
24- Xu, Z. R., Hu, C. H., Xia, M. S., Zhan, X. A. and Wang, M. Q. (2003): Effects of dietary fructooligosaccharide on digestive enzyme activities, intestinal microflora and morphology of male broilers. Poult. Sci. 82:1030–1036.
25- Yan, F., Kersey, J. H., Fretts, C. A., and Waldroup, P. W., (2006): Effect of phytase supplementation on the calcium requirement of broiler chicks. International Journal of Poultry Science 5 (2): 112-120
_||_