بهینه¬سازی حوزه غذایی استان تهران
محورهای موضوعی : استفاده بهینه از منابع طبیعیمریم اکبرپور 1 , عبدالمجید مهدوی دامغانی 2
1 - دانشجوی دکتری، گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
2 - دانشیار گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
کلید واژه: امنیت غذایی, برنامه¬ریزی خطی, بومی¬سازی, بهینه¬سازی, سبد غذایی, کشاورزی پایدار, معادل¬سازی گیاهی.,
چکیده مقاله :
چکیده مقدمه: این پژوهش پیشنهاد¬دهنده الگویی بهینه¬سازی برای بررسی حوزه¬های غذایی در ایران است. این الگو در استان تهران به¬کار گرفته شد. در کشور ما تاکنون پژوهشی با موضوع بهینه¬سازی حوزه¬های غذایی انجام نشده است. هدف از عمل بهینه¬سازی در این پژوهش، تخصیص سبد غذایی مطلوب تولید¬شده از مبدأ (چهار منطقه تولیدی استان تهران) به مقصد (۱۶ شهرستان مصرف¬کننده استان تهران) با اعمال حداقل فاصله است. مواد و روش¬¬ها: عمل بهینه¬سازی به کمک نرم¬افزار لینگو، برای تخصیص مواد غذایی تولیدی منطقه مورد بررسی در راستای تأمین نیاز¬های غذایی جمعیت مربوطه در کمترین فاصله ممکن صورت گرفت. هم¬چنین فاصله متوسط بین تولید¬کننده و مصرف¬کننده مواد غذایی با توجه به میزان تخصیص برآورد گردید. نتایج: نرم¬افزار لینگو با توجه به تابع هدف (حداقل¬سازی فاصله) و داده¬های ورودی (میزان عرضه و تقاضا)، کل تولید موجود استان که از چهار منطقه تأمین می¬شوند را به مناطق تقاضا¬کننده اختصاص داده (جمع مقادیر تخصیص بهینه در خروجی نرم¬افزار، برابر با کل میزان تولید است)، البته همه¬ی نیاز¬ها برآورده نشده چون تولید کمتر از میزان تقاضا بود و دیگر تولیدی نبوده که به بقیه مناطق اختصاص پیدا کند. عمل تخصیص-دهی با توجه به فاصله کمتر و تقاضای بیشتر صورت گرفته است، یعنی تخصیص به نقاطی صورت گرفته که حداقل فاصله را با نقاط عرضه¬کننده داشته (نزدیکتر بوده و درنتیجه هزینه کاهش پیدا می¬کند) و هم¬چنین نیازشان بیشتر بوده است. نتیجه¬گیری: بنابراین با بررسی مسیر¬های حمل¬و¬نقلی از تولید¬کننده به مصرف¬کننده، میزان تخصیص مواد غذایی (با حداقل فاصله) و فاصله متوسط بین تولید¬کننده و مصرف¬کننده سیاست¬گذاری¬های حوزه غذا، کشاورزی و هم¬چنین محیط زیست با دیدی وسیع¬تر صورت خواهد گرفت.
This research proposes an optimization model for investigating foodsheds in Iran. This model was used in Tehran province. In our country, no research has been done on the optimization of foodsheds. The purpose of the optimization process in this research is to allocate the optimal food basket produced from the origin (four production areas of Tehran province) to the destination (16 consuming cities of Tehran province) by applying the minimum distance. optimization was done with the help of Lingo software to allocate the food produced in the studied area in order to meet food needs of the relevant population in the shortest possible distance. Also, the average distance between food producer and consumer was estimated according to the amount of allocation. According to the objective function (minimization of the distance) and the input data (supply and demand), the Lingo software has allocated the entire production of the province, which is supplied from four regions, to the demand regions. The act of allocation has been done according to the smaller distance and more demand, that is, the allocation has been made to the points that have the least distance to the supply points (they are closer and as a result the cost is reduced) and also their needs are more. Therefore, by examining the transportation routes from the producer to the consumer, the amount of food allocation (with the minimum distance) and the average distance between the producer and the consumer, the policies of the Food, agriculture and also the environment will be done with a broader view.
اصغرپور، محمد¬جواد. ۱۳۹۲. برنامه¬ریزی خطی. تهران: دانشگاه تهران. چاپ دوازدهم. ۳۱۱ ص. #
حیدری، عقیله. ۱۳۹۳. بهینه¬سازی خطی. تهران: دانشگاه پیام¬نور. ۳۴۳ ص. #
Galzki, Jake, David J. Mulla, and Christian J. Peters. 2015. “Mapping the potential of local food capacity in Southeastern Minnesota.” Renewable #Agriculture and Food Systems Journal 30: 364–372. doi: 10.1017/S1742170514000039.
Hu, G. L. Wang, S. Arendt, and R. Boeckenstedt. 2011. “Analyze Sustainable, Localized Food Production System with a Systematic Optimization Model.” Journal of Hunger and Environmental Nutrition 2: 1-13. #
Mas-Colell, Andreu, Michael D. Whinston, and Jerry R. Green. 1995. Microeconomic theory (Vol. 1). New York: Oxford University Press.#
Peters, C.J., N.L. Bills, A.J. Lembo, J.L. Wilkins, and G.W. Fick. 2009. “Mapping potential foodsheds in New York State: A spatial model for evaluating the capacity to localize food production.” Renewable Agriculture and Food Systems 24 (01): 72-84. doi: 10.1017/S1742170508002457 # 2009.#